Kierrättäminen muuton yhteydessä kannattaa ja antaa hyvän mielen

Takaisin

Kierrättäminen on sana, joka tulee esiin jokaisen muuton yhteydessä. Kun muuttoa suunnitellaan, tulee väistämättä eteen tavaroiden läpikäyminen ja pakkaaminen.

Jos muuttoon on vielä reilusti aikaa, on perusteellinen tavaroiden läpikäynti paikallaan. Voit hyvin suunnitella mitä tarvitset uuteen kotiin ja samalla karsia tavaroita, joilla ei ole ollut käyttöä sinulle. Kierrättäminen on nykyään hauskaa ja helppoa puuhaa. On olemassa erilaisia palveluja, ryhmiä ja nettisivuja, joiden kautta voit kierrättää tavaroitasi. Voit myös lahjoittaa ehjiä tavaroita eteenpäin eri järjestöille. Keräsimme sinulle oheen tietoa kierrätyksestä ja kerromme mitä erilaisia tapoja kierrätykseen löytyy.

 

Mitä kierrättäminen on?

Kierrätys on prosessi, jossa jätteet muunnetaan uusiksi hyötytuotteiksi. Kierrätettäviä jätemateriaaleja ovat käytetyt tekstiilit, muovipullot, paperi, pahvi, ruoka- ja juomatölkit, ruoka- ja juomapakkaukset sekä alumiinifolio. Vaikka kierrätys on alkanut jo muutamia vuosikymmeniä sitten, kierrätys on vasta viime vuosina noussut suosituksi ilmiöksi ja sen myötä on keksitty yhä enemmän uusia tapoja kierrättää käytettyä tavaraa.

Muutamia vuosikymmeniä sitten kierrättämisestä ei juurikaan puhuttu. Jätteiden ja kierrätyskelpoisen tavaran kertyminen koteihin ja kaatopaikoille ei herättänyt keskusteluja. Maapallon voimakkaan väestönkasvun ja teollisen kehityksen myötä, vakavat ympäristöongelmat ja ilmastonmuutos ovat saaneet ihmiset hereille. Valtiot ja tutkijat ovat luoneet globaaleja hankkeita ympäristöongelmien ratkomiseksi. Ilmastonmuutos ja ympäristön suojelu ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi. Kierrätys on syntynyt näiden ohessa luomaan kestävämpää ja ympäristöystävällisempää kulutusta.

Maailmalla vallitsevat megatrendit ohjaavat kuluttajia yhä enemmän vihreisiin arvoihin. Ilmastonmuutos, ympäristön ja merien saastuminen, maapallon voimakas väestönkasvu, kaupungistuminen ja teknologian nopea kehitys puhuttelee yhä useampia ihmisiä ja vaikuttaa kuluttajien arvoihin ja päätöksiin valita kestäviä tuotteita ja tapoja toimia.

Miksi kierrättäminen on tärkeää?

Kierrättäminen on konkreettinen ympäristöteko, jossa tarvitaan meidän kaikkien panosta. Pienet teot johtavat yhdessä suuriin muutoksiin. Jos et aiemmin ole vielä kierrättänyt, nyt muuton yhteydessä on hyvä hetki aloittaa.

Kierrättämällä voit säästää energiaa ja luonnonvaroja. Kierrättäminen vähentää luonnon raaka-aineiden ja energian tarvetta. Kierrättäminen ja materiaalien uudelleen käyttäminen vie vähemmän energiaa ja säästää luontoa ja ympäristöä. Kierrätysmateriaalista valmistetun lopputuotteen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin uuden raaka-aineista valmistetun tuotteen. Näin kierrättäminen hillitsee myös ilmastonmuutosta.

Kierrätyksellä voit edistää kiertotaloutta ja säästät luontoa. Kiertotaloudessa arvokkaat materiaalit pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään. Jätettä ei synny, koska se käytetään raaka-aineeksi teollisuudessa. Biojätteet voidaan hyödyntää esimerkiksi biokaasun tuotantoon, ja pakkausmuoveista voidaan tehdä uusia muovituotteita. Kiertotalous luo uutta työtä materiaalivirtojen, tuotesuunnittelun ja teknologian sekä uusien palveluiden parissa.

Kaikilla meistä löytyy kotoa tavaroita, joita emme enää käytä, ja jotka eivät enää tuota meille iloa. Se ei tarkoita, etteikö tuo tavara voisi ilahduttaa jotakuta toista. Kannattaa siis laittaa hyvä kiertämään ja tarjota käyttämättömäksi jääneille tavaroille uusi elämä jonkun toisen luona. Tavaroiden kierrättäminen on nykyään helppoa, koska löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja miten kierrätystä voi tehdä.

Kierrättämällä voit säästää myös sievoisen summan rahaa. Myymällä käyttökelpoisia tavaroita kirpputoreilla tai kierrätykseen erikoistuneissa nettikaupoissa, voit tienata rahaa ja samalla tavarat saavat uuden elämän. Voit näillä rahoilla ostaa sitten vaikka jotain tarpeellista uuteen kotiin.

Kierrätys_new_1-1

Mitä kierrätys tarkoittaa muuton yhteydessä?

Onko muuttopäiväsi jo tiedossa? Nyt on paras hetki aloittaa pakkaaminen ja tavaroiden läpikäyminen pakkaamisen yhteydessä. Kierrätykseen sopivien tavaroiden lajittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen muuttoa, niin et pakkaa turhaan mukaasi tavaraa, josta aiot luopua. Näin on myös vähemmän muutettavaa tavaraa. Muista myös, että kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa, vaan tavaran läpikäyminen kannattaa jakaa osiin, jolloin projekti etenee pikkuhiljaa.

Homman voi tehdä helposti eri kategorioiden mukaan, kuten kodintekstiilit, vaatteet, kirjat, astiat, harrastusvälineet ja niin edelleen. Pakkauksen yhteydessä voi lajitella samalla kierrätykseen menevät tuotteet. Kannattaa arvioida, onko sinulla käyttöä tavaralle ja onko sitä järkeä muuttaa mukana uuteen kotiin. Hyvä nyrkkisääntö arvioitaessa on miettiä, oletko käyttänyt tavaraa viimeiseen kahteen vuoteen? Jos et ole, sinulla tuskin tulee olemaan sille käyttöä myöhemminkään. Olisiko siis aika luopua tavarasta ja laittaa se kierrätykseen? Uuteen kotiin kannattaa muuttaa vain tavarat, joilla oikeasti on käyttöä tai muu tarkoitus. Uusi koti on aina uusi puhdas sivu elämässä.

Omien tavaroiden lajittelua voi tehdä muulloinkin kuin muuton yhteydessä. Esimerkiksi kerran vuodessa on hyvä tehdä suursiivous, jossa voi karsia kaiken turhan pois.

Mitä eri kierrätys vaihtoehtoja? Miten kierrätystä voi tehdä?

Kierrätykseen menevät tuotteet kannattaa lajitella sen mukaan mihin ne päätyvät. Voit lajitella tuotteet esimerkiksi myytäviin, lahjoitettaviin ja jätteeksi meneviin tuotteisiin. Kannattaa muistaa, että jokin sinulle arvoton tavara, voi olla iloksi tai avuksi jollekin toiselle. Olemme keränneet sinulle vinkkejä, joilla saat hoidettua lajittelun ja pakkaamisen tehokkaasti.

  • Onko tavara ehjä tai rikkinäinen? Rikkinäiset tavarat, joita et todennäköisesti tule korjauttamaan, kuuluvat kierrätettävään jätteeseen.
  • Onko tavara aktiivisessa käytössä? Jos ei ole, mieti onko ehkä aika luopua siitä.
  • Onko esineellä muistoarvoa tai saatko siitä iloa? Sellaiset kannattaa säilyttää vaikka käyttöä ei olisikaan paljon.
  • Hankkisitko uuden vastaavan tilalle, jos tavara rikkoutuisi?
  • Herättääkö tavara sinussa jotain tunteita? Mieti mitä ne merkitsevät sinulle.

1. Myyntiin sopivat vaatteet ja tavarat

Sinulla saattaa olla kaapeissasi paljon vaatteita ja tavaroita, joita olet käyttänyt vain vähän tai et lainkaan. Olet varmasti joskus tehnyt heräteostoksia ja todennut myöhemmin, että et pitänytkään vaatteesta ja se roikkuu käyttämättömänä vaatekaapissasi. Lapsillasi saattaa olla pieneksi jääneitä vaatteita ja kenkiä. Nämä kaikki tavarat ovat niitä, jotka voit hyvin laittaa myyntiin ja saat siitä rahaa vaikka tulevaa remonttia varten.

Muutamiin vaatteita ja asusteita myyviin nettikauppoihin on helppo toimittaa myytävät tuotteet. Tarkistat vain, että vaatteet ovat ehjiä ja puhtaita, pakkaat ne laatikkoon ja toimitat heille. Hinnoittelua kannattaa vertailla nettikaupoissa ennen kuin laittaa omat tuotteet myyntiin. Voit helposti vertailla mitä vastaavista tuotteista voisi pyytää. Voit merkitä tuotteeseen oman hintatoiveesi. Nettikauppa sitten hinnoittelee, kuvaa ja laittaa tuotteet myyntiin omille sivuilleen. Myydyistä tuotteista voit saada itsellesi jopa 80% tuotosta.

Muuton yhteydessä on tärkeää muistaa, että ensisijainen tarkoitus on päästä eroon kaikesta turhasta tavarasta, jolla sinulle ei ole enää käyttöä. Et menetä mitään, vaikka lopulta luopuisit tavarasta myös ilmaiseksi, jos tuote ei mene kaupaksi. Merkkituotteille, design- tai antiikkitavaroille on esimerkiksi omia Facebook ryhmiä, joissa tuotteita voi myydä. Hyviä esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi Marimekon kirppis, jossa on tuhansia jäseniä.

Merkkivaatteita ja asusteita voi myydä netin kautta esimerkiksi seuraavien yritysten kautta: Emmy Clothing, Rekki, Vähän Käytetty, Tori, Zadaa - sovellus ja Huuto.net.

2. Lahjoitettavat tavarat

Jos muutto aikataulusi on kiireinen, eikä sinulla ole aikaa laittaa tarpeettomia tuotteita myyntiin, lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on oivallinen keino päästä eroon tarpeettomista tavaroista ja samalla saat itsellesi hyvän mielen. Hyvän tekeminen kannattaa aina. Hyväkuntoisille ja tarpeettomille tavaroille ja vaatteille löytyy aina käyttäjiä. Tavaroiden lajitteluun ja kierrätykseen on nykyään paljon erilaisia vaihtoehtoja, joten suoraan roskikseen viemistä kannattaa välttää. Muutamat järjestöt hakevat tavarat jopa suoraan kotoasi, joten riittää vain, että lajittelet ja pakkaat tavarat valmiiksi laatikkoon tai kasseihin.

Esimerkiksi UFF toimittaa osan lahjoitusvaatteista myytäväksi Afrikkaan ja Hope edustaa lasten tasa-arvoa. Hope jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä.

Käyttökelpoisia vaatteita ja tavaroita vastaanottavia järjestöjä ja yrityksiä ovat esimerkiksi: Fida, Hope, Pelastusarmeija, Punainen risti, UFF, Recci ja Kierrätyskeskukset.

3. Kierrätykseen ja jätteeksi päätyvät tavarat

Rikkinäiset ja käytössä kuluneet tavarat kannattaa lajitella ja toimittaa kierrätyskeskusten keräyspisteisiin. Tässä kannattaa huomioida erikseen lajitteluohjeet, jotta nämä tavarat päätyvät oikeaan kierrätyspisteeseen. Kierrätyskeskuksissa on erikseen lajittelupisteet metallin, lasin, kodinkoneiden, huonekalujen, puun, muovin ja sekajätteen lajitteluun. Tässä kannattaa huomioida erikseen lajitteluohjeet, jotta nämä tavarat päätyvät oikeaan kierrätyspisteeseen. Nykyään myös monien kauppojen yhteydessä on omia lajittelupisteitä.

Kierrätyskeskuksilla on tarjolla seuraavia vaihtoehtoja:

  • Kierrätys.info palvelusta voit etsiä lähimmän paikan kierrätettävälle tavaralle.
  • Kaikki ehjät, puhtaat ja käyttökelpoiset tavarat voi toimittaa kierrätyskeskukseen.
  • Kaikki ehjät tai rikkinäiset kodinkoneet voi myös viedä kierrätyskeskukseen.
  • Pääkaupunkiseudulla kiertävät Kierrätyskeskuksen keräysautot hakemassa lahjoitettavaa tavaraa. Tavaralle voi tilata myös oman noutopalvelun.
  • Ongelmajätteille kuten maalit, kemikaalit, liuottimet, huonekalut ja vaaralliset jätteet on omat keräyspisteet Sortti-asemilla tai jäteasemilla.

Uuden lain myötä tekstiilejä ei saa päätyä enää kaatopaikalle. Tekstiilejä ei kannata siis heittää sekajätteeseen, jos ne voi viedä muuhun hyötykäyttöön. Tiesitkö, että yhä useampi vaatekauppa ottaa vastaan käytettyjä vaatteita ja asusteita?

Käyttöön kelpaamatonta tekstiilijätettä keräävät:

  • Muutamat vaatekaupat kuten esimerkiksi H&M, Lindex ja KappAhl.
  • Jos omalla paikkakunnalla poltetaan jätteitä, voi siinä tapauksessa tekstiilit laittaa myös tavallisen jätteen sekaan.
  • Muutamat yritykset käyttävät myös hyödyksi tekstiilijätettä. Näitä ovat esimerkiksi Recci (Helsinki, Uusimaa), Nextiili (Tampere), Texvex (Turku, Forssa, Hämeenlinna), Kiertopiste (Pori).
  • Kannattaa selvittää oman paikkakunnan tekstiilien kerääjät, jos haluat toimia eettisesti ja ympäristöystävällisesti.

Kierrätys_new_4-1

Vinkit tavaroiden lajitteluun

Tavaroiden läpikäyminen on aina mielenkiintoinen projekti. Eteen saattaa tulla vanhoja valokuvia tai esineitä, joita ei muistanut enää olevankaan. Vaatekaapeista saattaa löytyä aarteita, kun tarkemmin käy kaapit läpi. Muuttoon valmistautuessa tämä prosessi kannattaa käydä läpi, niin et turhaan kuljeta mukanasi uuteen kotiin tavaroita, joista kuitenkin luopuisit. Rikkinäiset tai muuten käyttökelvottomat tavarat on tärkeää lajitella oikein.

Ohessa muutamia vinkkejä tavaroiden lajitteluun:

  • Käy tavarat läpi huone kerrallaan. Järjestelmällisyys on valttia. Laita erikseen laatikot muutettaville tavaroille, myyntiin meneville, lahjoitettaville sekä jätteeksi meneville tavaroille.
  • Merkitse laatikoihin selvästi, mitä missäkin laatikossa on.
  • Jos päätät luopua jostakin, ei kannata enää uudelleen palata siihen ja jäädä miettimään.
  • Suunnittele kierrätys tavan mukaan, milloin järjestät tavaran pois viemisen tai tavaran noudon.
  • Aloita tavaroista, joita käytät harvoin. Esimerkiksi varastossa olevista laatikoista tai sisätiloissa kaapeista.
  • Tarjoa käyttökelpoisia kirjoja antikvariaatteihin, kirjastojen kierrätyshyllyihin, kierrätyskeskuksiin tai ystäville.
  • Voit järjestää ystäville myös muuttokirppiksen kotonasi. Voit myydä omat tarpeettomat tavarat lähipiirillesi.
  • Myy hyväkuntoiset tarpeettomat huonekalut, vaatteet ja tarvikkeet esimerkiksi nettikirpputoreilla, lahjoita kierrätyskeskukseen tai hyväntekeväisyysjärjestöille.
  • Vie huonokuntoiset tekstiilit jätteen keräykseen. Jos alueellasi ei
    kerätä tekstiilijätettä, voit heittää sen sekajätteeseen.
  • Vie sähkö- ja elektroniikkaromu kuten vanhat kännykät ja laturit lähimpään SER-keräyspisteeseen.
  • Vie vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

 

Jos olet kiinnostunut muista meidän kirjoituksista muuttoon liittyen, pääset lukemaan niitä oheisista linkeistä.

Ensimmäinen sähkösopimukseni

Minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Mitä sopimuksia pitää tehdä ennen muuttoa?

Muuttoilmoituksen tekeminen

Sähkösopimuksen siirto muuttaessa

Olemme Lumme Energialla tehneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan Muuttajan tietopakettiimme täältä.

  Nappaa sähkösopimus uuteen kotiin  

Tee sähkösopimus
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.06.2021 | vapaa-ajan asunto

Miten valita sähkösopimus

Sähköyhtiön kanssa solmittava sähkösopimus tulee aina tehdä omien tarpeidesi pohjalta. Valintaan vaikuttavat asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu...

19.05.2021 | muutto

Miten valita sähkösopimus?

Ensisijaisesti sähkösopimus tehdään aina omien tarpeiden pohjalta. Pitää huomioida asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu suuruus sekä muut...

01.12.2020 | muutto

Elämäsi tuparit - Vinkit tuparien järjestämiseen

Onnea uuteen kotiin! Pidä uuden asuntosi avajaiset kutsumalla ystävät ja perhe juhlimaan uutta kotia kanssasi. Olemme koonneet avuksesi listan...