Tilaa markkinahintaista sähköä Pörssisähkö -sähkösopimuksella.

Valitse Lumme Energian Pörssisähkö

Nyt 6 kuukauden ajan kuukausimaksu 0 €

Lumme Energian Pörssisähkö -sopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja jopa tunnin tarkkuudella, sillä saat sähkön tunneittain toteutuneen sähköpörssin Spot-hinnan mukaan.

On tärkeää tunnistaa, että Pörssisähkön tuntihinnoissa on nyt poikkeuksellisen suurta vaihtelua. Kun sähkönkulutus on yhteiskunnassa suurta, tuntihinnat ovat korkeimmillaan ja kulutuksen laskiessa myös hinnat laskevat. Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat seurata huomisen tuntihintoja ja ohjata omaa sähkönkulutustasi edullisemmille hinnoille.

Kun teet Pörssisähkö-sopimuksen suosittelemme, että lataat samalla käyttöösi OmaLumme-sovelluksemme, josta seuraat helposti huomisen tuntihintoja ja omaa sähkönkulutustasi.

Hyödynnä sähkön hinnan vaihteluja ja pienennä sähkölaskuasi.

Tarjoamme käyttöösi markkinahintaista Pörssisähköä:

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähköllä tarkoitetaan sähköpörssistä (Nord Pool) hankittavaa markkinahintaista sähköä. Sähkön hinta määritellään sähkömarkkinoilla päivittäin vuorokauden jokaiselle tunnille. Sähkön hinnoittelu on täysin läpinäkyvää, koska se perustuu sen hetkiseen kysyntään ja tarjontaan.

Pörssisähkön kautta sähkön kuluttajat voivat seurata sähkömarkkinoilla tapahtuvia hinnan muutoksia reaaliajassa.

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?

Pohjoismaiset sähkötoimijat myyvät ja ostavat sähköä päivittäin kysynnän ja tarjonnan mukaan Pohjoismaisessa sähköpörssissä (Nord Pool).

Sähköpörssi määrittelee myös päivittäin Suomen hinta-alueen sähkön Spot-hinnat. Seuraavan vuorokauden jokaisen tunnin Spot-hinnat julkaistaan edeltävänä päivänä viimeistään kello 14 Suomen aikaa.

Miten Pörssisähkö näkyy laskulla?

Laskulta näet kuukausittaisen sähkönkulutuksesi, oman toteutuneen keskihintasi, marginaalin ja kuukausimaksun.

Laskutettava summa energian osalta saadaan, kun jokaisen tunnin sähkönkulutus (kWh) kerrotaan kyseisen tunnin Spot-hinnalla (snt/kWh) ja siihen lisätään marginaali (snt/kWh).

Laskulla näytettävä oma toteutunut keskihinta muodostuu, kun saadut tuntiarvot lasketaan kaikilta kuukauden tunneilta yhteen ja summa jaetaan koko kuukauden kulutuksella (kWh).

Sähköpörssin ilmoittama kuukauden Spot-keskihinta lasketaan niin, että kuukauden jokaisen tunnin hinnat lasketaan yhteen ja summa jaetaan kuukauden kokonaistuntimäärällä. Jos sähkönkäyttösi painottuu edullisille tunneille, on oma toteutunut keskihintasi yleistä Spot-keskihintaa edullisempi ja päinvastoin.

Eri kuukausina tuntimäärät vaihtelevat 672-745 h välillä, ja niistä jokaisella on oma Spot-hinta. Laskutuksessa käytetään Suomen ajan Spot-hintoja ja oman sähkönkulutuksesi näet OmaLumme-palvelussa.

Milloin pörssisähkö on halvinta?

Pörssisähkön hinnan vaihtelua säätelevät muun muassa teollisuus ja sääolosuhteet. Pörssisähkön spot-hinta on yleensä korkeampi päivällä, kun sähkönkulutus on täydessä vauhdissa, ja alhaisin öisin, jolloin sähkön kulutus on vähäisempää. Sääolosuhteet  säätelevät spot-hintaa merkittävästi. Yleensä hinta on edullisempi lämpimällä ja sateisella kelillä, ja korkeampi kylmällä säällä.