Sähkön hintakatsaus

Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.

Sähkön hintakatsaus 24.1.2023

Olkiluoto 3:n koekäyttö jatkunee 6.2. 

  • Viime viikon Spot-hinta oli 10,27 snt/kWh (sis. alv 10 %)
  • Futuurihintoihin ei edellisestä viikosta tullut merkittäviä muutoksia 
  • Olkiluoto 3 voimalaitoksen koekäyttö jatkuu TVO:n ilmoituksen mukaan 6.2.2023
  • Kuluva viikko jatkuu ennusteiden mukaan normaalia lämpimämpänä ja tuulisempana
  • Sää ja Olkiluoto 3 vaikuttavat edelleen merkittävästi talven spot- ja futuurihintojen kehittymiseen 

Viime viikon Spot-hinnan keskihinta oli 10,27 snt/kWh, edellisellä viikolla 7,21 snt/kWh (sis. alv 10 %).  Spot-hinta nousi hieman, kun tuulivoimatuotannon määrä laski muutamana päivänä tavanomaista vähäisemmäksi. Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti viime viikolla, että kaikkien syöttövesipumppujen säröytyneet juoksupyörät vaihdetaan uusiin ja laitoksen koekäyttöjakso jatkuu 6.2.

Tuulivoimatuotannon mahdollinen kokonaistuotanto on nyt 5207 MW ja tämän vuoden lopussa asennetun tuulivoimakapasiteetin arvioidaan olevan jopa 7100 MW. Tämän viikon tuulivoimatuotannon ennustetaan toteutuvan n. 3300 MW:n keskitehona. Leuto talvisää jatkuu ja ennusteiden mukaan läntinen föhntuuli puhaltaa lämpötilan suureen osaan maasta plussan puolelle.  

Tälle viikolle Suomeen ennustetaan n. 8 snt/kWh spot-keskihintaa (sis. alv 10 %). Joulukuun spot-hinta toteutui keskihinnalla 27,06 snt/kWh (sis. alv 10 %), joka arvonlisäverottomana oli vuoden toiseksi kallein. Koko vuoden 2022 keskihinta oli  arvonlisäverottomana 15,41 snt/kWh, joka on kaikkien aikojen ennätys.  

Lumme Energian sähkösopimuksista Pörssisähkö seuraa läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja. 

Sähkön ja kaasun hinnat Keski-Euroopassa ovat laskeneet. Lämmin sää on säästänyt kaasua ja kaasuvarastot ovat tällä hetkellä hyvällä tasolla. Pohjoismainen vesitilanne on myös hieman parantunut. Perinteisiä talvipakkasia ei ole vielä ollut. Jos kireä pakkasjakso tulee, niin spot-hinnassa nähdään selvästi nykyistä korkeampia hintoja.

Tulevaisuuden hintoja peilaavat johdannaishinnat eli ns. futuurisopimukset pysyivät lähes samoilla tasoilla edellisviikon kanssa. Epävarmuutta futuurihintojen kehitykselle luo edelleen talouden näkymät, jotka ennakoivat talouskasvun hidastuvan ja johtavan vähintäänkin lievään taantumaan. Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta. 

Vuoden 2023 helmikuun johdannaisen hinta Suomen hinta-alueelle oli 23.1.2023 päätöskurssien mukaan 12,6 snt/kWh (sis. alv 10 %). Korkeimmillaan helmikuun johdannaisen hinta oli 6.12.2022, jolloin se oli 51,92 snt/kWh (sis. alv 10 %). Hinta on laskenut joulukuun huipusta lähes 40 snt/kWh (sis. alv 10 %). 

Sähkön hinnassa on edelleen erittäin suurta epävarmuutta. Talvella spot-hinnat voivat olla ennätyskorkeita etenkin kylminä tuulettomina jaksoina päivätuntien aikana, ja jopa kiertävät sähkökatkot ovat mahdollisia kulutuksen rajoittamiseksi. Lauhoina tuulisina jaksoina yöajan hinnat voivat laskea jopa negatiivisiksi, kuten viime kuukausina olemme saaneet nähdä, sillä sähköä voi näinä hetkinä olla tarjolla yllin kyllin.

Näistä syistä kaikki mahdollinen sähköenergian käytön siirto päivältä yöaikaan tulee hyödyttämään koko energiajärjestelmää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, sillä huippukalliiden spot-hintojen välttäminen hillitsee myös johdannaismarkkinoiden hintoja. Lisäksi mm. Fingrid suosittelee sähköpulan välttämiseksi tiukoissa tilanteissa, että esimerkiksi lattialämmitykset laitetaan pois päältä ja että autojen lohkolämmittimiä ei käytettäisi etenkään aamu- ja iltapiikkikulutusten aikaan.

Lue sähköpulasta lisää Lumme Energian blogista Sähköpula – pitääkö siihen varautua? 

Suosittelemme Lumme Energian Pörssisähkö-asiakkaille OmaLumme-palvelua, jossa näkyvät oman kulutuksen lisäksi myös pörssisähkön hinnat.

Vaihtoehtoisesti voit seurata hintoja Fingridin tuntihintasovelluksella. Näiden palvelujen avulla omaa kulutusta voi ajoittaa halvemmille tunneille. 

Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Sähköpörssin toteutunut spot-hinta Suomen hinta-alueelle viimeisin kk 20230124

 

Sähköpörssin toteutunut spot-hinta Suomen hinta-alueelle vuosinäkymä 2023_01_09

 

Sähköpörssin hintaennuste 20230124

 

 

 

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön kokonaishinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.

Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.

OmaLumme-palveluun

Miten säästää sähköä? Lue tehokkaat säästövinkit ja katso, miten paljon eri kodinkoneet ja laitteet käyttävät sähköä.

Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.

Sähkön tuotantotavat vaikuttavat hintaan

Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.

 

sahkon-hinnan-vaihtelu-lumme-energia

 

Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.

 

Sähkön hinta määräytyy kiinteästi tai pörssissä


Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.

Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille. Voit tarkastella hintoja Nord Poolin verkkosivustolla tai Fingrid Oyj:n maksuttomalla Tuntihinta-mobiilisovelluksella.

 

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Vihreä sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Vihreää sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.

Vihreän sähkön hinta on hieman kalliimpaa, koska se on ympäristöystävällisempää ja sen alkuperä on varmistettava. Täysin vihreän sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Valitsemalla vihreän sähkösopimuksen tuet uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.

Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.

Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.

Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.

Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.

Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.

Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.

Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.

Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Lisää aiheesta

24.01.2023 | blogi

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä....

11.01.2023 | Omalumme

Ovatko oman taloutesi sähkönkäyttömäärät normaaleja?

Vaikka erilaisten talouksien sähkönkäyttömäärät vaihtelevat kodin varustetason ja asumistyypin mukaan, keskiarvojakin on olemassa. Vertaa oman...

04.01.2023 | Omalumme

Miten kodin askareista selviää energiatehokkaimmin?

Arjen askareiden hoitaminen vie eri tavalla sähköä tavoista ja valinnoista riippuen, olipa kyse veden keittämisestä, astianpesusta, imuroinnista tai...