Sähkön hintakatsaus

Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.

Sähkön hintakatsaus 20.5.2024

Lämpötilat ja sulamisvesivirtaamat pysyvät tavanomaista korkeampina, mutta tuulivoiman ennustetaan olevan matalahkoa keskellä viikkoa. Olkiluoto 3 palasi vuosihuollosta, joten spot-hintojen odotetaan toteutuvan varsin maltillisina.      

  • Viikon 20 spot-hinta oli 3,76 snt/kWh (sis. alv 24 %) ja viikon 19 spot-hinta oli 5,77 snt/kWh (sis. alv 24 %).  
  • Spot-hintojen ennustetaan toteutuvan keskihinnaltaan n. 1,12,6 snt/kWh (sis. alv 24 %).  
  • Futuurien hinnat nousivat hivenen tai pysyivät paikoillaan viime viikolla.  
  • Tulevaisuuden futuurihintoihin vaikuttavat spot-hintojen lisäksi mm. Lähi-idän tilanne, talouden, päästöoikeuden, maakaasun ja hiilen hintakehitys sekä pohjoismaiset vesivarannot.  
  • Olkiluoto 3 palasi tuotantoon torstaina 16.5. Olkiluoto 1:n vuosihuolto kestää 28.5. saakka.

Viime viikko oli spot-hintojen suhteen erittäin vaihteleva. Maanantaina, spot-tuntihinta kävi korkeimmillaan reilussa 49 sentissä, ja päivän keskiarvo noin 15 snt/kWh (sis. alv 24 %) – viikonlopun keskihinnaltaan negatiiviset päivät loivat sille kovaa kontrastia. Vaihtelevuuden syyt olivat tutut tuulivoiman määrä sekä ydinvoimahuollot, mutta myös kasvanut aurinkotuotannon määrä vaikuttaa spot-hintoihin. Lisäksi lämpimät säät pitivät sulamisvesivirtaamat korkeina, mikä painoi Pohjoismaista spot-hintaa.  

Tuulivoimatuotannon vaatimatonta määrää kuvaa se, että Fingridin tietojen mukaan maanantaina 13.5. tuulivoima kulutti joinakin ajanhetkinä enemmän sähköä kuin tuotti. Parhaimmillaan tuulivoimatuotantoa viime viikolla oli yli 4 200 MW, joka vastasi lähes 55 prosenttia Suomen senhetkisestä sähkönkulutuksesta. Lisäksi Fingridin mukaan aurinkovoiman tuotantomäärä nousee kirkkaina päivinä yli 800 megawattiin, mikä vastaa lähes yhden vanhan Olkiluoto-ydinvoimayksikön tuotantotehoa.  

Olkiluoto 3 -voimalaitos palasi vuosihuollosta torstaina 16.5., mutta viikonlopun matalat spot-hinnat pitivät tuotannon noin 1 200 MW:ssa tavanomaisen lähes 1 600 MW sijaan. 

Spot-hintaan vaikuttavista tekijöistä ennallaan on Estlink 2:n siirtoyhteyden vika, jonka korjaus kestää näillä näkymin elokuun loppuun asti. Ydinvoimaloiden keväälle ajoitetut vuosihuollot ovat myös täydessä vauhdissa. Olkiluoto 1 voimalaitoksen vuosihuolto päättyy näillä näkymin tiistaina 28.5. Ruotsissa huollossa on tällä hetkellä Forsmark 2 (22.4.–23.5.) ja Ringhals 3 (15.5.–30.6.). Osa ydinvoimaloista huolletaan kesäkauden jälkeen alkusyksystä. 

Ennusteiden mukaan sään ennustetaan pysyvän tälläkin viikolla tavanomaista lämpimämpänä. Kevään sulamisvirtaamien ennustetaan pysyvän tavanomaista korkeampana, mutta laskevan viime viikosta. Tiistain, keskiviikon ja sunnuntain ennustetaan olevan tyyniä päiviä, ja muista päivistä on tulossa tavanomaisen tuulisia. Aurinkotuotannon odotetaan toteutuvan viime viikon kaltaisena, tosin perjantain ja lauantain aikana ennusteissa näkyvät sadealueet voivat pienentää kyseisten päivien tuotantoa. Spot-hinnan ennustetaan hivenen laskevan viime viikosta ja toteutuvan n. 1,1–2,6 snt/kWh (sis. alv 24 %) tasolla.     

Lumme Energian sähkösopimuksista Pörssisähkö ja Pörssisähkö EKO seuraavat läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja.  

OmaLumme-palvelusta näet oman kulutuksesi lisäksi myös pörssisähkön hinnat. Voit seurata hintoja myös Lumme Energian omalta Sähkön hinta -sivulta. Hintoja seuraamalla voit ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille. 

Polttoaineiden ja sähkön futuurihinnoissa pientä nousua

Maakaasun, kivihiilen ja päästöoikeuden hinnat ovat laskeneet vuoden 2022 ennätyskorkeista hinnoista selvästi matalammille tasoille. Hetkellisesti laskutrendi on pysähtynyt, ja helmikuun 2024 pohjahinnoista kaikkien näiden tuotteiden hinnat ovat nousseet. Viime viikolla maakaasun, kivihiilen ja päästöoikeuden hinnat hieman nousivat tai pysyivät paikoillaan. 

Euroopan maakaasuvarastojen täyttöaste on tällä hetkellä noin 67 prosenttia. Kaasuvarastojen täyttö ensi talvea varten on alkanut. EU-komissio on asettanut maakohtaisia tavoitteita heinä- ja syyskuun alun maakaasun varastoasteille. EU-komission toukokuun alun täyttöastetavoite täyttyi selvästi, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kaasuvarastot saadaan täytettyä marraskuun alkuun mennessä 90 prosentin tavoitetasolle. 

Sähkön futuurihinnat nousivat hivenen tai pysyivät paikoillaan vähäsateisen sääennusteen ja polttoaineiden hintaliikkeiden takia. Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta.  

Sähkön riittävyys Suomessa

Sähköpulan osalta kiertäviin sähkökatkoihin ei ollut tarvetta talvikauden 2023–2024 aikana. Kuluvan talven osalta kulutushuippu nousi Fingridin syksyn arviota korkeammaksi (arvio 14300 MW, toteutunut kulutushuippu yli 15000 MW), mutta samalla on hyvä muistaa, että se oli seurausta tämän vuosituhannen alun kylmimmistä säistä.   

Edelleen kaikki mahdollinensähköenergian käytön säästö ja siirto päivältä yöaikaantulee hyödyttämään koko energiajärjestelmää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, sillä huippukalliiden ja erittäin matalien spot-hintojen välttäminen hillitsee myös johdannaismarkkinoiden hintoja, mikä on jo nähty futuurimarkkinalla selvästi viime vuonna.  

Lisäksi sähkön säästäminen vaikuttaa positiivisesti ympäristöön, koska huippukulutustunneilla tuotettu sähkö on tyypillisesti kuormittavampaa ympäristölle. Lue lisää Fingridin sivuilta.    

Lue sähköpulasta lisää Lumme Energian blogista:Sähköpula – pitääkö siihen varautua?  

Katso spot-hintojen kehitys ja hintaennusteet

Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Sähköpörssin toteutuneet spot-hinnat Suomen hinta-alueelle.

 

Sähköpörssin toteutunut spot-hinta Suomen hinta-alueelle.

 

Sähköpörssin hintaennuste.

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.

Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.

OmaLumme-palveluun

 

Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.

Sähkön tuotantotavat vaikuttavat hintaan

Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.

 

sahkon-hinnan-vaihtelu-lumme-energia

 

Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.

 

Sähkön hinta määräytyy kiinteästi tai pörssissä


Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.

Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sähkösopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille.

Jos olet Lumme Energian sähkösopimusasiakas, näet pörssihinnat OmaLumme-palvelussa ja -sovelluksessa.

Lumme Energialta löydät sähkösopimuksen joka lähtöön

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Vihreä sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Vihreä sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.

Vihreän sähkön hinta on hieman kalliimpaa, koska se on ympäristöystävällisempää ja sen alkuperä on varmistettava. Täysin vihreän sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Valitsemalla vihreän sähkösopimuksen tuet uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.

Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.

Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.

Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.

Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.

Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.

Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.

Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Lisää aiheesta