Sähkön hintakatsaus

Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.

Sähkön hintakatsaus 22.7.2024

Viime viikolla sähkön futuurihinnat nousivat hieman, mutta spot-hinta pysyi edelleen maltillisella tasolla.

  • Viikon 29 spot-hinta oli 2,09 snt/kWh (sis. alv 24 %) ja viikon 28 spot-hinta oli 1,50 snt/kWh (sis. alv 24 %).  
  • Spot-hintojen ennustetaan toteutuvan keskihinnaltaan noin 3 snt/kWh (sis. alv 24 %) viikon keskiarvona.
  • Futuurien hinnat kääntyivät nousun puolelle viime viikolla.
  • Tulevaisuuden futuurihintoihin vaikuttavat spot-hintojen lisäksi mm. päästöoikeuden, maakaasun ja hiilen hintakehitys, pohjoismaiset vesivarannot, talouden kehittyminen sekä geopoliittiset jännitteet.

1.–22.7. spot-hinta on ollut keskihinnaltaan 1,93 snt/kWh (sis. alv 24 %). Juhannusviikosta lähtien Suomen spot-hintojen viikoittaiset keskihinnat ovat olleet viiden peräkkäisen viikon ajan pohjoismaiden edullisimmat. Viime viikolla tuntihinnat vaihtelivat -1,2 ja 3,7 snt/kWh (sis. alv 24 %) välillä.  Silloin kun tuuli- ja aurinkovoimaa on ollut tarjolla, spot-hinta on painunut jopa negatiiviseksi. Sähkön kysyntä on alhaisimmillaan heinäkuussa, ja sekin on osaltaan vaikuttanut spot-hintojen edullisuuteen. 

Spot-hintaan vaikuttaa, että siirtoyhteys Estlink 2 on edelleen poissa käytöstä. Viron ja Suomen välinen merikaapeli vikaantui jo talvella, ja sen korjaaminen on osoittautunut vaikeaksi. Näillä näkymin siirtoyhteys saadaan kuntoon elokuun loppuun mennessä. Ruotsin ja Suomen välisissä siirtoyhteyksissä on rajoituksia lähes koko kesäkauden ajan. Rajoitukset jatkuvat tämänhetkisen tiedon mukaan jopa lokakuun puoleen väliin asti, mutta siirtorajoituksissa on vaihtelua. Voimakkaimmillaan rajoitukset ovat elokuun puoleen väliin asti sekä syksyllä syyskuun alusta lokakuun puolen välin tienoille. 

Suomessa kaikki ydinvoimalat ovat toiminnassa. Loviisan toisen ydinvoimalan huolto alkaa suunnitelman mukaan 4. päivä elokuuta. Ruotsissa vuosihuollossa on tällä hetkellä Forsmark 1 (27.7.2024 asti). Ringhals 3 huolto päättyi sunnuntaina 21.7. ja voimalaitosta ajetaan parhaillaan ylös. Täysi tuotantoteho saavutetaan suunnitelman mukaan keskiviikkona 24.7. Osa ydinvoimaloista huolletaan kesäkauden jälkeen alkusyksystä. 

Ennusteiden mukaan lämpötila kohoaa Suomessa tällä viikolla normaalia korkeammaksi ja sateet jäävät vähäisiksi. Spot-hintojen odotetaan hieman nousevan niin, että viikon keskihinta asettunee noin kolmeen senttiin per kWh. Ennusteissa ei ole hintapiikkejä yksittäisille tunneille, mutta yllättävissä tilanteissa hinta voi toki nousta korkeammalle kuin miltä ennusteet näyttävät. Tuulivoimatuotannon ennuste on tälle viikolle selvästi normaalia alhaisempi.

Lumme Energian sähkösopimuksistaPörssisähkö ja Pörssisähkö EKOseuraavat läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja.  

OmaLumme-palvelusta näet oman kulutuksesi lisäksi myös pörssisähkön hinnat. Voit seurata hintoja myös Lumme Energian omalta Sähkön hinta -sivulta. Hintoja seuraamalla voit ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille. 

Polttoaineiden hinnoissa ei merkittäviä muutoksia, sähkön futuurihinnat kevyessä nousussa

Maakaasun, kivihiilen ja päästöoikeuden hinnat ovat laskeneet vuoden 2022 ennätyskorkeista hinnoista selvästi matalammille tasoille. Tuotteiden laskutrendi pysähtyi helmikuussa 2024, ja näistä pohjahinnoista kaikkien tuotteiden hinnat ovat nousseet. Viime viikolla maakaasun ja kivihiilen hinnoissa oli vain vähäisiä muutoksia. Päästöoikeuden hinta sen sijaan laski hieman.  

Euroopan maakaasuvarastojen täyttöaste on tällä hetkellä noin 80 prosenttia. Kaasuvarastojen täyttö ensi talvea varten on käynnissä. Ennusteiden mukaan kaasuvarastot saadaan täytettyä marraskuun alkuun mennessä 90 prosentin tavoitetasolle. Putkikaasua on hyvin tarjolla Norjasta ja LNG:tä maailman markkinoilta. Maakaasun hinta reagoi kuitenkin herkästi tuotanto- ja kysyntämuutoksiin sekä muutoksiin geopoliittisissa jännitteissä. 

Sähkön futuurihinnat olivat nousussa viime viikolla, kun runsaat sade-ennusteet muuttuivat lähemmäs normaalisateita. Pohjoismaissa erityisesti Ruotsiin ja Norjaan sateita on kuitenkin ennustettu tavanomaista enemmän. Alkukesän aikana runsaat sateet ovat nostaneet vesivarantoja ja ovat pitäneet laskupainetta yllä kuluvan ja ensi vuoden futuurihinnoissa. Kun runsaat sateet viime viikolla poistuivat sade-ennusteista, nähtiin kuinka herkästi hinnat tässä tilanteessa reagoivat nousulla. Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta.

Katso spot-hintojen kehitys ja hintaennusteet

Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Sähköpörssin toteutuneet spot-hinnat Suomen hinta-alueelle.

 

Sähköpörssin toteutunut spot-hinta Suomen hinta-alueelle.

 

Sähköpörssin hintaennuste.

 

Miten sähkön hinta muodostuu?

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.

Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.

OmaLumme-palveluun

 

Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.

Sähkön tuotantotavat vaikuttavat hintaan

Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.

 

sahkon-hinnan-vaihtelu-lumme-energia

 

Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.

 

Sähkön hinta määräytyy kiinteästi tai pörssissä


Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.

Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sähkösopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille.

Jos olet Lumme Energian sähkösopimusasiakas, näet pörssihinnat OmaLumme-palvelussa ja -sovelluksessa.

Lumme Energialta löydät sähkösopimuksen joka lähtöön

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Vihreä sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Vihreä sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.

Vihreän sähkön hinta on hieman kalliimpaa, koska se on ympäristöystävällisempää ja sen alkuperä on varmistettava. Täysin vihreän sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Valitsemalla vihreän sähkösopimuksen tuet uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.


Tilaa hintakatsaus sähköpostiisi

Joka viikko ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta hintatasoon ja asiantuntijamme ennuste tulevasta sähkön hinnasta.


Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.

Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.

Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.

Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.

Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.

Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.

Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.

Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.

Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Lisää aiheesta

24.07.2024 | Sähkön hinnasta

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumpun käyttö pelkällä jäähdytyksellä?

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä kesähelteillä. Paljonko tästä mukavuudesta joutuu maksamaan?

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...

31.01.2024 | Omalumme

Ovatko oman taloutesi sähkönkäyttömäärät normaaleja?

Vaikka erilaisten talouksien sähkönkäyttömäärät vaihtelevat kodin varustetason ja asumistyypin mukaan, keskiarvojakin on olemassa. Vertaa oman...