Oletko sähkölaskun saatuasi pohtinut, mistä sähkön hinta koostuu ja voiko hintaan vaikuttaa? Olemme luoneet avuksesi sähkön hintakatsauksen, josta löydät tietoa sähkön hinnan muodostumisesta ja kehityksestä. Saat ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta sähkön hintakehitykseen ja ennusteen sähkön hinnasta.
Viime viikolla spot-hinnat toteutuivat korkeina, koska Olkiluoto 2 ja Loviisa 1 -ydinvoimalaitokset olivat poissa tuotannosta. Myös tuulivoimatuotanto oli normaalia matalampaa. Lisäksi Ruotsin ja Suomen väliset siirtorajoitukset pitivät spot-hintoja korkealla. Useana päivänä nähtiin voimakkaita hintapiikkejä, ja korkeimmillaan tuntihinnat olivat keskiviikkoaamuna, jolloin spot-hinta nousi melkein 63 senttiin per kWh (sis. alv 25,5 %) lukemiin.
Olkiluoto 2 -voimalaitos palasi tuotantoon viikonloppuna. Tosin sähköntuotanto tulee jatkumaan rajoitetulla 725 MW:n teholla laitosyksikön täyden 890 MW:n sijasta. Tehoa on rajoitettu roottorin vikaantumisriskin pienentämiseksi, ja tehorajoitus kestää ensi vuoden toukokuun vuosihuoltoon asti. Alkuperäinen vikaantumisen syy on edelleen epäselvä. Lisäksi nyt asennettava roottori on viimeinen saatavilla oleva varaosaroottori TVO:n varastossa.
Pohjois-Ruotsin siirtoyhteyden rajoitus Suomeen päin poistui syyskuun lopussa, ja nyt käytettävissä on 1 200 MW:n siirtoteho. Edelleen on voimassa siirtorajoitus Suomesta Ruotsiin pohjoisella yhteydellä. Eteläisen Ruotsin siirtoyhteyden siirtorajoitus on voimassa lokakuun puoleen väliin asti. Käytettävissä on 400 MW:n siirtoteho Suomeen. Rajoituksen syynä on rajayhteyden huoltoon liittyvät työt sekä Ruotsin puolella tehtävät huolto- ja rakentamistyöt.
Pohjoismaisen ydinvoiman syksyn vuosihuoltokausi on käynnissä. Suomessa vuosihuollossa on Loviisa 1, jonka piti palata tuotantoon viikonloppuna, mutta huolto venyy yhden säätösauvan teknisen vian takia. Laitoksen pitäisi palata tuotantoon lauantaina 12.10.
Ruotsissa vuosihuollossa on ollut Forsmark 3 syyskuun alusta lähtien. Laitoksen piti tulla takaisin lokakuun lopussa, mutta tänään saatiin tieto, että lisätöiden takia huolto venyy aina joulukuun puoleen väliin asti.
Maanantaiaamuna 80 prosenttia Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloiden kapasiteetista tuotti energiaa.
Ennusteiden mukaan Suomessa ja muuallakin Pohjoismaissa sää olisi tällä ja ensi viikolla normaalia lämpimämpää. Maanantaina tuulivoimatuotanto on matalaa Suomessa, mutta tiistaina-lauantaina tuulivoimatuotannon ennustetaan olevan selvästi normaalia runsaampaa. Sunnuntaina ja ensi viikon alkupuolella tuotanto putoaa mahdollisesti normaalin alapuolelle.
Norjan ja Ruotsin varastoaltaiden vesipinnat alkavat olla niillä tasoilla, joilla talvi tyypillisesti otetaan vastaan. Sään viilentyessä vuoristoalueille alkaa sataa lunta, joka sitten kevään tullessa sulaa vedeksi ja täyttää jälleen talven aikana huvenneita varastoaltaita.
Spot-hintojen ennustetaan laskevan tällä viikolla etenkin viikon puolivälin tuulisen jakson takia. Spot-hintaennuste tälle viikolle on 3,6 snt/kWh (sis. alv 25,5 %) välillä.
Lumme Energian sähkösopimuksista Pörssisähkö ja Pörssisähkö EKO seuraavat läpinäkyvästi Suomen spot-hintoja.
OmaLumme-palvelusta näet oman kulutuksesi lisäksi myös pörssisähkön hinnat. Voit seurata hintoja myös Lumme Energian omalta Sähkön hinta -sivulta. Hintoja seuraamalla voit ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille.
Maakaasun, kivihiilen ja päästöoikeuden hintojen hetkelliset pohjat koettiin tänä vuonna helmikuussa, ja näistä pohjahinnoista kaikkien tuotteiden hinnat ovat nousseet. Hinnat ovat kuitenkin parin vuoden takaisiin äärimmäisiin hintoihin verrattuna matalia.
Viime viikolla maakaasun ja kivihiilen hinnat nousivat. Polttoaineiden hintoja on viime aikoina tukenut Lähi-idän tilanne. Päästöoikeuden hinta oli puolestaan viime viikolla laskussa Euroopan talouden kehittymisen epävarmuuksien takia.
Euroopan maakaasuvarastojen täyttöaste on tällä hetkellä noin 94 prosenttia. Kaasuvarastojen marraskuun alun 90 prosentin tavoitetaso saavutettiin jo elokuun lopussa. Lisäksi Euroopan maakaasun kulutus on pudonnut jopa 20 prosenttia energiakriisiä edeltäneestä ajasta, mikä on pitänyt osaltaan hinnat maltillisina. Maakaasun hinta reagoi kuitenkin herkästi tuotanto- ja kysyntämuutoksiin sekä muutoksiin geopoliittisissa jännitteissä, kuten olemme saaneet nähdä.
Sähkön futuurihinnat nousivat viime viikolla. Pohjoismaisten systeemituotteiden hinnat olivat viime viikolla nousussa, kun taas Suomen aluehintaerotuotteiden hinnat olivat paikallaan. Nousua tuki polttoaineiden sekä Saksan hintojen nousu. Pohjoismainen vesitilanne on tällä hetkellä tavanomainen.
Futuurihinnat ovat paras indikaatio tulevien kuluttajahintojen tasosta.
Katso spot-hintojen kehitys ja hintaennusteet
Alla olevista kuvaajista näet spot-hintojen kehityksen vuorokausi- ja kuukausitasolla sekä hintaennusteita tuleville vuosille.
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen ja missä määrin sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa siihen? Kuluttajille näkyvä sähkön hinta muodostuu käytetystä sähköenergiasta sekä siirtomaksuista veroineen. Jokainen voi fiksuilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa käyttämänsä sähkön määrään sekä sähköenergiasta maksamaansa hintaan valitsemallaan sähkösopimuksella.
Oman sopimuksesi tiedot näet OmaLumme-palvelusta ja viimeisimmältä sähkölaskulta.
Itse sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten sähkön tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Maailman taloudellisen tilanteen ja tuotanto-olosuhteiden vaihtelut aiheuttavat sähkön hintamuutokset suuntaan tai toiseen sähköpörssissä.
Sähkön tuotantotavat jaetaan kolmeen osaan: uusiutuvat energialähteet, fossiiliset energialähteet ja turve sekä ydinvoima. Sähköenergian hinnan nousut ja laskut myötäilevät sähköntuotannon kustannuksia ja sähköenergian tarvetta.
Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttavat monet tuotantoon liittyvät tekijät, kuten sähkön tuotannossa käytettyjen polttoaineiden ja niiden käyttöön oikeuttavien päästöoikeuksien hinnat sekä mahdolliset voimalaitosten huoltokatkot. Erityisesti uusiutuvien energialähteiden kautta tuotetussa sähkössä sääolosuhteet vaikuttavat vesi- ja tuulivoimaloiden tuotantotilanteeseen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat myös sähkön kysyntä ja Suomeen tuotavan sähkön siirtokapasiteetin rajallisuus.
Tuotantotekijöihin eivät kuluttajat voi juuri vaikuttaa, mutta voit aina suosia sopimusvalinnallasi uusiutuvia energiamuotoja. Sähkön tuoteseloste kertoo Lumme Energian sähkön alkuperän ja tuotantotavat sekä sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Mitä useampi kuluttaja suosii uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, sitä vihreämmäksi tuoteselostekin muuttuu.
Nimensä mukaisesti kiinteähintainen sähkö määräaikaisessa sopimuksessa on samanhintaista joka hetki.
Maksat jokaisesta käyttämästäsi kilowattitunnista saman senttimäärän niin pitkään kuin määräaikainen sopimuksesi on voimassa. Asiantuntijamme ovat suojanneet sähkön hinnan sovituksi ajanjaksoksi ja varmistaneet, että saat sähköllesi kilpailukykyisen hinnan.
Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti, kuten missä tahansa muussakin pörssissä. Sähkön myyjät ja ostajat kohtaavat pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä, jossa sähkön spot-hinta muodostuu vuorokauden jokaiselle tunnille.
Pörssisähkön hinnat perustuvat johdannaissopimuksiin, joilla sähköä myyvät yhtiöt ja tuottajat tekevät keskenään sopimuksia sähkön hinnasta tulevaisuudessa. Johdannaistuotteet kuten futuurit ovat sopimuksia, joilla voidaan suojata sähkön hinta ennalta määrätyksi ajaksi esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi. Siksi johdannaishinnat antavat parhaimman kuvan myös tulevaisuuden spot-hintojen keskihinnoista eli kuukauden keskiarvosta.
Mikäli sinulla on suoraan pörssisähkön hintaan sidottu sähkösopimus, sähkön kuluttajana sinun kannattaa seurata spot-hintaa, jotta voit tarkistaa seuraavan päivän tuntihinnat ja suunnitella kulutustasi halvimmille ajanjaksoille.
Jos olet Lumme Energian sähkösopimusasiakas, näet pörssihinnat OmaLumme-palvelussa ja -sovelluksessa.
Vihreä sähkö on ympäristöystävällisempi vaihtoehto sähkönkulutukseen, sillä se on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Vihreä sähkö tuotetaan yleensä vesi- tai tuulivoiman ja aurinkoenergian avulla. Muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto.
Vihreän sähkön hinta on hieman kalliimpaa, koska se on ympäristöystävällisempää ja sen alkuperä on varmistettava. Täysin vihreän sähkön alkuperä varmistetaan sertifikaateilla ja alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Valitsemalla vihreän sähkösopimuksen tuet uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja olet kanssamme yhteisellä matkalla kohti ekologisempaa maailmaa.
Joka viikko ajankohtaista tietoa eri tekijöiden vaikutuksesta hintatasoon ja asiantuntijamme ennuste tulevasta sähkön hinnasta.
Kilowattitunti (kWh)+-
Kilowattitunti on energian mittayksikkö ja mittaa, kuinka paljon sähkölaite kuluttaa energiaa. Sähkön hinta ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.
Sähkön kokonaishinta+-
Sähkön kokonaishinta kuluttajalle muodostuu sähköenergiasta ja sähkön siirrosta, johon sisältyvät sähkövero ja arvonlisävero. Näistä muodostuu myös sähkölaskullasi näkyvä loppusumma.
Sähkön siirtomaksu+-
Sähkön siirtomaksu muodostuu paikallisesta perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta siirtomaksusta ja sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö perii maksun, jolla katetaan fyysisen sähköverkon ylläpitokustannuksia ja turvataan sähkön saanti kaikissa olosuhteissa. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.
Sähkövero+-
Sähkövero eli energiavero on valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö perii. Sähkölaskussasi löydät sen osana siirtomaksua, jossa veron osuus on eritelty ja veloitettu sähkön kulutuksen perusteella.
Futuurisopimus+-
Futuurit ovat sähkön johdannaismarkkinoiden tuote, jonka avulla voidaan suojata sähkön hintaa tietylle ajanjaksolle. Se on sopimus, jolla sitoudutaan käymään kauppaa kohde-etuudesta tulevaisuudessa kaupantekohetkellä sovittuun hintaan. Kohde-etuutena on tässä tapauksessa sähkö, johon johdannaisten arvo on sidottu.
Johdannaismarkkinat+-
Johdannaismarkkinoilla kaupankäynnin kohteena ovat sähkön hintaan liittyvät johdannaistuotteet. Johdannaistuotteilla esimerkiksi futuureilla sähkön tuottajat ja sähköyhtiöt voivat sopia sähkön hinnan tietylle ajanjaksolle tulevaisuudessa ja siten hallita riskejä, jotka liittyvät sähkön hinnanvaihteluun.
Nord Pool+-
Nord Pool on pohjoismainen kantaverkkoyhtiöiden omistama raaka-ainepörssi, jossa käydään kauppaa sähköstä muun muassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan alueella.
Pörssisähkö+-
Pörssisähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.
Spot-hinta+-
Sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä tunti tunnilta kysynnän ja tarjonnan perusteella. Voit valita itsellesi pörssihintoja seuraavan sähkösopimuksen ja hyödyntää sähkön hinnan vaihteluja kulutuksessasi.
Sähköpörssi+-
Sähköpörssi on markkinapaikka, jossa sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa. Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten missä tahansa muussakin pörssissä.
Alkuperätakuu+-
Alkuperätakuu liittyy ekologiseen sähköntuotantoon ja toimii todisteena siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
Uusiutuvat energialähteet+-
Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, tuuli- ja vesivoima sekä bioenergia, jolloin energia saadaan luonnollisten prosessien tuotoksena tai uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntämällä.
Vihreä sähkö+-
Vihreällä sähköllä tarkoitetaan ympäristöystävällisempää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
24.07.2024 | Sähkön hinnasta
Ilmalämpöpumppu on tehokas viilentäjä kesähelteillä. Paljonko tästä mukavuudesta joutuu maksamaan?
Prikaatinkatu 3 A, PL 40,
50101 Mikkeli
Y-tunnus 2038931-6
Olemme aina apunasi, kun haluat löytää tarpeisiisi parhaiten sopivinta sähköä. Ollaan kuulolla!