Aurinkopaneelit asennettuna kaikkialle Suomessa

Aurinkopaneelit kotiin luotettavasti Lumme Energialta – yli 160 000 asennetun paneelin kokemuksella

Kun haluat aurinkopaneelit kotiin edullisesti, markkinoiden pisimpiin kuuluvilla takuilla ja alan huippuosaajien toimesta asennettuna – käänny Lumme Energian puoleen.
 
Aurinkopaneelilaskurillamme saat räätälöidyn tarjouksen aurinkopaneeleista minuuteissa.  Laske tarjous Oman energian kaupastamme  jo tänään ja anna meidän auttaa sinua ottamaan ensimmäiset askeleet kohti itsenäistä ja ympäristöystävällistä energiantuotantoa! Laske tarjous aurinkopaneeleista  Oman energian kaupassa
 

Miksi valita Lumme Energia?

Markkinoiden pisimpiin kuuluvat takuut

Tarjoamme aurinkosähköjärjestelmillemme markkinoiden pisimpiin kuuluvan takuun. Useat yhtiöt tarjoavat vain valmistajan tai maahantuojan takuuta, me takaamme aurinkosähköjärjestelmämme myös Lumme Energian myöntämillä takuilla.

Suomen olosuhteisiin sopivat huippuluokan tuotteet

Käytämme vain laadukkaimpia aurinkopaneeleita. Aurinkopaneelijärjestelmämme kaikki osat ja komponentit ovat alan huippua sekä Suomen oloihin sopivia.

Paneelien asentamiseen erikoistuneet asentajat

Käytämme asennuksiimme vain alan huippuosaajia. Pidämme aina huolen siitä, että asennus on alan viimeisimpien säännöksien ja standardien mukaisesti suoritettu.

Lumme Energialta saat aurinkopaneelit kotiin asennettuna minne päin Suomea tahansa.

Olipa kotisi tai mökkisi sijainti sitten Helsinki, Espoo, Hämeenlinna, Forssa, Iisalmi, Imatra, Jyväskylä, Joensuu, Kajaani, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pieksämäki, Pori, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa, Varkaus tai joku ihan muu, me palvelemme kaikkialla Suomessa.

Aurinkopaneelit kotiin

Haluatko aurinkopaneelit kotiin ja aloittaa oman aurinkosähkön tuotannon? Mietitkö, kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon? Lumme Energialta saat aurinkopaneelit kotiin asennettuna minne päin Suomea tahansa.

Aurinkopaneelit mökille

Jos harkinnassa on aurinkopaneelit mökille, sinua varmasti kiinnostaa aurinkopaneelien hinta ja se, onko aurinkopaneelit mökille järkevä hankinta. Lumme Energialta saat aurinkopaneelit mökille avaimet käteen-asennuksella!

Oman energian kauppa

Mitä aurinkopaneelit omalle katolle maksaisivat? Oman energian kaupassa lasket tarjouksen juuri sinulle sopivimmasta aurinkosähköratkaisusta, ilman erillistä keskustelua myyjän kanssa.  Saat tarjouksen näppärästi suoraan sähköpostiisi.

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit omakotitaloon kiinnostaa yhä useampia, eikä ihme. Se on omavaraisuutta lisäävä, kiinteistön arvoa nostava, vastuullinen ja kustannuksia säästävä energiamuoto. 

Suurimman hyödyn aurinkopaneeleista saa omakotitalon asukas, jolla on sähkölämmitteinen omakotitalo. Paneelit sopivat pääsääntöisesti hyvin kaikille pientaloille ja mökeille.

Saatatkin parhaillaan pohtia, kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon tai paljonko aurinkopaneelit omakotitaloon maksavat. Aurinkopaneelien asennuksen hinta kiinnostaa varmasti myös?

Oman energian kaupassa lasket tarjouksen minuuteissa juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä, ilman erillistä keskustelua myyjän kanssa. Täytät vain kiinteistön tiedot laskuriin ja saat tarjouksen sinulle räätälöidystä aurinkosähköjärjestelmästä suoraan sähköpostiisi.

Laske tarjous Oman energian kaupassa alla olevasta linkistä.

Laske tarjous aurinkopaneeleista  Oman energian kaupassa

Minkälaiseen taloon aurinkopaneelit sopivat?

Vinkit ja ohjeet sinulle sopiva aurinkopaneelijärjestelmän mitoitukseen ja suunnitteluun saat Aurinkosähköjärjestelmän hankinta-oppaastamme.

Lataa maksuton opas

Hankintaopas

Näin paneelien hankinta etenee:

 • Asioi verkossa Oman energian kaupassa tai henkilökohtaisesti alueellisen asiantuntijasi kanssa ja kerro meille tarpeistasi. Saat tarjouksen sinulle räätälöidystä aurinkosähköjärjestelmästä suoraan sähköpostiisi.
 • Juttele hankinnasta asiantuntijamme kanssa. Haluamme varmistaa, että tarjoamme oikeita asioita. Siksi asiantuntijamme käy vielä asiat läpi kanssasi.
 • Asiantuntijamme tekee työmaalla kohdekartoituksen ja varmistaa toteutuksen. Saat meiltä vielä varmistetun tarjouksen, jonka jälkeen sovitaan kaupoista. Mahdollisen rahoituksen voit hakea jo valmiiksi.
 • Työmaa alkaa. Huolehdimme työselvityksestä, järjestelmän asennuksesta, jälkisiivouksesta ja käyttöönoton opastuksesta.

 

Asennuksen jälkeen

 • Asentajamme tekevät käyttöönottoilmoituksen verkkoyhtiölle.
 • Verkkoyhtiö käsittelee käyttöönottoilmoituksen ja ilmoittaa tämän jälkeen erikseen kun järjestelmän saa ottaa käyttöön (tyypillisesti tässä menee muutamasta arkipäivästä viikkoon, ilmoitus tehdään yleensä tekstiviestillä tai sähköpostilla).
 • Asiakas kääntää turvakytkimestä virrat päälle.
 • Asiakas tekee ylijäämätuotantosopimuksen - sopimus tehdään vasta tässä vaiheessa, koska sopimus edellyttää verkkoyhtiön erikseen ilmoittaman käyttöpaikkatunnuksen (eri tunnus kuin sähkön ostoon käytettävä käyttöpaikkatunnus).
 • Nauti aurinkoenergiasta huoletta. Saat meiltä kattavan teknisen tuen sekä tarpeiden muuttuessa järjestelmän muutokset ja laajennukset.

 

Miten aurinkopaneelit toimivat?

 • Aurinkopaneelit keräävät auringonvaloa ja muuntavat sen sähköksi. 
 • Invertteri muuntaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön kodin sähkölaitteille sopivaksi.
 • Aurinkosähköjärjestelmä voidaan liittää kotitalouden sähköverkkoon ja mahdollistaa joko oman sähkön käytön tai ylimääräisen sähkön syöttämisen takaisin verkkoon.
 • Turvakytkin mahdollistaa järjestelmän erottamisen sähköverkosta tarvittaessa esimerkiksi sähkökatkon tai huoltotöiden ajaksi.
Aurinkosahko_infografiikka_kokonainen

Tutustu aurinkosähkön sanastoon!

Mitä on aurinkoenergia? Entä oletko törmännyt termeihin kuten "half-cut", "hyötysuhde" tai "invertteri", mutta et ole ihan varma, mitä ne tarkalleen tarkoittavat? Ei huolta, ei tarvitse olla asiantuntija ymmärtääkseen näitä käsitteitä. Laatimamme aurinkosähkön sanasto auttaa sinua selkeyttämään yleisimpien termien merkityksen, mikä helpottaa aurinkopaneelien hankintaa ja käyttöä.

aurinkopaneelit_piirroskuva_1200x630

Aurinkopaneelit mökille

Vapaa-ajan asunnon tai mökin aurinkopaneeleja hankittaessa tulee huomioida käyttökohde ja tarpeet. On tärkeää tietää, tuleeko mökin aurinkosähköjärjestelmä kiinni sähköverkkoon vai irralliseksi. Myös aurinkoenergian tuottoon vaikuttavat tekijät tulee huomioida. Näitä ovat mm. ilmansuunta, kattokaltevuus ja varjostukset.

Jos harkinnassa on aurinkopaneelit mökille, sinua varmasti kiinnostaa aurinkopaneelien hinta ja se, onko aurinkopaneelit kesämökille järkevä hankinta.  No kuinka paljon maksaa aurinkopaneelit mökille? Kannattaako aurinkopaneelien hankinta kesämökille?

Oman energian kaupasta saat vastauksen kysymyksiisi ja tarjouksen aurinkopaneeleista mökille muutamassa minuutissa!

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

 

Aurinkosahkoa_mokille

Aurinkopaneelit rahoitus

Voit hankkia aurinkopaneelit kätevästi rahoituksella. Hae suunnitteluvaiheessa rahoituspäätös ja aloita takaisinmaksu vasta järjestelmän asennuksen jälkeen. Muista hyödyntää kotitalousvähennys.

Säästömalli - ei korkoja eikä kuluja

Säästömalli on Lumme Energian kuluton ja koroton osamaksuratkaisu. Säästömallia voit hyödyntää tuotteen osuuden maksuun. Työn osuus maksetaan erikseen laskulla, mutta saat siitä haettua kotitalousvähennyksen. Voit itse valita korottomien kuukausierien määrän: 24kk, 36kk, 48kk tai 60kk. Pääset hyödyntämään paneelien tuottamia säästöjä järjestelmän lyhennysten maksuun.

Laske tarjous aurinkopaneeleista

OP Rahoitus

Takaisinmaksun aloitat vasta kun aurinkopaneelijärjestelmä on asennettu katollesi ja tuottaa sähköä.

Laske itsellesi sopiva kuukausierä laskurilla ja täytä hakemus helposti.

 • Rahoitus 2 500–50 000 €.
 • Maksa kerralla tai joustavasti erissä.
 • Tee rahoitushakemus - saat päätöksen nopeasti.
 • Ei käsirahaa, vakuuksia tai takaajia.
 • Koroton ja kuluton ensimmäinen lasku. 
 • Rahoituksen myöntää OP Yrityspankki Oyj
 • Osuuspankin asiakkaat voivat seurata tiliä op.fi -verkkopalvelussa.

 

Santander Ostorahoitus

Hae rahoitusta nyt ja saat 1 kk korotonta maksuaikaa.

Santanderin Ostorahoitus on kortiton rahoitustuote, jolla voit hankkia sinulle sopivalla kuukausierällä niin pienet kuin suuremmatkin ostokset. Ostorahoitus antaa sinulle mahdollisuuden jaksottaa kulujasi pilkkomalla suurempi kertaostos pienempiin eriin.

Tätä on Santander Ostorahoitus

 • Lainasumma 300 € - 40 000 €
 • Kortiton rahoitustuote
 • Kiinteä korko
 • Ei vakuuksia eikä takaajia
 • Avausmaksu aina 0 €
 • Maksuaikaa jopa 15 vuotta
 • Laskutus kuukausittain tasaerissä
 • Lainan voi maksaa takaisin aikaisemmin ilman lisäkuluja

Ostorahoituksen kiinteän koron ja kuukausierän ansiosta tiedät aina etukäteen, mitä hankinnastasi maksat. Voit rahoittaa hankintasi joko kokonaan tai vain osan siitä.

Aurinkopaneelit OP Rahoituksella

Pääset rahoituslaskuriin klikkaamalla alla olevaa painiketta.

 
Siirry rahoituslaskuriin

 

Rahoitus on kertaluotto, jonka todellinen vuosikorko 7 500 euron luotolle on 10,17 %, kun luoton korko on OP-prime + 5,95%, (8,65 % 04/23), perustamismaksu 0 € ja laskutuspalkkio 5 €/kk. Arvioitu luoton kokonaiskustannus on 10 237 €. Laskelma on tehty olettaen, että luotto on nostettu kokonaan, luoton korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät samana koko luottoajan ja luotto maksetaan takaisin 128 € minimilyhennyksin (1,70 % luoton määrästä) kuukauden välein, jolloin luottoaika on 81 kk. Luoton myöntää OP Yrityspankki Oyj, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki.

 
 

Aurinkopaneelit Santander Ostorahoituksella

Santanderin Ostorahoituslaskurilla voit hakea tarvitsemasi rahoituksen muutaman klikkauksen avulla.

Hakemuslomake avautuu uuteen selainikkunaan. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Luottopäätöksen saat nopeasti ja pystyt myös allekirjoittamaan sopimuksen sähköisesti. Ennakkopäätös kannattaa hakea tarpeeksi suurelle summalle, jotta se kattaa hankintasi koko hinnan. Lopullinen lainasumma vahvisttaan myyjäliikkeen toimesta toteutuneen kauppasumman mukaisesti. Ennakkohakemus ei sido mihinkään tai edellytä ostamista.

Hae rahoitusta


Esimerkkilaskelma:


Rahoitusesimerkin tiedot kun kertaluotto 8 000,00 € ja sopimusaika 84 kk. Kuukausierä 145,10 € (erät 1-1: 66,27 €), sisältäen koron 9,95 % (erät 1-1: 0,00 %), luoton perustamismaksun 0,00 € ja käsittelykulun 12,50 €/kk (erät 1-1: 0,00 €/kk).

Luottokustannukset yhteensä 4 097,31 €, luottohinta 12 097,31 € ja todellinen vuosikorko 13,45 %. Rahoitus edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen. Palvelun tuottaa Santander Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki.

 

Aurinkopaneelit kokemuksia

 

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Jyväskyläläisen Kaisa-Liisa Ikosen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia sähköä. Aurinkopaneelien tuotanto voi kattaa peräti 20 prosenttia sähkölämmitteisen omakotitalon energiantarpeesta. Ylijäämäsähkön myynti voi tuoda tilille myös mukavasti lisätuloja.

LUMME_Aurinkopaneeliasennus_lokakuu_22_Jyväskylä-(21)

Aurinkosähköjärjestelmän energiantuotantoa voi seurata kännykästä

Koirahoitola Janeter on paitsi eläinystävällinen, myös ekologinen paikka. Asensimme taloon aurinkopaneelit, ja nyt tyytyväiset omistajat seuraavat kännykästään kuinka oma talo tuottaa energiaa. ”Järjestelmän toiminnasta ei tarvitse huolehtia,” iloitsee Janet Tervashonka.

oma-aurinkosahkojarjestelma

Haussa pienempi sähkölasku ekologisuutta unohtamatta

Pasi ja Jaana Vahvaselkä hankkivat taloonsa aurinkopaneelit, koska halusivat pienentää sähkölaskuaan ja ekologisuuskin kiinnosti. Homma lähti liikkeelle aurinkosähkön ja -paneeleiden ahkerasta googlettamisesta. Mutta millä perusteella Vahvaselät valitsivat aurinkopaneelien toimittajan?

vahvaselka_aurinkosahko

Mökille akkuja lataamaan - Hanna Brotheruksen mökki hyödyntää luonnonvoimaa

Toteutimme koreografi-tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen vapaa-ajan asunnolle aurinkosähköjärjestelmän ja sähköauton latauspisteen. Nyt mökillä lataavat akkujansa niin Hanna kuin hänen autonsakin. 

Aurinkopaneelit_mokilla_Kuustonen (1)

Myy ylijäämäsähkösi Lumme Energialle

Jos kaikkea tuottamaansa sähköä ei pysty käyttämään itse, syntyy ns. ylijäämäsähköä, joka siirretään paikalliseen sähköverkkoon.  Ylijäämäsähkö kannattaa hyödyntää ja sopia sen myymisestä Lumme Energialle.
Tee pientuotantosopimus
Lumme Energia ostaa sähköenergian asiakkaalta Nord Pool -sähköpörssin toteutuneen Suomen hinta-alueen tuntihinnalla. Kuluttaja-asiakkailta emme peri välityspalkkiota. Yritysasiakkailta vähennämme välityspalkkion 0,24 snt/kWh (alv 0 %). Kuukausimaksu on 0 €/kk (alv 0 %).

Edellytämme sähköenergian ostamista Lumme Energialta siihen kulutuskäyttöpaikkaan, johon tuotanto on liitetty. Hyvitämme ylijäämäsähkön arvon samalla sähkölaskulla kuin kulutusta laskutetaan. Mikäli ylijäämäsähkön osuus on suurempi kuin kulutetun sähköenergian osuus hyvitämme ylijäämäsähkön osuuden suoraan tilillesi, mikäli tilinumerosi on tiedossamme. Ilmoitathan siis tilinumerosi meille jo sopimusta tehdessä.

Toteutuneita spot-hintoja voit tarkastella pörssisähkön hinta -sivultamme tai OmaLumme -palvelusta.

Pientuotannon hinnat ja ehdot voit lukea tästä.

Mistä tunnistaa laadukkaat aurinkopaneelit?

Me kerromme!

Lisää luettavaa aurinkopaneeleista

25.06.2024 | aurinkosähkö

Näin saat aurinkopaneelien rahallisen säästön heti käyttöösi – rahoita investointi Säästömallilla!

Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän...

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

Tutustu aurinkosähkön sanastoon!

Laatimamme aurinkosähkön sanakirja auttaa yleisimpien termien ymmärtämisessä ja helpottaa aurinkosähköjärjestelmän hankintaa.

Laite johon varastoidaan sähköenergiaa sähkökemiallisessa muodossa. Akustoon voidaan varastoida yli oman kulutuksen menevää aurinkoenergiaa myöhempää käyttöä varten. Valtakunnanverkkoon liitettäviin aurinkosähköjärjestelmiin soveltuu tyypillisesti vähintään 100 voltin litiumioniakku, joka on suunniteltu kyseiseen käyttötarkoitukseen. Verkon ulkopuolelle rakennettavissa aurinkosähköjärjestelmissä kuten mökkijärjestelmissä voidaan käyttää pienemmän jännitteen akkuja, kuten esimerkiksi 12 voltin lyijyakkuja.

Sähkövirran yksikkö.

Aurinkopaneelien suuntauskulma, jolla määritetään paneelien suuntauksen poikkeama etelästä. Atsimuutti mitataan useimmiten asteissa. Jos paneelit ovat suoraan etelään on atsimuutti 0 astetta, länteen kohdistettuna 90 astetta ja itään -90 astetta.

Tietyn alan saama säteilyteho, kun ala on kohtisuorassa kohti aurinkoa. Ilmaistaan usein yksikössä W/m2. Määrä vaihtelee muun muassa sijainnista riippuen.

Auringosta säteilevää elektromagneettista energiaa. Joka tunti Maahan osuu noin 420 biljoonaa kilowattituntia aurinkoenergiaa.

Aurinkopaneelisto, joka toimii myös vesikatteena. Aurinkopaneelit integroidaan siis suoraan osaksi kattoa esimerkiksi ilman erillistä tiili- tai peltikatetta.

Piistä valmistettu puolijohde, joka muuttaa auringonvalon sähköenergiaksi. Aurinkopaneelit koostuvat useista aurinkokennoista.

Aurinkokennoista ja muista komponenteista koostuva laite, joka muuttaa auringonvaloa sähköksi. Aurinkopaneeleihin asennetaan useita aurinkokennoja sarjaan, jotta haluttu jännite ja virta voidaan saavuttaa.

Aurinkopaneeleista koostuva sähkövoimala, joka tuottaa energiaa sähköverkkoon.

Aurinkopaneeleissa kennojen väleihin ujutettuja kupari- tai alumiinijuovia, jotka johtavat kennojen keräämän sähkön aurinkosähköjärjestelmän invertterille. Busbarin koko määrittelee, että kuinka paljon virtaa pysytään turvallisesti johtamaan.

Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin myönnettävä avustus. ARA-tukea voi saada aurinkosähköhankkeille 25 % hankkeen kokonaiskustannuksista, mikäli rakennuksen E-luku pienenee tarpeeksi rakennuksen alkuperäisestä E-luvusta. Tarvittavaa E-luvun parannusta ei siis tarvitse toteuttaa pelkästään aurinkopaneeleilla, vaan tukeen vaikuttavat kaikki rakennusajankohdan jälkeen tehdyt E-lukua pienentävät remontit.

Business Finlandin yrityksille myöntämä tuki, jolla on tarkoitus edistää uusia ja vähähiilipäästöisiä energiamuotoja. Yritykset voivat saada Business Finlandilta 20 % tuen aurinkosähköhankkeille.

Yhteisö, joka mahdollistaa tuotetun energian jakamisen eri käyttöpaikkojen eli mittarien välillä ilman, että siitä tulisi maksaa verkkoyhtiölle siirtomaksua. Jakaminen on toteutettava samalla kiinteistöllä tai kiinteistöryhmällä. Hyviä esimerkkikohteita ovat taloyhtiöt, joissa jokaisella asukkaalla on oma sähkömittarinsa. Energiayhteisö mahdollistaa varsinkin taloyhtiöille aikaisempaa suuremmat aurinkovoimalat ja myös kasvattaa aurinkopaneelien kannattavuutta taloyhtiöille.

Aurinkokennojen - ja paneelien eroavaisuus, joka usein heikentää sähköntuottoa. Eroavaisuus voi johtua esimerkiksi eri olosuhteista (varjostus) tai jos kennot eivät ole sähköominaisuuksiltaan identtisiä. Aurinkopaneeleissa jotka ovat sarjassa yhden paneelin poikkeavuus vaikuttaa koko paneeliston tuottoon, esimerkiksi jos yksi paneeli on varjossa vaikuttaa tämä koko sarjan tuottoon. Varjostuksista johtuvaa epätasapainoa voidaan kompensoida esimerkiksi ohitusdiodeilla ja half-cut -tekniikalla. Tämän lisäksi useimpiin inverttereihin on nykyisin integroitu ominaisuus, joka pyrkii minimoimaan varjostusten haittavaikutukset paneeliston jännitettä säätelemällä.

Aurinkopaneelin piikennoja suojaava ja paneelin kehyksiin eli freimiin kiinnitetty levy, joka on usein karkaistua lasia.

Auringon säteilyä joka on muuta kuin auringosta suoraan tulevaa säteilyä, kuten pilvien heijastamaa säteilyä ja maasta sekä lumesta heijastuvaa säteilyä. Säteilysti merkittävä osa Suomessa on hajasäteilyä.

Aurinkopaneeleissa käytetty tekniikka, jossa paneeli jaetaan kahteen osaan ja aurinkokennojen määrä on tuplattu perinteisiin paneeleihin verrattuna. Half-cut -paneeleissa kennoja on 120 tai 144, kun taas perinteisissä paneeleissa niitä on tyypillisesti 60 tai 72. Suuremmasta kennojen määrästä johtuen resistiiviset häviöt ovat pienempiä ja hyötysuhteet korkeampia kuin perinteisillä aurinkopaneeleilla. Half-cut -paneeleissa on tyypillisesti kuusi ohitusdiodia, perinteisillä paneeleilla niitä on kolme. Suurempi ohitusdiodien määrä takaa paremman tuoton varjossa.

Yleisin aurinkopaneelien asennustapa, jossa paneelit asennetaan useimmiten katon lappeen suuntaisesti.

Aurinkopaneelin osa, jossa lämpötila on noussut muuta paneelia huomattavasti korkeammaksi. Hotspotti voi johtua muun muassa kennojen välisestä epätasapainosta, jossa kennojen läpi virtaa erisuuruinen sähkövirta, tai yksittäisen aurinkokennon valmistusvirheestä. Hotspotti heikentää kyseisen kohdan hyötysuhdetta ja tehoa, sekä kiihdyttää materiaalin rappeutumista.

Fysikaalinen suure, joka kertoo kuinka suuri osa järjestelmään syötetystä energiasta pystytään valjastamaan varsinaiseen käyttöön. Nykyisissä aurinkopaneeleissa hyötysuhteet ovat noin 20 %, mikä tarkoittaa, että tämä määrä tulevasta auringon säteilyenergiasta pystytään muuttamaan sähköenergiaksi. Loput energiasta menetetään häviöinä, kuten lämpönä.

Aurinkosähköjärjestelmän komponentti, joka muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi, jota eri kodinkoneet ja laitteet pystyvät käyttämään. Suurin osa nykyisin käytetyistä inverttereistä ovat kolmivaiheinvertterejä, jotka jakavat aurinkopaneelien tuoton kolmelle vaiheelle. Kotitalouksissa ja muissa kiinteistöissä sähköt toimivat tyypillisesti kolmella eri vaiheella, minkä takia pääsulakkeita on usein kolme kappaletta. Aurinkosähköjärjestelmän invertteri voi olla myös yksivaiheinvertteri, joita käytetään lähinnä vain erittäin pienissä alle kuuden paneelin aurinkosähköjärjestelmissä. Mikroinverttereistä katso kohta mikroinvertteri.

Kahden pisteen välinen potentiaaliero.

Aurinkopaneelien kulma mitattuna paneelin ja maanpinnan välillä. Kallistuskulma vaikuttaa aurinkopaanelin tuottoon, sillä aurinkopaneeli tuottaa parhaiten kohtisuorassa auringonvalossa. Jyrkkä kallistuskulma tuottaa hyvin varsinkin alku- sekä loppuvuodesta kun aurinko paistaa matalammalta, loivempi kulma tuottaa paremmin kesäaikaan. Tuottoon vaikuttaa merkittävästi myös paneelin atsimuutti eli suuntaus.

Katemateriaaliin kiinnitettävät kiinnikkeet, joihin yleensä kiinnitetään kiskot, joihin aurinkopaneelit kiinnitetään. Kattokiinnikkeet valitaan aina katemateriaalin mukaan.

Aurinkopaneelin reunat, tyypillisesti alumiinista valmistettu. Kehyksiin pystytään kiinnittämään kiinnikkeet, joilla paneelit saadaan tukevasti kiinnitettyä asennuskiskoihin. Joissakin paneeleissa, kuten lasi-lasi -paneeleissa ei ole erillisiä alumiinifreimejä. Freimi on yleisimmin joko perinteisen alumiinin värinen tai musta.

Aurinkopaneelisto, jossa paneelit on kytkettynä samaan sarjaan keskenään. Yhteen ketjuun voidaan kytkeä tyypillisesti 6-25 paneelia, tosin tämä riippuu vahvasti paneelien jännitteestä ja invertterin määräyksistä. Useammilla ketjuilla eli stringityksillä pystytään kompensoimaan varjostusten haittavaikutuksia.

Tuhat wattia. Invertterien enimmäislähtötehot ilmoitetaan usein kilowateissa.

Aurinkosähköjärjestelmien koot ilmoitetaan useimmiten kilowattipiikeissä. Kilowattipiikki on tuhat wattipiikkiä. Katso kohta wattipiikki (Wp) tarkempaa määritelmää varten.

Energian yksikkö, jolla sähköenergian määrää mitataan. Jos sähkölaite toimii yhden tunnin ajan yhden kilowatin teholla, käyttää laite tunnissa yhden kilowattitunnin energiaa. Kiinteistöjen sähkönkulutukset ja aurinkopaneelien energiantuotot ilmoitetaan usein kilowattitunneissa.

Aurinkosähköjärjestelmä kiinnityksen osa, johon itse aurinkopaneelit kiinnitetään. Kiskot tulevat paneeleiden ja kattokiinnikkeiden väliin. Kiskot ovat pituudeltaan muutamia metrejä per kappale ja ne asennetaan useimmiten lappeen leveyssuunnassa, tosin pystyasennus on myös tietyissä tapauksissa mahdollinen.

Katso kohta invertteri.

Henkilölle myönnettävä verovähennys. Aurinkopaneelin asennuksesta vuonna 2023 pystyy työn osuudesta vähentämään 40 % henkilökohtaisessa verotuksessa. Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä, omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen, eli jos samassa taloudessa asuu esimerkiksi kaksi verotettavaa, voidaan kodin remonteista yhdessä vähentää 4 500 euroa.

Paneelityyppi, jossa aurinkopaneelin sekä etu- että takalevy ovat lasia. Muissa aurinkopaneelityypeissä paneelin taustalevy on usein polymeeria.

Laite, joka huolehtii akuston oikeaoppisesta lataamisesta ja purkamisesta. Lataussäätimiä käytetään aurinkopaneelien yhteydessä tyypillisesti off-grid kohteissa kuten verkon ulkopuolella olevilla mökeillä.

Light Induced Degradation. Aurinkopaneelien rappetumista, joka tapahtuu ensituntien aikana kun paneeli altistetaan auringonvalolle. LID aiheutuu epäpuhtauksista piiseoksessa, kuten boorioksidista. Laadukkaalla paneelien valmistuksella LID voidaan minimoida.

Asennusmenetelmä, jossa paneelit asennetaan omiin maatelineisiinsä perinteisen kattoasennuksen sijaan. Varsinkin isommat aurinkosähköjärjestelmät kuten aurinkopuistot toteutetaan useimmiten maa-asennuksina. Maa-asennukseen käytettävät telineet voidaan kiinnittää esimerkiksi junttaamalla tai poraamalla maahan, tai sitten painovoimamenetelmällä.

Megawatti on miljoona wattia tai tuhat kilowattia.

Invertteri, joka muuntaa yksittäisen paneelin tuottaman tasavirran vaihtovirraksi (kts. Invertteri tarkempaa määritelmää varten). Usean mikroinvertterin antama virta voidaan yhdistää ja syöttää sähköverkkoon.

Aurinkokennojen rappeutumisen muoto. Säröjä aiheuttaa ajansaatossa esimerkiksi lämpötilaeroista johtuva paneelien lämpölaajeneminen ja kutistuminen. Epäpuhdas pii aurinkokennoissa voi lisätä mikrosäröjen riskiä.

Katso kohta pii.

Aurinkosähköjärjestelmä, joka on rakennettu sähköverkon ulkopuolelle, kuten verkon ulkopuolelle olevalle mökille.

Aurinkopaneelin komponentti, jolla esimerkiksi varjostuksia pystytään kompensoimaan. Kun jokin kennoista ei tuota yhtä paljon kuin muut, kennon ketjuun liitetty ohitusdiodi aktivoituu ja varjossa oleva kenno ohitetaan.

Erittäin ohut ja taipuisa aurinkokenno. Ohutkalvokennoilla aurinkopaneeliston muoto pystytään helpommin mukauttamaan asennuskohteeseen, tosin ohutkalvopaneelien hyötysuhteet ovat vielä perinteisiä aurinkopaneeleita alhaisempia.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä.

Paneelikohtainen komponentti, jolla jokaisen yksittäisen paneelin tuottoa voidaan optimoida erikseen. Optimoitsijoilla paneeleista saadaan enemmän tehoja ulos, mikäli kohteessa on raskasta varjostusta.

Kts. Kohta välikiinnike.

Potential Induced Degradation. Aurinkopaneelien rappeutumista, joka ajan saatossa heikentää paneelien tuottoa. PID aiheutuu muun muassa aurinkokennojen ja etulasin tai kehyksen suuresta jännite-erosta, joka aiheuttaa haluamatonta varauksen kantajien kuten elektronien liikehdintää. Tämä heikentää aurinkopaneelin tehoa.

Alkuaine, jonka pohjalta rakennettuja seoksia käytetään aurinkokennojen valmistukseen. Aurinkopaneeleissa käytetään usein yksi- tai monikiteistä piitä, joka kertoo onko paneeli valmistettu yksikiteisistä piikennoista vai koostuvatko kennot useammista piin palasista. Paneelissa käytetty pii voidaan luokitella myös n-tyyppiin ja p-tyyppiin. Luokitus riippuu piikennoihin saostetusta puolijohdetyypistä. P-tyypin kennoissa saostamiseen on käytetty useimmiten booria ja n-tyypin kennoissa fosforia.

Auringosta sähkömagneettisen säteilyn muodossa tuleva teho, joka ilmoitetaan usein yksikössä W/m2.

Asennusmenetelmä, jossa paneeli asennetaan rakennuksen seinälle. Seinäasennuksessa paneelien kallistus on usein 90 astetta, jolloin paneelit tuottavat erityisen hyvin varsinkin alkuvuodesta, kuten maaliskuussa. Tuottoprofiili on siis hieman erilainen kuin perinteisellä kattoasennuksella, tosin kokonaisvuosituotto kattoasennuksilla ja loivemmalla kallistuksella on korkeampi.

Maximum Power Point Tracking. Maksimoi aurinkopaneelin tuoton optimoimalla paneelin ja sähköverkon yhteensopivuutta. Perinteiset kolmivaiheinvertterit sisältävät ainakin yhden MPP-seuraimen. Jos paneelikenttiä asennetaan rakennuksessa useammalle lappeelle, kannattaa paneelikentät kytkeä eri seuraimiin maksimaalisen tuoton takaamiseksi.

Aurinkopaneelin takaosan levy, joka suojaa paneelia. Takalevy on useimmiten polymeeria, mutta lasi-lasi -paneeleissa sekä taka- että etulevy ovat lasia.

Asennusmenetelmä, jossa paneelien kallistusta nostetaan kallistuskolmioilla tuoton parantamiseksi. Tasa- sekä hyvin loivat katot ovat useimmiten huopaa, PVC:tä tai konesaumapeltiä. Kallistuskolmiot voidaan katemateriaalista riippuen asentaa esimerkiksi painovoimaperiaatteisesti painoilla, tai hitsaamalla/liimaamalla kiinnikkeet kiinni huopakatteeseen.

Sähkövirtaa, jonka suunta ei muutu. Aurinkopaneelien tuottama virta on tasavirtaa, joten paneelit tarvitsevat usein invertterin eli vaihtosuuntaajaan, joka muuttaa tasavirran vaihtovirraksi.

Korkein paneelivalmistajien laatuluokitus, johon kuuluu noin 2 % aurinkopaneelivalmistajista. Valmistajan pitää Tier 1 -luokituksen saadakseen hallita koko paneelien tuotantoketjua, käyttävän valmistukseen kehittynyttä robotiikkaa, investoitavan tutkimukseen ja kehitykseen ja omattava pitkän sekä moitteettoman historian.

Mittarointitapa, jossa kiinteistön/käyttöpaikan sähkönkäyttö ja -tuotto mitataan tunneittain. Jokaiselta tunnilta kaikkien sähkölaitteiden kulutus mitataan yhteen. Myös aurinkopaneelien tuotto mitataan tunnin jaksoissa.

Tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot. Koska Suomessa on käytössä tuntimittaus, vaatii aurinkosähköjärjestelmän mahdollisimman tarkka mitoitus kohteen tuntisarjat. Tarkkaa mitoitusta varten tuntisarjat tarvitaan 12 kuukauden ajalta.

Aurinkopaneelien materiaalitakuu, joka kattaa pääsääntöisesti mahdolliset valmistusvirheet. Tuotetakuu on tyypillisesti 10-15 vuotta, mutta voi myös olla 20-30 vuotta.

Aurinkopaneelien takuu, joka kattaa paneelin tuoton pitkällä ajanjaksolla. Tuottotakuu takaa yleensä vähintään 90 % tuoton 10 vuoden jälkeen, ja vähintään 80 % tuoton 25 vuoden jälkeen paneelin alkuperäisestä tuotosta.

Laite, jolla sähköt voidaan katkaista aurinkosähköjärjestelmästä. Turvakytkin asennetaan usein sekä paneelien että invertterin väliin (DC-turvakytkin), sekä invertterin että liityttävän keskuksen väliin (AC-turvakytkin), tosin näistä kahdesta vain AC-turvakytkin on pakollinen.

Eri vaiheiden kulutuksien yhteenlaskeminen. Vaihenetotus on aurinkosähkön kannattavuutta parantava mittaustapa. Jotkin verkko- eli siirtoyhtiöt ovat jo ottaneet vaihenetotuksen käyttöön, mutta jokaisen yhtiön on otettava se käyttöön viimeistään vuoden 2023 alussa. Nykyisin kiinteistöjen sähköt toimivat useimmiten kolmessa vaiheessa. Aurinkosähköjärjestelmän invertteri jakaa paneelien tuoton tasaisesti kolmelle vaiheelle. Sähkökuormat eivät kuitenkaan usein ole tasaisia kaikilla kolmella vaiheella, mistä johtuen ennen vaihenetotusta on syntynyt tilanteita, joissa sähköä on saman tunnin aikana sekä ostettu että myyty valtakunnanverkkoon.

Sähkövirtaa, jonka suunta vaihtelee. Suomessa kiinteistöissä useimmiten käytetty virta on vaihtovirtaa. Aurinkopaneelit tuottavat tasavirtaa, joka pitää käyttöä varten muuntaa vaihtovirraksi invertterin avulla.

Aurinkopaneelien väleihin asennettava kiinnike, jolla kaksi paneelia kiristetään asennuskiskoon. Aurinkopaneelirivien päätyihin tulee vielä päätykiinnikkeet, joilla yhden paneelin toinen reuna kiristetään asennuskiskoon.

Joidenkin sähköyhtiöiden tarjoama palvelu aurinkosähkön ylijäämän myyntiin, ehdot vaihtelevat sähköyhtiöittäin. Tyypillisesti verkkoakku toimii siten, että sähköyhtiö maksaa jonkin kiinteän summan ylijäämäsähköstä kiinteää kuukausikorvausta vastaan.

Aurinkopaneelien tehot ilmoitetaan wattipiikeissä. Wattipiikki määrittää, että paljonko tehoa aurinkopaneeli pystyy antamaan standarditestiolosuhteissa. Käytännön olot vastaavat hyvin harvoin standardoituja testiolosuhteita, mistä johtuen wattipiikin määrittelemiin tehoihin päästään harvoin.

Kts. kohta pii.

Kts. kohta invertteri.

Aurinkopaneelien tuottoa, joka menee yli oman kulutuksen. Jos ylijäämäsähköä ei voida varastoida esimerkiksi akkuun, menee tuotto valtakunnanverkkoon myyntiin. Sähköyhtiö voi maksaa korvausta myydystä sähköstä, ja yleensä korvaus maksetaan tuntikohtaisen spot- eli pörssisähkönhinnan mukaan. Myydystä sähköstä voi joutua maksamaan välityspalkkiota tai kuukausimaksua sähköyhtiölle, käytäntö vaihtelee sähköyhtiöittäin.

1

Onko Tier 1 aurinkopaneeleiden laadun tae?

Käyttämämme aurinkopaneelit ovat markkinoiden uusimpia: korkealaatuisia, erinomaisen hyötysuhteen omaavia aurinkopaneeleja. Lumme Energia käyttää aurinkosähkö toimituksissaan vain maailman suurimpien valmistajien ja korkean laadun omaavien valmistajien aurinkopaneeleita kuten, esim. JA Solarin, Canadian Solarin, Trinasolarin tuotteita.

Kuka Tier 1 -luokitusta ylläpitää?

Tier 1 on maailman suosituin luokitus aurinkopaneelivalmistajista. Tier 1 -luokituslistaa ylläpitää Bloomberg New Energy Finance (BNEF) eli suomeksi Bloombergin Uusien Energioiden Rahoitus. Bloombergin asiantuntijaryhmät toimivat jokaisella mantereella tehden puolueettomia analyysejä ja ennusteita hyödyntämällä maailman parhaita tietolähteitä. Bloomberg tuottaa analyysejä maailman isoimmille yrityksille lähes jokaisella alalla mm. tuotantoyrityksille, pankki- ja rahoitusalan -yrityksille.

Miksi tälläinen luokitus tarvitaan?

Avainsanoja aurinkopaneelien Tier 1 -luokituksen osalta on bank ability ja financial stability eli vapaasti suomennettuna rahoitettavuus ja taloudellinen vakaus. Joka kvartaali päivittyvä Tier 1 -luokitus mittaa ja erottelee sadoista aurinkopaneelivalmistajista ne, jotka täyttävät luokituksen kriteerit. Investoijat ja pankkiirit, jotka sijoittavat satoja miljoonia aurinkovoimaloihin haluavat saada varmuuden siitä, että tuotteiden laatu on korkein mahdollinen ja takuuasiat hoituvat. Tier 1 -luokitus siis varmistaa sijoittajalle pienimmän riskin investoida aurinkosähköön.

Miten Tier 1 valmistaja määritetään?

Tier 1 aurinkopaneeli valmistajan täytyy vähintään olla omalla merkillään ja omalla tuotannollaan valmistanut ja itse toimittanut kahden vuoden sisällä aurinkopaneelit kuuteen eri aurinkovoimalaprojektiin, jotka kaikkien täytyy olla eri pankkien rahoittamia. Aurinkovoimaloiden täytyy olla teholtaan yli 1.5MW, joka tarkoittaisi siis 280 watin aurinkopaneeleilla yli 5358 kappaletta kyseisessä voimalassa. Aurinkopaneeli valmistajalla ei saa olla ongelmia maksukyvyn kanssa ja sen talousnäkymän on oltava vakaa. Jokaiseen kuuteen voimalan toimitukseen pitää olla eri rahoittaja takana, jolla varmistetaan puolueeton toimita.

Alla olevassa grafiikassa esitetään pääpiirteittäin, millä edellytyksillä aurinkopaneelien valmistaja pääsee Tier 1- tasolle. Kuva on havainnollistava eikä edusta virallista luokitusta tarkasti. Tämä grafiikka on kuitenkin vakiintunut paneelimyyjien tapa, millä eri paneelien valmistajat pyritään erottelemaan toisistaan ymmärrettävästi.

Tier -luokitus

Takaako Tier 1 -luokitus aurinkopaneelin laadun?

Vaikka Tier 1 -luokituksen pääkriteerit perustuvat enemmän taloudelliseen vakauteen ja yrityksen tulevaisuuden ennustamiseen, niin se kuitenkin takaa aurinkopaneelin laadukkuuden. Isot pankit ja sijoittajat, jotka käyttävät satoja miljoonia näihin aurinkovoimalaprojekteihin, varmistavat tuotannon laatua käyttämällä riippumattomia tarkastusyrityksiä, jotka ovat alansa huippuja. Aurinkopaneeli valmistajat eivät pääsisi näihin isoihin aurinkovoimala projekteihin osallisiksi, jos heräisi laadullisia epäilyksiä siitä, että aurinkopaneelit eivät vastaisi niille 25 vuoden odotettuun tehontuottotakuuseen.

Laatua takaa myös se, että Bloomberg hyväksyy Tier 1 listalle vain aurinkopaneeli valmistajat, jotka itse omistavat tuotantolaitokset. Jos valmistaja ulkoistaa laitoksensa, se tippuu kyseiseltä listalta. Tuotantolaitoksiinsa investoiva aurinkopaneeli valmistaja panostaa myös laadunvarmistukseen ja tuotekehitykseen.

Ketkä ovat Tier 1 aurinkopaneeli valmistajia?

Tier 1 listan kymmenestä parhaasta valmistajasta yhdeksän on Kiinasta ja yksi Etelä-Koreasta. Maailman aurinkopaneeleista yli 60% tuotetaan Kiinassa. Kiinalaisten valmistajien etu on, että heillä on hallussaan tuotantolinjat aina piikaivoksilta valmiiksi tuotteeksi asti. Monesti valmistajat valitsevat laadullisesti parhaat piikennot omiin tuotteisiinsa ja myyvät B-laatuiset pienemmille valmistajille. Kiinassa on pitkä perinne piin louhimisessa. He ovat myös kehittäneet jatkuvasti piin leikkausta, joka on yksi kriittinen vaihe aurinkopaneelin toiminnan kannalta. Valmistajat ovat myös kehittäneet ainutlaatuisia kuviointiprosesseja. Kaikki tämä tehdään täysin automaattisilla tuotantolinjoilla, joilla voidaan saavuutta virheettömyys ja suuret tuotantomäärät sekä edulliset yksikkökustannukset. Muissa maissa toimivat aurinkopaneeli valmistajat tilaavat suurelta osin heidän aurinkopaneeleissa käytettävät piikennot Kiinasta.

2

Aurinkopaneeleissa käytetty teknologia

Aurinkopaneelit luokitellaan useimmiten yksikiteisiin ja monikiteisiin paneeleihin. Luokitus kuvaa sitä, onko paneeli valmistettu yksikiteisistä piikennoista vai koostuvatko kennot useammista piin palasista. Tärkeä paneelin laatuun vaikuttava tekijä on myös paneelin piikennoissa käytetty puolijohdetyyppi, joka voi olla joko niin kutsuttua n-tyyppiä tai p-tyyppiä. Ero tulee siitä mitä alkuainetta puolijohteeseen on saostettu: p-tyypin kennoissa saostamiseen on käytetty useimmiten booria ja n-tyypin kennoissa korkeamman elektronimäärän omaavaa fosforia. Käytännössä tyyppien tärkein ero onkin n-tyypin korkeampi elektronien lukumäärä ja täten parempi hyötysuhde.

N-tyypin paneeleilla on myös parempi sietokyky valon aiheuttamalle rappeutumiselle piikennoissa eli LID:lle (Ligh Induced Degradation), joka on aurinkopaneelien yleinen vaiva ja saattaa laskea paneelin tuottoa huomattavasti varsinkin ensimmäisen vuoden aikana.

Suurin osa markkinoilla myytävistä aurinkopaneeleista on p-tyyppiä. N-tyypin paneeleissa lähtöhinta on tyypillisesti hieman korkeampi johtuen kalliimmasta valmistustavasta, mutta n-tyypin pitkäikäisyydestä johtuen sille voidaan luvata pidempi 30 vuoden tuottotakuu, eli 5 vuotta enemmän luvattua tuottoa kuin perinteisillä p-tyypin paneeleilla, joiden tuottotakuu on tyypillisesti 25 vuotta. N-tyypin paneeleissa teho ei myöskään laske takuun aikana yhtä paljoa.

Teoreettisesti sähköntuotot saman tehoisissa n- ja p-tyypin paneeleissa ovat lähtöhetkellä samaa luokkaa, mutta jos p-tyyppi on esimerkiksi 10 wattia tehokkaampi, menee n-tyyppi sähköntuotossa ohi 5-6 vuoden kohdalla. Takuun alla n-tyypin paneeli tuottaa 30 vuoden aikana noin 20 % enemmän kuin vastaavan tehoinen p-tyypin paneeli.

 

Half-cut -teknologia on yksi aurinkoenergia-alan kuumimmista tekniikoista. Uusissa paneeleissa aurinkopaneelin kennot ovat puolitettu, mikä mahdollistaa tehokkaamman energiantuotannon.

Katso lyhyt esittelyvideo half-cut paneeleista.

 

 

3

3 vinkkiä aurinkopaneelien hankintaan

Tässä on kolme vinkkiä aurinkopaneelien hankintaan.

1. Varmista optimoitu ratkaisu

Aurinkosähkötoteutuksissa parhaan lopputuloksen varmistaa vain laitteiston räätälöinti kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Yhtä joka paikan ratkaisua ei ole.

Lumme Energian maksuttomassa kartoituksessa asiantuntijamme vastaa kaikkiin kysymyksiisi ja antaa projektillesi realistiset lähtökohdat.

2. Vaadi palvelua

Varmista, että valitsemasi tuotteet ja teknologiat ovat laadukkaita, ja että saat niille fiksun takuun sekä sujuvan huollon, mikäli tarve vaatii.

Avaimet käteen -toimituksessamme järjestelmien ja laitteiden yhteensopivuus on varmistettu ja niiden takuu ja huolto taattu.

3. Muista katsoa kauas

Vaikka sähköauton lataaminen aurinkovoimalla tai kiinteistön energiatehokkuuden optimointi ei juuri nyt tuntuisi ajankohtaiselta, sille voi jatkossa olla tarve. Nyt tehdyt valinnat eivät saa sulkea pois tulevaisuuden ratkaisuja. Lumme Energian elinkaariajattelu vastaa tähänkin tarpeeseen.

4

Näin seuraat aurinkopaneelien tuottoa

Aurinkopaneeleiden tuottoa pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti mobiiliapplikaation kautta missä ja milloin vaan. Asiakkaamme ovat tyytyväisiä tuotannonseurantaan. ”Tuotannonseuranta omasta kännykästä on hyvä asia, kaikilla aurinkopaneelien toimittajilla ei taida olla samaa palvelua”, pohtii Janet Tervashonka.

Lue koko asiakastarina