Mitä sopimuksia pitää tehdä ennen muuttoa?

Takaisin

Oletko muuttamassa uuteen kotiin? Niin ihanaa kuin se onkin ja odotat innolla, että pääset asettumaan uuteen kotiisi, muutama tärkeä sopimus- ja ilmoitusasia kannattaa pitää mielessä jo ennen muuttoa. Muuttoon valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta muutto sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Esimerkiksi monet sopimus- ja ilmoitusasiat ovat hoidettavissa hyvissä ajoin. Tässä blogitekstissä kerromme sinulle, mitä sopimuksia pitää tehdä muuttoon liittyen ja mitä sinun kannattaa huolehtia muuton jälkeen. Onnistunut muutto on aina hyvin suunniteltu kokonaisuus. 

Mitä sopimuksia ja ilmoituksia tulee tehdä muuttoon liittyen?

Kun myyt tai irtisanot vanhan asuntosi, voit aloittaa oman muuttosi suunnittelun. Oleellista on tietää, mitä eri sopimuksia ja ilmoituksia viranomaisille pitää tehdä ennen muuttoa. Kokosimme alla olevat listaukset avuksesi helpottamaan tätä vaihetta.

Osoitteenmuutosilmoitus

 • Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Ilmoitus onnistuu helposti viraston verkkosivuilla tai voit tehdä ilmoituksen myös paperitse. Muistathan myös ilmoittaa lemmikit muuttoilmoituksessa.
 • Ilmoita uusi osoitteesi työnantajalle, opiskelupaikkaan ja kuulumiisi yhdistyksiin.
 • Siirrä myös lehtitilaukset uuteen osoitteeseen.
 • Lähetä ystäville ja sukulaisille tieto uudesta osoitteesta.

Muut sopimukset ja ilmoitukset

 • Sovi ensimmäisenä muuttopäivä, sillä kaikki muu rakentuu tämän ympärille. Kannattaa huomioida, että yleensä viikonloput ja pyhäpäivät aiheuttavat ruuhkaa kun muuttajia on näihin aikoihin enemmän. Myös kuukauden vaihde on yleisin muuttoajankohta. 
 • Kun olet päättänyt muuttaa, pitää sinun myydä tai irtisanoa vanha asuntosi. 
 • Omistusasunto laitetaan joko itse myyntiin tai palkataan kiinteistövälitys hoitamaan asia puolestasi. Kannattaa huomioida myös, että asuntojen ja kiinteistöjen myyntiajat voivat olla kuukausia tai jopa yli vuoden. 
 • Vuokra-asunto irtisanotaan aina vuokranantajalle, isännöitsijälle tai yksityiselle omistajalle. Näissä on hyvä huomioida vuokrasopimuksen irtisanomisajat. 
 • Mikäli toteutat asuntoosi remontin, muista hankkia lupa isännöitsijältä.
 • Uuden asunnon kotivakuutus ja sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa noin kuukausi ennen muuttoa. 
 • Omakotitaloon muutettaessa on tärkeää selvittää jätehuolto- ja vesisopimukset kuntoon. 
 • Omakotitalon lämmitykseen käytettävät sähkö-, öljy- tai kaukolämpö toimitussopimukset.
 • Jos sinulla on perhe ja paljon muutettavaa, kannattaa myös tarkistaa muuttopalvelujen kilpailutus. Kaikkea ei välttämättä kannata hoitaa itse, jos on mahdollista palkata ammattilaiset hoitamaan isoimmat ja vaikeimmat muutettavat tavarat kuten huonekalut ja muu arvoesineistö. Kilpailuta eri muuttopalvelu tai varaa itse muuttolaatikot, -kalusto ja -välineet (nokkakärryt, kantoliinat, pakkausmuovit, jne.)
 • Jos kuulut johonkin harrastustoimintaan, selvitä onko uudessa osoitteessa mahdollista käyttää samoja palveluja vai pitääkö sinun irtisanoa myös nämä sopimukset. 
 • Vuokraa varasto, jos sinulla on tarvetta tilapäissäilytykselle. 

Tee muuttajan sähkösopimus

 

muuttaja-kasi-ledlamppu

 

Entä mitä tulee huolehtia muuton jälkeen?

Muuttolaatikoiden ja tavaroiden keskellä odottaa uusi ihana koti paljastumistaan. Nyt vain innolla purkamaan laatikoita ja järjestämään tavaroita paikoilleen. 

 • Mikäli muutat kerros- tai rivitaloon, muista ilmoittaa isännöitsijälle ja/tai taloyhtiölle muutostasi.
 • Ota yhteys operaattoriisi ja neuvottele uusi sopimus Internet-yhteydelle. Kannattaa tarkistaa myös muiden operaattorien tarjoukset.
 • Tarkista Kelan sivuilta, oletko oikeutettu saamaan esimerkiksi asumistukea. Opiskelijan on tärkeää tarkistaa, vaikuttaako muutto nykyisiin tukiin. Esimerkiksi muutto Isompaan asuntoon voi olla peruste evätä jotain tukia.

Olemme Lumme Energialla tehneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan Muuttajan tietopaketti sivuumme täältä. Olemme laatineet sinulle myös kätevän Muuttajan muistilistan, jossa kerromme vinkit ja neuvot onnistuneeseen muuttoon. Listaan on helppo pitää kirjaa suoritetuista asioista ja varmistaa että kaikki tulee tehtyä. Lataa ja tulosta muistilista

 

Lumme Energia Oy on energia-alan uudistaja, joka toimittaa sähköenergiaan liittyviä kokonaisratkaisuja ja luo lisäarvoa asiakkailleen. Autamme asiakkaitamme vaikuttamaan oman ympäristönsä kestävään kehitykseen ja varmistamme parhaat palvelut jokaiseen tarpeeseen nyt ja tulevaisuudessa. Yhdessä tytäryhtiömme Solarigo Systems Oy:n kanssa olemme Suomen suurin kotimaista uusiutuvaa aurinkosähköä tarjoava suomalainen energiayhtiö.

  Tilaa maksuton muuttajan muistilista  

 

Lataa muistilista
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

21.04.2022 | muuttoilmoitus

Oletko muuttamassa tai vaihtamassa sopimustasi? Ota OmaLumme avuksesi.

Sähköiset palvelumme kehittyvät vauhdilla ja entistä monipuolisemmassa OmaLumme -palvelussa hoidat asiakkaanamme nyt monta asiaa.

22.06.2021 | sähkösopimus

Miten valita sähkösopimus

Sähköyhtiön kanssa solmittava sähkösopimus tulee aina tehdä omien tarpeidesi pohjalta. Valintaan vaikuttavat asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu...

19.05.2021 | sähkösopimus

Miten valita sähkösopimus?

Ensisijaisesti sähkösopimus tehdään aina omien tarpeiden pohjalta. Pitää huomioida asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu suuruus sekä muut...