Sähkösopimus voimaan heti+-
Jos olet jo muuttamassa ja sähkösopimus on vielä tekemättä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme soittamalla 0800 90110 (palvelemme 24/7).
Meillä Lumme Energialla on tärkeää löytää sinun tarpeisiisi sopiva sähkösopimus. Asiakaspalvelu on avoinna 24/7 eli tavoitat meidät mihin aikaan tahansa. Soita kun sinulle parhaiten sopii.
Minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä?+-
Sähkösopimuksia on olemassa käytännössä kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Lisäksi on olemassa kohderyhmille suunnattuja ja eri energian tuottamistapoihin perustuvia sopimuksia. Tällaisia voivat olla opiskelijasähkö, sähkösopimus mökille, puusähkö, tuulisähkö tai vesisähkö.
Näistä sinun tulee valita omia tarpeitasi parhaiten palveleva sähkösopimus uuteen kotiisi. Lue minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä tai ota meihin yhteyttä, niin valitaan sinulle sopiva sähkösopimus!
Mitä tarkoittaa määräaikainen sähkösopimus?+-
Määräaikainen sopimus solmitaan tietylle ajanjaksolle ja sähköyhtiö sitoutuu myymään sähköä sopimuskauden ajan sovitulla hinnalla. Määräaikaisia sopimuksia tehdään yleensä puolesta vuodesta neljän vuoden mittaisiin sopimuksiin. Pisimmillään sopimus voi sitoa kuluttaja-asiakasta kaksi vuotta.
Määräaikaisen sopimuksen hyviä puolia ovat ne, että asiakas tietää sopimuksen kestoajan ja hinnan koko kauden ajaksi sähkönmyynnin hintasuhdanteista huolimatta. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat myös yleensä edullisemmat.
Minkälainen on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?+-
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tehdään asiakkaan ja sähköyhtiön välille jatkuvana eli umpeutumista ei ole määritelty. Tämä sopimustyyppi soveltuu hyvin tilanteissa, joissa ei tarkkaan tiedetä asumisen kestoa tai muutto on tulossa lyhyen ajan sisällä.
Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen etu on se, että voit halutessasi vaihtaa sähköyhtiötä milloin vain, etkä ole sidottu mihinkään tiettyyn määräaikaan. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on mahdollista hintavaihtelut ylös- tai alaspäin sähkönmyynnin hintatason vaihtelujen mukaan.
Mitä tarkoittaa ekologinen sähkösopimus?+-
Ekologisesta sähköstä puhutaan, kun sähkö on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla, kuten esimerkiksi vesi- tuuli tai puuvoimalla. Meillä Lumme Energialla löytyy ekologisia sopimusvaihtoehtoja, kuten Tuulisähkö, Vesisähkötai Sähköpaketti. Kaikki nämä sopimuksemme on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla ja jos teet Vesisähkö -sähkösopimuksen osallistut myös erilaisten ympäristöhankkeiden tukemiseen.
Miten kannattaa valita omiin tarpeisiin sopiva sähkösopimus?+-
Ensisijaisesti sähkösopimus tehdään aina omien tarpeiden pohjalta. Pitää huomioida asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu suuruus sekä muut henkilökohtaiset perusteet. Kannattaa rauhassa tutustua eri sähköyhtiöiden verkkosivuihin, lukea heidän toiminnastaan ja yrityksen arvoista.
Jos valinta tuntuu vaikealta, kannattaa vertailla erilaisia sähkösopimuksia verkkosivuillamme tai kysyä neuvoa Lumme Energian chatista - asiantuntevat asiakaspalvelijat osaavat heti suositella elämäntilanteeseen sopivaa sopimusta.
Sähköyhtiöiden hintoja voi helpoiten vertailla Energiaviraston ylläpitämästä sahkonhinta.fi-palvelusta.
Pitääkö vanha sähkösopimus irtisanoa?+-
Kun muuttopäiväsi on vahvistunut, vanhan kodin sähkösopimus kannattaa irtisanoa ja samalla voit solmia sähkösopimuksen myös uuteen kotiin. Sähkösopimus ei siis raukea ilman irtisanomista pois muuttaessa.
Vanhaa sopimusta ei myöskään voi siirtää automaattisesti suoraan uuteen kotiin, vaan se pitää aina tarkistaa kohteelle sopivaksi. Muista siis hoitaa sopimukset kuntoon viimeistään noin kaksi viikkoa ennen muuttopäivää.
Jos olet jo Lumme Energian asiakas, voit hoitaa kaikki muuttoon liittyvät sähkösopimusasiat kätevästi OmaLumme-palvelussa.
Jos tarvitset apua, käänny asiakaspalvelumme puoleen - nopeimmin tavoitat heidät Lumme Chatissa!
Voiko vanhan sähkösopimuksen siirtää uuteen asuntoon?+-
Lumme Energian asiakkaana voit muuttaessa ottaa vanhan sähkösopimukseksi mukaan ja jatkaa sopimuksella myös uudessa kodissa. Jos kuitenkin muutto on esimerkiksi kerrostalosta omakotitaloon, sopimus saattaa olla sähkönkulutuksen osalta erilainen. Sen vuoksi on tärkeää olla yhteydessä omaan sähköyhtiöön ja tarkistaa minkälainen sopimus olisi paras vaihtoehto uuteen kotiin.
Vanhan asunnon sähkösopimus on myös muistettava irtisanoa. Määräaikaisen sopimuksen kohdalla on hyvä muistaa, että vanhan asunnossa sopimuksen voi aina irtisanoa pois muuttaessa, vaikka määräaikainen sopimus muuten on sitova.
Jos olet jo Lumme Energian asiakas, kaikki muuttoon liittyvät sähkösopimusasiat voit hoitaa näppärästi OmaLumme-palvelussa.
Mitä jos vanhan sähkösopimuksen unohtaa irtisanoa?+-
Sähkösopimus vanhassa asunnossa jatkuu yleensä niin kauan kuin olet sen irtisanonut. Jos vanhaan asuntoosi muuttaa uusi asukas ja hän tekee sähkösopimuksen asuntoon, vanha sopimuksesi päättyy tässä tapauksessa automaattisesti. Maksuvelvollisuus jatkuu siis sähkösopimuksen irtisanomiseen saakka.
Jos kaipaat neuvoa tai apua sähkösopimuksen valintaan, tavoitat Lumme Energian asiakaspalvelun nopeimmin verkkosivujemme chatin kautta. Sopivan sähkösopimuksen valintaan ja tilaamiseen löydät myös apua verkkosivuiltamme.
Kuinka nopeasti uusi sähkösopimus astuu voimaan?+-
Useimmiten sähköverkkoyhtiö saa kytkettyä sähkön uuteen asuntoosi hyvinkin nopeasti. Jos olet unohtanut solmia sähkösopimuksen ajoissa ja tarvitset sähköt pikakytkennän kautta, voi sähköverkkoyhtiö periä siitä hinnastonsa mukaisen maksun.
Lumme Energian verkkosivuilta löydät apua sinulle sopivimman sähkösopimuksen valintaan ja voit tehdä sähkösopimuksen meidän kanssamme silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.
Mitä pitää huomioida sähköyhtiön vaihdossa?+-
Voit itse vaikuttaa siihen, minkä sähköyhtiön kautta ostat sähkön asuntoosi. Paikkakunnalla ei siis ole merkitystä sähköyhtiön valintaa koskien. Saat Lumme Energialta sähköä mihin päin Suomea tahansa.
Sähköverkkoyhtiö sen sijaan määräytyy paikkakunnan mukaan. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia sähkönsiirtosopimuksen tekemisestä itse, vaan sähköyhtiö hoitaa sen puolestasi. Saat kaksi erillistä sähkölaskua, yhden sähköyhtiöltä sähköenergian käytöstä ja toisen sähköverkkoyhtiöltä verkkopalvelumaksusta.
Kun hoidat sähkösopimukset uuteen kotiin ajoissa, sähkösopimuksen siirto sähköyhtiöltä toiselle onnistuu helposti ilman keskeytyksiä.
Mihin mennessä sähkösopimus pitää tehdä?+-
Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, noin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin tieto muutosta saadaan myös sähköverkkoyhtiön tietoon ajoissa ja sähköt saadaan kytkettyä uuteen kotiin ennen muuttopäivää.
Jos olet unohtanut sähkösopimusasiat ja muuttoon on enää muutama päivä aikaa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme chatin kautta tai soittaa meille Lumme Energian asiakaspalveluun 0800 90110
Palvelemme sinua maksuttomassa palvelunumerossa ympäri vuorokauden. Myös Lumme Chatissa asiakasneuvojamme auttaa sinua kaikissa sähkösopimuksiin liittyvissä asioissa arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin klo 10-18.
Mitä sopimuksia ja ilmoituksia tulee tehdä muuttoon liittyen?+-
Kun aloitat oman muuttosi suunnittelun. Oleellista on tietää, mitä eri sopimuksia ja ilmoituksia viranomaisille pitää tehdä ennen muuttoa. Kokosimme alla olevat listaukset avuksesi helpottamaan tätä vaihetta.
Osoitteenmuutosilmoitus
- Voit tehdä muuttoilmoituksen postille sekä Digi- ja väestötietovirastoon näppärästi Postin verkkosivuilla.
- Ilmoita uusi osoitteesi työnantajalle, opiskelupaikkaan ja kuulumiisi yhdistyksiin.
- Siirrä myös lehtitilaukset uuteen osoitteeseen.
- Lähetä ystäville ja sukulaisille tieto uudesta osoitteesta.
Muut sopimukset ja ilmoitukset?+-
- Sovi ensimmäisenä muuttopäivä, sillä kaikki muu rakentuu tämän ympärille.
- Kun olet päättänyt muuttaa, pitää sinun myydä tai irtisanoa vanha asuntosi.
- Omistusasunto laitetaan joko itse myyntiin tai palkataan kiinteistövälitys hoitamaan asia puolestasi.
- Vuokra-asunto irtisanotaan aina vuokranantajalle, isännöitsijälle tai yksityiselle omistajalle.
- Mikäli toteutat asuntoosi remontin, muista hankkia lupa isännöitsijältä.
- Uuden asunnon kotivakuutus ja sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa noin kuukausi ennen muuttoa.
- Omakotitaloon muutettaessa on tärkeää selvittää jätehuolto- ja vesisopimukset kuntoon.
- Omakotitalon lämmitykseen käytettävät sähkö-, öljy- tai kaukolämpö toimitussopimukset.
- Jos sinulla on perhe ja paljon muutettavaa, kannattaa myös tarkistaa muuttopalvelujen kilpailutus. muuttolaatikot, -kalusto ja -välineet (nokkakärryt, kantoliinat, pakkausmuovit, jne.)
- Jos kuulut johonkin harrastustoimintaan, selvitä onko uudessa osoitteessa mahdollista käyttää samoja palveluja vai pitääkö sinun irtisanoa myös nämä sopimukset.
- Vuokraa varasto, jos sinulla on tarvetta tilapäissäilytykselle.
Entä mitä tulee huolehtia muuton jälkeen?+-
Muuttolaatikoiden ja tavaroiden keskellä odottaa uusi ihana koti paljastumistaan. Nyt vain innolla purkamaan laatikoita ja järjestämään tavaroita paikoilleen.
- Mikäli muutat kerros- tai rivitaloon, muista ilmoittaa isännöitsijälle ja/tai taloyhtiölle muutostasi.
- Ota yhteys operaattoriisi ja neuvottele uusi sopimus Internet-yhteydelle.
- Tarkista Kelan sivuilta, oletko oikeutettu saamaan esimerkiksi asumistukea.
Mikä on muuttoilmoitus?+-
Suomen kansalaisen on lain mukaan ilmoitettava muutosta aina Digi- ja väestötietovirastoon, kun muutto tapahtuu pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.
Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin.
Mikä on Digi- ja Väestötietovirasto?+-
Digi- ja väestötietovirasto aloitti toimintansa 1.1.2020, kun Väestörekisterikeskus, maistraatit ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimiva Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikkö yhdistyivät. Viraston tehtävänä on edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvata tietojen saatavuutta ja tarjota palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Miten muuttoilmoitus tehdään?+-
Muuttoilmoituksen voi tehdä helposti netissä Digi- ja väestötietoviraston tai Postin sivuilla. Tunnistautumista varten tarvitaan joko verkkopankkitunnukset tai henkilökortti. Muuttoilmoituksen voi myös tehdä kirjallisena lomakkeella, jonka saa virastosta.
Digi- ja väestötietoviraston kautta osoitetiedot menevät valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään, mikä on tärkeää esimerkiksi verotuksen ja äänioikeuden kannalta. Näin Kela, Trafin ajoneuvo- ja ajokorttirekisteri, puolustusvoimat ja seurakunnat saavat oikeat osoitetiedot.
Kuka voi tehdä muuttoilmoituksen?+-
Täysi-ikäinen Suomen kansalainen on lain mukaan velvollinen tekemään muuttoilmoituksen. Jos esimerkiksi koko perhe muuttaa yhdessä samasta osoitteesta uuteen osoitteeseen, riittää että toinen huoltajista tekee ilmoituksen koko perheen muuttamisesta.
Alaikäisen lapsen muuttoilmoituksesta vastaavat lapsen huoltajat yhdessä. Jos vain toinen huoltajista muuttaa lapsen kanssa, muuttoilmoitus tehdään lomakkeella, jonka kumpikin huoltaja allekirjoittaa. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen saa jo itse tehdä muuttoilmoituksen.
Minne uusi osoite päivittyy muuttoilmoituksella?+-
Muuttoilmoitus välittyy Digi- ja väestötietoviraston kautta useille eri tahoille automaattisesti. Tiettyjen toimijoiden kohdalla tämä on erittäin kätevää ja kuluttajan eduksi.
Yksityishenkilön on myös mahdollista kieltää henkilö- ja osoitetietojen luovutus yksityisten yritysten markkinointi- tai muihin tarkoituksiin. Täydellisen listan viranomaisista, yrityksistä ja yhteisöistä, jotka saavat tietosi automaattisesti löydät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.
Minne pitää itse muistaa ilmoittaa uusi osoite?+-
Tiesitkö, että Digi- ja väestötietovirastolle tehtävä muuttoilmoitus ei välity esimerkiksi sähköyhtiölle? Muuttajan pitää itse muistaa irtisanoa vanha sähkösopimuksensa sähköyhtiön kanssa ja tehdä uutta kotia koskeva uusi sähkösopimus.
Kun teet muuttoilmoituksen sähköyhtiölle, sähköyhtiö irtisanoo myös sähkönsiirtosopimuksesi puolestasi. Uuden sähkösopimuksen voi solmia joko nykyisen sähköyhtiön kanssa tai kilpailuttaa sopimuksen. Muutto onkin loistava tilaisuus kilpailuttaa sähkösopimus.
Ohessa lista tahoista, joihin kannattaa olla yhteydessä osoitteen muuttuessa:
- Pankki ja vakuutusyhtiö
- Sähköyhtiö
- Työnantaja tai opiskelupaikka
- Taloyhtiö, huoltoyhtiö, isännöitsijä ja kiinteistöhuolto
- Internet- ja puhelinoperaattori
- Järjestöt, yhdistykset ja harrastusseurat
- Nettikaupat ja laskutuspalvelut
- Ystävät ja sukulaiset
- Sanomalehtien ja aikakauslehtien tilaukset
Voit tilata uuden sähkösopimuksen Lumme Energian verkkosivuilta.