Muuttoilmoituksen tekeminen

Takaisin

Muuttamiseen liittyy paljon muistettavia asioita ja mitä isompi perhe ja asunto on, sitä enemmän on muistettavaa ja liikkuvia osia. Muuttaessa pitää muistaa kaikenlaista tärkeää ja muuttoilmoitus on yksi niistä tärkeistä asioista. Jotta muuttaminen olisi mukavampaa ja sujuvampaa, kokosimme sinulle kaiken oleellisen muuttoilmoituksen tekemisestä ja listasimme kaikki paikat, joihin uusi osoite on hyvä muistaa ilmoittaa. Ainoa pakollinen muuttoilmoitus on Digi- ja Väestötietovirastolle. Kaikki muut ilmoitukset ovat vapaaehtoisia.

Mikä on Digi- ja Väestötietovirasto? Entä mikä on muuttoilmoitus?

Digi- ja väestötietovirasto aloitti toimintansa 1.1.2020, kun Väestörekisterikeskus, maistraatit ja Itä-Suomen aluehallintovirastossa toimiva Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikkö yhdistyivät. Viraston tehtävänä on edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvata tietojen saatavuutta ja tarjota palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Suomen kansalaisen on lain mukaan ilmoitettava muutosta aina Digi- ja väestötietovirastoon, kun muutto tapahtuu pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muutosta tulee ilmoittaa myös muutettaessa Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen.

Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin.

Kuka voi tehdä muuttoilmoituksen?

Täysi-ikäinen Suomen kansalainen on lain mukaan velvollinen tekemään muuttoilmoituksen. Jos esimerkiksi koko perhe muuttaa yhdessä samasta osoitteesta uuteen osoitteeseen, riittää että toinen huoltajista tekee ilmoituksen koko perheen muuttamisesta.

Alaikäisen lapsen muuttoilmoituksesta vastaavat lapsen huoltajat yhdessä. Jos vain toinen huoltajista muuttaa lapsen kanssa, muuttoilmoitus tehdään lomakkeella, jonka kumpikin huoltaja allekirjoittaa. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen saa jo itse tehdä muuttoilmoituksen. Tiesitkö, että Identiteettivarkauksien estämiseksi voidaan myös merkitä muuttoesto henkilölle, jonka tiedoilla on tahallisesti tehty väärä muuttoilmoitus?

 

blogi-4-muuttoilmoituksen-tekeminen-sohvalla

 

Miten muuttoilmoitus tehdään Digi-ja väestötietovirastoon?

Muuttoilmoituksen voi tehdä helposti netissä Digi- ja väestötietoviraston sivuilla. Tunnistautumista varten tarvitaan joko verkkopankkitunnukset tai henkilökortti. Muuttoilmoituksen voi myös tehdä kirjallisena lomakkeella, jonka saa virastosta.

Digi- ja väestötietoviraston kautta osoitetiedot menevät valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään, mikä on tärkeää esimerkiksi verotuksen ja äänioikeuden kannalta. Näin Kela, Trafin ajoneuvo- ja ajokorttirekisteri, puolustusvoimat ja seurakunnat saavat oikeat osoitetiedot.

Minne uusi osoite päivittyy automaattisesti muuttoilmoituksella?

Muuttoilmoitus välittyy Digi- ja väestötietoviraston kautta useille eri tahoille automaattisesti. Tiettyjen toimijoiden kohdalla tämä on erittäin kätevää ja kuluttajan eduksi. Yksityishenkilön on myös mahdollista kieltää henkilö- ja osoitetietojen luovutus yksityisten yritysten markkinointi- tai muihin tarkoituksiin. Täydellisen listan viranomaisista, yrityksistä ja yhteisöistä, jotka saavat tietosi automaattisesti löydät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Minne pitää itse muistaa ilmoittaa uusi osoite?

Tiesitkö, että Digi- ja väestötietovirastolle tehtävä muuttoilmoitus ei välity esimerkiksi sähköyhtiölle? Muuttajan pitää itse muistaa irtisanoa vanha sähkösopimuksensa sähköyhtiön kanssa ja tehdä uutta kotia koskeva uusi sähkösopimus. Kun teet muuttoilmoituksen sähköyhtiölle, sähköyhtiö irtisanoo myös sähkönsiirtosopimuksesi puolestasi. Uuden sähkösopimuksen voi solmia joko nykyisen sähköyhtiön kanssa tai kilpailuttaa sopimuksen. Muutto onkin loistava tilaisuus kilpailuttaa sähkösopimus. Voit tilata uuden sähkösopimuksen Lumme Energian kautta täältä.

Ohessa lista tahoista, joihin kannattaa olla yhteydessä osoitteen muuttuessa:

  • Pankki ja vakuutusyhtiö
  • Sähköyhtiö
  • Työnantaja tai opiskelupaikka
  • Taloyhtiö, huoltoyhtiö, isännöitsijä ja kiinteistöhuolto
  • Internet- ja puhelinoperaattori
  • Järjestöt, yhdistykset ja harrastusseurat
  • Nettikaupat ja laskutuspalvelut
  • Ystävät ja sukulaiset
  • Sanomalehtien ja aikakauslehtien tilaukset

Olemme Lumme Energialla tehneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan Muuttajan tietopaketti sivuumme täältä. Lataa Muuttajan muistilista, johon olemme listanneet asiat, joita sinun olisi hyvä tehdä muuton eri vaiheissa ja näin helpottaa muuttoprojektiasi. Onnistunut muutto on aina hyvin suunniteltu kokonaisuus.

  Tilaa maksuton muuttajan muistilista  

 

Lataa muistilista
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

27.12.2021 | blogi

Uudenvuoden terveiset Sami "Musti" Jauhojärveltä

”Kun maass´ on hanki ja järvet jäässä, ja silmä sammunut auringon…” Vuoden pimein aika on taas ohitettu ja valoa kohti mennään ensin kukon askelin ja...

16.08.2021 | sähkösopimus

Akun ja Mustin videoblogi: Energiaa luonnosta

Luonnon äärellä liikkuessa urheilijankin mieli lepää ja ajatukset kirkastuvat.  Lumme Energian Energialähettiläät, olympiaurheilijat Sami "Musti"...

07.07.2021 | sähkösopimus

Akun ja Mustin videoblogi: Vinkit energisempään arkeen

Mistä urheilija kerää kaiken energiansa? Voisiko olympiaurheilijan elämäntavoista ammentaa helposti jotain myös tavallisen tallaajan elämänlaadun...