Ensimmäinen sähkösopimukseni

Takaisin

Oletko muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiisi? Mietit varmasti monia asioita, kuten minkälaisia sähkösopimuksia on olemassa, miten saat tehtyä sähkösopimuksen ja saako sähköt heti muuttopäivänä? Monelle myös erilaiset eettiset ja ympäristönsuojeluun liittyvät arvoasiat painavat yhä enemmän sähkösopimusta valittaessa. Sähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa peilata sähköyhtiöitä omaan arvomaailmaan. Mitä sinulle merkitsevät esimerkiksi kotimaisuus ja vihreä sähkö? Tai kuinka tärkeänä koet asiantuntevan ja ystävällisen asiakaspalvelun? Kokosimme sinulle tietopaketin sähkösopimuksista, jotta sinun olisi helpompi lähteä tekemään ensimmäinen oma sähkösopimuksesi. Kerromme tässä blogissa tarkemmin kaikki oleelliset asiat, jotka sinun on hyvä tietää.

Mikä on sähkösopimus?

Muutettaessa ensiasuntoon tai uuteen kotiin tulee sähkösopimuksen solmiminen ajankohtaiseksi. Tässä kappaleessa kerromme, mitä kaikkea sähkösopimus pitää sisällään ja minkälaisia sähkösopimuksia on olemassa.

Mikä on sähkösopimus tai sähkönsiirtosopimus?

Kun muutat tarvitset kaksi sähköön liittyvää sopimusta, sähkösopimuksen ja sähkönsiirtosopimuksen. Sähkösopimuksen voit tehdä valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Sähkösopimuksessa eritellään kuka maksaa sähkön ja mihin osoitteeseen sitä tarkalleen ottaen toimitetaan. Sopimuksessa myös mainitaan, paljonko maksat sähköstäsi ja kuinka pitkään sopimus on voimassa. Sopimuksessa on myös lueteltu kaikki sopimusehdot. Esimerkiksi kaikkiin Lumme Energian sähkösopimuksiin sovelletaan yleisesti Energiateollisuus ry:n suosittelemia sopimusehtoja.

Sähkönsiirtosopimus määräytyy aina automaattisesti asuinalueesi tai paikkakuntasi mukaan, joten sähkönsiirtosopimuksia ei voi kilpailuttaa. Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Kun teet sähkösopimuksen sähköyhtiö voi tehdä sähkönsiirtosopimuksen puolestasi, jolloin sinun ei enää itse tarvitse olla sähköverkkoyhtiöön yhteydessä. Sähkön siirtohinnoittelua valvoo Energiavirasto.

Vihreä sähkö

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla ja mahdollisimman vähän saastuttavilla energiamuodoilla. Vihreää sähköä tuotetaan yleensä vesivoiman tai tuulivoiman avulla. Lisäksi muita vihreän sähkön tuottamistapoja ovat puuvoima, biomassan poltto, biokaasu ja joskus myös jätteiden poltto. Vihreän sähkön etuja Suomessa ovat kotimaisuus ja sähkön työllistämisvaikutukset.

Sähkön vastuullisuus

Vastuullisuus sähkönmyynnissä tarkoittaa esimerkiksi omavaraista energiantuotantoa, yrittäjien ja työllisyyden tukemista, hiilijalanjäljen pienentämistä, vesistöjen suojelua sekä uhanalaisten lajien suojelua. Jokainen meistä haluaa pelastaa maailman ja omilla ekologisilla sähkön valinnoilla meillä on mahdollisuus vaikuttaa näihin tärkeisiin asioihin.

Miten sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta askarruttaa myös monia, jotka miettivät uutta sähkösopimusta. Sähkön hinta koostuu sähköenergiasta, sähkön siirtämisestä ja sähköverosta. Sähköenergia on käytettyyn sähköön perustuva maksu. Käytetty sähkö siirretään sähköverkkoa pitkin asuntoosi ja siksi maksat siitä erikseen sähköverkkoyhtiölle siirtomaksun.

Sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät, kuten sähkön tuotantokustannukset sekä pörssihinnat. Sähkölaskusta voi kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian eli sähkönmyynnin osuuden. Näin sähkölaskusi siis muodostuu ja saat laskun sähkönsiirrosta paikalliselta sähkönsiirtoyhtiöltäsi sekä sähköenergialaskun esimerkiksi Lumme Energialta.

Sähkön kulutuksen seuraaminen

Omaa sähkönkulutusta voi halutessaan seurata sähkönmyyjän asiointipalvelussa verkkosivupalveluiden kautta. Asiointipalvelussa näet oman sopimuksesi tiedot, sähkölaskut sekä lähes reaaliaikaisen sähkönkulutuksen. Lumme Energialla on asiakkaille oma sähköinen asiointipalvelu, joka on käytettävissä 24/7.

Blogi1_nainen_istuu_kivella_syksy

Millainen sähkösopimus on oikea? Tee ensimmäinen sähkösopimuksesi

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa sähkösopimuksessa määritellyn ajan, joten sitä ei voi päättää milloin vain. Sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa esimerkiksi muuton yhteydessä. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa niin kauan kunnes se irtisanotaan ja sen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta voi muuttua markkinatilanteen niin vaatiessa ja asiakkaalle tulee ilmoittaa hinnan muutoksesta viimeistään 30 vrk ennen hinnan vaihtumista. Muutto katkaisee automaattisesti määräaikaisen ja myös toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, eli muutto on oiva ajankohta kilpailuttaa sähkösopimus. Muuton yhteydessä pitää muistaa myös irtisanoa vanha sähkösopimus.

Miten sähkösopimuksen voi tehdä?

Sopimuksen voi vaivattomasti tehdä sähköyhtiön verkkosivujen kautta tai vaihtoehtoisesti soittamalla suoraan sähköyhtiön asiakaspalveluun. Asiantuntevat sähkönmyyjät osaavat auttaa sinua parhaiten tarpeisiisi sopivan sopimuksen valinnassa.

Kilpailuttaessa kannattaa huomioida onko sopimus voimassa toistaiseksi vai määräajan, onko sähkö tuotettu ympäristöystävällisesti ja päivittyykö sähkön hinta markkinahintojen mukaan? Pieneen ensiasuntoon muuttajalla yleensä sähkönkulutus on myös pientä ja sähkön kilpailuttaminen ei välttämättä tuo merkittäviä säästöjä. Sähkösopimus kannattaakin valita omien arvovalintojen mukaan yhtiöstä, joka toimii luotettavasti ja asiakasta hyvin palvellen.

Mitä tietoja tarvitaan sähkösopimusta varten?

Sähkösopimusta varten tarvitaan nimi, henkilötunnus, kotiosoite ja muuttopäivämäärä. Tärkeää on muistaa, että sähkösopimus on hyvä tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin vältytään suurilta pikakytkentä maksuilta, jotka sähköverkkoyhtiö voi laskuttaa, jos sähkösopimus tehdään viime tipassa.

Toivottavasti tästä tekstistä on ollut sinulle apua ensimmäisen sähkösopimuksesi tekoon. Lumme Energian tarjoaman sähkösopimuksen voit tehdä kätevästi täällä. Mikäli olet opiskelija, tutustu myös edulliseen opiskelijasähköömme. Olemme Lumme Energialla koonneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan Muuttajan tietopaketti sivuumme täältä.

  Tilaa maksuton muuttajan muistilista  

 

Lataa muistilista
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.06.2021 | vapaa-ajan asunto

Miten valita sähkösopimus

Sähköyhtiön kanssa solmittava sähkösopimus tulee aina tehdä omien tarpeidesi pohjalta. Valintaan vaikuttavat asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu...

19.05.2021 | muutto

Miten valita sähkösopimus?

Ensisijaisesti sähkösopimus tehdään aina omien tarpeiden pohjalta. Pitää huomioida asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu suuruus sekä muut...

01.12.2020 | muutto

Elämäsi tuparit - Vinkit tuparien järjestämiseen

Onnea uuteen kotiin! Pidä uuden asuntosi avajaiset kutsumalla ystävät ja perhe juhlimaan uutta kotia kanssasi. Olemme koonneet avuksesi listan...