Huomiot sähkösopimuksen tekoon ja siirtoon muuttaessa

Takaisin

Muutto edessä, ja sähkösopimus pitäisi tehdä? Muuttaessasi ensimmäistä kertaa kotoa pois tai  muuttaessasi uuteen asuntoon, sähkösopimuksen tekeminen on yksi tärkeimpiä muistettavia asioita: siispä kun tiedät tarkan muuttopäivän, sähkösopimukseen liittyvät asiat kannattaa heti laittaa kuntoon. Muutosta kannattaa ilmoittaa omalle sähköyhtiölle hyvissä ajoin esimerkiksi ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Samalla saat tarkistettua minkälainen sopimus olisi sopiva uuteen kotiisi. Sopimuksen voi valita asuntotyypin ja asunnon koon mukaan, eli vanha sähkösopimuksesi ei välttämättä ole sopiva enää uuteen asuntoosi. Voit käydä kurkkaamassa myös Lumme Energian Sähkötarjouksen verkkosivuiltamme. Sähkösopimus kannattaa tehdä viimeistään noin kaksi viikkoa ennen muuttoa, niin saat sähköt uuteen asuntoosi muuttoon mennessä ja samalla voit myös irtisanoa vanhan sähkösopimuksesi. Kun huolehdit sopimusasiat kuntoon ajoissa, on sähkö käytettävissäsi heti muuttopäivästä eteenpäin ja näin vältyt turhilta ylimääräisiltä kuluilta. Tässä tekstissä käymme läpi muutamia yleisimpiä kysymyksiä sähkösopimuksen siirtämiseen liittyen.

Mikä on helpoin tapa solmia muuttoon liittyvät sähkösopimukset?

Voit tehdä sähkösopimuksen helposti suoraan sähköyhtiön verkkosivuilla, kun sinulla löytyy siihen sopiva hetki aikaa. Sähkösopimus solmitaan verkkosivujen kautta täyttämällä tarvittavat tiedot sähkösopimuksen yhteydessä olevaan lomakkeeseen. Kun teet sähkösopimuksen, saat siitä aina kirjallisen sopimusvahvistuksen, josta ilmenee sähkösopimuksen sisältö. Saat kirjallisen vahvistuksen aina, vaikka olisit sopinut uudesta sopimuksesta puhelimitse.

Toinen helppo tapa solmia sähkösopimus on ottaa yhteyttä oman sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Asiantuntevat asiakaspalvelijat auttavat mielellään tarkistamaan minkälainen sopimus olisi paras vaihtoehto uuteen asuntoosi. Lumme Energian palveluneuvojat ovat myös apunasi chatissa niin arkipäivinä kuin viikonloppunakin. Lumme Energian asiakaspalvelu auttaa sinua mielellään kaikissa sähkösopimuksiin liittyvissä kysymyksissä numerossa 0800 90110. Puhelu on maksuton ja palvelemme sinua ympäri vuorokauden.

Pitääkö vanha sähkösopimus irtisanoa?

Kun muuttopäiväsi on vahvistunut, vanhan kodin sähkösopimus kannattaa irtisanoa ja samalla voit solmia sähkösopimuksen myös uuteen kotiin. Sähkösopimus ei siis raukea ilman irtisanomista pois muuttaessa. Vanhaa sopimusta ei myöskään voi siirtää automaattisesti suoraan uuteen kotiin, vaan se pitää aina tarkistaa kohteelle sopivaksi. Muista siis hoitaa sopimukset kuntoon viimeistään noin kaksi viikkoa ennen muuttopäivää.

Voiko vanhan sähkösopimuksen siirtää uuteen asuntoon?

Useimmiten asiakas voi jatkaa samanlaisella sopimuksella myös uudessa kodissa. Jos kuitenkin muutto on esimerkiksi kerrostalosta omakotitaloon, sopimus saattaa olla sähkönkulutuksen osalta erilainen. Sen vuoksi on tärkeää olla yhteydessä omaan sähköyhtiöön ja tarkistaa minkälainen sopimus olisi paras vaihtoehto uuteen kotiin. Vanhan asunnon sähkösopimus on myös muistettava irtisanoa. Määräaikaisen sopimuksen kohdalla on hyvä muistaa, että vanhan asunnossa sopimuksen voi aina irtisanoa pois muuttaessa, vaikka määräaikainen sopimus muuten on sitova.

Mitä jos unohdat irtisanoa vanhan sopimuksen?

Sähkösopimus vanhassa asunnossa jatkuu yleensä niin kauan kuin olet sen irtisanonut. Jos vanhaan asuntoosi muuttaa uusi asukas ja hän tekee sähkösopimuksen asuntoon, vanha sopimuksesi päättyy tässä tapauksessa automaattisesti. Maksuvelvollisuus jatkuu siis sähkösopimuksen irtisanomiseen saakka.

Kuinka nopeasti uusi sähkösopimus astuu voimaan?

Useimmiten sähköverkkoyhtiö saa kytkettyä sähkön uuteen asuntoosi hyvinkin nopeasti. Jos olet unohtanut solmia sähkösopimuksen ajoissa ja tarvitset sähköt pikakytkennän kautta, voi sähköverkkoyhtiö periä siitä hinnastonsa mukaisen maksun.

Me Lumme Energialla palvelemme sinua maksuttomassa numerossa 0800 90110 ympäri vuorokauden, joten voit tehdä sähkösopimuksen meidän kanssamme silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

 

blogi-5-sahkosopimuksen-siirto

Määräaikainen sähkösopimus muuttaessa

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa ennalta sovitun ajanjakson ja sähköyhtiö takaa sähkön samalla hinnalla koko sopimuskauden ajan. Yleisimmät määräaikaiset sopimukset ovat kestoltaan vuodesta kahteen vuotta. Määräaikaisten sopimusten etuja ovat yleensä edullisemmat hinnat. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden.

Jos sinulla on määräaikainen sopimus ja olet muuttamassa ennen sopimuskauden loppua, sopimus raukeaa muuttosi yhteydessä. Muuton yhteydessä voit siis solmia määräaikaisen sopimuksen myös uuteen kotiin. Halutessasi voit harkita myös muita sopimusvaihtoehtoja. Jos sinusta tuntuu, että kaipaat lisätietoa eri sopimuksista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme joko puhelimitse tai chatin kautta. Autamme sinua valitsemaan uuteen kotiisi parhaiten soveltuvan sähkösopimuksen.

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Sähkösopimus kannattaa solmia omaan sähkönkäyttöön perustuen. On oleellista tietää onko asumisen tarkoitus olla tilapäistä tai pysyvää. Tämän mukaan voi miettiä olisiko määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus hyvä valinta. Luultavasti on olemassa monta hyvää vaihtoehtoa, joista voi valita itselleen sopivan vaihtoehdon.

Jos esimerkiksi lämmität kotiasi sähköllä, kannattaa valita sopimus, jossa sähkö on mahdollisimman edullista. Toisaalta tärkeitä asioista voivat olla sähkön tuotantomuoto, kuten vesisähkö tai tuulisähkö, asiakaspalvelun helppous tai muut lisäpalvelut.

Vaihtoehdot ovat lisääntyneet ja sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat monella myös omaan arvomaailmaan perustuvat lähtökohdat. Onko sähköyhtiö suomalainen, kuinka paljon sähköyhtiö panostaa ympäristönsuojeluun tai kuinka tärkeäksi asiakas kokee asiakaspalvelun helppouden? Näitä asioita on hyvä pohtia ennen sähköyhtiön valintaa.

Mistä löydät sähkösopimuksen tiedot?

Kun solmit sähkösopimuksen, saat aina kirjallisen sopimusvahvistuksen kotiin, josta ilmenee sähkösopimuksen yksityiskohdat. Saat kirjallisen sopimusvahvistuksen aina, vaikka olisit sopinut uudesta sopimuksesta puhelimitse. Voit tietysti myös kysyä asiaa ottamalla yhteyttä sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Nykyään sähköyhtiöillä on käytössä myös verkkopalveluja, joista voit helposti itse tarkistaa sopimustiedot ja samalla voit halutessasi seurata omaa sähkönkulutustasi reaaliajassa noin tunnin tarkkuudella.

Voiko sähköyhtiö muuttaa toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta?

Sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintoja esimerkiksi yleisen markkinahinnan vaihteluiden mukaan. Sähkön hinnan muutoksesta sähköyhtiön tulee ilmoittaa asiakkaalle vähintään kuukautta ennen uuden hinnan voimaan tulemista. Osa sähköyhtiöistä tarkastaa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa säännöllisesti ennalta tiedotettuina ajankohtina.

 

mies_seisoo_lappari_kasissa

Mitä pitää huomioida sähköyhtiön vaihdossa?

Voit itse vaikuttaa siihen, minkä sähköyhtiön kautta ostat sähkön asuntoosi. Paikkakunnalla ei siis ole merkitystä sähköyhtiön valintaa koskien. Saat Lumme Energialta sähköä mihin päin Suomea tahansa. Sähköverkkoyhtiö sen sijaan määräytyy paikkakunnan mukaan. Sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia sähkönsiirtosopimuksen tekemisestä itse, vaan sähköyhtiö hoitaa sen puolestasi. Saat kaksi erillistä sähkölaskua, yhden sähköyhtiöltä sähköenergian käytöstä ja toisen sähköverkkoyhtiöltä verkkopalvelumaksusta. Kun hoidat sähkösopimukset uuteen kotiin ajoissa, sähkösopimuksen siirto sähköyhtiöltä toiselle onnistuu helposti ilman keskeytyksiä.

Mihin mennessä sopimus pitää tehdä?

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, noin kaksi viikkoa ennen muuttoa, kuitenkin viimeistään viikkoa ennen muuttopäivää. Näin tieto muutosta saadaan myös sähköverkkoyhtiön tietoon ajoissa ja sähköt saadaan kytkettyä uuteen kotiin ennen muuttopäivää.

Jos olet unohtanut sähkösopimusasiat ja muuttoon on enää muutama päivä aikaa, sinun kannattaa soittaa meille Lumme Energian asiakaspalveluun 0800 90110. Palvelemme sinua maksuttomassa palvelunumerossa ympäri vuorokauden. Myös Lumme Energian Chat auttaa sinua kaikissa sähkösopimuksiin liittyvissä asioissa arkisin klo 8.00-20.00 ja viikonloppuisin klo 10.00-18.00. 

Kuinka nopeasti uuden sähkösopimuksen voi saada käyttöön?

Sähkön kytkennän tekee aina sähköverkkoyhtiö. Ennen sähköjen kytkentää sinun kannattaa varmistaa, että kaikki sähkölaitteet ovat irti pistorasiasta niin, että kytkentä voidaan tehdä turvallisesti. Useimmat sähköverkkoyhtiöt saavat sähköntoimituksen alkamaan aikaisintaan seuraavana arkipäivänä. Jos sähkönsiirto joudutaan kytkemään pikapyyntönä, sähköverkkoyhtiö voi periä pikakytkennästä hinnastonsa mukaisen maksun. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä ja tehdä sopimukset valmiiksi viimeistään viikkoa ennen muuttoa.

Toivottavasti tämän blogitekstin myötä saat selkeän käsityksen sähkösopimuksen siirtämiseen liittyviin asioihin. Olemme Lumme Energialla tehneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan lisää muuttoon liittyviin aiheisiin Muuttajan tietopaketti sivullamme! Me Lumme Energian asiakaspalvelussa autamme sinua kaikissa sähkösopimuksiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä meihin, niin jutellaan sopimusasiasi kuntoon.

  Tilaa maksuton muuttajan muistilista  

 

Lataa muistilista
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

04.04.2023 | blogi

HJK:n ja Lumme Energian yhteiset arvot ohjaavat tekemistä

Helsingin jalkapalloklubi HJK jatkaa tiivistä yhteistyötään Lumme Energian kanssa vuonna 2023. Luvassa on perinteeksi muodostuneen hiilijalanjäljen...

02.03.2023 | blogi

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Keväällä 2022 Kaisa-Liisa ja Mikko Ikonen täyttivät aurinkosähköjärjestelmän tarjouspyynnön Lumme Energian Oman energian kaupassa. Alustava tarjous...

24.01.2023 | blogi

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä....