Minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä

Takaisin

Mikä sähkösopimus sopii kerrostaloon? Entä mikä sähkösopimus valita rivitaloon?  Mikä on hyvä sähkösopimus omakotitalossa asujalle? Mistä tietää mikä sähkösopimus kannattaa valita?  Sähkösopimusten kilpailutus on yksi keino tarkastella sopimuksia hintanäkökulmasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varsinkin kerros- ja rivitaloasunnoissa sähkönkulutuksen taso on melko pientä ja näin ollen pienet hintaerot eivät tuo huomattavia säästöjä.

Suosittelemme lähestymään asiaa omien arvovalintojesi pohjalta. Kysymykset, joita kannattaa pohtia, voivat olla esimerkiksi sähkön alkuperä, onko sähkö tuotettu kotimaassa vai ulkomailla, haluatko tukea suomalaista työllisyyttä ja yrittäjyyttä tai koetko ympäristön suojelun ja vihreän energia omien arvojesi mukaiseksi? Asioinnin helppouden ja asiantuntevan asiakaspalvelun arvoa ei voida mitata rahalla, mutta ne tuovat kuitenkin sujuvuutta arkeen.

LUE LISÄÄ BLOGISTA:  Miten valita sähkösopimus

Yleistä sähkösopimuksista

Sähkösopimus solmitaan aina kuluttajan ja sähköyhtiön välille. Sopimuksella yksityinen henkilö ja sähköyhtiö sopivat sähkön hinnoittelusta ja muista ehdoista. Sähkön voi ostaa miltä tahansa valitsemaltaan sähköyhtiöltä, asuitpa kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa tai vaikka tarvitsisit sähköä kesämökillesi. Sähköyhtiö voi myös tehdä myös puolestasi sähkönsiirtosopimuksen sähköverkkoyhtiön kanssa, jolloin sinun ei enää erikseen tarvitse olla sähköverkkoyhtiöön yhteydessä. Sähkönsiirrosta vastaava yhtiö määräytyy asuinpaikan mukaan, eikä sitä näin ollen ole mahdollista kilpailuttaa. Sähköenergia ja sähkönsiirto laskutetaan omina erillisinä laskuina.

Millaisia sähkösopimuksia on olemassa ja mitkä ovat niiden erot?

Nykyajan kuluttajat ovat yhä valveutuneempia ja ympäristönsuojelu, vihreä energia ja uusiutuvien energiamuotojen lisääntyminen energian tuotannossa nousevat esiin tärkeinä asioina sähkösopimusta valittaessa. Sähköyhtiöiden hintaerot ovat hyvin pieniä ja kilpailu on yhä kovempaa, joten myös asiakaspalvelu ja asioinnin helppous koetaan tärkeänä valintakriteerinä sopimusta tehtäessä. Ohessa kerromme lähemmin eri sopimustyypeistä ja niiden eroista, jotta voisit helpommin pohtia sopimustyypin valintaa omalla kohdallasi.

Sähkösopimukset jaotellaan kahteen eri pääkategoriaan. On olemassa määräaikaiset sopimukset ja toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jotka eroavat toisistaan voimassaolon ja hinnoittelun suhteen. Lisäksi on olemassa kiinteähintaisia sähkösopimuksia ja eri kohderyhmille suunnattuja ja eri energian tuottamistapoihin perustuvia sopimuksia.

Määräaikaiset sopimukset

Määräaikainen sähkösopimus solmitaan tietylle ajanjaksolle ja sähköyhtiö sitoutuu  myymään sähköä sopimuskauden ajan lupaamallaan hinnalla. Määräaikaisia sopimuksia tehdään yleensä puolesta vuodesta neljän vuoden mittaisiin sopimuksiin. Pisimmillään sopimus voi sitoa kuluttaja-asiakasta kaksi vuotta. Jos siis teet esimerkiksi neljän vuoden sopimuksen, on sähköyhtiö sitoutunut myymään sähköä sovittuun hintaan koko sopimuskauden, eli neljä vuotta. Kuluttaja-asiakkaan osalta määräaikaisuus päättyy kahden vuoden jälkeen, mutta hinta säilyy kuitenkin alkuperäisen sopimuksen mukaisena.

Määräaikaisia sopimuksia saatetaan välttää sitovuuden vuoksi. Sopimus kuitenkin sitoo asiakasta vain, jos hän asuu samassa kohteessa koko sopimuskauden ajan. Määräaikainen sopimus raukeaa siinä tapauksessa, jos asiakas muuttaa ennen sopimuskauden umpeutumista. Useimmiten määräaikaiset sopimukset ovat halvempia kuin toistaiseksi voimassa olevat.

Määräaikaisen sopimuksen hyviä puolia ovat se, että asiakas tietää sopimuksen kestoajan ja  hinnan koko kauden ajaksi sähkönmyynnin hintasuhdanteista huolimatta. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat myös yleensä edullisemmat. Sopimustyypin huono puoli on sopimuksen sitovuus, koska asiakas ei voi irtisanoa sopimusta kesken sopimuskauden. Määräaikainen sopimus sitoo sekä sähköyhtiötä että asiakasta koko sopimuskauden ajaksi. Ainoa poikkeus on sopimus, joka tehdään yli kahdeksi vuodeksi. Tässä tapauksessa asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden vuoden kuluttua. 

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tehdään asiakkaan ja sähköyhtiön välille jatkuvana eli umpeutumista ei ole määritelty. Tämä sopimustyyppi soveltuu hyvin tilanteissa, joissa ei tarkkaan tiedetä asumisen kestoa tai muutto on tulossa lyhyen ajan sisällä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sähkön myyntihinnat voivat muuttua. Sähköyhtiö on velvollinen ilmoittamaan muutoksista noin kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla.

Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen etu on se, että voit halutessasi vaihtaa sähköyhtiötä milloin vain, etkä ole sidottu mihinkään tiettyyn määräaikaan. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on mahdollista hintavaihtelut ylös- tai alaspäin sähkönmyynnin hintatason vaihtelujen mukaan. Sähköyhtiöt ovat kuitenkin velvollisia ilmoittamaan muutoksista vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.

Kohderyhmille suunnatut sopimukset

Sähkösopimuksen valintaprosessin helpottamiseksi on luotu joukko erilaisia elämäntilanteisiin liittyviä sopimuksia. Näissä sopimuksissa on jo valmiiksi huomioitu asiakkaan elämäntilanne ja siihen liittyvät vaatimukset ja mahdolliset rajoitteet. Tällaisia sopimustyyppejä ovat esimerkiksi opiskelijasähkö, muuttajan sähkösopimukset sekä sähkösopimukset kotiin ja kesäasunnoille.

Ekologinen sähkö

Sopimustyyppejä on laadittu myös eri energiatuotannon lähtökohdista. Ekologisesta sähköstä puhutaan, kun sähkö on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla, kuten esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla. Muita ekologisia sähköntuotannon tapoja ovat puuvoima, biomassa- ja jätteenpoltto. Meillä Lumme Energialla löytyy ekologisia sopimusvaihtoehtoja, kuten Tuulisähkö, Aurinkosähkö tai Sähköpaketti. Kaikki nämä sopimuksemme on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Ekologisilla valinnoilla on mahdollisuus vaikuttaa.

 

blogi-2-minkalainen-sahkosopimus-kannattaa

Toivottavasti tämän blogitekstimme myötä saat tukea valintaasi ja uutta näkökulmaa sähkösopimuksen valintaa tehdessä. Me Lumme Energian asiakaspalvelussa autamme sinua mielellämme sähkösopimuksen valintaan liittyvissä kysymyksissä. Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan asiasta lisää.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.09.2024 | Elämän energiaa

Tavallinen vai öljytäytteinen sähköpatteri: Kumpi on parempi lisälämmitin?

Patterimallien paremmuuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tavallisen ja öljytäytteisen sähköpatterin energiatehokkuudessa on vain vähän eroja....

04.09.2024 | Elämän energiaa

Mitä tarkoittaa lampun värintoistokyky?

Sohva näytti vielä kaupassa hyvän väriseltä, mutta kotiin kannettuna sävy on erilainen. Kampaamosta valittu hiusväri näyttää omassa kylpyhuoneessa...

02.09.2024 | Hiilineutraalisuus

Liike on uusiutuvaa energiaa-haasteen voittajat on arvottu

Lumme Energia haastoi suomalaiset tuottamaan hyvää energiaa 100 päivän ajan liikkumalla olympiahengessä. Haaste kesti 100 päivää ja maali on nyt...