Muuttopäivän To-do-lista

Takaisin

Muuttopäivä on vihdoinkin koittanut! Nyt olet valmis hyvästelemään vanhan kotisi ja asettumaan uuteen kotiin! Mahtavaa, eikö totta! Vielä on kuitenkin muutama tehtävä jäljellä, ennen kuin voit hyvästellä vanhan kotisi ja aloittaa uudessa kodissa. Auttaaksemme sinua muutossa, olemme koonneet listan muistettavia asioita muuttopäivään liittyen, jotta siirtyminen vanhasta kodista uuteen kotiin sujuisi nopeasti ja sutjakkaasti. Lue vinkkimme onnistuneen muuttopäivän järjestämiseen!

Muuttopäivän tärkeät tehtävät vanhassa kodissa

1. Herää ajoissa muuttopäivänä

Muuttopäivänä on hyvä herätä aikaisin ja valmistautua muuttopäivään kunnon aamiaisella. Vaikka kaikki olisi jo pakattu valmiiksi, aina on viime hetken juttuja, joita pitää tehdä vielä ennen kuin muuttomiehet saapuvat paikalle. Stressin välttämiseksi on hyvä varmistaa, että sinulla on riittävästi aikaa huolehtia nuo viime hetken asiat ennen kuin muuttajat aloittavat muuttourakan.

Vaikka pakkaisit kaiken ennen varsinaista muuttopäivää, jäljelle jää vielä muutamia käyttöesineitä ja ruuat. Pakkaa aamusuihkun jälkeen kaikki kylpyhuoneesi tarvikkeet ja aamupalan jälkeen ruuat ja loput keittiövälineet. Katso, onko jotain poisheitettävää tai paljonko sinulla on ruokia vielä pakkasessa. Pakasteet kannattaa siirtää kylmälaukkuun vasta juuri ennen muuttohetkeä.

Käy kotisi läpi vielä kerran ennen muuttajien saapumista. Varmista, että katsot läpi kaikki huoneet, kaapit ja säilytystilat. Muista tarkistaa myös sauna- ja pesutilat, kellari, ullakko, piha ja piharakennukset, jos sinulla on sellaisia.

2. Muuttajien saapuessa

Kun muuttajat saapuvat, käy heidän kanssaan läpi muutettavat huonekalut ja muuttolaatikot. Olethan järjestänyt ja merkinnyt muuttolaatikot huoneittain ennen muuttajien saapumista ja muistanut merkitä kaikki helposti särkyvät tai hauraat esineet tai niitä sisältävät laatikot erikseen, niin muuttajat osaavat ottaa ne huomioon muuttokuormaa kantaessa. Ihannetapauksessa muuttolaatikot on merkitty selkeästi, mitä tuotteita ne sisältävät ja minne ne olisi tarkoitus viedä uudessa kodissa. Kaikesta on aina hyvä keskustella, niin jokainen tietää varmasti miten on tarkoitus toimia. Varmista, että muuttajilla on myös juotavaa ja pientä välipalaa saatavilla.

Jos käytät esimerkiksi muuttopalvelua, sinun on hyvä olla saatavilla ja lähellä, jos muuttajille tulee kysymyksiä, niin asiat sujuvat joutuisasti. Muista antaa yhteystietosi ja ota ainakin muuttoporukan vastaavan kännykkänumero itsellesi, jos matkan aikana tulee yllättäviä muutoksia, joista on hyvä ilmoittaa.

3. Tee päivästä niin helppo kuin mahdollista muuttajille

Hyvä valmistautuminen muuttopäivään etukäteen auttaa pitkälle päivän onnistumisessa. Muuttajat arvostavat hyvin suunniteltua päivää ja muuttopäivä todennäköisesti kuluu paljon sujuvammin, kun olet tehnyt kaikki valmistelut ennen muuttajien saapumista.

Jos asut kerrostalossa, huomioi hissin käytössä myös talon muut asukkaat muuttopäivänä. Yleensä on hyvien tapojen mukaista ilmoittaa muutosta naapureille etukäteen. Kun olet muuttamassa, ole tarkkaavainen ja huomioi lähellä olevat ihmiset. Hissi auttaa muuttajia siirtämään muutettavia tavaroita helpommin ja nopeammin, ja näin nopeuttaa varmasti koko muuttoa.

Vältä pysäköintiä niin että et tuki naapureidesi ajo- tai kävelytietä. Jos se ei onnistu, suosittelemme ilmoittamaan heille hyvissä ajoin etukäteen ennen muuttoa. Jos muutto osuu talveen tai tiet ovat jäisiä, suosittelemme kantoreitin hiekoitusta ulkona. Näin vältytään mahdollista tapaturmilta ja loukkaantumisilta. Kaiken kaikkiaan se on hyvä tehdä, että kantaminen sujuu mukavasti ilman liukasteluja.

Muutto kannattaa sijoittaa sellaiseen kellonaikaan, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa talon tai naapuruston muille asukkaille.

4. Kohti uutta kotia

Kun kaikki on lastattu muuttoautoon, tee vielä viimeinen katsaus vanhaan kotiin. Vie kaikki roskat roskiin ja siivoa loput jäljet muuton jäljiltä. Katso vielä kaapistojen ylähyllyjen perällekin. Harkitse siivousyrityksen palkkaamista tekemään loppusiivous muuton jälkeen tai pyydä ystäviä auttamaan loppusiivouksen kanssa. Kun kaikki on tehty, lukitse ovet ja hyvästele vanha kotisi. Muista palauttaa kaikki avaimet isännöitsijälle.

On aika suunnata uuteen kotiin! Sovi muuttajien kanssa reitti ja aikataulu etukäteen, jotta he pääsevät perille ongelmitta. Huolehdi siitä, että uudessa kodissa on joku paikalla heidän saapuessaan perille. Varmista myös, että sekä sinulla että muuttajilla on yhteystiedot ongelmatilanteiden varalta. Muuttoreitillä saattaa ilmetä liikenneruuhkia tai muuta yllättävää. Yhteyden pitäminen muuton aikana on ratkaisevan tärkeää, jotta sinulla on arvioitu aikataulu heidän saapuessaan uuteen kotiin.

Muuttopäivä_2

Muuttopäivän tärkeät tehtävät uudessa kodissa

Kun muuttajat saapuvat uuteen kotiisi, käy heidän kanssaan läpi tilat minne muuttokuorma puretaan. Kerro heille, mihin huoneisiin muuttolaatikot tulisi kantaa.

Esittele heille eri huoneet, joihin on tarkoitus viedä huonekalut ja mitä laatikoita eri huoneisiin viedään. Muista suojata lattiat kulkuväylillä. Ole myös itse paikalla, jos muuttajille tulee kysymyksiä muuton edetessä.

5. Selvitä pysäköintitilanne etukäteen

Kun siirryt uuteen kotiin, tarkista etukäteen minne muuttoauton voi pysäköidä. Jos muutat kerrostaloon kaupungissa, uudella asuinpaikallasi on todennäköisesti nimetty pysäköinti- ja lastauspaikka. Jos uudella naapurustolla on jaettu ajotie, on todennäköisesti tiettyjä sääntöjä siitä, milloin ja missä voidaan pysäköidä muuttoauto ja purkaa lasti. Näin ei synny ongelmia pysäköinnin suhteen ja vältytään mahdollisilta pysäköintisakoilta. Tutki näitä sääntöjä etukäteen ja ilmoita muuttoyrityksellesi niistä mahdollisimman pian.

6. Ota huomioon uudet naapurit

Jotta antaisit itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan uusille naapureille, ilmoita muutostasi etukäteen vaikkapa laittamalla viesti ilmoitustaululle muutostasi aiheutuvasta häiriöstä. Huolehdi siitä, että muuttoautosi ei sulkemalla ajo- ja kävelyteitä muuttoautolla estä kulkua kadulle. Pidä laatikot ja tavarat poissa nurmikoilta ja yritä olla liikkumatta liian aikaisin välttääksesi ihmisten herättämistä. Jos mahdollista, vältä myös aikoja, jolloin ihmiset siirtyvät töihin tai töistä kotiin.

Muuttopäivä_4

7. Tarjoa juomia muuttajille

Jos palkkaat ammattimaisen muuttoyrityksen tai kutsut ystäviä auttamaan, varmista, että sinulla on runsaasti vesipulloja ja muita virvoitusjuomia tarjolla. Muutto on hikistä puuhaa ja jano voi yllättää myös kokeneemmatkin muuttajat. Raskaiden ja isojen huonekalujen ja raskaiden laatikoiden nostaminen saa ihmiset varmasti hikoilemaan ja väsymään. On kohteliasta tarjota ainakin juotavaa tai pientä purtavaa muuttajille. Jos mahdollista, voi uuteen kotiin laittaa jo etukäteen ennen muuttopäivää juomia kylmenemään jääkaappiin. Jos muutat talvella, voit tarjota muuttajille myös kuuma juomaa, kuten kahvia tai kuuma kaakaota. Muuttajat varmasti arvostavat panostustasi ja kaikilla on hyvä mieli.

8. Ripusta verhot ja rentoudu

Pitkä ja jännittävä muuttopäivä on vihdoin loppusuoralla. Et todennäköisesti tee paljon laatikoiden purkamista vielä ensimmäisenä päivänä, varsinkin jos muuttaminen kestää koko päivän. Harkitse verhojen ripustamista, jotta vältät aamun sarastuksen ja valoisuuden.

Kun muuttokuorma on purettu ja muuttajat lähtevät, pääset purkamaan ensimmäisiä laatikoita. Pura tässä kohtaa vain välttämättömiä asioita, joita tarvitset illan ja seuraavan päivän aikana. Näitä ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tarvikkeet ja peseytymisvälineet, hammasharja ja hammastahna. Keittiössä on tärkeää purkaa ja laittaa paikoilleen ruuat, pakasteet ja ruokailuvälineet.

Jos sinulla jää aikaa, voit muuttopäivänä aloittaa myös kaappien siivouksen, ennen kuin alat purkamaan omia tavaroitasi kaappeihin seuraavina päivinä.

Nyt on aika rentoutua ja fiilistellä uudessa kodissa. Tilaa ruokaa kotiin ja nosta malja uudelle kodille. Jos sinulla on sauna uudessa kodissasi, mikä olisikaan ihanampi tapa rentoutua kuin mennä saunaan. Myös pieni kävelylenkki uuden kodin lähiympäristöön auttaa rentoutumaan ja saamaan raitista ilmaa. Tulevina päivänä sinulla on paljon tehtävää ja tarvitset mahdollisimman paljon unta, jotta selviät muuttourakasta energisenä ja levänneenä.

 

Muuttopäivä_3

Muuttopäivän muita tärkeitä asioita

9. Lapset ja muuttopäivä

Muuttaminen on aina haastavaa koko perheelle, mutta lapsille tuttu ympäristö ja tutut arkirutiinit omassa kodissa ovat luoneet turvallisuuden tunnetta. Koti, josta muutatte, voi olla ainoa, jonka lapsesi on koskaan tuntenut. Muutto uuteen kotiin ja uuteen ympäristöön voi olla jännittävää. Naapuruston ystävät, leikkipuistot ja koulu vaihtuvat ja siksi muuttaminen voi olla erityisesti lapsille merkittävä juttu.

Muutosta voi tehdä seikkailun, joka voi olla avuksi lapsille muuttoon suhtautumisessa. Auttamalla lastasi muutossa positiivisen leikin avulla voi olla palkitsevaa ja auttaa lastasi sopeutumisessa.

10. Lemmikit muuttopäivänä

Muuttopäivänä on aina paljon liikettä ja avonaisia ovia ja haluat varmasti välttyä epätoivoiselta lemmikkisi etsimiseltä uudessa ympäristössä. Lemmikkien kanssa on varminta toimia niin, että niille järjestää muuton ajaksi hoitopaikan joko ystävien tai sukulaisten luona. Lemmikeille on olemassa myös mahdollisia maksullisia hoitopaikkoja, jos lähipiiristä ei löydy sopivia hoitopaikkoja.

Lemmikeillä voi myös olla oma kuljetuslaatikko, jossa lemmikkiä voi hetkellisesti pitää pahimman muuttoruuhkan aikana. Oviin on myös mahdollista asentaa portteja, jotka voivat sulkea lemmikin yhteen huoneeseen, siksi aikaa kun muuttokuormaa pakataan. Varmista myös, että lemmikilläsi on nimilappu ja puhelinnumero kaulapannassa. Akvaariot, terraariot ja muut pienemmät lemmikit voi kuljettaa erikseen vaikka omalla henkilöautolla ja hoitaa sen erikseen kun varsinainen muutto on tehty.

11. Muuttajan työkalupakki

Mitä ikinä teetkin, älä unohda työkalupakkiasi! Jos pakkaat sen muuttokuorman mukaan, varmista, että olet merkinnyt laatikon selvästi. On hyvin todennäköistä, että tarvitset työkalupakkia ensimmäisenä päivänä uudessa kodissasi. Vaikka et välttämättä ripusta vielä tauluja seinälle, voit tarvita yksinkertaisia työkaluja, kuten metrimittaa tai ruuvimeisseliä muuttopäivän aikana uudessa kodissasi. Varmista ennen muuttopäivää, että työkalupakki sisältää seuraavat työkalut: vasara, ruuvimeisseleitä, mittanauha, metrimitta, pihdit, yleisveitsi

12. Muuttopäivän tarvikkeet

Haaveilet varmasti ensimmäisestä päivästä uudessa ihanassa kodissasi. Kaapit ovat siistit ja lattiat hohtavat puhtaana. Näin ei kuitenkaan useinmiten ole, vaikka edelliset omistajat olisivat siivonneet paikan muuttaessaan. Asunnossa on kuitenkin muutama pölyhippu piilossa nurkissa - puhumattakaan siitä, että lattiat varmasti ovat likaantuneet muuttopäivän aikana. Siivoustarvikkeet on tärkeää olla käsillä muuton ensimmäisenä päivänä.

Ohessa joitakin siivousvälineitä listattuna avuksesi: paperipyyhkeitä ja wc-paperia, monikäyttöiset puhdistussuihkeet ja -pyyhkeet siivoukseen, ikkunanpesuaine, tiskiaine ja tiskiharja sekä pesusienet, astianpesukoneen pesuaine, pyykinpesuaine, uuninpuhdistaja suihke, imuri, lattiaharja, WC-puhdistusaine

Aseta itsellesi realistiset tavoitteet

Muuttopäivään valmistautuessa on hyvä muistaa, että stressitöntä muuttoa ei ole olemassa. Onneksi stressiä voi hallita ja suunnitelmia voi aina muuttaa, jos tulee mutkia matkaan. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet niin, että pystyt hallitsemaan tilanteen, eikä sinulle jää tunnetta, että muutto ei vastannut alkuperäisiä odotuksiasi. Anna itsellesi mahdollisuus onnistua ja laadi suunnitelmasi realistiseksi. Koko muuttoa ei tarvitse hoitaa yhtenä päivänä.

 

Jos olet kiinnostunut muista meidän kirjoituksista muuttoon liittyen, pääset lukemaan niitä oheisista linkeistä.

Ensimmäinen sähkösopimukseni

Minkälainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Mitä sopimuksia pitää tehdä ennen muuttoa?

Muuttoilmoituksen tekeminen

Sähkösopimuksen siirto muuttaessa

Olemme Lumme Energialla tehneet kokonaisen sivuston avuksesi muuttoon liittyen. Pääset tutustumaan Muuttajan tietopakettiimme täältä.

  Nappaa sähkösopimus uuteen kotiin  

Tee sähkösopimus
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.06.2021 | vapaa-ajan asunto

Miten valita sähkösopimus

Sähköyhtiön kanssa solmittava sähkösopimus tulee aina tehdä omien tarpeidesi pohjalta. Valintaan vaikuttavat asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu...

19.05.2021 | muutto

Miten valita sähkösopimus?

Ensisijaisesti sähkösopimus tehdään aina omien tarpeiden pohjalta. Pitää huomioida asumistyyppi, sähkönkulutuksen arvioitu suuruus sekä muut...

01.12.2020 | muutto

Elämäsi tuparit - Vinkit tuparien järjestämiseen

Onnea uuteen kotiin! Pidä uuden asuntosi avajaiset kutsumalla ystävät ja perhe juhlimaan uutta kotia kanssasi. Olemme koonneet avuksesi listan...