Sauli Valteri-koulun oppilaiden sähköautotentissä

Joukko Mikkelin Valteri-koulun tulevaisuuden autoilijoita kävi tutustumassa sähköautoihin ja niiden lataukseen Pitkäjärven ABC:lla, viereisestä autoliikkeestä Savon Autokeskuksesta oli paikalle saatu Nissan Leaf -sähköauto lähempää tarkastelua varten. Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen joutui tiukkaan tenttiin, kun 4.-6. luokan oppilaat kyselivät sähköautoilusta ja vähän muustakin.

Julkaistu: 22.11.2018 13.06

Milloin sähköautot keksittiin?  Sepe 4. lk
Sähköautot on itse asiassa keksitty jo 1800-luvulla. Kun autoja alkoi enemmän tulla 1900-luvun alussa, oli niistä suurin osa sähköautoja.

Milloinkas aurinkosähkö keksittiin? Sepe 4.lk
Auringonvalosta opittiin tekemään sähköä 1950-luvulla, mutta vasta 2000-luvulla aurinkosähkön tuottamisesta on tullut kannattavaa ja aurinkosähköjärjestelmät ovat alkaneet yleistyä. Aurinkoenergiaa on toki osattu hyödyntää jo muutaman tuhat vuotta. Alkuun se tarkoitti vain sitä, suoraa auringonvaloa käytettiin esimerkiksi rakennusten lämmittämiseen.

Mitä eroa on sähkömoottorilla ja polttomoottorilla?  Toomas 6. lk
Sähkömoottoria voi ajatella vaikka vähän niin kuin pyörivänä magneettina, jota metallinen rengas jahtaa, mutta ei saa ikinä kiinni. Se rengas sitten pyörii auton alla ja kuljettaa sitä eteenpäin.

Auton polttomoottorissa liikkeen saa aikaan taas sylinterissä palava tai melkein räjähtävä bensa tai diesel, joka työntää mäntää ylös alas. Tämä männän edestakainen liike muutetaan pyöriväksi liikkeeksi vivuilla ja akseleilla.

Meneekö sähköauto sataaviittäkymppiä?  Leevi  4. lk
Kyllä sähköauto menee sataaviittäkymmpiä, ja on semmoisiakin sähköautoja, jotka menevät kahtasataa. Osa sähköautoista kiihtyy yhtä nopeasti nollasta sataan kuin formula-auto. Mutta eihän sähköautoillakaan saa ajaa liikenteessä niin kovaa, vaan niillä ajetaan rajoitusten mukaan. Mutta jos mennään kilparadalle ajamaan, niin on sellaisia sähköautoja, jotka voittavat ainakin melkein kaikki polttomoottoriautot.

Jännittääkö joulu?  Sepe 4. lk
Ei jännitä, kun olen ollut sen verran kiltti.

Kuinka monta sähköautoa Suomessa on? Leevi  4.lk
Suomessa on noin 20 erilaista sähköautomallia, tarkkaa lukua en tiedä. Koko ajan tulee lisää. Melkein kaikilta automerkeiltä on tullut tai tulossa sähköauto.  Suomessa on liikenteessä noin 2000 täyssähköautoa, Norjassa on yli 100 000. Viiden vuoden päästä meilläkin voi olla vaikka 100 000 täyssähköautoa liikenteessä, jopa enemmänkin.

Kuinka pitkälle voi ajaa sähköautoilla? Samu 5. lk
Sähköautoilla pääsee yhdellä latauksella 100-500 km, yleensä nykyautoilla noin 150-250km. Sitten pitää ladata. Aika pitkän matkan siis pääsee. Minua ainakin alkaa pissittää tai tehdä mieli kahvia tunnin tai puolentoista autossa istumisen jälkeen. Mikkelistä Helsinkiin pääsee, kun pysähtyy kerran vaikka Lahdessa. Mutta pääsee sähköautolla vaikka Lappiin tai maailman ympäri, kun lataa vaan välillä.

Onko jotkut sähköautot nelivetoisia? Leevi 4. lk
Iso osa täyssähköauto Tesloista on nelivetoisia, ja muitakin on tulossa. Ladattavista hybrideistä ainakin Mitsubishin Outlander on neliveto. Mutta pääasiassa kaikki sähköautot ovat ylivetoja.

Mikä huono puoli sähköautoissa on?  Topi 4. lk
No ne ovat vähän kalliimpia, ja latausta joutuu opettelemaan, kun on totuttu vaan tankkaamaan bensa-asemalla. Mutta sama juttu oli silloin, kun polttomoottoriautoja alkoi tulla. Siihen asti liikkuminen ja kuljetukset hoituivat hevosilla, ja hevosmiesten mielipide silloin oli, että autot eivät yleisty ikinä, kun ei niitä voi tankata missään. Tämä oli siis melkein sata vuotta sitten.

Mikä sähköautoissa on parasta? Samu 5. lk
Suomessa ei ole yhtään öljylähdettä, mistä saataisiin polttomoottoriautoihin polttoainetta, mutta sähköä voidaan tehdä itse ihan täällä Mikkelissäkin.  Ja kun sähkön tekee puhtaasti, niin ei autoilustakaan tule juuri päästöjä. Tosin aina on parempi ympäristön kannalta liikkua vaikka kävellen tai pyöräillen tai julkisilla kulkuneuvoilla, kuin omalla autolla.