Voisitko elää vielä kestävämmin?

Takaisin

Hiilikuormaamme pitää vielä vähentää neljännekseen, jotta yhteiset ilmastotavoitteet täyttyvät. Sitran uudistettu elämäntapatesti auttaa kokeilemaan kestävämpää elämää. Käy katsomassa omat tuloksesi ja parhaat vinkit.

Sitran elämäntapatesti on ollut käytettävissä jo vuodesta 2017 lähtien, ja sitä on tehty 4 miljoonaa kertaa. Omaa elämäntapaa ja sen vaikutuksia ilmastoon on siis testattu ahkerasti. Samalla on voinut tutustua ohjeisiin, joilla omia päästöjään voisi vielä vähentää. Nyt elämäntapatestistä on kehitetty uusi versio, joka otetaan käyttöön kahdeksassa Euroopan maassa: Italiassa, Kreikassa, Portugalissa, Saksassa, Sloveniassa, Suomessa, Turkissa ja Virossa. Testistä saa entistä enemmän vinkkejä vastuullisempaan elämään, ja nyt omaa hiilijalanjälkeään voi myös verrata muiden maiden tuloksiin.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on reilut 10 tonnia vuodessa. Sitran mukaan globaalisti kestäväksi arvioitu taso vuoteen 2030 mennessä on 2,5 tonnia. Meidän pitäisi siis pystyä laskemaan hiilijalanjälkemme noin neljännekseen vuosikymmenen loppuun mennessä.

Paljon on siis vielä tehtäväpurkissa tehtäviä. Asiat eivät muutu kerralla, mutta pikkuhiljaa, pala palalta, voimme saada paljon aikaan. Käypä siis testaamassa oma tilanteesi, tutustu vinkkeihin ja ota ne käyttöön! Testiin pääset osoitteessa pslifestyle-app.net. Aloitussivulla testi kysyy maatasi. Kun vastaat siihen ”Suomi”, testi muuttuu suomenkieliseksi.

Sitra_tulos

Testaa elämäntapasi – mittaa oma hiilijalanjälkesi

Tee suunnitelma ja ryhdy toimeen! Näin testi etenee:

  1. Täytä tiedot asumisestasi, liikkumisestasi, ruokailutottumuksistasi ja ostotottumuksistasi.
  2. Testi laskee antamiesi tietojen perusteella hiilijalanjälkesi. Näet, mistä se koostuu ja miltä se näyttää verrattuna muihin. Testi kertoo myös, kuinka paljon sinun tulisi vähentää päästöjäsi vuoteen 2030 mennessä, jotta ne olisivat linjassa 1,5 asteen ilmastotavoitteen kanssa.
  3. Seuraavaksi pääset vinkkeihin, joiden avulla voit pienentää päästöjäsi. Kun valitset vinkkejä, näet heti, kuinka paljon päästösi pienenisivät niiden avulla.
  4. Valitsemistasi vinkeistä sinulle muodostuu päästövähennyssuunnitelma, joka laskee hiilijalanjälkesi pienenemisen valitsemillasi ilmastoteoilla. Voit seurata omaa kehitystäsi ja merkitähdyiksi kirjautumalla palveluun. Voit jatkaa myös ilman sisäänkirjautumista.
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

27.03.2024 | Omalumme

Näin lataat akut turvallisesti

Tiedätkö, miten erilaisia akkuja ladataan turvallisesti ja miten toimit, jos akkupalo syttyy? Katso ohjeet ja ehkäise vaara ennalta.

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...