Näin lataat akut turvallisesti

Takaisin

Tiedätkö, miten erilaisia akkuja ladataan turvallisesti ja miten toimit, jos akkupalo syttyy? Katso ohjeet ja ehkäise vaara ennalta.

Useimmissa kodeissa on käytössä kymmenittäin akkukäyttöisiä laitteita valaisimista työkaluihin, imureista hammasharjoihin sekä leluista kännyköihin, tabletteihin ja läppäreihin.

Akuista aiheutuu vuosittain useita tulipaloja. Tuhoisimpia ovat yleensä sähköpyörän tai -potkulaudan akuista alkunsa saaneet palot, joiden sammuttaminen tai edes leviämisen hidastaminen ei yleensä onnistu omin keinoin.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKissä työskentelevä palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto neuvoo kaikkia miettimään, miten kannattaa toimia, jos vaikkapa matkapuhelin kuumenee epänormaalilla tavalla latauksen aikana tai syttyy palamaan.

– Aivan ensimmäiseksi kuumentunut laite irrotetaan latauksesta – myös palava laite, jos suinkin mahdollista. Syttyminen voi kuitenkin olla niin nopeaa, ettei siihen välttämättä ehdi reagoida, Lehto huomauttaa.

Tehokkaimmin palon saa sammumaan upottamalla laitteen veteen, mutta palavan kännykän kuljettaminen ei ole helppoa eikä välttämättä turvallistakaan.

Pidä käsisammutin ja sammutuspeite lähellä

Sammutuspeitteellä akkupaloa ei saa tukahdutettua, sillä reaktio tuottaa itsessään happea. Saat kuitenkin lisää reagointiaikaa, kun heität sammutuspeitteen palavan laitteen päälle. Käsisammuttimen (jauhesammuttimen tai vaahtosammuttimen) avulla voit sammuttaa palavan laitteen mahdollisesti ympärillään sytyttämät materiaalit. Astetta suurempien akkujen, kuten sähköpyörien ja -potkulautojen tehokkaiden litiumakkujen, sammuttaminen on pikkuakkujen sammuttamista vaikeampaa ja riskit vielä suurempia. Sytyttyään ne palavat räjähdysmäisesti.

Jos akun upottaminen veteen ei onnistu, poistu asunnosta turvallisesti, soita hätänumeroon ja noudata ohjeita. Akun palokaasut ovat myrkyllisiä.

112

Ennaltaehkäise vaara

Akkupalon sammuttaminen on vaikeaa, mutta riskejä voi välttää toimimalla oikein.

Tutkittaessa akkupalojen taustalta löytyvät samat syyt. Yksi niistä on ylilataus. Ahkerasti käytettävää laitetta on pidetty jatkuvassa latauksessa.

Toinen on vaurioituneen laitteen tai akun lataaminen. – Rikkoutunut tai poikkeavalla tavalla toimiva laite pitää toimittaa huoltoon eikä suinkaan jatkaa sen käyttämistä, Lehto painottaa.

Kolmas yleinen syy on korkea lämpötila ja väärä latausympäristö. Älä siis lataa tablettia tai puhelinta sängyssä peittojen välissä vaan viileällä, kovalla alustalla.

Turvallisessa latausympäristössä ei ole helposti syttyvää, palavaa materiaalia, kuten verhoja, tyynyjä tai paperia.

Vanhaa kännykkää ei ole järkevää ladata talon kalleimman läppärin päällä.

sahkopyoran_lataus

Sähköpyörien ja -potkulautojen akkuja ei missään nimessä saa ladata eteisessä. Jos palo syttyy, asunnosta on päästävä poistumaan turvallisesti.

Valvo latausta

Akkupalon voi ehtiä estää, jos poikkeavalla tavalla etenevään lataukseen havahtuu ajoissa. Laite voi silloin kuumentua tavanomaista enemmän tai haista, tai siitä voi kuulua outoa ääntä. Katkaise lataus heti, anna laitteen viilentyä, seuraa sen toimintaa, vie se tarvittaessa huoltoon tai poista se käytöstä.

Sähköpyörien ja -potkulautojen akkua ei missään tapauksessa saa jättää latautumaan ilman valvontaa. Lataa akkua palamattomalla alustalla, älä siis esimerkiksi hyllyssä tai huonekalun alla. Tilassa pitää olla palovaroitin ja alkusammutusvälineet.

Taloyhtiöissä akkuja ladataan lähtökohtaisesti omassa asunnossa. Tavallisissa pyörävarastoissa lataaminen on paloturvallisuusriski, sillä niissä ei ole ympärivuorokautista valvontaa eikä palovaroittimia.

– Parasta olisi, jos taloyhtiöissä näiden suurempien akkulaitteiden lataamiselle olisi osoitettu keskitetty, osastoitu paikka. Se voisi olla moderni, palovaroittimella varustettu pyörävarasto, Lehto sanoo.

– Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki asukkaat tietävät, missä pyörien tai potkulautojen akkuja kuuluu ladata ja miten toimitaan, jos vahinko sattuu.

kanny_lataus

Käytä vain luotettavia akkuja

Lauri Lehto sanoo, että yllättävän edullisten tarvikeakkujen tulisi herättää kuluttajissa epäilyksiä. – EU:n alueella akkuja ja latureita valvotaan, joten täällä pitäisi voida luottaa, ettei niiden suojamekanismeissa ole tehty vaarallisia kompromisseja.

Suosi vain tunnettuja ja luotettavia tuotebrändejä, kauppoja ja myyjiä ja varo tuoteväärennöksiä. Huomattavan halpoja merkkiakkuja on tuskin olemassa.

Sähköpyörän akun ostajan kannattaa perehtyä akunvalvontajärjestelmään (BMS Battery Management System). Sillä valvotaan akun häiriötoimintaa, kuten ylikuumenemista.

Kun pieni akku on tullut käyttöikänsä päähän, toimita se kaupan paristokeräyspisteeseen navat teipattuina tai suojattuina.

Sähköpolkupyörien tai vastaavien laitteiden irralliset akut palautetaan yleensä laitteen myyjälle. Niitä ei saa laittaa paristokeräyspisteeseen.

Lataa turvallisesti:

  • Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.
  • Lataa akku palamattomalla alustalla.
  • Älä lataa eteisessä.
  • Älä lataa jatkuvasti.
  • Älä lataa ilman valvontaa.
  • Anna käytössä lämmenneen akun viilentyä ennen latausta.
  • Vie kolhiintunut tai oudosti käyttäytyvä akku huoltoon.

tukes.fi/litiumioniakkujen-turvallinen-kayttaminen

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

13.11.2024 | Energiaa

Kuinka paljon viihdelaitteet käyttävät sähköä?

Yhä useammassa kodissa komeilee yli 50 tuuman kokoinen televisioruutu ja nettipelaaminen kuuluu arkeen. Kuinka paljon nämä kodin viihdelaitteet...

06.11.2024 | Omalumme

Värilämpötilalla on väliä lamppua valittaessa

Pimeänä vuodenaikana huomio siirtyy kodin valaistukseen. Lamppuostoksilla ei tarvitse hätääntyä, kun muistaa muutaman tärkeän seikan. Yksi niistä on...