Rock, tango ja kirkkomusiikki saattelivat Waltteri Torikan oopperalaulajaksi

Takaisin


  
Heinäkuu vetää Savonlinnan täyteen oopperan ystäviä ympäri maailman. Lumme Energia on Savonlinnan oopperajuhlien kumppanina mukana juhlahumussa. Haastattelimme Taikahuilussa esiintyvää Waltteri Torikkaa hänen musiikillisesta urastaan, kestävistä arjen valinnoista sekä tietysti kesästä.

”Musiikki on kuin kieli, jolla minun oli luontaista kommunikoida”, kertoo oopperalaulaja Waltteri Torikka ensiaskeleistaan musiikin maailmassa. Harrastuksesta on tullut ammatti, Torikasta koko kansan tuntema baritoni.

Synnynnäisen esiintyjän polku on kiertänyt monet musiikkigenret

Torikka löysi musiikin ja esiintymisen ilot jo alle kouluikäisenä. Kenties yllättävästi ensimmäiset isommat meriitit musiikkimaailmassa Torikka kerrytti rock-bändi Postiklubin riveissä lukioikäisenä.
”Ajattelimme, että siitä tulee uusi Ultra Bra, mutta ei sitten tullut – siitä tuli jotain muuta.” Se jokin muu voitti rock-lyriikoiden SM-kilpailut vuonna 2002 ja vei Torikan bändikavereineen esiintymään Provinssirockiin.
Postiklubin voitto tuli juuri Torikan omista sanoituksista.
”Minulle tärkeää oli se biisien kirjoittaminen. Pidän siitä edelleen, vaikka se harvakseltaan nykyään aktivoituu.”

Ooppera imaisi kirkkomuusikon mukaansa

Nykyään Torikka tunnetaan klassisesta musiikista. Ooppera ei kuitenkaan ollut hänen alkuperäinen uravalintansa. Torikka aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa alun perin kirkkomusiikin osastolla. Sitä ennen hän oli opiskellut klassista laulua, ja lopulta se vei mukanaan: pääaine vaihtui lauluun.


”Oopperassa kiinnostaa eri kielten kanssa työskenteleminen, laulaminen isojen orkesterien kanssa, äänenkäytön eri mahdollisuudet ja haasteet, kansainvälisyys... Ja se, että pääsee tekemään rooleja näyttämölle. Jotenkin se vain imaisi mukaansa.”

Kilpailujen koulima – jokainen esiintyminen on opettanut uutta

Torikkaa on nähty useammissa kilpailuissa myös Postiklubin menestyksen jälkeen. Hän osallistui Tangomarkkinoille vuonna 2005 ja pääsi semifinaaliin asti. 
Kymmenen vuotta myöhemmin Torikka nähtiin Tähdet tähdet -viihdeohjelmassa – tuolloin hän nappasi koko kauden voittopaikan.


”Olin vielä aika teini, kun menin Tangomarkkinoille parikymppisenä. Aikuisempana koettu Tähdet tähdet merkitsi ihan toisenlaista uraa minulle ja toi tullessaan levytyssopimuksen.”

Taidetta ammattitaidolla ja yhteistyöllä

Torikan mukaan oopperassa parasta on se, mitä ammattitaitoiset ihmiset voivat yhdessä saada aikaan.
”Täällä Savonlinnassakin on valtava määrä osaamista ja lahjakkuutta. Sitten kun se kaikki lyödään yhteen, siitä voi syntyä jotain aivan maagista.”


Torikka laulaa tänä kesänä Taikahuilussa Papagenon roolin. Heinäkuun musiikillisiin kohokohtiin kuuluu myös Torikan oma projekti Hämeenkyrön FEStiwaalit.
”Minulla on halu tehdä kantaesityksiä ja synnyttää uusia teoksia. Esimerkiksi nyt Hämeenkyrössä kantaesitetään Ihmiset suviyössä -ooppera, joka perustuu F. E. Sillanpään romaaniin. Minulle on todella tärkeää, että pääsen tuomaan oopperaa semmoisiin ympäristöihin, jotka eivät ole sille niin luontaisia paikkoja – kuten nyt kesäteatteri.”


Torikalle arvokkaimpia kokemuksia ovat juuri ne, joissa hän pääsee työskentelemään työryhmän kanssa: jokainen pääsee antamaan parastaan ja se on turvallinen tila kaikille esiintyä. Torikka nimeää myös yhden erityishaaveen tulevaisuudelle.
”Toivon vielä pääseväni laulamaan Jevgeni Oneginin roolin.” 

Koko kansan baritoni ajaa sähköautolla ja suosii kasviksia

Waltteri Torikka muistaa ympäristöä arjen valinnoissaan. Omat matkat hän hurauttelee sähköautolla, ja lentomatkustaminen on viimeistään koronan myötä vähentynyt. Jokapäiväisenä ilmastotekona hän panostaa huolelliseen kierrättämiseen, missä sitten onkin.


”Huomaan, että käyttäytymiseni on muuttunut. Olen esimerkiksi vähentänyt vaatteiden ostamista. Muutaman viimeisen vuoden aikana ruokavalioni on myös siirtynyt kasvispainotteiseksi. Se on tuntunut kivalta ja selvästi sopii itselleni.”
Torikasta on tärkeää ja arvokasta, että yritykset ja organisaatiotkin ottavat vastuuta ilmastoasioista – siksi esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlien tavoitteet ympäristövaikutusten minimoimiseksi yhdessä Lumme Energian kanssa saavat   häneltä kiitosta.


”Nämä asiat ulottuvat kaikkiin ja leikkaavat läpi koko yhteiskunnan”, hän perustelee.
Yritys, tule mukaan tekemään puhtaampaa tulevaisuutta energiaratkaisuillamme

 

Uusia perunoita ja matalan kynnyksen taide-elämyksiä

Kun Torikalta kysytään, miltä oopperatähden kesänvietto näyttää esiintymislavan puolella, saamme pilkahduksia ihanan arkisista asioita. ”Otan aurinkoa, käyn uimassa, syön uusia perunoita”, Torikka naurahtaa. Laulaminenkin kulkee mukana päivissä, jotta instrumentti pysyy kunnossa.


Lopuksi Torikka toivottaa kaikki uteliaat tervetulleeksi sekä Savonlinnan oopperajuhliin että myöhemmin Hämeenkyröön kantaesitystä katsomaan. Kumpaakaan varten ei tarvitse olla perehtynyt taidemusiikkiin, vaan jokainen voi tulla kokemaan niitä omana itsenään matalalla kynnyksellä.


”Nämä ovat hienoja nautintoja, joita kannattaa lähestyä avoimin mielin. Ja molempiin tapahtumiin voi varmasti tulla ihan vain shortseissa ja T-paidassa”, Torikka rohkaisee.

 

Valokuvat: Taikahuilu/Jussi Silvennoinen, Waltteri Torikka/Viivi Huuska

Lue lisää Ilmastoteko-palvelusta

 

waltteritorikka8_väri_highreso_viivihuuska-4

 

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...

18.01.2024 | uutinen

Energialähettiläs Ida Hulkko haastaa lisäämään kasvisruokapäiviä viikkoon

Lumme Energian energialähettiläs, kilpauimari Ida Hulkko panostaa arjessaan kestäviin valintoihin. Pitkän radan EM-mitalisti ei tuhlaa vettä sen...

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...