Lumme Energia ja Savonlinnan Oopperajuhlat löivät hynttyyt yhteen

Takaisin

Lumme Energiaa ja Savonlinnan Oopperajuhlia yhdistää rohkeus, leikkisyys ja vastuullisuus. Tuore yhteistyö tulee näkymään muun muassa yhteisessä viestinnässä ja vastuullisuustyössä. Lumme Energia myös selvittää kesän 2023 Oopperajuhlien hiilijalanjäljen ja auttaa näin festivaalia matkalla kohti hiilineutraaliustavoitetta.

Lumme Energia on pitkästä aikaa suurin Savonlinnan Oopperajuhlien maakunnallinen yhteistyökumppani. Lumme Energiaa ja Savonlinnan Oopperajuhlia yhdistää muun muassa luova leikkisyys, rohkea viestintä ja läpinäkyvä vastuullisuus.

– Valitsemme kumppanimme aina arvopohjaisesti. Meille on tärkeää, että yhteistyökumppani on paitsi vastuullinen, myös luotettava, raudanluja ammattilainen. Jo ensimmäiset keskustelut Lumme Energian kanssa paljastivat, että olemme molemmat alamme edelläkävijöitä, mutta emme kuitenkaan ota itseämme turhan vakavasti, summaa Savonlinnan Oopperajuhlien kaupallinen johtaja Mika Nevalainen.

– Oopperajuhlien arvot ja ajatusmaailma kohtaavat selvästi omamme. Hyvän yhteistyökumppanuuden palaset loksahtivat nopeasti paikoilleen, vahvistaa Lumme Energian asiakaskokemusjohtaja Johanna Viskari.

Yhteistyö vahvistaa Savonlinnan Oopperajuhlien vastuullisuustyötä

Yhteistyö Lumme Energian kanssa auttaa Savonlinnan Oopperajuhlia parantamaan ympäristövastuutaan, minkä lisäksi muun muassa yhteinen viestintä vastuullisuudesta saa uutta tuulta alleen.

– Vastuullisuusohjelma on nyt vahvasti toimintamme keskiössä, ja tavoitteemme on, että Oopperajuhlat on lähivuosina hiilineutraali festivaali. Lumme Energian avulla saamme laskettua kesän 2023 festivaalin hiilijalanjäljen. Oopperajuhlat hakee nyt myös Ekokompassi-sertifikaattia ja Sustainable Travel Finland -merkkiä, Nevalainen lisää.

 

Kokemus auttaa keräämään oikeat tiedot hiilijalanjäljen laskentaan

Lumme Energia on tehnyt hiilijalanjäljen laskennan useille kulttuuri- ja urheilutapahtumille. Johanna Viskari kertoo, että kokemus auttaa myös Savonlinnan Oopperajuhlien hiilijalanjäljen laskennassa ja tarjoaa rutkasti keinoja, joilla laskennan vaatima tieto saadaan näppärästi kerättyä.

– Aluksi rajataan, mitä kaikkea Oopperajuhliin kuuluu. Vaikka heinäkuu on tärkein festivaalikuukausi, hiilijalanjäljen laskennassa tulee huomioida myös festivaalia edeltävät järjestelyt ja tapahtuman purkamiseen liittyvät seikat, Viskari huomauttaa.

Tapahtuman hiilijalanjälkeen vaikuttavat tilojen energiankäytön lisäksi muun muassa esiintyjien ja yleisön matkustaminen ja majoittuminen, ruokatarjoilut, jätehuolto ja tapahtumamateriaalit. Oopperajuhlien hiilijalanjäljen kartoitus on alkanut keväällä 2023, ja laskennan tulokset ja tarkempi tavoite julkaistaan vuoden 2024 alussa.

Ympäristöystävälliset muutokset eivät vähennä kulttuurielämystä 

On tärkeää, että tapahtuman hiilijalanjälki saadaan selville, jotta tiedetään, millaiset teot voivat tulevaisuudessa parantaa tapahtuman ympäristövastuuta ja pienentää päästökuormaa. Kesällä 2023 oopperafestivaalivierailta tullaan muun muassa kysymään tietoja matkustustavoista, ja jo nyt heitä kannustetaan miettimään matkustamisesta aiheutuvia päästöjä.

– Vastaavissa tapahtumissa hiilijalanjäljen laskenta on johtanut siihen, että esimerkiksi ruokatarjoiluihin ja hävikkiin on panostettu uudella tavalla. Tapahtumakävijöille on usein tarjottu myös etuja julkisessa liikenteessä. Ympäristöystävälliset muutokset siis näyttäytyvät kävijöille uusina mahdollisuuksina, eikä itse festivaalielämys muutu mihinkään, Viskari kertoo.

Nevalainen huomauttaa, että ympäristövastuun lisäksi Oopperajuhlat panostaa myös sosiaaliseen ja taloudelliseen vastuullisuuteen.

– Oopperajuhlien välitön tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Suomalaiset festivaalivieraat katsovat keskimäärin 1,3 esitystä, mutta ulkomaalaiset oopperan ystävät viihtyvät kulttuurimatkallaan poikkeuksetta pidempään. Meidän on tärkeää huomioida, että matkailu ei kuormita Saimaan luontoa, ja että kaikki kävijät voivat nauttia juhlista esteettömästi.

”Kannamme vastuuta ympäristöstä, henkilökunnan ja yleisön yhdenvertaisesta kohtelusta sekä kulttuuriperinnöstä.” – Savonlinnan Oopperajuhlien vastuullisuuslupaus

Vastuullinen festivaali näyttää kansainvälistä esimerkkiä

Savonlinnan Oopperajuhlat haluaa olla vastuullisuuden suunnannäyttäjä myös kansainvälisesti.

– Oopperajuhlat on maailmalla tunnetuin suomalainen kulttuuribrändi, joten hiilineutraaliusmatkamme toimii esimerkkinä myös muualla järjestettäville kulttuuritapahtumille, Nevalainen sanoo.

Johanna Viskari lisää, että kestävän liikeyritys- ja tapahtumatoiminnan rakentaminen on Lumme Energialle sydämen asia.

– Iloitsen myös siitä, että energiakriisin ja koronavuosien jälkeen voimme yhdessä Oopperajuhlien kanssa valaa uutta, positiivista uskoa vastuulliseen tulevaisuuteen!

 

Laskettaisiinko sinunkin yrityksesi tai tapahtumasi hiilijalanjälki? Ota yhteyttä, niin laitetaan vastuullisuuspyörät pyörimään!

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

15.02.2024 | uutinen

Lammin Ikkuna panostaa uusiutuvaan EKOenergiaan hiilineutraaliusmatkallaan

Lumme Energia tukee Lammin Ikkuna Oy:tä vastuullisuustyössä. Luotettava, asiantunteva ja monipuolinen energiajohtamiskumppani pitää huolen siitä,...

19.12.2023 | uutinen

Hirvensalmen aurinkopuistohanke etenee toteutukseen

Hirvensalmen aurinkopuiston rakentaja Solarigo Systems Oy on tehnyt hankkeesta investointipäätöksen. Aurinkopuiston rakentaminen alkaa vielä vuoden...

18.12.2023 | blogi

Miten yrityksen tai tapahtuman hiilijalanjälki lasketaan?

Lumme Energia auttaa laskemaan yritysten tai organisaatioiden hiilijalanjälkeä kansainvälisten standardien mukaan. Lumme Energia on apuna myös...