Viisi tehokasta energiansäästövinkkiä: näin vähennät kotisi sähkönkulutusta

Takaisin

Energiankulutuksesta voi helposti nipistää yli kymmenen prosenttia asumistottumuksia muuttamalla. Säästetty energia tuntuu sekä kukkarossa että kutistuvassa hiilijalanjäljessä. Poimi talteen helpot vinkit kotisi energiansäästöön!

1. Selvitä sähkönkulutuksesi

Jotta voit tehostaa energiankulutustasi, sinun on oltava perillä siitä, mihin kodissasi kuluu energiaa. Kun tunnistat sähkönsäästömahdollisuutesi, osaat tehdä järkeviä ratkaisuja asumismukavuudesta tinkimättä.

Voit tehdä itse sähkönkulutuksen kotikatselmuksen esimerkiksi Motivan sivuilta löytyvän oppaan avulla. Tutustu myös kotisi kulutustietoihin, jotka saat oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta. Energiayhtiöt tarjoavat myös maksullisia seuranta- ja ohjausjärjestelmiä, joiden avulla voit seurata kodin energiankulutusta tarkasti ja reaaliaikaisesti.

Lainaa sähkönkulutusmittaria käyttöösi sähköyhtiöltäsi tai kirjastoista. Sen avulla voit selvittää, kuinka paljon kodinkoneesi syövät sähköä.

kissa_patterin_edessa_1080x1080px

2. Säädä lämmitystä pienemmälle

Huonetilojen lämmitys haukkaa sähkölämmitteisen talon energiankulutuksesta noin puolet. Suurissa ja vanhoissa taloissa lämmitykseen voi kulua jopa 80 prosenttia kotona käytetystä energiasta.

Kun lasket sisälämpötilaa kaksi astetta, lämmityskulut putoavat keskimäärin kymmenen prosenttia. Huonelämpötilan alentaminen voi myös vähentää sisäilmaongelmiin liittyviä riskejä, virkistää oloa, tukea terveyttä ja parantaa työtehoa. Siis villasukat jalkaan ja pattereita pienemmälle!

LUMME_Lammitys

3. Käytä koneita fiksusti

Taloussähkön osuus kodin sähkönkulutuksesta on noin kolmannes. Suurimpia kodin sähkösyöppöjä ovat kylmälaitteet, uuni ja hella, kiuas, valot ja elektroniikka. Varsinkin vanhat ja rikkinäiset koneet kuluttavat hurjan paljon energiaa.

  • Panosta energiatehokkuuteen, kun hankit uusia koneita.
  • Säädä kylmälaitteisiin oikeat lämpötilat: jääkaappi +6 ja pakastin –18 astetta.
  • Sulata pakastin talvella. Jäinen pakastin tuhlaa energiaa 200–700 kWh vuodessa.
  • Irrota laturi pistorasiasta, kun lataus on valmis. Seinään jätetty kännykän laturi syö sähköä noin 135 kWh kuukaudessa.
  • Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Tietokoneen sähkönkulutus pienenee jopa 75 prosenttia, kun suljet koneen käytön jälkeen. Hyödynnä myös laitteiden virransäästöautomatiikkaa!
  • Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle. Lämmöntalteenotto voi säästää yli 50 prosenttia ilmanvaihdon käyttämästä energiasta.
  • Pese täysiä tiski- ja pyykkikoneellisia ja käytä matalampia pesulämpötiloja. 
  • Tee kerralla isompia määriä ruokaa ja käytä kiertoilmauunia, jossa voi paistaa monta pellillistä samaan aikaan. Kiertoilmauuni käyttää noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin tavallinen sähköuuni.
  • Käytä valaistuksessa led-lamppuja ja sammuta tarpeettomat valot. Myös sisätiloihin on saatavilla liiketunnistimella varustettuja valaisimia.
vesihana_1080x1080px

4. Älä lotraa

Vedenkäyttötottumuksilla on valtava vaikutus käyttöveden kulutukseen ja lämmitystarpeeseen. Keskimäärin noin 20 prosenttia kodin energiasta valuu alas viemäristä.

Vähentämällä lämpimän veden käyttöä energiankulutus voi vuositasolla tippua huomattavasti. Esimerkiksi kymmenen minuutin lämpimään suihkuun tarvitaan 120 litraa vettä, kun kahden minuutin suihkusta selviää 24 vesilitralla. Jo sulkemalla hanan huuhteluiden välillä säästät huomattavan määrän vettä.

Suihkut ja vesihanat kannattaa varustaa säätösuuttimilla, jotka voivat vähentää vedenkulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Myös hanojen virtaamat kannattaa säätää oikein: suihkuhanassa riittää 12 litraa minuutissa, pesuallashanassa kuusi litraa minuutissa.

Kurkkaa myös pönttöön ja tarkista, ettei wc-istuin lorottele itsekseen. Jatkuvasti vuotava pytty hukkaa puhdasta vettä peräti 260 kuutiolitraa vuodessa.

5. Tee fiksuja ja kestäviä energiaratkaisuja

Kun valitset kotiisi uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, hiilijalanjälkesi kutistuu merkittävästi. Kun käytät uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergiaa ja maalämpöä, maapallon uusiutumattomat energianlähteet eivät kulu. Uusiutuvien energialähteiden käyttö vähentää myös kasvihuonepäästöjä. Lue lisää siitä, miten ekologisen sähkösopimuksen valinta pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Kun valitset Lumme Energian ekologisen sähkösopimuksen, osallistut samalla erilaisten ympäristöhankkeiden tukemiseen.

Tutustu ekologisiin sähkösopimusvaihtoehtoihin

Tutustu myös Lumme Energian tarjoamiin aurinkosähköjärjestelmiin. Aurinkosähkö on ekologista, puhdasta ja eettistä. Oma aurinkosähköjärjestelmä lisää sähköntuotantosi omavaraisuutta ja auttaa turvaamaan energian riittävyyden erilaisissa tilanteissa.

Lue lisää aurinkosähköstä
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.10.2021 | blogi

Sähkön kulutus omakotitalossa - näin paljon laitteet vievät sähköä

Sähkön kulutus omakotitalossa jakautuu karkeasti kolmeen osaan: rakennuksen lämmittämiseen ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavaan sähköön sekä...

11.10.2021 | blogi

Kuinka suuri ilmastoteko on ympäristöystävällinen sähkösopimus?

Ilmastonmuutos on karua todellisuutta ja keinot sen hillitsemiseksi tuntuvat joskus yksilötasolla rajallisilta. Yksilön valinnoilla on kuitenkin...

06.10.2021 | blogi

Sähköautojen latauspisteet tulevat yritysten parkkipaikoille

Uusi laki velvoittaa asentamaan yrityskiinteistöjen yhteydessä oleville pysäköintialueille sähköajoneuvojen latauspisteitä. Laki koskee sekä uusia...