Pian taas paistaa – kiinnostus aurinkopaneeleihin kasvaa

Takaisin

Suomalaisten kiinnostus aurinkopaneeleihin on jatkuvassa kasvussa. Omakotitaloihin asennettavien järjestelmien määrä on viime vuosikymmenen aikana tuplaantunut joka vuosi. Suurimmat motiivit hankintaan ovat kiinnostus omavaraisuuteen, rahansäästö sekä huoli ilmastonmuutoksesta.

-Hyöty on 10-30% vuosikulutuksesta, sen verran aurinkopaneeleilla pystyy säästämään. Ja jos aurinkosähköä ohjataan esimerkiksi veden lämmittämiseen, on hyöty vielä suurempi, kertoo Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen.

Talven pimeinä kuukausina aurinkopaneelien hankinta ei välttämättä tule mieleen. Järjestelmä mitoitetaankin valoisalle kaudelle eli aurinkoenergian päätuottokuukausiin.  Joonas Kinnunen muistuttaa, että paneelien hankinnan pohjaksi on syytä ottaa kodin energiankulutus, jonka voi tarkistaa omalta verkkoyhtiöltä.

-Tärkeintä on mitoittaa järjestelmä oman kulutusprofiilin mukaan. Kannattaa myös miettiä, onko lähiaikojen suunnitelmissa hankkia uusia sähkölaitteita, esimerkiksi sähköauto.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Ota useita tarjouksia

Paneelien lisäksi hankittavaksi tulee niin sanottu invertteri, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön verkossa käytettäväksi, sekä kaapelit, jotka siirtävät sähkön kodin laitteisiin. Koko paketin voi ostaa avaimet käteen-periaatteella.  Kinnunen kehottaa asiakasta ottamaan tarjouksia useilta myyjiltä ja vertailemaan paketteja.

-Ala on kovassa nosteessa ja tarjoajia on paljon.  Osa myy samaa pakettikokoa kaikille ja osa suhteuttaa järjestelmän asiakkaan todellisiin tarpeisiin. Myyjä, joka kysyy kulutusprofiiliasi, mallaa paketin juuri sinun käyttöösi sopivaksi. On taloudellisesti järkevintä, että sähkö menee pääosin omaan käyttöön eikä verkkoon myytäväksi.

Omakotitaloon asennettavien aurinkopaneelijärjestelmien hinnat lähtevät noin 6000 eurosta. Hintahaitari on melko suuri, siksi toimittajia kannattaa vertailla ja valintaa miettiä yön yli.

Blogi: Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee aurinkopaneelien toimittajaa?

Käy joka katolle

Aurinkopaneelit voidaan asentaa kaikenlaisille katoille. Kannattaa kuitenkin tarkastaa, onko katto mahdollisesti siinä kunnossa, että remontti on tarpeen lähivuosina. Ellei paneeleita halua asentaa katolle, voidaan niille rakentaa myös maahan teline. Tämä on kuitenkin kattoasennusta hieman kalliimpi ratkaisu.

Aurinkosähköjärjestelmä on lähes huoltovapaa laitteisto.

-Aurinkopaneelin pinta on karkaistua lasia, sille sopii sama huolto kuin ikkunoille. Puhdistuksen tarve riippuu siitä, millaisella paikalla talo sijaitsee, eli kertyykö paneelien pinnalle esimerkiksi lehtiä. Vesisade hoitaa yleensä puhdistuksen, Kinnunen toteaa.

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu kun Lumme Energia on mukana.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa!

Oman energian kauppa
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.05.2022 | blogi

Aurinkopaneelien asennus - Lue tietopaketti!

Aurinkosähköjärjestelmällä voidaan kattaa keskimäärin 10–20 prosenttia omakotitalon sähköntarpeesta. Jotta saisit omakotitalosi...

21.03.2022 | blogi

Miten aurinkopaneeleiden tuottoa voi ennustaa?

Aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön määrää voi nykyisin hyvin ennustaa erilaisilla simulaatio-ohjelmilla. Kiinteistön ja asennettavien...

08.03.2022 | aurinkosähkö

Näin On-grid -järjestelmä toimii

Jos aurinkosähköjärjestelmä tulee vapaa-ajan asuntoon, joka on sähköverkkoon liitetty, järjestelmä toimii sen rinnalla. Tätä kutsutaan On-grid...