Pakastimen marjoista herkkuja grilliruokien ja lettukestien höysteeksi

Takaisin

Tyhjennä pakastimeen tilaa uusille säilöttäville. Nyt on aika loihtia marjoista monenlaisia herkkuja. Näillä ohjeilla pääset alkuun.  

Chutneyt tuovat pikanttia makua vaikka possuvartaiden tai kanaruokien lisukkeena. Valmis purkki on helppo napata mukaan ruokapöytään myös ulkona grillattaessa. Kellariin unohtuneet punajuuret saavat uuden elämän hillona Aurajuuston aurajuuston keralla, ja herkuttelijoiden taivas aukeaa makeita hilloja maistellessa maisteltaessa juustojen tai nuotiolettujen kanssa. Itse tehty hillo voittaa aina maussa kaupasta valmiina ostetun. Kaupan päälle tulee hyvä mieli ruokahävikin vähentämisestä. Samalla tulee tehtyä varmasti ilahduttavat mökkituliaiset. Näillä ohjeilla pääset vauhtiin.

raparperi_hillo

Raparperichutney

Grillattujen possuvartaiden kanssa.

  • 250 g raparperia
  • 2 (250 g) sipulia
  • 1 chilipalko
  • ½–1 rkl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • ripaus suolaa

Valmistus:

Kuori ja paloittele raparperit. Kuori ja hienonna myös sipulit ja halkaistu chilipalko, josta on poistettu siemenet. Pane kaikki ainekset ja mausteet kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä noin 15  minuuttia. Anna raparperichutneyn hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

(K-Ruoka)

puolukka_hilloPuolukkachutney

Pirteä liharuokien lisukkeena.

  • 200 g puolukoita
  • 1 sipuli
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  •  ½ tl suolaa
  • (chiliä tai noin ¼ tl chilitahnaa)

Valmistus

Mittaa kattilaan puolukat, hienonnettu sipuli, sokeri, vesi, punaviinietikka ja suola ja keitä noin puoli tuntia. Hienonna sauvasekoittimella. Makua voit terästää chilillä tai chilitahnalla. Anna jäähtyä. Jaa puhtaisiin tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilytä jääkaapissa.

 (Anna / Viini- ja puutarhatila Pihamaa, Asikkala)

punajuurichutneyPunajuurihillo

Välillä kellaria tyhjentämään – punajuuri sopii juustojen ja liharuokien kanssa. Upea makupari: punajuuri ja homejuusto.

  • 4 punajuurta
  • 3 dl luomupuolukkamehua (esim. Valio Hedelmätarha)
  • ½ tl timjamia
  • ½ dl hillosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus

Kuori ja paloittele punajuuret pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan punajuurikuutioiden sekaan puolukkamehu ja timjami. Keitä noin puoli tuntia. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää kattilaan hillosokeri ja vaniljasokeri. Anna kiehahtaa vielä pari minuuttia.
Säilytä hillo puhtaassa purkissa viileässä.

(Valio)

SIS_jaiset_-marjat

Omaa hilloa pakastemarjoista

Kesän herkkuhetkiin – lettujen, jäätelön, vohvelien jne. kanssa.

  • 1 kg marjoja
  • ½ dl vettä
  • 500 g (n. 6 dl) hillosokeria TAI
  • 1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Valmistus

Laita hieman sulaneet marjat kattilaan. Lisää vesi, mikäli teet hilloa kovakuorisista marjoista (karviaiset, herukat tms.). Lisää hillosokeri.

Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna hillon kiehua kevyesti  marjalaadusta riippuen* 10–15 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta lusikalla tai reikäkauhalla.

Nosta kattila liedeltä. Jäähdytä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana.

Tölkitä hillo kuumennettuihin tölkkeihin. Sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä jääkaapissa.

*Mansikoiden, mustikoiden, vadelmien ym. pehmeäkuoristen marjojen keittoaika on noin 10  minuuttia, kovakuoristen marjojen on noin 15  minuuttia.

(Dansukker)

lakkahilloOmena-lakkahillo

Herkkua vehnätortillan tai paahtoleivän kanssa yhdessä jogurtti-kerma-vaniljavaahdon kanssa.

  • 600 g kuorittuja omenoita karkeana raasteena
  • 400 g lakkoja
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa
  • (2 tl tequilaa)
  • 500 g hillosokeria

Valmistus

Mittaa aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna poreilla 15  minuuttia. Jäähdytä 15 minuuttia ja purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

(Dansukker)

karpalo_omena_SISKarpalochutney

Sopii kanan ja juustojen kanssa.

  • 2 (400 g) hapanta omenaa
  • 2 (400 g) päärynää
  • ½ l (275 g) karpaloita (pakasteena)
  • 1 (125 g) punasipuli
  • 1 appelsiini
  • ½ tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 kanelitanko
  • 2 dl hillosokeria
  • 1 dl kuivattuja karpaloita

Valmistus

Lohko omenat ja päärynät ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat ja päärynät pieniksi kuutioiksi. Hienonna kuorittu sipuli. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori
(n. ½ rkl) ja purista appelsiinista mehu (n. 1 dl).

Pane kaikki muut ainekset paitsi hillosokeri ja kuivatut karpalot kattilaan. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet, mutta eivät kuitenkaan soseutuneet. Sekoita kypsennyksen aikana varovasti muutamia kertoja.

Lisää hillosokeri ja kuivatut karpalot. Keitä miedolla lämmöllä vielä noin 10  minuuttia. Annostele seos puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin. Sulje tölkit huolellisesti. Säilytä kylmässä.

Chutney on nautittavissa seuraavana päivänä. Tarjoa esimerkiksi kalkkunan kanssa tai juustojen seurana. (Annoksesta tulee noin n. 9 dl.).

(K-Ruoka)

karviaischutneyKarviaischutney

Maistuu liha- ja kanaruokien kanssa.

  • 1 l karviaismarjoja
  • 1–2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 tähtianis
  • 1 kanelitanko
  • ¾ dl omenaviinietikkaa TAI
  • ¾ dl vaaleaa viinietikkaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 3 ½ dl hillosokeria
  • mustapippuria

Valmistus

Poista karviaisten kannat ja laita marjat suoraan kattilaan. Kuori sipulit ja silppua ne. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja pala tuoretta inkivääriä. Lisää ainekset kattilaan.

Lisää joukkoon tähtianis, kanelitanko, viinietikka, sokeri ja hillosokeri. Rouhi joukkoon mustapippuria myllystä. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen noin 15–20  minuuttia.

Kuori pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto ja anna chutneyn jäähtyä noin puoli tuntia välillä sekoitellen.

Laita karviaischutney kuumennettuun purkkiin ja säilytä viileässä.

(Hellapoliisi)

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

21.02.2024 | Omalumme

Pilkkimistä kokeilemassa kevättalven jäillä

Pilkkiminen on jokaisenoikeus, eivätkä välineetkään maksa paljoa. Pekka Kilpeläinen antaa hyviä vinkkejä aloittelijalle. Kokeile, millaisia elämyksiä...

14.02.2024 | Energiaa

Susiko tästä meni vai koira? Tunnistatko?

Valkoisilla keväthangilla näkyy kaikenlaisia jälkiä. Pienet ja vähän suuremmatkin eläimet ovat touhunneet omissa askareissaan. Tunnistatko yleisimmät...

07.02.2024 | Energiaa

Airfryer on ruuanlaiton nopea monitoimilaite, joka säästää sähköä

Airfryerilla on monia nimiä, kuten ilmafriteerauskeitin, kypsennyslaite ja kiertoilmakypsennin. Airfryerin suosio on viime vuosina kasvanut, ja...