Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

Takaisin

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun käyttäjälle?

Keväällä nousi otsikoihin EU-komission ehdotus F-kaasuasetukseksi, joka vaikuttaisi ilmalämpöpumppujen sallittuihin kylmäaineisiin. Ehdotuksessa halutaan kieltää F-kaasujen eli fluorattujen hiilivetyjen käyttö kylmäaineina kaikenlaisissa jäähdytyslaitteissa. Ne tulisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla.

jussi-hirvonen-sulpu-copyMitä tämä tarkoittaa ilmalämpöpumpun ostajan ja käyttäjän kannalta? Millaisella kylmäaineella varustettu pumppu kannattaa ostaa? Mitä pitää huomioida? Vaikuttaako tämä vanhan ilmalämpöpumpun käyttöön tai huoltoon?

Ensinnäkin on syytä todeta, että kyseessä on EU:n komission asetusehdotus, jonka lopullinen sisältö nähdään vasta mutkikkaiden käsittely- ja lobbausvaiheiden jälkeen. EU:n ehdotus fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan asetuksen uusimiseksi annettiin 5.4.2022. Sen mukaan markkinoilla olevien fluorihiilivetyjen (HFC) määrää rajoitettaisiin entistä tiukemmin. Ehdotuksessa on myös laitekohtaisia kieltoja. Mikään niistä ei kuitenkaan kiellä uusia eikä käytössä olevia lämpöpumppuja.

Asuntokohtaisen kokoluokan ilmalämpöpumppujen osalta ehdotus merkitsisi käytännössä, että nykyisin myynnissä olevien laitteiden R32-kylmäaine (GWP 675) olisi korvattava uusissa myytävissä laitteissa vuodesta 2027 alkaen kylmäaineella, jonka GWP on alle 150. Tällainen kylmäaine on muun muassa R290 (propaani GWP < 10). Näitäkin ilmalämpöpumppuja on jo tarjolla Aasiassa ja jopa muutamassa Euroopan maassa käytössäkin. Asennuspätevyyksiin ja ohjeistuksiin uudet kylmäaineet tuovat sitten aikanaan muutoksia. 

Kaikilla nykyään käytössä olevilla kylmäaineilla varustetut vanhat, asennetut ilmalämpöpumput saa ja pystyy huoltamaan vuoden 2027 jälkeenkin, joten kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan talonsa ilmalämpöpumpusta.

Myöskään ostajan ei tarvitse valita ilmalämpöpumppuaan kylmäaineen perusteella. Riittää, kun valitsee luotettavan ilmalämpöpumpun ja asiantuntevan asennusliikkeen, jolla on Tukesin myöntämä kylmäalan pätevyys.

Kysymykseen vastaamassa
Jussi Hirvonen, toiminnanjohtaja
Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry

 

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

Mottinetistä  apua pakkaskauden hintapiikkeihin

Puiden polttaminen sähkölämmön tukena auttaa välttämään kulutuspiikkejä. Polttopuiden sähköinen kauppapaikka on Mottinetti, josta voi hakea oman...

21.12.2022 | Energiaa

Tahnoilla ja dipeillä loihdit herkkupöydän isommallekin porukalle

Erilaisten tahnojen valmistaminen on nopeaa, erikoisruokavaliot on helppo huomioida ja lisukkeeksi riittää usein tuore leipä. Näillä resepteillä...

07.12.2022 | Energiaa

Joulupipareista maistuvia tuliaisia ja joululahjoja

Koristelemalla joulupiparit persoonallisella tavalla voit ilahduttaa makulahjan saajaa aivan erityisesti. Katso vinkit koristeluun.