Mitä Wp tarkoittaa ja neljä muuta kysymystä aurinkopaneelien tehosta

Takaisin

Wattipiikki eli Wp on tehon yksikkö, jolla kuvataan aurinkopaneelien tuottamaa huipputehoa sähköntuotannossa. Aurinkopaneelien ostovaiheessa paras vinkki on kuitenkin katsoa kokonaisuutta, sillä wattipiikkimäärän lisäksi aurinkopaneelin lisäominaisuudet vaikuttavat oleellisesti sen tehoon.

Mitä aurinkopaneelin tehon perässä oleva lyhenne Wp tarkoittaa?

Lyhenne Wp tarkoittaa wattipiikkiä, jota myös piikkiwatiksi kutsutaan (engl. watt-peak). Wattipiikki kuvaa aurinkopaneelin tuottamaa huipputehoa standardiolosuhteissa mitattuna (mittaus: +25 asteessa kun paneelille kohdistuva säteilymäärä on 1000 W/m2).

Aurinkosähköjärjestelmien kokoneistehoista puhuttaessa käytetään usein yksikkönä

kilowattipiikkiä (kWp), jolloin esimerkiksi 5500 wattipiikkiä vastaa 5,5 kilowattipiikkiä.

1. Vaikuttaako aurinkopaneelin koko sen kokonaistehoon?

Aurinkopaneelin teho määräytyy sen mukaan, kuinka paljon siltä saadaan mitattua tehoa. Tehokkaampi paneeli voi olla pinta-alaltaan pienempi ja silti päästä samaan kokonaistehoon isompikokoisen mutta pienempitehoisen aurinkopaneelin kanssa.

2. Vaikuttaako aurinkopaneelin rakenne sen tehoon tai vuosituotantoon?

Aurinkopaneeleissa on rakenne-eroja: kahdella eri paneelilla voi olla sama ilmoitettu wattipiikkiteho, mutta toisen lisäominaisuudet voivat vaikuttaa positiivisesti vuosituotantoon. Tästä hyvänä esimerkkinä on aurinkosähköjärjestelmien paneeleissamme käytetty Half-cut-teknologia, jonka avulla voidaan mahdollistaa entistä tehokkaampi energiantuotanto aurinkokennot puolittamalla.

3. Miten sääolosuhteet vaikuttavat aurinkopaneelin tehoon?

Aurinkopaneelin nimellistehoon eli ilmoitettuun wattipiikkien määrää ei kerro sitä, mitä tapahtuu standardiolosuhteiden ulkopuolella eli silloin kun lämpötila on alle tai yli +25 asteen tai kun paneelille kohdistuva säteilymäärä on enemmän tai vähemmän kuin 1000 W/m2.

Matala lämpötila vaikuttaa aurinkopaneelien tehontuottoon – laadukkaat aurinkopaneelit voivat nimittäin tuottaa sähköä jopa entistä tehokkaammin! Varsinkin laadukkaampien aurinkopaneelien osalta on saatavilla mittaustietoja lämpötilan vaikutuksesta niiden tehoon.

Kuuma lämpötila puolestaan heikentää aurinkopaneelien tehoa. Joidenkin aurinkopaneelien kohdalla on ollut ongelmia niin sanotun lämpöleikkauksen kohdalla, ja aurinkopaneelien teho on suorastaan romahtanut katon lämpötilan noustessa kesällä liian kuumaksi.

LUMME_aurinkopaneelit

4. Onko aurinkopaneelin tehosta takuita?

Yksi hyvä tapa varmistua aurinkopaneelien laadukkuudesta on tarkistaa onko valmistajalla Tier 1 -luokitusta. Tier 1 on kansainvälinen puolueeton luokitus niistä aurinkopaneelien valmistajista, joilla on omien tuotantolaitosten lisäksi taloudelliset edellytykset taata 20–30 vuoden tehontuottotakuu valmistamilleen tuotteille.

Me Lumme Energialla käytämme asennuksissamme laadukkaimpia Tier 1 -luokan omaavien paneelivalmistajien tuotteita. Tällöin voimme taata tehon lisäksi myös pitkän käyttöiän aurinkopaneeleille.

 

Kiinnostaako sinua kasvattaa omavaraisuuttasi kotona tai mökillä? Käy Oman energian kaupassamme laskemassa tarjous siitä, minkä verran aurinkosähköjärjestelmä maksaisi katollesi!Asiakaslupauksemme

Joonas Kinnunen

Kirjoittaja

Joonas Kinnunen Joonaksen kyydissä pääset kurkistamaan uusimpiin sähköisiin ratkaisuihin liikkumisen ja asumisen saroilla. Ytimessä ovat sähkön tuottaminen aurinkosähkön avulla, sekä sähköautoilu ja sen ilmiöt. Insinööritieteiden ihailijana Joonaksen vapaa-ajassa ovat vahvasti mukana monipuolinen rakenteleminen, tekniset vimpaimet sekä myös penkkiurheilu ja itse sporttailu – niin paljon kuin vain kolmen lapsen isänä ehtii.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

14.09.2021 | blogi

Oma aurinkosähköjärjestelmä voi kattaa jopa neljänneksen taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta

Aurinkosähköön satsaaminen on taloyhtiölle järkevä sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan alle kymmenessä vuodessa.

28.01.2021 | aurinkosähkö

On tärkeää auttaa asiakkaita tekemään vastuullisia energiaratkaisuja

Toimin Lumme Energialla teknisenä palvelumyyjänä ja hoidan aurinkosähköjärjestelmien ja sähköautojen latauspisteiden myyntiä kuluttaja-asiakkaille ja...

28.01.2021 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelin valinta: tarkista toimittajalta nämä viisi asiaa

Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäikäinen hankinta. Tämän vuoksi aurinkopaneelin valintaa on hyvä puntaroida eri näkökulmista tuotteen koko elinkaaren...