Mitä Wp tarkoittaa ja neljä muuta kysymystä aurinkopaneelien tehosta

Takaisin

Wattipiikki eli Wp on tehon yksikkö, jolla kuvataan aurinkopaneelien tuottamaa huipputehoa sähköntuotannossa. Aurinkopaneelien ostovaiheessa paras vinkki on kuitenkin katsoa kokonaisuutta, sillä wattipiikkimäärän lisäksi aurinkopaneelin lisäominaisuudet vaikuttavat oleellisesti sen tehoon.

Mitä aurinkopaneelin tehon perässä oleva lyhenne Wp tarkoittaa?

Lyhenne Wp tarkoittaa wattipiikkiä, jota myös piikkiwatiksi kutsutaan (engl. watt-peak). Wattipiikki kuvaa aurinkopaneelin tuottamaa huipputehoa standardiolosuhteissa mitattuna (mittaus: +25 asteessa kun paneelille kohdistuva säteilymäärä on 1000 W/m2).

Aurinkosähköjärjestelmien kokoneistehoista puhuttaessa käytetään usein yksikkönä kilowattipiikkiä (kWp), jolloin esimerkiksi 5500 wattipiikkiä vastaa 5,5 kilowattipiikkiä.

1. Vaikuttaako aurinkopaneelin koko sen kokonaistehoon?

Aurinkopaneelin teho riippuu siitä, kuinka paljon siitä saadaan mitattua tehoa. Tehokkaampi aurinkopaneeli voi olla pienempi kooltaan ja kuitenkin tuottaa yhtä paljon sähköä kuin isompi, vähemmän tehokas aurinkopaneeli.

2. Vaikuttaako aurinkopaneelin rakenne sen tehoon tai vuosituotantoon?

Aurinkopaneeleissa on rakenne-eroja: kahdella eri paneelilla voi olla sama ilmoitettu wattipiikkiteho, mutta toisen lisäominaisuudet voivat vaikuttaa positiivisesti vuosituotantoon. Tästä hyvänä esimerkkinä on aurinkosähköjärjestelmien paneeleissamme käytetty Half-cut-teknologia, jonka avulla voidaan mahdollistaa entistä tehokkaampi energiantuotanto aurinkokennot puolittamalla.

3. Miten sääolosuhteet vaikuttavat aurinkopaneelin tehoon?

Aurinkopaneelin nimellistehoon eli ilmoitettuun wattipiikkien määrää ei kerro sitä, mitä tapahtuu standardiolosuhteiden ulkopuolella eli silloin kun lämpötila on alle tai yli +25 asteen tai kun paneelille kohdistuva säteilymäärä on enemmän tai vähemmän kuin 1000 W/m2.

Matala lämpötila vaikuttaa aurinkopaneelien tehontuottoon – laadukkaat aurinkopaneelit voivat nimittäin tuottaa sähköä jopa entistä tehokkaammin! Varsinkin laadukkaampien aurinkopaneelien osalta on saatavilla mittaustietoja lämpötilan vaikutuksesta niiden tehoon.

Kuuma lämpötila puolestaan heikentää aurinkopaneelien tehoa. Joidenkin aurinkopaneelien kohdalla on ollut ongelmia niin sanotun lämpöleikkauksen kohdalla, ja aurinkopaneelien teho on suorastaan romahtanut katon lämpötilan noustessa kesällä liian kuumaksi.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

aurinkosahkoa_kotiin_mokille_kuluttaja_hirvensalmi

4. Onko aurinkopaneelin tehosta takuita?

Yksi hyvä tapa varmistua aurinkopaneelien laadukkuudesta on tarkistaa onko valmistajalla Tier 1 -luokitusta. Tier 1 on kansainvälinen puolueeton luokitus niistä aurinkopaneelien valmistajista, joilla on omien tuotantolaitosten lisäksi taloudelliset edellytykset taata 20–30 vuoden tehontuottotakuu valmistamilleen tuotteille.

Me Lumme Energialla käytämme asennuksissamme laadukkaimpia Tier 1 -luokan omaavien paneelivalmistajien tuotteita. Tällöin voimme taata tehon lisäksi myös pitkän käyttöiän aurinkopaneeleille.

Asiakaslupauksemme

 

Kiinnostaako sinua kasvattaa omavaraisuuttasi kotona tai mökillä? Käy Oman energian kaupassamme laskemassa tarjous siitä, minkä verran aurinkosähköjärjestelmä maksaisi katollesi!

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...