Mitä on pörssisähkö?

Takaisin

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä. Pörssisähkösopimus voi parhaimmillaan tuoda kuluttajalle suuria säästöjä, jos sähköä voi kotona käyttää silloin, kun sen tuntihinta on alhainen.

Pörssisähkön hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä, jossa sähkön hinta määritellään vuorokauden jokaiselle tunnille.

Pörssisähkön tuntikohtainen hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan vuorokaudeksi kerrallaan, ja seuraavan vuorokauden hinnat julkaistaan päivittäin viimeistään kello 14 Suomen aikaa. Voit tarkistaa pörssisähkön reaaliaikaisen hinnan esimerkiksi OmaLumme -palvelusta.

OmaLumme-palveluun

Jos et ole Lumme Energian asiakas, voit tarkastaa päivän hinnat myös pörssisähkön hinnan seurantasivuilta.  

Pörssisähkön yhteydessä puhutaan usein spot-hinnasta, tuntihinnasta tai spot-sähköstä. Termit tarkoittavat Nord Pool-sähköpörssin tuntihintaa. Spot-hinta muodostuu systeemihinnasta ja aluehintaerosta. Systeemihinta on kaikille hinta-alueille sama ja aluehintaero vaihtelee alueiden mukaan. Suomessa on vain yksi hinta-alue eli meille spot-hinta on sama niin Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Kuluttaja maksaa sähköstä spot-hinnan lisäksi myös välityspalkkion, eli myyjän marginaalin sekä arvonlisäveron. Lisäksi sähkön siirtoyhtiö veloittaa aina asiakkailtaan erikseen sähkönsiirrosta. 

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat muun muassa:

 • sää
 • Pohjoismaiden vesitilanne
 • vuorokaudenaika
 • globaali taloustilanne
 • voimalaitosten huoltokatkot.

 

Kun sähkön kysyntä on suurta esimerkiksi toimistotunteina ja paukkupakkasilla, sähkö on kalliimpaa kuin silloin, kun sitä tarvitaan vähemmän.

Kovan kulutuksen aikaan sijoittuvat pörssisähkön hintapiikit johtuvat muun muassa siitä, että niiden aikana joudutaan käyttämään enemmän ja kalliimpia sähköntuotantolaitoksia.

Lumme Energian Pörssisähkö EKO -sopimuksen sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvilla energianlähteillä. Tee ekologinen pörssisähkösopimus!

Tutustu Pörssisähkö EKO -sopimukseen

Mitä eroa on pörssisähkösopimuksella ja kiinteähintaisella sähkösopimuksella?

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta on koko sopimuskauden ajan sähkönkäyttäjälle aina sama, kun taas pörssisähkön hinta muuttuu koko ajan Nord Pool-sähköpörssin määrittämän tuntihinnan mukaan.

Kiinteähintaisesta sähköstä maksat siis aina tietyn hinnan, esimerkiksi 20 snt/kWh. Pörssisähköstä taas maksat Nord Poolin määrittämän summan, joka vaihtelee joka tunti. Esimerkiksi joulukuussa 2022 pörssisähkö maksoi edullisimmillaan 0,64 snt/kWh ja kalleimmillaan 59,05 snt/kWh.

Kiinteähintainen sähkösopimus solmitaan yleensä määräajaksi, esimerkiksi vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Pörssisähkösopimus taas tehdään useimmiten toistaiseksi voimassa olevaksi. Kumpaan ikinä päädytkään, teet edullisen sähkösopimuksen kätevästi Lumme Energian sivustolla! 

Kannattaako tehdä pörssisähkösopimus?

Pörssisähkön hinnoittelu on läpinäkyvää ja luotettavaa. Pörssisähkö on tilastollisesti ollut kuluttajalle pitkällä aikavälillä kiinteähintaista sähkösopimusta edullisempi vaihtoehto, vaikka tiettyinä aikoina pörssisähkö voi olla kiinteähintaista sähköä kalliimpaa.

Pörssisähkön käyttäjän kannattaa suunnitella ja kohdentaa sähkönkäyttöä niille tunneille, kun sähkön tuntihinta on alhainen.

Varsinkin saunominen, sähköauton lataus, pyykinpesu ja muiden kodinkoneiden käyttäminen kannattaa ajoittaa edullisiin hetkiin. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan kannattaa ajoittaa myös lämmitys edullisimmille tunneille. Yleensä pörssisähkö on halvempaa yöaikaan, mutta tähän nyrkkisääntöön ei kannata luottaa liian lujasti.

Näin saat parhaan hyödyn pörssisähköstä:

 • Huomioi tuntihinnan vaihtelu: tarkista pörssisähkön reaaliaikainen hinta esimerkiksi OmaLumme -palvelun tuntihintaseurannasta tai katso sähkön spot-hinta sivuiltamme.
 • Ajoita sähkönkäyttö edullisimmille tunneille: pörssisähkön hinta on alhaisin yleensä iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Mieti erityisesti, milloin lämmität sähkösaunan tai lataat sähköauton.
 • Hyödynnä ajoitustoimintoja: tutustu kodinkoneidesi käyttöohjeisiin ja tarkista, voitko ajastaa niitä toimimaan silloin, kun sähkön tuntihinta on alhainen.
 • Tehosta sähkölämmitystä: ajoita huonetilojen ja käyttöveden lämmitys mahdollisuuksien mukaan pörssisähkön edullisiin ajankohtiin.
 • Huomioi negatiiviset tuntihinnat: jos pörssisähkön hinta on negatiivinen, et maksa sähköstä, vaan saat jopa hyvitystä sen käytöstä!
 • Säästä sähköä: laske huonelämpötilaa ja säädä käyttöveden lämpötila 55–60 asteeseen. Sammuta turhat valot ja laitteet. 

Tee Pörssisähkö EKO -sopimus

Lumme Energian Pörssisähkö EKO -sopimuksen sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvilla energianlähteillä. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...

22.02.2024 | uutinen

Uusi Lumpeenlehti sinulle, ole hyvä

Lumpeenlehti on asiakasetu Lumme Energian asiakkaille. Se sisältää rutkasti kiinnostavaa ja mukavaa luettavaa!