Mikko Kuustosen valintoja: Savuttavasta keikkabussista aurinkovoimaan ja sähköautoon

Takaisin

Mikko Kuustonen sanoo, että nyt on vanhojen syntien sovittamisen aika. Maailma ei enää kestä. Hän pohtii maailman tilaa voimakkaimmin lapsiensa ja lastenlapsiensa kautta.

– Kuulun siihen sukupolveen, joka on rasittanut tätä palloa surutta. Oma hiilijalanjälkeni on rakennettu savuttavilla keikkabusseilla ja huolettomalla lentomatkailulla, Mikko Kuustonen sanoo.

Nyt on muutoksen aika

Mikko Kuustosen kulutustottumuksia ohjaa nykyään olennaisesti ekologisuus. Se on arkisesti mukana ruokakaupan valinnoissa, liikenteessä ja lomasuunnitelmissa.

Kestävämmät valinnat tekevät artistin elämästä mielekkäämmän. Hän sanoo, että omat tyttäret ovat konkreettisesti opettaneet Mikkoa katsomaan maailmaan uudesta perspektiivistä omien valintojensa kautta.

– Ja tuntuu tietysti hyvältä olla mukana kohtuullisemmassa kulutuksessa, Kuustonen iloitsee.

Suomalainen artisti ja lauluntekijä Mikko Kuustonen on nyt oppinut suosimaan elämässään vihreitä valintoja. Käytännössä se on merkinnyt yksityisautoilun merkittävää vähentämistä ja muita kestävämpiä ja ekologisempia päätöksiä.

– Parhaillaan rakennamme Järvi-Suomeen vapaa-ajan asuntoa. Sen keskeinen idea on aurinkovoiman, maalämmön ja energiatehokkaan rakentamisen liitto. Suunnittelen siirtymistä sähköautoon ja varaudun jo sähköauton lataamiseen. Uuden talon katolla sähköä jauhavat jo aurinkopaneelit.

Mikko Kuustosen haave on, että heidän talonsa voisi ainakin hyvinä, aurinkoisina päivinä olla energian suhteen omavarainen.

– Sitä paitsi tuntuu mainiolta olla voimalaitosyrittäjä 2000-luvun Suomessa. Saan nimittäin myytyä ylijäämäsähkön takaisin verkkoon muiden suomalaisten käyttöön, Mikko Kuustonen sanoo.

mikko_paakuva

Elämän kääntyvät etupyörät

Miehen äänessä kuuluu hienoista ylpeyttä, kun hän kertoo omista energiataloudellisista haaveistaan ja niiden ratkaisuista. Hän sanoo, että vaikka tekniikka kehittyy huimasti, yhtä olennaista on edelleen kävellä ja ajaa fillarilla aina kun mahdollista.

Mikko Kuustonen on kuusilapsisen työläisperheen nuorin vesa. Isä oli sotaveteraani ja äiti huutolaislapsi. Oman sukupolvensa edustajien tapaan Mikkokin eli aikuisena hamsterivuosia. Hän koki kuluttamisen automaattisena osana hyvää elämää.

– Onneksi elämässä ja meissä ihmisissä on kääntyvät etupyörät. Voimme tehdä korjausliikkeitä. Tavaran ostaminen nykyisin on poikkeustilanne. Iloa syntyy enemmän kaappien tyhjenemisestä.

Hän sanoo, että motivaatio muutoksiin ja korjausliikkeisiin syntyy huolestuttavista tilastoista ja raporteista. Samaan aikaan hän kokee oppineensa äärimmäisen rohkaisevan läksyn nuoremmilta sukupolvilta. Heille huoli maapallosta ja yhteisestä tulevaisuudesta on itsestään selvä prioriteetti.

– Insinöörit ovat taivaan lahja luodessaan yhä nerokkaampia keinoja kohtuullistamiseen.

Mikko on kiertänyt aikoinaan kehitysmaita parin vuosikymmenen ajan kansalaisjärjestöjen tehtävissä. Tuolloin hän huomasi, ettemme voi pelastaa koko maailmaa, mutta voimme pelastaa yhden ihmisen koko elämän.

– Tämä periaate toimii myös ilmastonmuutoksen äärellä, hän sanoo.

Saako ränniin turbiinit?

Mikko Kuustonen näkee ilmastonmuutoskeskustelun intensiivisinä ja sanoo, että tietoa on tarjolla loputtomasti – myös harhaanjohtavaa infoa löytyy meille kukkurakaupalla. Hän kuitenkin kokee ylisukupolvisen oppimisen hyvin arvokkaana.

Maailmanparantamisen vimma tarvitsee ympärilleen laajaa ymmärrystä sekä perspektiiviä ja päinvastoin.

Kuustonen sanoo, että myös artistien parissa käydään keskustelua ilmastonmuutoksesta. Privaatisti käytävä keskustelu on usein huolestuneempaa ja epävarmempaa ristiriitaisen tiedon vuoksi. Hän on huomannut, että artistit ovat antamassa kasvonsa kampanjoinnille mediapyörityksen ja tapahtumakulttuurin myötä.

– Se toimii hyvin, jos maailma muuttuu paremmaksi ja tarina on uskottava.

Tavallinen ihminenkin voi tehdä ekologisia tekoja, joihin jokaisella on mahdollisuus. Kuustosen mielestä ne ovat pieniä muutoksia arjessa: kierrätystä kulutuksessa, lajittelua jätteessä, vähemmän lihansyöntiä, julkisen liikenteen lisäämistä sekä enemmän valoa ja vähemmän passivoivaa katkeruutta.

– Niin ja tietysti aurinkoa ja tuulta, hän lisää.

Mikko Kuustonen on perheensä kanssa asettumassa syksyn aikana uuteen taloon. Hän kertoo odottavansa ilolla aurinkoisia energiapäiviä ja nauraa, että jos ränneihin saisi vielä turbiinit, suomalaisen syksyn sadepäivätkin olisivat yhtä juhlaa.

Mikko Kuustonen pähkinänkuoressa:
  • syntynyt 4.3.1960
  • julkaissut 14 sooloalbumia ja lukuisia yhteislevytyksiä
  • palkittu Kultainen Venla ja Emma-tunnustuksilla ja Itsenäisyyden Juhlarahaston kunniapalkinnolla
  • kaksi kultalevyä ja kaksi platina-levyä
  • tunnetuimmat kappaleet Aurora, Taivas varjele, Kaktusviinaa ja Enkelit lentää sun uniin
  • aktiivinen ihmisoikeuksien puolustaja, keskustelija, kirjoittaja ja luennoija
  • toiminut YK:n Hyväntahdon lähettiläänä
  • musiikin ohella keskittynyt musiikin ohella tv-työhön ja erilaisiin luento- ja sisältötyöhön
  • tyttäret näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen
Kari Toiviainen

Kirjoittaja

Kari Toiviainen Karilla on takana lähes 50 vuoden toimittajakokemus sanomalehdistä ja Yleisradiosta. Viimeiset 17 vuotta Kari oli Yle Etelä-Savon maakuntaradion päällikkönä. Kari toimii nykyään freelancerina ja tekee yrityksensä nimiin useille eri medioille juttuja.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

02.03.2023 | blogi

Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Keväällä 2022 Kaisa-Liisa ja Mikko Ikonen täyttivät aurinkosähköjärjestelmän tarjouspyynnön Lumme Energian Oman energian kaupassa. Alustava tarjous...

27.09.2019 | asiakastarina

Aurinkopaneeleilla selvää säästöä

”Lumme Energia oli ainoa, jonka edustaja saapui paikalle, mitoitti järjestelmän juuri meidän katollemme ja tarjosi meille taloudellisesti kannattavan...

31.01.2019 | asiakastarina

Pasi ja Jaana Vahvaselkä - Koti Puulan rannalla sai aurinkopaneelit

Sopiva hinta ja asiantunteva palvelu ratkaisivat, kun Vahvaselät valitsivat toimittajaa aurinkopaneeleille.