Kuinka paljon sähköä kuluu rivitalossa?

Takaisin

Rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa ensisijaisesti asunnon koko, kunto ja lämmitysjärjestelmä. Myös sillä, kuinka monta asukasta taloudessa on ja heidän sähkönkulutustottumuksillaan on merkitystä rivitaloasunnossa kuluvan sähkön määrään.  Lue lisää blogistamme ja vertaa, onko sinun sähkönkulutus rivitalossa tavanomaisella tasolla.

Jos sinulla on jo Lumme Energian sähkösopimus, näet OmaLumme-palvelusta tarkasti kuinka paljon sähköä nykyisessä rivitaloasunnossasi kuluu.

Paljonko sähköä kuluu pienessä rivitaloasunnossa?

Pienen rivitaloasunnon sähkönkulutus vaihtelee 2000-8000 kWh/vuosi riippuen lämmitysmuodosta. 

Pienessäkin rivitaloasunnossa sähkönkulutukseen vaikuttaa eniten lämmitysmuoto: jos käytössä on kaukolämpö, rivitaloasunnon sähkönkäyttö ei juuri poikkea vastaavan kokoisen kerrostaloasunnon kulutuksesta ja on noin 2000-3000 kilowattituntia vuodessa. Sähkölämmitys taas kasvattaa sähkönkulutusta merkittävästi, jopa 8 000 kilowattituntiin vuodessa.

Rivitaloasunnossa sähköä tarvitsevat kodin laitteet ja valaistus sekä mahdollisesti lattialämmitys ja sauna. Saunan lämmittäminen kerran viikossa lisää rivitaloasunnon sähkönkulutusta noin 600 kWh vuodessa.

Pienen rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa myös asukkaiden määrä ja sähkönkulutustottumukset. Mitä enemmän asukkaita, sitä enemmän sähköä kuluu. 

Paljonko sähköä kuluu rivitalokolmiossa?

Kahden makuuhuoneen rivitaloasunnon sähkönkulutus on kaukolämmitteisessä rivitalossa 3000-4000 kilowattituntia vuodessa, mutta sähkölämmitteisessä rivitalokolmiossa sähkönkulutus on arviolta 12000 kilowattituntia vuodessa.

Sähkönkulutukseen vaikuttavat aina myös asunnon asukkaiden määrä ja sähkönkäyttötottumukset.  Säästöä sähkönkulutukseen voi saada esimerkiksi käyttämällä asunnon kylmälaitteita asianmukaisesti ja sammuttamalla sähkölaitteet silloin, kun ne eivät ole käytössä. Jos kotisi on kaksikerroksinen rivitaloasunto, muista aina sammuttaa turhat valot tyhjästä kerroksesta.

Sähkön kulutus suurissa rivitaloasunnoissa 

Isommissa rivitaloasunnoissa sähkönkulutus jää kaukolämmitteisessä rivitaloasunnossa noin 5 000 kilovattituntiin vuodessa. Sähkölämmitteisen rivitalon sadan neliön perheasunnossa sähköä voi kulua jopa 20 000 kilowattituntia vuodessa.

Sähkölämmitteisten asuntojen rivitaloyhtiöissä voi saada huomattavia säästöjä siirtymällä energiatehokkaisiin lämmitysmuotoihin. Esimerkiksi maalämpöpumppu käyttää energiaa noin 50–75 prosenttia suoraa sähkölämmitystä vähemmän. Ilmalämpöpumpun avulla sähkölämmityksestä voi tinkiä 30–40 prosenttia

Jos rivitaloasunnossa on oma lämminvesivaraaja, kuluu sähköä lämmityksen lisäksi käyttöveden lämmittämiseen. Laitteita uusiessa kannattaakin huomioida niiden energiatehokkuus ja mahdollisuuksien mukaan panostaa myös laitteiden ajastettavuuteen, jolloin voit siirtää asumisesi energiankulutusta niille tunneille, jolloin sähkön hinta on edullisimmillaan. 

Tutustu valikoimaamme ja löydä rivitaloasuntoon ja sinun sähkönkäyttöösi paras sähkösopimus:

Tutustu sähkösopimuksiin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

28.06.2023 | sähkösopimus

Pörssisähköä vai sittenkin määräaikainen sähkösopimus?

Monia askarruttaa, miten sähkömarkkina kehittyy ja mitä se tarkoittaa juuri minulle? Onko nyt otollinen hetki tarttua määräaikaiseen sopimukseen vai...

19.06.2023 | sähkösopimus

Kuinka paljon sähköä kuluu kerrostalossa?

Siihen, kuinka paljon sähköä kerrostalossa kuluu vaikuttaa asunnon koko, kunto ja lämmitysjärjestelmä. Myös sillä on merkitystä kuinka monta asukasta...

27.12.2021 | blogi

Uudenvuoden terveiset Sami "Musti" Jauhojärveltä

”Kun maass´ on hanki ja järvet jäässä, ja silmä sammunut auringon…” Vuoden pimein aika on taas ohitettu ja valoa kohti mennään ensin kukon askelin ja...