Kuinka paljon sähköä kuluu kerrostalossa?

Takaisin

Siihen, kuinka paljon sähköä kerrostalossa kuluu vaikuttaa asunnon koko, kunto ja lämmitysjärjestelmä. Myös sillä on merkitystä kuinka monta asukasta taloudessa asuu sekä miten asukkaat käyttävät sähköä. Blogimme avulla voit vertailla oman kerrostaloasuntosi sähkönkulutusta muihin vastaaviin asuntoihin.

Kun haluat tietää tarkasti, kuinka paljon sähköä nykyisessä kerrostaloasunnossasi kuluu ja sinulla on Lumme Energian sähkösopimus, näet omat kulutustietosi OmaLumme -palvelusta!

Kuinka paljon sähköä kuluu kerrostaloyksiössä?

Kerrostaloyksiön sähkökulutus on noin 1 500 - 2 500 kWh/vuosi.

Kerrostaloissa on harvemmin käytössä suora sähkölämmitys, joten kerrostaloyksiön sähkönkulutus on yleensä maltillinen. Sähköä kuluu enimmäkseen kodin laitteiden, kuten jääkaapin, lieden, pyykinpesukoneen ja vaikkapa tietokoneen tai TV:n käyttöön.  Jotkut kerrostaloyksiöt on varusteltu saunalla, ja ahkeran saunojan sähkönkulutus voikin olla saunattoman naapurin sähkönkulutukseen verrattuna jopa tuplat.

Siihen, kuinka paljon sähköä kuluu kerrostaloyksiössä voi vaikuttaa monin tavoin.

  1. Kylpyhuoneen lattialämmityksen lämpötila kannattaa pitää maltillisena. Niin mukavalta kuin lämmin varpaiden alla tuntuukin, mitä lämpimämpi lattia, sen suurempi sähkönkulutus. Huomaathan, että lattialämmitystä ei kuitenkaan tule sammuttaa kokonaan, sillä lattialämmitys pitää kylpyhuoneen rakenteet kuivina. 
  2. Huolehti kylmälaitteiden kunnosta ja energiatehokkuudesta. Valitse energiatehokkaat kodinkoneet, joilla on hyvä energialuokitus. Sammuta laitteet kokonaan sen sijaan, että jättäisit ne valmiustilaan. Pese pyykit ja astiat täydellisinä koneellisina ja käytä mahdollisuuksien mukaan matalampia lämpötiloja.
  3. Muista sammuttaa valot huoneista, joissa et ole, ja hyödynnä luonnonvaloa aina kun mahdollista.
  4. Lisäksi voit säästää sähköä kerrostaloyksiössä myös sammuttamalla elektroniikkalaitteet, kun et käytä niitä aktiivisesti.
  5. Jos taloyhtiössäsi on pesutupa, kannattaa suosia sitä mahdollisuuksien mukaan. Usein taloyhtiön pesutuvan koneet on tehty ammattikäyttöä varten, jolloin ne ovat yleensä kotipesukoneita energiatehokkaampia.

Hyvä sähkösopimus kerrostaloyksiöön on Sähköpaketti XS, joka on passeli alle 45m2 kerrostaloyksiöihin ja huoleton sähkösopimus pienelle sähkönkulutukselle. Nimensä mukaisessa Sähköpaketissa saat sähkösi joka kuukausi samaan kiinteään pakettihintaan.

Lue lisää Sähköpaketista

Kuinka paljon sähköä kuluu kerrostalokaksiossa? 

Kerrostalokaksion sähkönkulutus on noin 2 000–3 000 kWh/vuosi.

Kerrostalokaksion sähkönkulutus vaihtelee eniten asukkaiden määrän ja heidän kulutustottumustensa mukaan. Kerrostalokaksion sähkönkulutus on keskimäärin 2 000 - 3 000 kWh/vuosi. Mitä enemmän asukkaita kaksiossa on, sitä enemmän sähköä kuluu. Mikäli asut kaksiossa yksin, sähkönkulutuksesi vastaa todennäköisesti yksiön kulutusta.

Saunan lämmittäminen kerran viikossa vaikuttaa kaksion sähkönkulutukseen keskimäärin 600 kWh vuodessa.

Kun mietit, mikä olisi paras sähkösopimus kerrostalokaksioon, vastaus on Sähköpaketti S. Kun valitset kerrostalokaksioosi Sähköpaketin, tiedät etukäteen mitä sähköstäsi kuukausittain maksat. Sähköpaketissa sähkösi on aina tuotettu 100% uusiutuvilla energianlähteillä!

Tutustu Sähköpakettiin

Kuinka paljon sähköä kuluu kerrostalokolmiossa?

Kerrostalokolmion sähkönkulutus on noin 3 000–4 000 kWh/vuosi.

Kerrostalokolmiossa sähkön kulutukseen vaikuttaa niin ikään asukkaiden määrä ja sähkönkulutustottumukset. Kerrostalokolmion asukkaat voivat hyödyntää samoja sähkön säästövinkkejä kuin kerrostaloyksiössä asuva. Tässä erityisvinkki sinulle, joka asut kaksikerroksisessa kerrostaloasunnossa: muista sammuttaa valot niistä kerroksista, joissa et oleskele.

Kun haluat tietää tarkasti, kuinka paljon sähköä kuluu sinun kerrostalokolmiossasi ja sinulla on Lumme Energian sähkösopimus, näet sen tarkasti OmaLumme -palvelusta!

OmaLumme-palveluun

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

28.06.2023 | sähkösopimus

Kuinka paljon sähköä kuluu rivitalossa?

Rivitaloasunnon sähkönkulutukseen vaikuttaa ensisijaisesti asunnon koko, kunto ja lämmitysjärjestelmä. Myös sillä, kuinka monta asukasta taloudessa...

28.06.2023 | sähkösopimus

Pörssisähköä vai sittenkin määräaikainen sähkösopimus?

Monia askarruttaa, miten sähkömarkkina kehittyy ja mitä se tarkoittaa juuri minulle? Onko nyt otollinen hetki tarttua määräaikaiseen sopimukseen vai...

27.12.2021 | blogi

Uudenvuoden terveiset Sami "Musti" Jauhojärveltä

”Kun maass´ on hanki ja järvet jäässä, ja silmä sammunut auringon…” Vuoden pimein aika on taas ohitettu ja valoa kohti mennään ensin kukon askelin ja...