Kouvolan Asuntomessuilla on uusinta asumista historiallisessa miljöössä – vinkkejä ja innovaatioita

TakaisinVanhan historiallisen varuskunta-alueen, Pioneeripuiston, alueella punaiset tiilirakennukset ovat saaneet seurakseen monenlaisia modernin asumisen muotoja.

Alueella voi tutustua ekologiseen puurakentamiseen, vanhojen rakenteiden kunnostamiseen, oikeanlaisiin korjausmenetelmiin sekä tietysti rakentamisen uusiin innovaatioihin ja upeisiin sisustuksiin. Tässä muutamia poimintoja messujen annista.

Persoonalliset valaisimet

Valo on tärkeä osa asumista ja valaisimet tärkeä osa sisustusta. Ledit ovat jo itsestäänselvyys ja valaisimissa on löydetty taas mielenkiintoisia ja persoonallisia, sekä taloon että asukkaan makuun sopivia ratkaisuja.

Aironneito-valaistus

Sisustuksessa on nyt myös väriä. Tässä Airon Neito -talon valaistusta, valaisimet e-lite.

Aironneito-valaisin

Ei ihan niin tavallista. Edelleen Airon Neito -talosta, valaisin Valohuoneelta.

ABC-mobiili-sisäkuva

Trendikäs ja luonnoläheinen rottinki näkyy valaisimissa ja kalusteissa. Kuva ABC-talosta / Asuntomessut, Tavaton Media.

Miltä tuntuisi nukkua aina taivaan alla?

Sohvalla tai sängyssä pötköttäessä voi nyt ihailla sinistä taivasta, tähtikirkasta yötä tai vaikka revontulia. Vesa-Matti Moilasen kehittämä uudenlainen lasikattoelementti avaa näköalan taivaalle. Lasikattoelementit ovat kantavia elementtejä – sähkölämmitteistä, viisinkertaista lasia. Messutalossa ne vuorottelevat huopaelementtien kanssa. Lasirakenne kantaa isonkin lumikuorman ja lämpö pitää huolen siitä, ettei lumi jää pilaamaan näkyvyyttä. Lasissa on myös UV-suoja, ja liikaa valoa hillitsemään makuuhuoneeseen on tulossa kauko-ohjattavat pimennysverhot. Innovaatiolle on haettu patentti ja se on nähtävillä asuntomessuilla Korea-talossa.

lasikatto

Messutalossa makuuhuoneen lisäksi myös olohuone ja keittiö ovat yläkerrassa. Taivasnäköalasta pääsee näin nauttimaan enemmän.

Kuka kaipasi huoltovapaita pihakalusteita?

Graniittikalusto kestää hurjimmatkin pihajuhlat. Pöytien ja tuolien sijaintia ei ehkä tule muuteltua aivan pienen päähänpiston takia.

graniittikalusteet

Rantasaunan löylyt tavalliseen sähkökiukaaseen

Kastee-järjestelmä lupaa sähkökiukaan käyttäjille pehmeämmät löylyt, 25 % säästön energiankulukseen ja pitemmän keston puumateriaalille. Järjestelmän ideana on kosteus. Löytyä ei tarvitse välttämättä heittää, sillä kiuas pitää olosuhteet miellyttävinä. Kiuas yhdistetään paineveteen ja automatiikka sumuttaa kiukaan sisään höyryä, joka pitää ilman kosteana. Tunnetusti kosteampi ilma on helpompi hengittää ja miellyttävään saunomiseen riittää 60-65 asteen lämpötila. Se taas vähentää olennaisesti saunomisen kustannuksia. Lisää tietoa: www.kastee.fi

kastee

Järjestelmä voidaan yhdistää myös olemassaolevaan kiukaaseen.

Taidetta uudella tavalla

Taiteilija Johanna Oraksen mukaan asuntomessujen Taide-talo on ainutlaatuinen esimerkki taiteen käytöstä sisustuksessa. Maalausten lisäksi sisustuksessa on käytetty taideteoksista jalostettuja tekstiilejä ja tapetteja.

taidekoti

Taide-talo on sisustettu yhteistyössä taiteilija Johanna Oraksen kanssa.

Sähköpolkupyörä vie retkelle kerralla koko konkkaronkan

Muksubussi on kätevä tapa matkustaa joukolla vaikka lähipuistoon leikkimään. Mukaan mahtuu kuusi muksua tavaroineen ja polkijan taakkaa keventää se, että polkupyörä on sähköavusteinen. Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusiston mukaan lapset ovat retkistä innoissaan. Etenkin perhepäiväkodeissa pyörä antaa mahdollisuuden keksiä mukavaa vaihtelua arkipäivän touhuihin.

muksubussi

Lavastetusta kuvasta poiketen oikean matkan aikana sekä polkijalla että mukana matkustavilla pitää olla kypärät päässä. Pyörä on tieliikennekelpoinen.

Yhteisöllistä asumista ikääntyneille

Oma esteetön asunto yhdessä kolmen naapurin kanssa samassa talossa yhteisine tiloineen on uudenlainen tapa viettää eläkepäiviä. Messualueen Virkkulankylässä on yhteisen korttelitalon lisäksi kahdeksan neljän huoneiston taloa eli yhteensä 32 asuntoa, joten sopivanhenkistä seuraa varmasti löytyy. Messujen aikana pääsee tutustumaan kolmeen kuvitteellisille asukkaille sisustettuun asuntoon sekä yhteiseen korttelitaloon.

virkkula

Virkkulankylän yksiössä on neliöitä 32,5 ja vuokra on 590 e/kk. Asukkaiksi voivat hakea yli 55-vuotiaat.

Virkkulankylä-korttelitalokaislikko-sisäkuva

Virkkulankylän asukkaiden yhteisenä tilana on korttelitalo Kaislikko. Kuva: Asuntomessut/Tavaton Media.

Lapinjärvitalot palvelevat elämän loppuun saakka

Siirrettävät Lapinjärvitalot ovat esteettömiä ja toimivat tarvittaessa myös tehostetun palveluasumisen asuntoina jopa muistisairaille. Talot on rakennettu neljän talon kokonaisuuksina ja jokainen talo on oma asuntonsa.

lapinjarvitalo-1

Lapinjärvitalossa asumista on helpotettu sähköisten apuvälineiden avulla. Keittiökaappeihinkin ulottuu paremmin, kun ne saa kaukosäätimen avulla laskettua alas omalle korkeudelle.

Lapinjärvitalot-sininen-sisäkuva-1

Kouvolasta talot siirtyvät omalle paikalleen Lapinjärvelle. Kuva: Asuntomessut/ Tavaton Media.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.11.2022 | Sähkön hinta

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista,...

26.10.2022 | Energiaa

Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun...

19.10.2022 | Energiaa

Kun ruoka tulee kotiin laatikossa

Ruoanlaitto kotioloissa voi joskus tuntua puuduttavalta, etenkin etätöiden aikaan, kun aikaa on vähän ja ideat käytetty. Moni on kokeillut ruoan...