Pohditko, kannattaako aurinkopaneelit hankkia? Todennäköisesti – moni asia tukee sitä, että aurinkopaneelit voivat olla hyvin kannattava investointi. Esittelemme seitsemän eri näkökulmaa, joista aurinkopaneelien kannattavuus muodostuu.
Näistä syistä aurinkopaneelit ovat kannattavia:
- Aurinkopaneelien avulla säästät rahaa sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja sähköverosta.
- Aurinkopaneelien käyttöikä on jopa 40 vuotta. Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin vähintään kaksi kertaa käyttöikänsä aikana.
- Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja niiden teho on noussut viime vuosina.
- Aurinkopaneelit on helppo mitoittaa vastaamaan omaa tarvettasi, jotta ylijäämäsähköä syntyy mahdollisimman vähän.
Kuulostaa aika mukavalta, vai mitä? Ihan jokaiseen kotiin aurinkopaneelit eivät tietenkään sovi, mutta erityisesti paljon sähköä kuluttavissa talouksissa niistä saa todellista säästöä ja mielenrauhaa. Ja tietenkin aurinkopaneelien tuottama uusiutuva energia tukee puhdasta siirtymää!
Käydään sitten läpi seitsemän seikkaa, joista aurinkopaneelien kannattavuus muodostuu ja mistä voit tietää, kannattaako juuri sinun hankkia aurinkopaneelit kotiin tai mökille.
Voit laskea aurinkopaneelilaskurilla, kuinka monta paneelia tarvitset, paljonko ne tuottaisivat ja paljonko säästäisit niillä vuosittain.
1. Aurinkopaneelien määrän ja tehon oikea mitoitus
Aurinkopaneelien oikea mitoitus on kaikkein tärkein tekijä niiden kannattavuudessa. Ylimitoitus voi pidentää niiden takaisinmaksuaikaa aivan turhaan.
On aina kannattavinta mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä niin, ettei siitä juuri synny ylituotantoa. Ylijäämäsähkö voi myydä verkkoon, mutta sen taloudellinen hyöty ei ole yhtä suuri kuin jos käyttäisit saman sähkön itse.
Aurinkopaneelien omakäyttöastetta voi nykyään nostaa myös akustoilla. Akustoon voit ladata esimerkiksi päivällä syntyneen ylijäämäsähkön odottamaan iltaa. Erityisesti älyohjattu akusto optimoi tarkasti oman aurinkosähkön lataamista ja purkamista takaisin käyttöön, jotta säästät rahaa.
Lumme Energian ammattilaiset auttavat suunnittelemaan, millainen aurinkosähköjärjestelmän mitoitus sopii juuri sinun kohteeseesi. Pyydä tarjous ja asiantuntijat ovat sinuun yhteydessä. Laskemme yhdessä, kuinka monta paneelia oikeasti tarvitset, mitä ne tuottavat ja paljonko niillä säästät.
2. Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen
Voit hyödyntää kotitalousvähennystä aurinkopaneelien asennuksessa. Asennuskulut muodostavat noin 25–40 prosenttia kaikista aurinkopaneelien hankintakustannuksista. Osuus riippuu hieman paneelien ja invertterien hinnasta.
Vuonna 2025 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 1 600 euroa vuodessa henkilöä kohden, eli jos hankit paneelit yhdessä puolison kanssa, voitte molemmat hyödyntää sitä. Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon verkkosivuilta.
Kotitalousvähennyksellä saa siis todella merkittävää hyötyä aurinkopaneelihankintaan!
3. Asennusmahdollisuudet katolla
Katon suunnalla sekä jyrkkyydellä on vaikutusta aurinkopaneelien tuottoon. Parhaimman tuoton saa etelään suunnatuista paneeleista. Myös itään ja länteen suunnatut paneelit ovat kannattavat, koska niillä saa talteen aamun tai illan aurinkoenergian. Monissa kodeissa sähköä kuluu myös noina aikoina enemmän kuin keskellä päivää.
Ainoastaan pohjoinen, koillinen ja luode ovat kannattamattomia ilmansuuntia aurinkopaneeleille. Jos talossasi on siis vaikkapa pulpettikatto pohjoiseen, sille ei kannata asentaa paneeleita.
Parhaimman tuoton saat, jos aurinkopaneelit voidaan asentaa noin 40 asteen kulmaan. Optimaalisesta kallistuskulmasta tulee kuitenkin poiketa melko paljon (jopa reilu 20 astetta), ennen kuin se alkaa näkyä vuosituotannon määrässä selkeästi. Lähes aina paneelit voi huoletta asentaa katon omaan kulmaan.
Aurinkopaneelit voi asentaa myös telineisiin maahan, jolloin ne voi suunnata juuri sopivaan ilmansuuntaan ja juuri oikeassa kulmassa. Asiantuntija voi arvioida, milloin maa-asennus on järkevä vaihtoehto kohteessa.
4. Kiinteistösi sijainti ja ympäristö
Aurinkopaneelien sijainti vaikuttaa niiden tuottoon ja sitä kautta kannattavuuteen – Suomessa kuitenkin verrattain vähän. Etelä-Suomessa vuosittaisen säteilymäärät ovat suuremmat kuin Pohjois-Suomessa, mutta erot eivät ole kovin suuria. Yleensä myös pohjoiseen Suomeen kannattaa asentaa aurinkopaneeleita, vaikka hyödyt eivät yltäisi ihan samalle tasolle.
5. Aurinkopaneelien käyttöikä
Nykypaneelit kestävät 30–40 vuotta ja niillä on jopa 25 vuoden tehontuottotakuu. Se tarkoittaa sitä, että takuun aikana niiden teho laskee korkeintaan 20 prosenttia valmistajan ilmoittamasta maksimitehosta.
Invertterin elinkaari on yleensä 15–20 vuotta. Invertteri on helppo vaihtaa uuteen, kun se tulee käyttöikänsä päähän, eli se ei vaikuta aurinkosähköjärjestelmän käyttöikään.
Lumme Energian myymät paneelit ovat laadukkaita ja kestävät leveyspiiriemme ankarat ja vaihtelevat sääolosuhteet, kuumasta kesästä kylmään talveen ja loskasta pakkaseen. Tarjoamme valmistajien tehontuottotakuiden lisäksi myös omat takuumme, jotka ovat alan pisimpiä.
Tällä hetkellä aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin noin 8–15 vuodessa. Kaikki paneelien sen jälkeen tuottama sähkö on puhdasta voittoa. Tarkan takaisinmaksuajan laskenta voi olla joskus hankalaa, koska esimerkiksi sähkön hintatasoa on vaikea, ellei jopa mahdoton ennustaa vuosiksi eteenpäin. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin vähintään kahteen kertaan, etenkin, kun valitsee laadukkaat ja pitkäikäiset paneelit.
Lue lisää aurinkopaneelien takaisinmaksuajan laskennasta.
6. Aurinkopaneelit vaikuttavat asuntosi arvoon
Aurinkopaneelit vaikuttavat myös asuntosi arvoon. Jos myyt joskus kotisi, aurinkopaneelit voivat nostaa sen myyntihintaa muutamia prosentteja. Selvin hyöty on siitä, että aurinkopaneeleilla varustettu koti kiinnostaa ostajia enemmän ja ne menevät tyypillisesti nopeammin kaupaksi kuin paneelittomat kodit.
Lue lisää, mitä kiinteistönvälittäjä kertoo aurinkopaneeleiden vaikutuksesta asuntomarkkinoilla!
7. Energiamarkkinan ja sähkön hinnan muutokset tulevaisuudessa
Mitä enemmän sähkön hinnat ja sähkön siirtohinnat nousevat tulevaisuudessa, sitä kannattavampaa on oman aurinkosähkön tuottaminen.
Aurinkopaneelit tuovat myös mielenrauhaa, kun sähkömarkkinat muuttuvat ja epävarmuus sähkön hintatasosta ja jopa riittävyydestä lisääntyy. Riippumatta siitä, mitä sähkö maksaa vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua, aurinkopaneelit tuottavat aina siivun kotisi tarvitsemasta sähköstä.
Lue lisää aurinkopaneelien roolista tulevaisuuden sähkömarkkinassa.
Näin lasket, paljonko saat sijoitetulle pääomalle tuottoa
Aurinkopaneelien kannattavuutta voi mitata myös sijoitetun pääoman tuottoprosentilla. Mitä enemmän säästät sähkökustannuksissa, sitä parempi on sijoitetun pääoman tuotto.
Laskentakaavassa sijoitetun pääoman tuottoprosentti saadaan, kun saatu nettotuotto kerrotaan sadalla ja jaetaan sijoitetulla pääomalla.
Sijoitetun pääoman tuotto-% = 100 * nettotulos / sijoitettu pääoma |
Esimerkki: jos 5 800 euron aurinkosähköjärjestelmällä saavutaan vuosittain noin 280 euroa säästöä sähkölaskussa, tarkoittaa se 4,83 prosentin vuosittaista pääomatuottoa sijoitukselle.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että tällaiset laskelmat eivät aina kerro koko totuutta. Kuten sanottua, esimerkiksi sähkön hintaa on vaikeaa ennustaa vuosien saati vuosikymmenten päähän. Pääomatuotto antaa kuitenkin osviittaa siitä, ovatko paneelit sinulle kannattavia tämän hetken hintatasoilla.
Kannattaako aurinkopaneelit asentaa mökille?
Kyllä, aurinkopaneelit kannattaa asentaa myös mökille! Paneelit voivat olla jopa vielä kannattavampi investointi kesämökillä. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa maaliskuusta marraskuuhun, mutta paras tuotantokausi osuu juuri mökkeilysesonkiin. Kesämökki voi siis olla jopa omavarainen kesällä.
Kesämökkien aurinkopaneeleissa on myös se hyvä puoli, että mökillä sähkönkulutus painottuu enemmän niille tunneille, kun aurinkosähköä syntyy enemmän, ei siis pelkästään aamuihin ja iltoihin.
Haluatko asiantuntijan näkemyksen? Tilaa kohdekartoitus
Voit tilata meiltä myös kohdekartoituksen, eli paikan päällä tai etänä tehtävän suunnittelukäynnin! Kohdekartoituksessa asiantuntijamme käyvät läpi energiantarpeesi sekä laativat sinulle aurinkopaneelien tuotantosimulaation. Kartoitus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään.
Aurinkopaneelien tuotantosimulaation avulla tiedät, paljonko paneelit tuottaisivat energiaa ja kuinka paljon niillä säästäisit. Näin saat sinulle räätälöidyn tarjouksen paneeleista, eikä oman aurinkosähköjärjestelmän tuotto ja kannattavuus ei pääse tulemaan yllätyksenä!