Kahvihetki keskellä metsää

Takaisin

Puhdas vesi, nuotion lämpö ja hyvä seura – siinä resepti ikimuistoiselle nokipannukahville. Asiakkaidemme vinkit vievät sinut suoraan savun tuoksuun ja hiljaisen luonnon äärelle. Ota hetki itsellesi ja nauti!

Valtaosa vastaajista luotti perinteiseen nuotiokahvin valmistusohjeeseen: tärkeintä on puhdas vesi ja kunnollinen nuotio. Jotkut sulattivat veden lumesta, toiset hakivat purosta. Vesi kiehautettiin nuotiolla, joukkoon lisättiin reilu keko kahvijauhetta, ja kahvi kiehautettiin pari kertaa uudelleen. Juoman selkeyttämiseen käytettiin joko tilkka kylmää vettä tai kopautettiin pannun kylkeä – molemmilla tavoilla oli kannattajansa. Pala sokeria pannussa auttoi porojen laskeutumisessa.

Porokahvi oli useimpien suosikki, mutta osa käytti myös suodatinkahvia, jota ei kiehautettu enää lisäyksen jälkeen. Jokunen vannoi murukahvin nimeen.

Mausteina kokeiltiin kanelia, kardemummaa, kookosöljyä, voita ja suolakiteitä, joiden sanottiin poistavan veden sivumaun. Kahvin joukkoon lisättiin myös maitoa, kermaa tai kaurajuomaa – tai nautittiin se mustana. Sokeria käytettiin maun mukaan, ja joillain kahvikuppi sai lisälämmön tilkasta terästystä.

nokipannu_nuotioJa se nauttiminen

Kahvi nautittiin kuksasta, peltisestä pakista, posliinikupista tai vaikka kertakäyttömukista. Nuotiolla maistuvat nuotiomakkara ja kunnon voileivät, mutta makean ystävät suosivat voisilmäpullia, tikkupullia, kotitekoisia korvapuusteja, muurinpohjalettuja ja tuoreita munkkeja. Yksi suosikeista oli leipäjuusto, jota nautittiin joko paloiteltuna kuumaan kahviin tai kuumennettuna lakkahillon, marjojen ja kinuskikastikkeen kanssa.

Tärkeintä nuotiokahvin nauttimisessa oli kuitenkin kokonaiselämys: aidot maut, nuotion räiske, savun tuoksu ja hyvä seura. Pieni kahvihetki luonnon keskellä, hiljaisuuden sylissä ja elävän tulen äärellä tarjoaa parhaimmillaan elämyksen, joka lämmittää pitkään.

Upeita kahvihetkiä luonnon helmassa! Näillä ohjeilla kannattaa kokeilla kahvin tekemistä hieman uudella tavalla.

”Tarvitaan 1,5-2 mitallista (á 7 g) tummapaahtoista (3-4,5 aste) pannujauhatuskahvia kuksallista kahvia kohden. Vettä 1 kuksallinen enemmän kuin haluttu kahvimäärä. Vesi kiehautetaan pitäen pannua vakaassa kepissä tai telineessä nuotion päällä. Otetaan pannu syrjään ja lisätään kahvinpurut veteen. Hämmennetään varoen. Pannu takaisin tulille ja kiehautetaan varoen. Otetaan pannu sivuun ja säikäytetään kahvi lisäämällä loiskaus kylmää vettä. Nautitaan, kun purut painuvat pohjalle.”


”Tässä puolustusvoimien malli. Pakkiin vettä pakin yläosassa olevaan pokkaukseen asti. Sitten vesi kiehumaan. Kun kiehuminen alkaa, pakki syrjään ja kolme kourallista kahvinpuruja pakkiin ja uusi kiehautus. Sitten keitos tekeytymään hetkeksi ja puukon hamaralla kolme iskua pakin kylkeen. Sen jälkeen kuksa esiin ja nauttimaan vaikkapa korvapuustin keralla.”


”Kahvit Hartikaisen tapaan. Nuotiopannun vesi kiehautetaan ja otetaan pois tulilta. Lisätään nuoren naisen rinnan kokoinen kartio pannujauhettua kahvia. Laitetaan kansi päälle muutamaksi minuutiksi, kopistellaan puukon kahvalla siten, että pannuun muodostuu kauniin vaaleanruskea crema. Annetaan kahvin laskeutua kunnolla, sitten nautitaan ilma lisukkeita kuksasta nuotiotulilla. Ohje on saatu 40 vuotta sitten ivalolaiselta rajamieheltä.”


”Keitä vesi kiehuvaksi metsässä nuotiolla. Ota pannu pois tulelta ja laita sinne höystöt ja 2 merisuolaraetta. Kiehauta ja anna seistä vähän aikaa, kaada kuksaan tilkka pannusta ja kaada takaisin pannuun. Anna seistä niin kauan, että höystöt ovat painuneet pohjaan. Nauti kuksasta hyvässä seurassa nautiskellen”


”Mettässä nuotiolla vinkkakepin päässä olevassa kahvipannussa kiehautethaan vesi ja kouramitala höystöjä sekhaan. Sitten kiehautethaan vielä kerran sen verran, että valmis kahvi ei kiehu yli. Otethaan pannu nuotion sivhuun, ja puutikulla sekotelhaan vielä. Ootelhaan pari minuuttia ja eiku nauttimhaan mustana!”


”Kiehauta vesi, lisää kahvia, kunnes lusikka kelluu, lisää vielä vähän. Kiehauta. Anna seisoa 5 minuuttia ja kopauta puukolla pari kertaa pannuun. Tarjoile kuumana kuksaan.”


”Kiehuneen veden päälle kahvipannuun laitetaan sopivan kokoinen keko kahvinpööniä. Laitetaan kansi päälle ja jätetään nuotion lämpöön hautumaan. Kun pöönät ovat viettäneet, niin pistetään puukolla pööniin pari kolme reikää. Kuuma vesi kuplii pöönien päälle ja ne vettyvät lopullisesti. Odotetaan noin kolme minuuttia ja kopautetaan pannua alustaan pari-kolme kertaa. Annetaan tämän jälkeen pannun seistä muutaman minuutin ja nautitaan todella hyvää kahvia.”


”Nokipannukahvi nautitaan mustana huulisokerin kanssa, voi laittaa lorauksen maitoa sekaan ken haluaa.”


”Kuppiin ensin paloiteltu leipäjuusto ja päälle kahvi. Juodaan kahvi ja lopuksi syödään juusto.”


”Nautitaan konjakki kyytipoikana ja havunneulaset kahvin seassa "kahvileipänä".


”Nautitaan omasta kuksasta, luonnon rauha ja kauneus lisukkeena.”


”No mettässä voi lorhauttaa vaikka tipan kossua sekhaan.”

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.04.2025 | Elämän energiaa

Puhdasta vettä mökille: Vinkit juomaveden suodattamiseen ja puhdistamiseen

On tärkeää varmistaa, että mökilläkin juomavesi on puhdasta ja turvallista käyttää. Onneksi nykyaikaiset suodatuslaitteistot tarjoavat tehokkaita...

Vaatteet raikkaiksi höyryllä

Miksi rasittaa vaatteita pesulla, jos ne eivät ole likaisia? Höyryohjelma poistaa hajut sekä säästää energiaa ja lompakkoa.

09.04.2025 | Energiaa

Mistä tunnistan luotettavan sähköurakoitsijan?

Varsinaiset sähkötyöt on aina teetettävä sähköalan ammattilaisella. Sähköalan töistä ja niiden valvonnasta säädetään sähköturvallisuuslaissa. Lain...