Aurinkosähköjärjestelmä voi kattaa jopa neljänneksen taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta

Takaisin

Aurinkosähköön satsaaminen on taloyhtiölle järkevä sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan alle kymmenessä vuodessa. Taloyhtiöt voivat saada aurinkosähköjärjestelmille ARA-tukea jopa 25 prosenttia investoinnin hinnasta. Jotta taloyhtiö saisi aurinkosähköstä irti parhaat hyödyt, osakkaiden kannattaa perustaa oma energiayhteisö.

Oma aurinkovoimala kasvattaa taloyhtiön arvoa, tuo huomattavaa vuotuista säästöä ja laskee samalla taloyhtiön hiilijalanjälkeä. Vuoden 2021 alussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä aurinkosähköstä on tullut taloyhtiöille entistä kannattavampaa, sillä aurinkosähköä voidaan nyt jakaa asuntoihin ilman erillisiä kuluja. Aurinkosähkön avulla voidaan kattaa keskimäärin noin 10–25 prosenttia taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta.

Taloyhtiön oma aurinkovoimala:

  • kasvattaa taloyhtiön arvoa.
  • tuo osakkaille huomattavaa vuotuista säästöä.
  • parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta.
  • pienentää taloyhtiön hiilijalanjälkeä ja E-lukua.
  • on kustannustehokas ja ekologinen tapa tuottaa lisäsähköä taloyhtiön tarpeisiin.
  • tuottaa sähköä myös asuntoihin, kun osakkaat perustavat energiayhteisön.
  • on kätevää rahoittaa taloyhtiön ARA-avustuksen turvin.
Uusi laki tekee aurinkosähköstä taloyhtiöille entistä kannattavampaa

Lakimuutoksen ansiosta taloyhtiöiden ei tarvitse enää maksaa itse tuottamastaan  aurinkosähköstä. Aikaisemmin aurinkosähkön siirtämisestä saman kiinteistön välillä on pitänyt maksaa sähkönsiirtomaksu ja sähkövero, joten aurinkosähköä on kannattanut hyödyntää vain kiinteistösähköön kuten hissien, käytävävalojen tai saunan toimintaan. Nyt aurinkosähköä kannattaa jakaa myös kiinteistön asuntoihin. 

Asukkaiden muodostama energiayhteisö päättää taloyhtiön aurinkosähkön jakelusta

Etujen hyödyntäminen vaatii taloyhtiöltä oman energiayhteisön perustamista. 

Energiayhteisö on taloyhtiön osakkaiden muodostama yhteisö, jonka perustamisesta päätetään taloyhtiön yhtiökokouksessa.  

Energiayhteisö perustetaan sen verkkoyhtiön kautta, joka hallinnoi oman alueen sähköverkkoa. Aivan kaikissa verkkoyhtiöissä energiayhdistyksen perustaminen ei vielä onnistu, mutta lain mukaan kaikkien yhtiöiden on otettava käyttöön energiayhteisön mahdollistava hyvityslaskelma 2023 alkuun mennessä. Energiayhteisö perustetaan yleensä alueen verkkoyhtiön nettisivuilla. 

Taloyhtiön energiayhteisö päättää aurinkojärjestelmän hankkimisesta ja sopii, millä prosentilla kiinteistösähkön yli menevä aurinkosähkön tuotto jaetaan taloyhtiön asukkaille. Jaosta käytetään nimeä hyvityslaskelma. 

Yleensä hyvityslaskelma toteutetaan sen mukaan, kuinka paljon asuinneliöitä kunkin osakkaan hallussa on. Toinen vaihtoehto on tarkastella eri asuntojen sähkönkulutusta ja jakaa aurinkosähkön osuus asuntoihin kulutuslaskelman perusteella.

Huoli pois, hoidamme kaiken tarvittavan!

Kun taloyhtiö kiinnostuu aurinkosähköstä ja haluaa perustaa oman energiayhteisön, ensimmäiseksi kannattaa kartoittaa taloyhtiön tarve. 

Me Lumme Energialla tutkimme taloyhtiön jokaisen asunnon tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot ja kiinteistösähkön kulutustiedot. Tietojen pohjalta laskemme taloyhtiön energiatarpeet. Sen jälkeen mallinnamme aurinkovoimalan piirrossuunnitelmaksi ja simuloimme aurinkopaneelien laskennallisen tuoton.  

Laskelmien perusteella aurinkosähköjärjestelmä voidaan mitoittaa taloyhtiölle optimaalisesti niin, että paneelien omakäyttöasteesta saadaan mahdollisimman korkea. 

Tilaa meiltä kartoitus!  Siirry lomakkeelle

Tavoitteemme on, että aurinkosähköinvestointi olisi taloyhtiölle mahdollisimman kannattava.

Autamme taloyhtiötä myös ARA-avustuksen hakemisessa ja pystymme laskemaan tarkasti sen, kuinka paljon säästöjä taloyhtiö voi aurinkosähköllä saavuttaa. Säästöjä syntyy, kun sähkö- ja sähkönsiirtomaksut pienevät. Ostetun kiinteistösähkön kulutuksen kutistuessa myös yhtiövastike yleensä pienenee.  

Tuemme taloyhtiöitä myös sen jälkeen, kun aurinkopaneelit on otettu käyttöön. Hoidamme muun muassa aurinkopaneelien takuuseen ja huoltoon liittyvät asiat.

Taloyhtiön aurinkovoimala on pitkäikäinen ja kannattava sijoitus

Lakimuutoksen ansiosta taloyhtiöiden kannattaa satsata entistä isompiin aurinkosähköjärjestelmiin, joilla voidaan kattaa asukkaiden sähkönkulutus yhä tehokkaammin. Isommat järjestelmät ovat taloyhtiöille suhteellisesti pienempiä edullisempia.

Aurinkosähköpaneelien asennus ei vaikuta taloyhtiön normaalielämään,
ja ne saadaan toimintakuntoon yleensä parissa viikossa.
 

Aurinkosähköjärjestelmä sopii loistavasti myös uudiskohteisiin: osakkaiden kannattaa siis miettiä energiayhteisön perustamista jo silloin, kun tuleva koti on vasta rakenteilla. Aurinkosähköjärjestelmät kestävät aikaa useita kymmeniä vuosia, ja ne maksavat itsensä takaisin keskimäärin kymmenessä vuodessa. 

Taloyhtiöt voivat saada energiaremonttiin ARA-tukea

Oma aurinkovoimala parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta ja pienentää E-lukua. Taloyhtiöt voivat saada 25 prosentin ARA-energiatukea aurinkosähköjärjestelmän hankintaan, jos kiinteistön E-luku pienenee energiaremontin myötä tarpeeksi. Tuen saamisessa eduksi lasketaan myös taloyhtiön jo tehdyt remontit kuten öljylämmityksen aiempi poisto. E-luvun arvioimiseen taloyhtiöt saavat apua pätevöityneiltä energiatodistuksen laatijoilta.  

Millaiset aurinkopaneelit sopivat teidän taloyhtiönne katolle parhaiten?

Tilaa meiltä kartoitus!  Siirry lomakkeelle

Lue myös blogimme: Ristiinalainen rivitaloyhtiö perusti aurinkovoimalan

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...

18.01.2024 | uutinen

Energialähettiläs Ida Hulkko haastaa lisäämään kasvisruokapäiviä viikkoon

Lumme Energian energialähettiläs, kilpauimari Ida Hulkko panostaa arjessaan kestäviin valintoihin. Pitkän radan EM-mitalisti ei tuhlaa vettä sen...

29.12.2023 | blogi

Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon – Ota nämä asiat huomioon!

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa...