Ristiinalainen rivitaloyhtiö perusti aurinkovoimalan

Takaisin

Ristiinalaisen rivitaloyhtiön pihalla Etelä-Savossa seisoo tyytyväisiä miehiä. Vaikka syystaivas työntää vettä niskaan enemmän kuin miehet toivovat, autokatoksen nurkassa oleva invertteri kertoo aurinkovoimalan toimivan myös sateella.

Asunto-osakeyhtiö Mikkelin Ristiinan Jääkäri on Savon ensimmäinen rivitaloyhtiö, joka on rakennuttanut oman aurinkovoimalan autokatoksensa katolle.

Asunto-osakeyhtiö Mikkelin Ristiinan Jääkäri teki Jääkärinkujalla keväällä rohkean päätöksen. Se päätti tilata Lumme Energialta aurinkovoimalan. Autokatoksen katolla aurinkoenergiaa kerää talteen 30 aurinkopaneelia. Rivitaloyhtiön aurinkovoimala on Savon ensimmäinen taloyhtiöön rakennettu voimala. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tauno Tuhkanen ja hallituksen jäsen Esko Surakka ovat nyt tyytyväisiä miehiä. 

ristiinan-voimala-tyytyvaiset-nettiinOikealla as.oy Mikkelin Ristiinan Jääkärin hallituksen puheenjohtaja Tauno Tuhkanen, keskellä aurinkovoimalan myynyt Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen ja vasemmalla taloyhtiön hallituksen jäsen Esko Surakka.

 

– Ei tämä meistä mitään rohkeutta vaatinut. Pikemminkin taloyhtiön yksituumainen päätös aurinkopaneeleista on nykyaikaa. Se oli meiltä energian suhteen kokonaisvaltainen ja ekologinen ratkaisu, Tauno Tuhkanen ja Esko Surakka kertovat.

Ensimmäinen rivitaloyhtiöön hankittu aurinkovoima rakennettiin autokatoksen katolle. Asennustyö sujui sutjakkaasti parissa päivässä.
– Meillä on taloyhtiössä kahdeksan asuntoa ja aurinkovoimala tuottaa sähkön taloyhtiön omiin sähköä tarvitseviin kohteisiin piha- ja katosvalaistukseen  ja muuhun, miehet kertovat.

ristiina-voimala-sisakatto-nettiinLumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen kertoo asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalle Tauno Tuhkaselle (oikealla) ja hallituksen jäsenelle Esko Surakalle (vasemmalla) autokatoksen katolle rakennetun asennuksen etuja.

 

Mikkelin Ristiinan Jääkäri on muutenkin edistyksellinen rivitaloyhtiö. Neljävuotiaan taloyhtiön asunnot lämmitetään maalämmöllä. Nyt myös muu sähköntarve syntyy auringosta. 30 paneelia tuottavat sähköä sen verran, että ylijäämä sähkö myydään Lumme Energialle muiden sähkön tarvitsijoiden käyttöön.
– Vielä meillä ei ole tietoa eikä edes arviota, minkä verran voimalamme on myynyt sähköä eteenpäin. Kun syksy tulee, taloyhtiön hallitus tekee ”rätingit”, miehet kertovat.

Tauno Tuhkanen ja Esko Surakka sanovat, että autokatos oli oivallinen paikka 30 paneelille. Katos on hieman kalteva ja paneelien asennus oli helppoa. Ympäristössä ei ole varjostavia puita eikä muita rakenteita. Aurinko ja valo pääsevät paistamaan katolle koko päivän.

– Autokatoksen katto oli aiemmin naakkojen ja muiden lintujen tepastelupaikka. Nyt se on tuottavammassa käytössä, miehet nauravat.

ristiinan-voimala-keskustelu-nettiinTaloyhtiön hallituksen jäsenet Esko Surakka (vasemmalla) ja Tauno Tuhkanen (oikealla) sanovat, että autokatoksen katto oli naakkojen tepastelupaikka. Nyt katolla on 30 aurinkopaneelia ja Sauli Kuparisen tutkima invertteri katoksen nurkassa. Miehet sanovat aurinkopaneelien sähköntuoton ainakin vähentävän paineitta rivitaloyhtiön vastikkeen korottamiseen.

Lumme Energialta hankittuun ristiinan-voimala-paperit-nettiinaurinkovoimalaan ristiinalainen rivitaloyhtiö päätyi asennuksen ja huollon luotettavuuden takia. Toki tarjouksia oli hankittu muiltakin, mutta iso toimittaja koettiin varmaksi ja turvalliseksi.

Lumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen esittelee taloyhtiön Tauno Tuhkaselle (keskellä) ja Esko Surakalle (vasemmalla) aurinkovoimalan tuottokäppyröitä.

ristiinan-voimala-opastusta-nettiin

Lumme Energian Sauli Kuparinen (vasemmalla) neuvoo asunto-osakeyhtiön Esko Surakalle ja Tauno Tuhkaselle (keskellä) invertterin eri valikkoja.

 

 

Sauli-Kuparinen-nettiinLumme Energian tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen kertoo, että kyselyjä taloyhtiöiltä on aurinkopaneeleista tullut paljon. Ristiinassa ehdittiin toteutukseen ensimmäisenä.

– Kerrostaloonkin aurinkopaneelit voidaan rakentaa, mutta rivitaloissa autokatosasennuksen etu on se, ettei katolla ole ilmanvaihtokoneita tai tuuletushormeja varjostamassa.

Autokatoksien katolla on satoja neliöitä tasaista käyttämätöntä pintaa, jonne paneelisto on helppo asentaa, sanoo Sauli Kuparinen.

Lumme Energian asennustiimit tekevät pelkästään aurinkosähköjärjestelmien asennuksia. Niitä ei tehdä oman toimen ohella ja asennus onnistuu rivakasti ja luotettavasti. Asennustiimeillä on työvälineet ja tekniikka hallussa ja asennustarvikkeet tulevat tontille valmiiksi mitoitettuina. Alle 40 paneelin asennus vie aikaa 1-2 työpäivää.

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu kun Lumme Energia on mukana.

Jutellaanko lisää?

Ota yhteyttä
Kari Toiviainen

Kirjoittaja

Kari Toiviainen Karilla on takana lähes 50 vuoden toimittajakokemus sanomalehdistä ja Yleisradiosta. Viimeiset 17 vuotta Kari oli Yle Etelä-Savon maakuntaradion päällikkönä. Kari toimii nykyään freelancerina ja tekee yrityksensä nimiin useille eri medioille juttuja.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

03.07.2020 | blogi

Toivakan kunnalle oma aurinkovoimala Lumme Energialta

Kunnilla ja pk-yrityksillä on aurinkoenergian hyödyntämisessä runsaasti käyttämätöntä kapasiteettia. Toivakan kunnan tekninen johtaja Jukka Paalanen...

03.07.2020 | blogi

Taimen takaisin kaupunkipuroihin

Mikkelin keskusta-alueen reunoilla virtaa kaksi poikkeuksellisen hienoa ja monimuotoista jokireittiä Saimaalle. Rokkalanjoki laskee vetensä kaupungin...

02.07.2020 | blogi

Pesuohjelman päätyttyä

Pesua kaipaava sukkapari laitetaan pesukoneeseen, jossa sukat pyörivät iloisesti pesuaineiden huuhdellessa ne puhtaiksi. Pesuohjelman lakattua ja...