Sähköauton päästöt - alkuperällä on väliä

Takaisin

Pohjoismaissa sähköautot ovat polttomoottoriautoja puhtaampia. Kun sähkö tuotetaan uusiutuvalla energialla, ei ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksipäästöjä synny polttoaineesta laisinkaan. Sähköauto ei myöskään synnytä liikenteeseen paikallisia pienhiukkaspäästöjä. Lumme Energian EKOenergia-merkitty sähkö on uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ja se täyttää kestävyyskriteerit.

Sähköautolla pienempiin päästöihin

Liikenne sähköistyy vauhdilla ja sähkön alkuperällä on luonnollisesti merkitystä aiheutuviin päästöihin. Pohjoismaissa sähköautot ovat tutkimusten mukaan polttomoottoriautoja puhtaampia kaikissa tilanteissa. Tämä johtuu osaltaan sähkön tuotantorakenteesta, josta suuri osa on hiilidioksidivapaata. Puhtaimmillaan autoon ladattava sähkö on tuotettu kokonaan uusiutuvalla energialla, jolloin ilmastonmuutosta aiheuttava polttoaineen hiilidioksidipäästö on nolla.

Ilman polttoaineen uusiutuvaa alkuperääkin, sähköauto ei tuota liikenteessä lainkaan paikallisia hiilidioksidi- tai pienhiukkaspäästöjä. Tällöin polttoaineen päästöt syntyvät keskitetysti tehokkaissa laitoksissa ja jäävät keskimäärin kahdeksasosaan bensa-auton vastaavista päästöistä. Pienhiukkaspäästöjen vähenemä parantaa myös kaupunki-ilmaa isolla kädellä.

sahkoautonlataus_209651042

Sähköauto kaupunkiliikenteessä

Sähköauton päästöihin vaikuttaa edullisesti sen energiatehokkuus, sillä sähköauto kuluttaa vain noin kolmanneksen bensa-auton kuluttamasta energiasta. Suomessa päivittäinen ajosuorite on noin 50 km, johon sähköauto sopii erinomaisesti. Juuri kaupunkiliikenteessä sähköauton etu suhteessa polttomoottoriautoon on suurimmillaan. Sähköautoa ympäristöystävällisempää kaupunkiliikenteessä on käyttää joukkoliikennettä tai #elämäsimoottoria; polkupyörää tai jalkapatikkaa.

EKOenergiaa Lumme Energian julkisista latauspisteistä

latauspiste-vehrea-nettiinLumme Energia otti ensimmäisenä maailmassa, tammikuussa 2018, käyttöön kaikissa julkisissa latauspisteissään luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkityn sähkön. Se on uusiutuvaa energiaa, joka täyttää kestävyyskriteerit ja kerää varoja uusiutuvan energian projekteja varten.

Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioima EKOenergia on muuten parhaillaan Suomen ehdokas Pohjoismaiden Neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi. Tänä vuonna Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon teemana ovat kestävää kulutusta ja tuotantoa edistävät aloitteet, joissa tehdään vähemmällä enemmän ja paremmin. Viimeisessä vaiheessa, seitsemän ehdokkaan joukossa, on myös nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Valinta ympäristöpalkinnon saajasta tehdään tällä viikolla. Menestystä EKOenergialle!

Mika Ahola

Kirjoittaja

Mika Ahola asiakkaan odotus ja asiakkaan kokemus ohjaavat päivä päivältä vahvemmin Mikan ajatuksia liiketoiminnassa. Tältä pohjalta myynnin kehittäminen tuo tuoretta twistiä kuluttajamyynnistä vastaavan Mikan työpäiviin. Vapaalla Mika saa virtaa liikunnasta – erityisesti suunnistuksesta – jossa yhdistyvät taitoelementti ja luonnossa liikkuminen. Voit bongata hänet myös lenkkipolulta, pyörän selästä ja talvisin hiihtoladulta.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

06.10.2021 | blogi

Sähköautojen latauspisteet tulevat yritysten parkkipaikoille

Uusi laki velvoittaa asentamaan yrityskiinteistöjen yhteydessä oleville pysäköintialueille sähköajoneuvojen latauspisteitä. Laki koskee sekä uusia...

22.09.2021 | blogi

Dynaamisella kuormanhallinnalla huolettomuutta sähköauton lataukseen

Sähköauton lataus on helppoa ja huoletonta, kun dynaaminen kuormanhallinta pitää silmällä sähköliittymän kuormitusta ja säätää lataustehon...

05.07.2021 | blogi

Näin valitset: sähköauton latauspiste omakotitaloon

Sähköautojen hankinta yleistyy kovaa vauhtia. Samalla meille kuluttajille tulee pohdittavaksi, miten hoidamme sähköauton latauksen yön aikana....