Energialähettiläs Ida Hulkko haastaa lisäämään kasvisruokapäiviä viikkoon

Takaisin

Lumme Energian energialähettiläs, kilpauimari Ida Hulkko panostaa arjessaan kestäviin valintoihin. Pitkän radan EM-mitalisti ei tuhlaa vettä sen enempää kotona kuin uimahallissakaan. Hän myös viihtyy viileässä ja säästää näin kodin lämmitysenergiassa. Viime aikoina urheilija on alkanut kiinnittää huomiota ruokavalionsa hiilijalanjälkeen – autetaan yhdessä Idaa kohti kasvisvoittoisempaa elämäntapaa!

Ida Hulkko haastaa sinutkin: Pidä kolme kasvisruokapäivää viikossa!

”Tykkään kovasti kasvisruoasta, mutta liian usein turvaudun tuttuun pastaa ja jauhelihakastiketta -linjaan. Haluan oppia tekemään enemmän ja parempia kasvisruokia.

Siksi haastankin nyt itseni ja sinut viettämään neljän viikon ajan kolme kasvisruokapäivää viikossa – lähdetkö mukaan? Jaa parhaat kasviruokareseptisi ja -vinkkisi, niin kokataan yhdessä luontoystävällisiä herkkuja!”

Voit seurata Ida Hulkon kasvisruokahaastetta Lumme Energian ja Idan somekanavissa: @lummeenergia @athletehulkko ja #ilmastotekoiLumme

 

Uimari Ida Hulkolle ekologinen elämä tarkoittaa pieniä valintoja. Tamperelaisurheilija pärjää arjessaan ilman autoa ja pyrkii vaikuttamaan hiilijalanjälkeensä kaikkialla, missä kulkeekin.

– Aikatauluni opiskelujen ja uimatreenien välillä on usein kiireinen, mutta uskon ehtiväni paikasta toiseen paremmin ratikalla kuin henkilöautolla. On kiva kävellä pysäkkien välit, eikä aikaa tuhraannu parkkipaikkojen etsiskelyyn. Samalla säästyy energiaa, ympäristöä ja rahaa, Ida miettii.

Kotona Ida välttää pesemästä vajaita tiski- ja pyykkikoneellisia. Uimahallissa hän ei lotraa suihkussa pitkiä aikoja, vaan lämmittelee treenin jälkeen mieluummin saunassa.

– Omilla järkevillä teoilla voi vähentää koko kaupungin vedenkulutusta, Ida huomauttaa.

 

Uimari Ida Hulkko rannalla valmistautumassa avovesiuintiin.

Uimari saa virtaa avannosta

Saunominen on muutenkin Idalle tärkeää. Hän on vakiovieras Tampereen yleisissä saunoissa, etenkin Rauhaniemen kansankylpylässä, jossa pääsee myös pulahtamaan avantoon.

– Avannosta saan virtaa arkeeni! Tänä syksynä olen opetellut käymään kylmäuinnilla myös ilman saunaa, kun kotioveltani pääsee suoraan järveen. Avannossa on ihanaa hengitellä ja viettää pieni päivittäinen meditaatiohetki.

Kun Ida hilpaisee rannasta takaisin kotiin, vastassa odottaa melko viileä asunto. Sähkölämmitteisen rivitalokolmion huonelämpötila pidetään noin 19 asteessa – osin energiansäästön, osin viihtyvyyden vuoksi.

– En pidä yläkerran pattereita lainkaan päällä, vaan alakerrasta nouseva lämpö riittää hyvin makuuhuoneisiin. Niin minä, puolisoni kuin samojedimme Lumikin tykkäämme nukkua viileässä.

💡 Tiesitkö:
Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa viittä prosenttia pienempää kodin energiankulutusta!

Kokeile myös muita Lumme Energian energiatehokkaita ekovinkkejä.

Lisää kasvisruokaa lautaselle

Virtaa Ida saa myös luonnosta. Lumi-koiran kanssa on kiva temmeltää metsissä, ja syksyisillä retkillä käsivarrella keikkuu usein myös sienikori.

– Teen paljon arkiruokaa, ja sienikeitot ja -risotot ovat lemppareitani. Suosin muutenkin kotimaista lähiruokaa, mutta proteiini on kompastuskiveni. Haluaisin eroon ajatusmaailmasta, jossa liha on ruoan pääraaka-aine.

Viime aikoina Ida onkin etsiskellyt inspiraatiota ruoanlaittoon kasvis- ja maitoproteiineista. Helppo suosikkisapuska syntyy pilkotusta halloumijuustosta, wokvihanneksista ja nuudeleista.

– Haluaisin kuitenkin lisätä kasvisruokaa lautaselleni. Haastan siis itseni ja sinut viettämään kolme kasvisruokapäivää viikossa neljän viikon ajan! Jaetaan toisillemme kivoja reseptejä ja herkutellaan kotimaisilla kasviksilla, Ida innostuu.

Peli on auki!
Lumme Energia auttaa kasvisherkuttelijat alkuun näillä resepteillä ja vinkeillä:

💡 Tiesitkö:
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 20 % muodostuu asumisesta, 18 % ruoasta ja 33 % muusta kulutuksesta. Asumiseen liittyviä valintoja ei tehdä päivittäin, mutta ruokavalintoja tehdään joka päivä. Pitämällä kolme kasviruokapäivää viikoittain voit pienentää hiilijalanjälkeäsi määrällä, joka vastaa 2800 autoilukilometriä!

Oletko kiinnostunut hiilijalanjälkesi pienentämisestä? Tutustu Lumme Energian Ilmastoteko-palveluun!

Mikä Ilmastoteko?

Myös energialähettiläämme Miro Tenho on heittänyt haasteen meille kaikille tehdä arjen ilmastotekoja. Tutustu Miron haasteeseen blogistamme!

Miro Tenhon ilmastohaaste

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

29.05.2024 | uutinen

Uusi Lumpeenlehti sinulle, ole hyvä

Lumpeenlehti on asiakasetu Lumme Energian asiakkaille. Se sisältää rutkasti kiinnostavaa ja mukavaa luettavaa – mukavia lukuhetkiä!

17.05.2024 | uutinen

Luontorahaston ensimmäiset tuen saajat vuodelle 2024 on valittu

Lumme Energia perusti vuoden 2024 alussa Luontorahaston, jonka avulla haluamme edistää kestävää kehitystä ja alueellista elinvoimaisuutta Suomessa....

15.05.2024 | uutinen

Data Engineer, tule kartuttamaan meille parempaa tietoa

Haemme kasvumme tueksi Data Engineer -rooliin henkilöä, joka vastaa dataputkien rakentamisesta ja olemassa olevien integraatioiden laajemmasta...