Pienet teot arjessa ja asenteissa pienentävät hiilijalanjälkeä

Takaisin

Monilla arkisilla valinnoilla on vaikutusta hiilijalanjälkeen. Voit nipistää energiankulutuksestasi jopa yli kymmenen prosenttia muuttamalla vähän asumistottumuksiasi.  Tärkeintä on tehdä itselleen sopivan kokoisia tekoja arjessa. Ilmastoteko -palvelu on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa. 

Poimi talteen parhaat vinkit, joiden avulla vaikutat ympäristöön – ja usein myös sähkölaskusi loppusummaan! 

Tarkista sähkölaitteet

 • Kodinkoneiden ikä ja energiatehokkuusluokka vaikuttavat siihen, kuinka paljon ne kuluttavat sähköä. Muista, että kodinkoneet kaipaavat säännöllistä puhdistusta ja huoltoa, jotta ne toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti! Olemme koonneet avuksesi muistilistan siitä, kuinka paljon eri kodinkoneet käyttävät sähköä – tutustu siihen täällä.

Älä päästä lämpöä harakoille

 • Kerrostaloissa lämmitys hoituu tyypillisesti kaukolämmöllä, etkä välttämättä voi vaikuttaa huonelämpötilaasi. Jos kuitenkin voit säätää sitä itse, muista, että yhden asteen pudotus tarkoittaa noin viittä prosenttia sähkönkulutuksessa! Muista myös tarkistaa lattialämmitys – parin asteen pudotus lämpötilassa voi vähentää lattialämmityksen energiankulutusta yli 40 prosenttia.

Älä lotraa

 • Kahden minuutin lämmin suihku vaatii 24 litraa vettä, kymmenen minuutin suihkuun sitä tarvitaan 120 litraa. Myös hanojen säätösuuttimet ovat oiva tapa nipistää vedenkulutuksesta.

Käytä sähköä järkevästi

 • Sammuta turhat laitteet, irrota laturit ja hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Vaihda vanhanaikaiset hehkulamput led-valoihin, joiden energiankulutus on jopa 80–90 prosenttia pienempi. Pese täysiä koneellisia ja sauno sähkösaunassa ripeästi.

Hoida tekstiilejä huolella

 • Kaipaako kerran käytetty pusero välttämättä pesua, vai riittäisikö tuuletus? Pesukertojen vähentäminen pidentää myös vaatteidesi käyttöikää!

Lajittele ja kierrätä

 • Kerrostaloissa kierrättäminen on nykyään helppoa – lähes jokaisen taloyhtiön pihalta löytyy oma pömpeli metalli-, bio-, paperi-, pahvi- ja myös muovijätteelle. Älä heitä käyttökelpoista tavaraa roskiin, vaan kiikuta se hyväntekeväisyyteen tai tarjoa eteenpäin vaikkapa sosiaalisen median kierrätysryhmissä.

Vähennä paperijätettä

 • Turhasta paperista luopumalla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi puolella prosentilla vuodessa. Liimaa oveesi ”ei mainoksia, kiitos” -tarra ja tilaa laskusi sähköisinä. Lumme Energian E-laskun saat näppärästi verkkopankistasi tai Sitra-palvelusta.

Kävele, käytä joukkoliikennettä ja mieti autoilua uudella tavalla

 • Parin kilometrin kauppareissun käveleminen pienentää hiilijalanjälkeäsi ja kasvattaa kuntoasi. Joukkoliikenteen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin yksityisautoilun – esimerkiksi junamatkailun hiilijalanjälki on Suomessa pyöreä nolla. Onkohan asuinalueellasi muuten mahdollisuutta auton kimppakäyttöön? Jos uuden auton hankinta on ajankohtaista, sähköautoilun hiilijalanjälki on vuodessa 14 prosenttia pienempi kuin polttomoottorikärryllä köröttelyn.

Suosi etätyötä, jos mahdollista

 • Yksi etätyöpäivä viikossa pienentää hiilijalanjälkeäsi vuodessa prosentin verran!

Anna lahjaksi aikaa ja hyvää oloa

 •  Lahjakortti paikalliselle hierojalle tai kasvohoitoon tukee asuinalueesi taloutta ja vähentää turhan materian määrää. Käytä mielikuvitusta: mitä jos annatkin ystävälle lahjaksi yhteisen laavuretken tai vaikka leipomishetken?

Kurkista lautasellesi

 • Erityisesti lähellä tuotetun kasvisruoan hiilijalanjälki on hyvin pieni eläinperäisiin ruoka-aineisiin verrattuna. Hyviä, ilmastoystävällisiä kasvisproteiinin lähteitä ovat esimerkiksi härkäpapu, herneet, siemenet ja täysjyväviljat.

Tee Lumme Energian ekologinen sähkösopimus

 • Ekologinen sähkösopimus on yksi helpoimpia tapoja pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Vesi-, aurinko- tai tuulivoimalla tuotetun ostosähkön hiilijalanjälki on pyöreä nolla! Tutustu sähkösopimuksiin

Tilaa Ilmastoteko-palvelu

 • Lumme Energian Ilmastoteko-palvelun avulla voit hyvittää hiilijalanjälkeäsi. Pienen kuukausimaksun turvin voit hidastaa ilmaston lämpenemistä ja auttaa monimuotoista luontoa kasvamaan ja kukoistamaan.

  Lue lisää Ilmastoteko-palvelusta
Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.07.2023 | blogi

Rock, tango ja kirkkomusiikki saattelivat Waltteri Torikan oopperalaulajaksi

Heinäkuu vetää Savonlinnan täyteen oopperan ystäviä ympäri maailman. Lumme Energia on Savonlinnan oopperajuhlien kumppanina mukana juhlahumussa....