Aurinkopaneelit kompensoivat omakotitalon sähkölämmitystä

Takaisin

Jyväskyläläisen Ikosen perheen kodin katolle asennettiin syksyllä 2022 aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa vuodessa jopa 3000 kilowattituntia sähköä. Aurinkopaneelien tuotanto voi kattaa peräti 20 prosenttia sähkölämmitteisen omakotitalon energiantarpeesta. Ylijäämäsähkön myynti voi tuoda tilille myös mukavasti lisätuloja.

Keväällä 2022 Kaisa-Liisa ja Mikko Ikonen täyttivät aurinkosähköjärjestelmän tarjouspyynnön Lumme Energian Oman energian kaupassa. Alustava tarjous aurinkopaneeleista kilahti sähköpostiin hetkessä.

– Tarjous oli innostava, joten jätimme vastaukseksi yhteydenottopyynnön. Jo parin päivän päästä puhelin pirisi ja sovimme asiantuntijan kanssa maksuttomasta kartoituskäynnistä, Ikoset muistelevat.

Omakotitalo_Jyvaskylassa_pariskunta_parvekkeella_1200x630Aurinkopaneelit päivittivät Kaisa-Liisa ja Mikko Ikosen 1980-luvulla rakennetun sähkölämmitteisen omakotitalon nykypäivään.

Aurinkopaneelit parantavat kodin energiatehokkuutta

Ikosten omakotitalo osoittautui oivalliseksi kohteeksi aurinkosähköjärjestelmälle. Vuonna 1987 etelärinteeseen rakennetun talon ylle ei langennut varjoja, ja talon peltikatto oli uusittu vain vuotta aikaisemmin. Lisäksi osittain vanhentunut talotekniikka kaipasi kipeästi rinnalleen energiatehokasta lisäratkaisua.

– Talomme lämpenee sähköllä. Sähköpattereiden lisäksi käytössä on ilmalämpöpumppu ja varaava takka, jossa polttelemme talvisin ahkerasti puita. Pyrimme elämään energiaa säästellen, mutta silti talo syö sähköä vuodessa noin 17 000 kWh, Kaisa-Liisa kertoo.

Laskelmat näyttivät, että yhteensä 3,5 kilowattipiikin tehoinen aurinkosähköjärjestelmä kattaa noin 15 prosenttia Ikosten vuotuisesta energiantarpeesta. Odotettavissa oleva tuotanto on siis ainakin 3000 kilowattituntia aurinkosähköä vuodessa. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmä tuottaa perheelle lähes 400 kilogrammaa hiilidioksidipäästövähennyksiä vuodessa.

– Kyllä ne luvut vakuuttivat. Laskeskelimme, että nykyisillä sähkön hinnoilla sijoitus aurinkopaneeleihin alkaisi tuottaa kotiinpäin jo muutamassa vuodessa – ainakin, jos samalla onnistumme entisestään vähentämään sähkönkäyttöämme, pariskunta pohtii.

Aurinkosähköjärjestelmän oikea mitoitus pitää hintainvestoinnin järkevänä

Ikoset valitsivat katolleen Lumme Scandic half cut -aurinkopaneelijärjestelmän, jolle luvattiin 30 vuoden tuotantotakuu ja 15 vuoden valmistus- ja materiaalitakuu. 390 kilowattipiikin paneeleita tilattiin yhdeksän kappaletta.

Katolle olisi periaatteessa mahtunut muutama lisäpaneelikin, mutta myyjä Sami Häätylä neuvoi valitsemaan järjestelmän, joka kattaa oman kulutuksen. Järjestelmän ylimitoitus on järkevää vain silloin, jos lähitulevaisuudessa on aikomuksena hankkia vaikkapa sähköauto tai sähkönkäyttö muuten varmuudella kasvaa.

– Aurinkosähköjärjestelmän ideaali tuotto varmistuu parhaiten, kun järjestelmä valitaan kohteen vuosikulutuksen perusteella. Tavoitteena on kattaa aurinkosähköllä noin 10–20 prosenttia energiantarpeesta – tällöin paneelien hintainvestointi pysyy järkevällä tasolla, Häätylä täsmentää.

Asiakaslupaus kuittasi viivästyksestä koituneen harmin

Kun alustavat tuotantolaskelmat ja asennussuunnitelmat oli tehty, Ikoset löivät nimet paperiin. Aurinkosähköjärjestelmän asennusajankohta sovittiin elokuulle, mutta aurinkopaneelien kysyntäpiikin ja poikkeuksellisten toimitushaasteiden vuoksi asennus venyi syksyyn.

– Kyllähän se viivästys aurinkoisina kesäpäivinä harmitti, mutta Lumme Energian asiakaslupaus kevensi mieltä. Meille luvattiin korvata aurinkopaneelien laskennallinen tuotto ylimenevien päivien osalta. Asennus venyi sovitusta yli kaksi kuukautta, joten viivästyshyvitystäkin kertyi lähes sata euroa, Mikko kiittelee.

Aurinkopaneeliasennus_lokakuu_22_Jyväskylä (14)Aurinkopaneelit asennettiin etelärinteessä sijaitsevan omakotitalon katolle loppusyksyllä 2022. Ikoset iloitsevat siitä, että paneelit alkavat tuottaa aurinkosähköä heti kevätauringon paistaessa.

Lumme Energia ostaa ylijäämäsähkön

Aurinkopaneelien asennus sujui lopulta juohevasti. Paneelipaketti ja Sofar Solar -invertteri toimitettiin Ikosille hyvissä ajoin. Asennuspäivänä pihaan kurvasi nosturi, jonka avulla sähköasentajat Miska Pussinen ja Sami Väätäinen saivat systeemin kasaan päivässä.

– Asennusjälki on oikein siistiä, eikä asennus aiheuttanut paria pientä sähkökatkoa lukuun ottamatta haittaa – tein etätöitä kotona normaalisti koko asennuspäivän, Kaisa-Liisa kertoo.

Paikallinen energiayhtiö antoi luvan kytkeä järjestelmän käyttöön noin viikon kuluttua asennuksesta. Asennuksen jälkeen Ikoset tekivät myös ostosopimuksen sähkön ylijäämästä Lumme Energian kanssa – Lumme Energia siis ostaa kaiken sen paneelien tuottaman sähkön, jota talossa ei itse kuluteta.

– Koska paneelit saatiin katolle pimeimmän vuodenajan alla ja talvella ne ovat olleet lumen peitossa, tuottoa ei ole ehtinyt vielä hirveästi kertyä. Valoisaan aikaan aurinkosähköä on kuitenkin luvassa niin paljon, että sen tuotto kompensoi mukavasti talven lämmityskuluja, Ikoset odottavat.

 

Katso videolta, kuinka näppärästi aurinkopaneeleiden asennustyö käy Lumme Energian aurinkosähköammattilaisilta!

Miksi valitsitte aurinkopaneelit juuri Lumme Energialta?
Asiakaslupaus. Lumme Energia lupaa täyden hyödyn aurinkopaneeleiden tuotosta, mikäli järjestelmän asennus viivästyy. Meille hyvitystä kertyi lähes sata euroa, mikä vähennettiin asennuksen loppulaskusta.

Asiantuntijuus. Lumme Energian aurinkosähköasiantuntijat ovat Suomen huippuluokkaa, ja järjestelmien asentajilla on taatusti asian- ja ajanmukainen koulutus tehtäviinsä.

Laatu. Lumme Energian tarjoamilla aurinkopaneeleilla on kansainvälinen ja puolueeton Tier 1 -luokitus, joka myönnetään vain laadukkaille laitteille. Vain kaksi prosenttia paneelivalmistajista hyväksytään Tier 1 -luokkaan.

Luotettavuus. Lumme Energia on vakaa ja luotettava yritys: aurinkosähköjärjestelmän pitkät takuuajat eivät riitä, jos yrityksen olemassaolosta ei ole tulevaisuudessa varmuutta.

Monipuolisuus. Aurinkosähköjärjestelmän lisäksi Lumme Energia tarjoaa kilpailukykyisiä ja ekologisia sähkön myynti- ja ostosopimuksia sekä lisäjärjestelmiä esimerkiksi sähköauton lataukseen.

Paikallinen, hyvä palvelu. Sähköisen ensikontaktin jälkeen Lumme Energian myyjä vieraili pian kotonamme tekemässä tarkat mittaukset ja kertoi sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista henkilökohtaisesti ja selkeästi. Myyjä on ollut helppo tavoittaa myös sopimuksen teon jälkeen.


Päivitetäänkö sinunkin omakotitalosi energiatehokkuutta?
Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa!

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

25.06.2024 | aurinkosähkö

Näin saat aurinkopaneelien rahallisen säästön heti käyttöösi – rahoita investointi Säästömallilla!

Säästömalli on Lumme Energian tarjoama koroton ja kuluton maksutapa kotitalouksien aurinkosähköjärjestelmille. Sen turvin voit maksaa järjestelmän...

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....