Viisi vinkkiä omakotitalon aurinkopaneelien asennukseen

Takaisin

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa kutkuttaa ajatus omasta aurinkovoimalasta. Järkevästi sijoitettujen ja oikein mitoitettujen aurinkopaneelien avulla voi kuitata keskimäärin 10–20 prosenttia omakotitalon energiantarpeesta.

Oma aurinkovoimala lisää energiaomavaraisuutta ja on siksi mainio tapa säästää sähkölaskuissa. Paikallisesti tuotettu uusiutuva sähkö on ekologista, ja modernit tekniset energiaratkaisut nostavat kiinteistön arvoa.

Aurinkopaneelien avulla omakotiasuja voi saada pieniä lisätienestejä, kun ylijäävän energian voi myydä sähköverkkoon. Aurinkoenergian avulla voi myös säästää sähköauton latauskustannuksissa.

”Aurinkopaneelien keskimääräinen pakettihinta on omakotitalossa noin 8 000–9 000 euroa. Töiden osuus kustannuksista on kotitalousvähennyskelpoista. Hyvillä laitteilla ja ammattitaitoisella asennuksella on pitkät takuuajat – kunnolliset, pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellut paneelit ja kiinnikkeet kestävät katolla hyvinä jopa 30 vuotta”, lupaa Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen.

 

Aurinkopaneelit vaativat alleen tukevan katon

Ennen aurinkopaneelikaupoille säntäämistä kannattaa suunnata katse omakotitalon katolle. Vapaata kattopinta-alaa tulisi löytyä vähintään noin 2 x 9 metriä, jotta katolle mahtuu ainakin kahdeksan paneelia. Lisäksi katon tulisi olla hyvässä kunnossa, jotta paneeleja ei tarvitse heti irrottaa lähestyvän kattoremontin tieltä.

”Kaikenlaisille katemateriaaleille löytyy kiinnikkeet, mutta mineriittikatoille paneeleja ei yleensä asenneta, sillä ne ovat lähtökohtaisesti vanhoja ja vaativat korjausta. Myös elinkaarensa loppupäässä olevat pelti- ja tiilikatot kannattaa uusia tai kunnostaa ennen aurinkopaneelien asentamista”, Kinnunen neuvoo.

Harjakatto on paras asennuspohja, sillä siinä on valmiiksi luonteva kallistuskulma. Harjakatolle asennettavat paneelit eivät myöskään yleensä tarvitse erillistä rakennuslupaa, sillä ne eivät muuta kattoprofiilin muotoa. Tasakatolle asennettavat kallistettavat aurinkopaneelit voivat tarvita rakennusluvan – asia kannattaa tarkistaa asuinkunnan rakennusvalvonnasta.

Paras hyöty aurinkopaneeleista irtoaa eteläkatolla

Myös katon ilmansuunnilla on väliä. Kaikkein ihanteellisin paikka aurinkopaneeleille on varjoton eteläkatto. Aamu- ja ilta-auringon puolelle jäävä katto on myös Suomen olosuhteissa mahdollinen asennuspaikka, sillä meillä aurinko paistaa kesällä pitkään ja korkealta.

”Jos asuinrakennuksen katto on vanha, pieni tai kallellaan pohjoiseen, kannattaa miettiä, voisiko paneelit asentaa, vaikka ulkorakennuksen katolle ja tehdä sieltä vedot päärakennukseen, jos rakennuksessa ei valmiiksi ole kolmevaihesähköä. Myös maa-asennus omakotitalon pihalle on mahdollista, mutta maakenttätelineille saatetaan tarvita rakennuslupa”, Kinnunen vinkkaa.

Paneelien määrä suhteutetaan omakotitalon energiantarpeeseen järkevästi

Kun paneeleille on löytynyt sopiva paikka, kannattaa seuraavaksi perehtyä tarkemmin paneelien tarjoamaan tehontuottoon. Jos omakotitalon energiankulutus on lähtökohtaisesti pientä, niin kattoa ei kannata latoa täyteen paneeleita.

”Paneelien teho ja määrä kannattaa suhteuttaa omakotitalon laskelmalliseen energiankulutukseen. Pieni ylimitoitus voi toki olla järkevää, jos energiankäyttö tulevaisuudessa kasvaa ja on tarkoitus esimerkiksi ladata sähköautoa”, Kinnunen sanoo.

Yleisin Lumme Energian asentama paneelimäärä on omakotitalossa 14 kappaletta. Tämä riittää Kinnusen mukaan isommankin perheen tarpeisiin ja myös sähköauton lataamiseen.

”Laitteistoa voi toki täydentää myöhemmin ja siihen voidaan liittää, vaikka aurinkosähköllä ladattava akusto. Lisäksi ohjauksien avulla voidaan rakentaa järjestelmiä, jotka esimerkiksi lämmittävät omakotitalon käyttöveden ajastetusti pelkällä aurinkosähköllä. Tällöin voidaan päästä jopa 30 prosentin säästöihin ostosähkön vuosikulutuksessa.”

Aurinkopaneelien lopullinen hinta määräytyy tarkastuskäynnillä

Sähkönkulutuksen ja -tuoton suhteen arvioinnissa ei tarvitse turvautua arvailuun, vaan Lumme Energian asiantuntijat tarjoavat päätöksen tueksi laskelmia, jotka perustuvat tuotantosimulaatioihin.

Lue, miten aurinkosähkön tuottoa voi ennustaa.

Oman energian kaupastamme saa nopeasti ensimmäisen tarjouksen, mutta kun asiantuntija käy asiakkaan kanssa kohteen tietoja tarkemmin läpi puhelimessa, arviot niin kulutushyödyistä kuin hankinnan hinnastakin tarkentuvat”, Kinnunen kertoo.

Ennen aurinkopaneelien asennusta asiantuntija tekee vielä tarkastuskäynnin omakotitaloon. Sen yhteydessä voidaan muotoilla lopullinen tarjous, kun selviää muun muassa, millaiset paneelit kohteeseen laitetaan ja minne niiden vaatima invertteri voidaan asentaa. Yleensä invertterille löytyy paikka talon sähköpääkeskuksesta tai eteisestä, joskus invertteri voidaan asentaa myös suojaisaan paikkaan ulkoseinälle.

Lumme Energian omakotitaloihin tarjoamat aurinkopaneelit ovat markkinoiden uusimpia, korkealaatuisia Scandic- ja Optimi-paneeleita. Ne hyödyntävät half cut -teknologiaa ja niille on myönnetty Tier 1 -luokitus.

Tutustu Lumme Energian aurinkopaneelivaihtoehtoihin.

Ammattilainen asentaa aurinkopaneelit turvallisesti ja oikein

Omakotitaloissa aurinkosähkön tuotantoon käytetään sähköverkkoon liitettäviä vaihtojännitteisiä on-grid-aurinkopaneeleita. On-grid-paneelit saa asentaa vain sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet.

”Paneelien asentaminen on aivan oma taiteenlajinsa, joten se kannattaa aina tilata kokeneelta ammattilaiselta. Kiinnitysjärjestelmän omatoiminen asentaminen saattaa vaikuttaa esimerkiksi kotivakuutuksen kattavuuteen katon osalta tai ammattilaisen asentamien paneeleiden takuuseen”, Kinnunen painottaa.

Lumme Energia on Suomen suurin aurinkovoimaloiden rakennuttaja yhdessä tytäryhtiönsä Solarigon kanssa. Lumme Energia on asentanut yli 130 000 aurinkopaneelia omakotitalo- ja yrityskohteisiin.

Asennettaisiinko aurinkopaneelit sinunkin katollesi? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

06.06.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneelien hinnat ovat alhaalla – nyt on hyvä hetki ostaa

Aurinkopaneelien hinnat ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla. Jos mielissä on kutkutellutoma aurinkovoimala, nyt on hyvä hetki tehdä kutinalle jotain....

31.05.2024 | aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla on kriittinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Kestävät energiamuodot ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja puhdas aurinkoenergia on ympäristönäkökulmasta lyömätön juttu....

23.02.2024 | uutinen

Energialähettiläämme Aku Partanen kävelee alle kymmenen kilometrin matkat

Lumme Energian energialähettiläs, kilpakävelyn Suomen mestari Aku Partanen ei hevillä hyppää autonrattiin. Alle kymmenen kilometrin matkat sujuvat...