Aurinkopaneelit ilmalämpöpumpun rinnalla

Takaisin

Ilmalämpöpumput ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan korvaavina sekä tukevina lämmitysvaihtoehtoina. Tuoreessa muistissa oleva hellekesä lisäsi monilla myös jäähdytysenergian tarvetta.

Useimpia ilmalämpöpumppuja pystyykin lämmityksen lisäksi käyttämään myös kiinteistön viilennykseen. Ilmalämpöpumppu soveltuu erittäin hyvin yhteen aurinkopaneelien kanssa, sillä viilennykseen tarvittava energia on suurimmillaan silloin kun paneelit tuottavat eniten.

Aurinkopaneeleilla ilmalämpöpumppu voi jäähdyttää käytännössä ilmaiseksi

Tyypillisen pientaloon tarkoitetun ilmalämpöpumpun jäähdytysteho on jäähdytettävistä neliöistä riippuen n. 0,5–6 kilowattia.

Esimerkiksi 50 neliön jäähdyttämiseen tarvittava teho on karkeasti 2,5 kilowattia, jos ulkolämpötila on 30 astetta ja sisälämpötilaksi halutaan 20 astetta. Keskimäärin ilmalämpöpumput käyttävät tällaisen tilan viilentämiseen noin 0,3–0,4 kilowattituntia sähköä tunnissa.

Haluatko laskea oman ilmalämpöpumppusi viilennystoiminnon sähkönenergian tarpeen?

Lasket sen helposti oman ilmalämpöpuppusi SEER-luvulla, jakamalla jäähdytystehon tarpeen SEER-luvulla. Jos käytämme yllä mainittua esimerkkiä, jossa jäähdyttämiseen tarvittava teho on 2,5 kilowatin verran ja pumpun SEER-luku on 7, käyttää ilmalämpöpumppu sähköä tunnissa viilennykseen noin 0,36 kilowattituntia.

Jos ilmalämpöpumpulla samaa esimerkkiä käyttäen jäähdytetään esimerkiksi 12 tuntia vuorokaudessa, se kuluttaisi yhteensä noin 4 kilowattituntia sähköenergiaa.

Jo 3 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa Suomen oloissa 10–15 kilowattituntia kesäpäivinä, mikä nykyisillä paneelitehoilla tietää noin 8-10 aurinkopaneelin järjestelmää.

Viilennykseen vaadittava energia saadaan siis käytännössä aurinkopaneeleilta ilmaiseksi ja kiinteistön energiaomavaraisuus kasvaa.

 

Alla pari esimerkkiä asiakkaidemme aurinkovoimaloista ja toteutuneista tuotoista:

Aurinkosahkojarjestelman_tuotto_2

Omakotitalon 6.4 kWp aurinkosähköjärjestelmä Hirvensalmella tuotti vuonna 2020 yhteensä 6,235 MWh eli 6235 kWh.

Aurinkosahkojarjestelman_tuotto_1

Omakotitalon 5.4kWp aurinkosähköjärjestelmä Mikkelissä tuotti vuonna 2020 yhteensä 5,25 MWh eli 5250 kWh.


Voiko aurinkopaneeleilla lämmittää talvella?

Aurinkopaneelit alkavat vuodesta riippuen tuottamaan hyvin sähköä jo helmi-maaliskuussa, ja tuotto jatkuu pitkälle syksyyn. Lämmittämiseen käytettävää energiaa ei keskitalven pimeimpinä kuukausina voi korvata aurinkosähköllä, mutta lämmityskauden alku- ja loppupäissä osa lämmitysenergiasta pystytään hyvin kattamaan paneelien tuotolla.

Vaikuttavatko säätilan vaihtelut kesällä aurinkopaneelien tuottoon?

Näkyikö ennätyshelteinen kesä 2021 aurinkosähkön tuotannossa? Lue aiheesta lisää aurinkosähkön kannattavuudesta kertovasta blogistamme. 

Lue lisää aurinkosähkön kannattavuudesta

Harkitsetko aurinkopaneelien hankintaa?

Laske tarjous juuri sinulle sopivasta aurinkosähköjärjestelmästä Oman energian kaupassamme. Täytä vain tiedot laskuriin, niin saat tarjouksen sähköpostiisi minuuteissa!

Laske tarjous Oman energian kaupassa

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

22.09.2022 | blogi

Kuumuutta aurinkopaneelimarkkinoilla

Aurinkopaneeleiden kysyntä on keväästä lähtien kasvanut räjähdysmäisesti. Toimitukset eivät valitettavasti ole aina pysyneet vauhdissa mukana...

15.09.2022 | blogi

Sähkön tuotanto voi olla Suomelle "1990-luvun Nokia"

Suomella on edellytykset rakentaa toimintavarmasta ja hiilidioksidineutraalista sähköntuotannosta ylivertainen kansantalouden kilpailutekijä jo tällä...

08.09.2022 | blogi

Kotimaiseen sähköntuotantoon on investoitava lisää

Sähkömarkkinamekanismit on otettu tiukkaan tarkasteluun meneillään olevan sähkömarkkinakriisin seurauksena. Kun käynnissä olevaan koneeseen ruvetaan...