Aurinkosähkön kannattavuus ei riipu säätiloista – pilvinenkin kesä voi olla tuottoisa

Takaisin

Kesä 2021 jää muistoihin kaikkien aikojen hellekesänä. Aurinkopaneelien tuotto ei kuitenkaan juuri eronnut tavallisesta kesästä, sillä aurinkopaneelien näkökulmasta jokainen kesä on lähes samanlainen.

Säätilan vaihtelut vaikuttavat vain vähän siihen, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä. Aurinkopaneelien vuosituotannoissa on yleisesti heittoa vain 3–5 prosenttia, eli käytännössä ero kannattavuudessa on lähes olematon.

– Aurinkopaneeleista syntyy tuottoa harmaallakin säällä ja lämpöasteiden vaihtelulla on meille ihmisille suurempi merkitys kuin aurinkopaneeleille. Kuukausivaihtelua tärkeämpää on tarkastella aurinkosähkön kannattavuutta vuositasolla, sillä aurinkoisia tunteja kertyy kutakuinkin yhtä paljon joka vuosi, toteaa Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen.

Aurinkosähkö voi kattaa jopa kolmanneksen omakotitalon sähköntarpeesta

Nelihenkinen perhe kuluttaa omakotitalossa sähköä arviolta keskimäärin 5 000–19 000 kWh vuodessa riippuen lämmitysmuodosta ja sähkönkulutustottumuksista. Aurinkopaneelit kattavat vuositasolla noin 10–30 prosenttia omakotitalon sähköntarpeesta.

Aurinkosähkön tuottoon vaikuttavat omakotitaloissa paitsi paneelien määrä ja laatu, myös tontin sijainti ja ilmansuunnat.

Aurinkosähköä saadaan pääasiassa helmikuusta loka-marraskuun taitteeseen, ja parhaimmillaan tuotto on kesäkuukausina.

– Huhtikuusta elokuuhun omakotitaloasuja voi olla aurinkopaneelien ansiosta sähkön suhteen lähes omavarainen. Tuotto riittää kesäkuukausina yleensä pyörittämään esimerkiksi kodin elektroniikkaa, ilmanvaihtoa ja ilmalämpöpumppua sekä lämmittämään kodin käyttöveden, Kinnunen kuvailee.

Kuukausittainen_kokonaisutuotto_kWhKuvaaja kertoo todellisen toteuman erään Lumme Energian omakotitaloasiakkaan
vuosien 2019–2021 5.94 kWp kokoisen aurinkosähköjärjestelmän aurinkosähkön tuotosta.

 

Vuodet ovat sittenkin veljeksiä – ainakin aurinkosähkön suhteen

Aurinkopaneelien vuosituotto vaihtelee keskimäärin 3–5 prosenttia riippumatta siitä, kuinka helteistä tai sateista on. Aurinkosähkön tuotanto on kannattavinta kesäkuukausina, kaamosaikaan aurinkosähköä ei juuri synny.

Laske tarjous aurinkopaneeleista Oman energian kaupassa

Spot-hinta määrittelee aurinkosähkön taloudellisen kannattavuuden

Verkkoon kytketyt aurinkosähköjärjestelmät toimivat niin, että aurinkosähköä ei valu harakoille, jos sitä syntyy yli oman tarpeen. Käyttämättä jäänyt sähkö myydään alueen sähköverkkoon, joten aurinkosähkön ylijäämäkin tulee hyödynnettyä.

Aurinkosähkön taloudelliseen kannattavuuteen vaikuttaa spot-hinta eli kysynnän ja tarjonnan mukaan vaihteleva sähkön pörssihinta. Sen perusteella maksettava hyvitys aurinkosähköstä voi kivuta aurinkosähkön myynnin osalta keskipäivän tunteina jopa 30 senttiin per kilowattitunti.

– Kesällä 2021 Lumme Energian asiakkaat myivät aurinkosähköä verkkoon keskimäärin 6–8 sentillä per kilowattitunti. Sähkön markkinahinnan kasvaessa myytävän aurinkosähkön kilowattitunnin energiapainotettu keskihinta voi nousta hyvinkin yli kymmeneen senttiin, Kinnunen ynnäilee.

Verkkoon myydyn aurinkosähkön hinta hyvitetään automaattisesti sähkölaskussa tai tilitetään takaisin asiakkaalle.

– Asiakkaan ei tarvitse itse seurata myytyä aurinkosähköä mittarilta tai ymmärtää tekniikasta mitään, vaan verkkoyhtiön kaksisuuntaiset mittarit hoitavat sähkön oston ja myynnin automaattisesti, Kinnunen lisää.

Aurinkosähkö on sijoitus kestävään tulevaisuuteen

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat alkavat 5000 eurosta, ja yleisimmin Lumme Energialta ostettu aurinkosähköjärjestelmä maksaa 7 000–9 000 euroa.

Kotitalousvähennystä saa työosuudesta 40 prosenttia. Maksimissaan vähennys on 2250 euroa henkilöltä. Jos talosta poistetaan öljylämmitys, voi energiaremonttiin saada lisäksi 4 000 euroa valtion tukea. Aurinkosähköön voi hakea myös rahoitusta.

Aurinkosähkö on pitkäikäinen, kannattava sijoitus tulevaisuuteen. Paneelit maksavat itsensä takaisin pikkuhiljaa, mutta aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa välittömästi. Heti asennuksen jälkeen voi nautiskella vähäpäästöisestä lähellä tuotetusta sähköstä.

– Kannattaa satsata laadukkaisiin, huoltovapaisiin laitteisiin ja kiinnittää huomiota takuuehtoihin.

On viisasta tilata paneelit luotettavalta, pitkäikäiseltä toimijalta. Lumme Energia lupaa valmistajasta riippuen aurinkopaneeleille 25–30 vuoden tehotuottotakuun ja invertterille 5–10 vuoden takuun, Kinnunen vinkkaa.

Aurinkopaneelien hinnoissa on nousupainetta: nyt on hyvä hetki tarttua toimeen!

Aurinkosähkön suosio kasvaa koko ajan, ja jo nyt kymmenissä tuhansissa suomalaisissa kotitalouksissa tuotetaan itse aurinkosähköä. Suosion kasvu ei tarkoita sitä, että paneelien hinnat tulisivat lähivuosina alaspäin, sillä materiaali- ja rahtihinnoille on maailmanlaajuista nousupainetta.

– Toimeen kannattaa tarttua nyt. Vaikka aurinkopaneelien hankinta ei tapahtuisi kuluvana vuonna, niin asian selvittäminen on hyvä aloittaa ajoissa. Lumme Energialta voi tilata sekä aurinkosähkön etäkartoituksen että ilmaisen konsultaatiokäynnin. Aurinkosähköasiantuntijamme kartoittavat jokaiseen kohteeseen kannattavimman ratkaisun, Kinnunen sanoo.
Laske omakotitalosi aurinkosähkötarjous täällä!

Tutustu myös blogiimme, jossa avaamme sitä, miten ilmalämpöpumppu toimii yhteispelissä aurinkopaneeleiden kanssa.

Siirry blogiin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

25.01.2023 | aurinkosähkö

Harkitsetko aurinkosähkön tuottamista? Näin voimalasi liitetään sähköverkkoon

Oman aurinkosähkön tuottaminen säästää nyt sekä sähkölaskua että luontoa. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin, sillä monta asiaa on varmistettava. Myös...

24.01.2023 | blogi

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan pohjoismaisessa sähköpörssissä....

28.12.2022 | blogi

Elinvoimainen järvilohi -hankkeen tilannekatsaus vuodelta 2022

Vuodet eivät ole veljeksiä järvilohellekaan. Elinvoimainen järvilohi -hankkeen Marko Luhtala avaa tässä tilannekatsauksessa hankkeen kuulumisia...