Asiantuntijan neuvoilla mökkiremppa onnistuu

Takaisin

Energiaremontti mökillä voi olla avain monipaikkaiseen asumiseen.  Maksuttomia palveluja tarjoavan, puolueettoman energianeuvojan kanssa yhdessä miettien löytyvät parhaat ratkaisut omalle mökille. 

Moni kesämökin omistaja on erityisesti viimeisen parin talven mittaan toivonut, että mökillä tarkenisi asustella talvellakin. Kaupunkilainen haaveilee etätyöpaikasta, ja monipaikkainen asuminen alkaa olla tuttu käsite. 

AnssiKokkonen_ulkonaPohjois-Karjalassa Karelia-ammattikorkeakoululla alueellista energianeuvontaa tarjoava Anssi Kokkonen tietää, mitä suositella, kun kesämökille suunnitellaan käyttökautta jatkavaa saneerausta. 

Ensimmäinen askel voi olla mökin sähköistäminen. Jos sähkölinja jo yltää mökille, moni aloittaa ilmalämpöpumpun asennuksella. 

– Etäohjauksella siitä saa vielä paremman hyödyn. 

Kokkonen käy asiakkaan kanssa läpi mökin saneeraukseen sopivia vaihtoehtoja. Hän muistuttaa passiivisen aurinkoenergian hyödyntämisestä, mikä toki alkaa jo mökin sijoittelusta tontille. 

– Etelään antavalla rantatontilla lämpöä saadaan etelän ikkunoiden kautta jo helmi-maaliskuussa. Pohjoisen puolelle sijoitetaan pienemmät ikkunat. 

Auringon energian voi valjastaa mökkikäyttöön myös aurinkopaneeleilla. 

– Ne ovat yksi vaihtoehto omaan sähköntuotantoon. 

pellettitakka

Tulisijojen päivittäminen 

Mökeissä on usein vanhoja tulisijoja. Kokkonen toteaa tulisijojen kehittyneen merkittävästi viimeisen 15 vuoden aikana. 

– Kun vaihtaa 20 vuotta vanhan tulisijan uuteen, voi selvitä merkittävästi pienemmällä puumäärällä. 

Tulisijapuolen vaihtoehtoja tunnetaan energianeuvojan mukaan vielä vähän. Varaavat tulisijat, takkauunit ja leivinuunit ovat tuttuja. Kevyttakat eli kamiinat ovat mökeillä nouseva trendi. 

– Ne tuottavat lämpöä nopeasti mutta eivät varaa. Nopeus on toki mökillä valttia. Muurattu takka tuo lämmön viipeellä. 

Kokkonen suosittelee vaihtoehtona pohdittavaksi pellettitakkaa, joka ei vielä ole kovin tuttu. 

– Mökillä se on automaattisena laitteena näppärä, kuluttaa hyvin vähän sähköä. 

Pellettitakan etuna on myös mahdollisuus etävalvontaan ja -ohjaukseen. 

– Pakkasilla se on tehokas ja kohtuuhintainen vaihtoehto. Pellettitakka on hyvä valinta, jos ei halua pelata polttopuiden kanssa eikä puille ole kunnollista säilytystilaa. 

Energiatehokkuutta lisää sekin, että mökin lämpötilaa voi säätää ennen mökille tuloaan ja pitää sen myös tarkasti säädettynä mökillä ollessaan. 

Eristystä oikeaan paikkaan 

Talvella mökillä pidetään peruslämpöä yllä sähköllä. Tuotettu lämpö on myös tärkeä saada pysymään mökin seinien sisällä. 

– Ilmalämpöpumppu on löytänyt tiensä mökeille. Sen lisäksi patterit ja tulisijat ovat mökillä tyypilliset lämmönlähteet. 

Kokkonen muistuttaa, että parhaimmillaan ilmalämpöpumppu on nollakelillä ja muutaman plusasteen ulkolämpötilassa. 

– Kovalla pakkasella se käyttää yhtä paljon sähköä kuin suora sähkölämmitys. 

Mökin lisäeristeiden sijoitukselle on yksi paikka ylitse muiden. 

– Lämpö karkaa ylöspäin, joten yläpohjan eristäminen on tärkeämpää kuin seinien eristäminen. Se on energiatehokas ja taloudellinen toimi. Mitä parempi eristys, sitä vähemmän kuluu energiaa, tiivistää Kokkonen. 

Myös ikkunoiden ja ovien uusiminen on energiatehokas ja harkinnan arvoinen vaihtoehto. Energianeuvoja korostaa, että taloudellisuuden näkökulma on kuitenkin saneerauksessa hyvä pitää mielessä. 

– Remonttia suunnitteleva päättää, kuinka paljon on valmis panostamaan talvikäyttöön ja energian säästöön. 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.11.2022 | Sähkön hinta

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista,...

26.10.2022 | Energiaa

Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun...

19.10.2022 | Energiaa

Kun ruoka tulee kotiin laatikossa

Ruoanlaitto kotioloissa voi joskus tuntua puuduttavalta, etenkin etätöiden aikaan, kun aikaa on vähän ja ideat käytetty. Moni on kokeillut ruoan...