back arrow Takaisin

Pienet teot, suuri vaikutus – asiakkaiden vinkit ruokahävikin vähentämiseen

Pannuriisi-vihannesten-kera

Kun ruoka päätyy roskiin, hukkaan menee muutakin kuin ateria. Onneksi asiakkaamme jakavat loistavia vinkkejä, joilla jokainen voi tehdä muutoksen omassa keittiössään. Näillä ideoilla vähennät hävikkiä helposti ja inspiroidut samalla! 

Saimme valtavan määrän hienoja vinkkejä. Kiitos kaikille osallistuneille! Onnittelut myös arvonnan voittajalle. Palkinto on lähetetty.
Yli kolmasosa ruokahävikistä syntyy kodeissa, joten käydään yhdessä sen kimppuun. Tässä asiakkaidemme vinkkejä ja reseptejä hyödynnettäväksi:
  • Kuorin, pilkon ja pakastan tummuneet banaanit, joille ei heti ole käyttöä. Käytän ne smoothieihin, sorbetteihin tai banaanilettuihin.
  • Kuivahtaneesta leivästä saa herkullisia snacksejä, kun ne pyöräyttää pannulla miedolla lämmöllä voissa ja maustaa valkosipulilla.”
  • Munakkaisiin saa upotettua lähes mitä vain – vihanneksia, makaroneja, lihaa, juustonjämiä. Aina tulee erilaista ja herkullista!
  • Pitsan pohjaksi voi käyttää pakastettujen tortillojen jämiä ja juustoraasteeksi raastaa kaikki juustonkannikat. Täytteeksi mitä tahansa hävikkivaarassa olevaa – ja lopputulos on niin hyvä, että kaikki tulee varmasti syötyä!
  • Eilisestä riisistä syntyy helppo paistettu riisi: kuumenna pannulla pakastewokkivihanneksia, lisää riisi ja paista hetki. Riko lopuksi pari kananmunaa joukkoon, sekoita ja mausta soijakastikkeella ja mausteilla.
  • Teen erilaisia riistaruokia varten leikkaamieni lihojen jäämäpaloista ja luista aina lihakeiton.
  • Eiliset ja toissapäiväiset tähteet voi syödä esimerkiksi siten, että makaroni-kasvislaatikot paistetaan pihveiksi, perunat pyttipannuksi, ylipäivätyt maidot, jogurtit ja viilit letuiksi tai pannareiksi. Sitten voi tehdä wokkipannua ja laittaa siihen mitä kaapista löytyy.
  • Näin syksyllä minestronekeitto on yksi parhaista hävikkiruoista. Siihen saa upotettua käytännössä mitä tahansa vihanneksia mitä on jäänyt pussin pohjalle: porkkanaa, perunaa, lehtikaalia, lanttua. Riittää kun kuivakaapissa on purkki tomaattimurskaa, papuja ja vähän kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa. Myös pastapaketin jämät saa käytettyä tähän ja minestroneen sopivatkin kaikenlaiset pienet pastat, kuten esimerkiksi makaroni, penne, fusilli tai farfalle.
  • Hernekeittoon voi upottaa kaiken kinkunluista porkkanoihin. Itse valmistukseen menee 3 minuuttia, kuivat herneet pataan, liotus yön yli, vesi, suola ja lisukkeet perään – tulen hiivuttua leivinuuniin 2-4 tunniksi.
  • Juustopalan loppuosan voi raasta, pakastaa ja käyttää uudelleen esim. keitoissa, kastikkeissa tai lämpimissä voileivissä. Jos vihanneksia ja yrttejä ei saa syötyä ajoissa, niitäkin voi pakastaa ja käyttää myöhemmin ruuanlaitossa. Pakastaminen on ihan parasta!
 Minestroni-keitto

Näin hävikki pienenee

Älykäs säilytys on avainasemassa
  • Säilytä herkästi pilaantuvat tuotteet, kuten marjat, jääkaapissa ja käytä ne ensin.
  • Tee jääkaappiin ”syö ensin” -hylly, johon laitat vanhentumassa olevat tuotteet näkyville.
  • Pakasta ylimääräiset ruoat ja tuoreet raaka-aineet heti.
Muuntele reseptejä rohkeasti
  • Hyödynnä ylijääneet vihannekset kastikkeissa, keitoissa tai padoissa.
  • Tee vanhasta leivästä leipävanukas tai käytä sitä kastikkeissa.
  • Tee tähteistä smoothieita, keittoja tai frittatoja (uunimunakkaita).
Osta ja kokkaa määrätietoisesti
  • Tee ostoslista ja pysy siinä.
  • Osta mieluummin pieniä määriä useammin.
  • Valmista kerralla suurempi satsi ruokaa ja pakasta osa myöhempää käyttöä varten.
Tarkista säännöllisesti
  • Käy jääkaappi ja kuivakaapit läpi kerran viikossa.
  • Merkitse kalenteriin tuotteet, jotka vanhenevat pian.

Katso myös kaupassa hevi-hävikkilaatikot ja punalapputuotteet – ne voivat inspiroida uusiin ateriaideoihin ja säästää samalla rahaa.

 

Lumpeenlehti Lumpeenlehti Lumpeenlehti