Joulun mocktailit – parhaat ideat alkoholittomiin glögiin, munatotiin ja juhlahetkiin
Joulunajan juhliin sopivat myös alkoholittomat mocktailit, jotka yhdistävät perinteiset maut ja uudenlaiset koristelut. Kokeile glögi-mocktailia puolukoilla, rosmariinista kipinöivää juomaa tai karkkikeppien inspiroimaa jälkiruokadrinkkiä. Näillä resepteillä teet joulusta raikkaan, herkullisen ja kaikille sopivan juhlan.
Juomien sekoittelussa voi päästää mielikuvituksen valloilleen. Pohjaksi käy melkein mikä tahansa juoma, mehuista limonadeihin tai vaikka kaakaoon. Granaattiomenat, rosmariini ja tähtianis koristavat ja maustavat juomia mukavasti. Lasien sokerihuurretut reunukset antavat juomille juhlallisen loppusilauksen. Nyt otetaan esiin ne kaikkein kauneimmat lasit! Näillä resepteillä voi juhlistaa myös ihan tavallista arkipäivää koko perheen kesken.
Glögi-mocktail jouluun
Punainen glögi-mocktail on mausteinen juoma, joka sopii täydellisesti joulun tunnelmaan. Kauniit sokerihuurretut lasinreunukset viimeistelevät juoman.
Ainekset (5–10 hengelle)
- 1 pullo glögitiivistettä
- 1 litra inkiväärilimonadia
- jäitä
- puolukoita
- 1 dl sokeria
- 1 munanvalkuainen
Valmistus:
Erottele munanvalkuainen, levitä se lautaselle ja kasta lasien reunat siihen. Kaada sokeri laakealle lautaselle ja pyöräytä lasien reunat sokerissa.
Kaada lasien pohjalle jäitä ja puolukoita. Lisää päälle 1/3 glögitiivistettä ja 2/3 inkiväärilimonadia. Tarjoa heti.
(Lähde: Oikiaruoka)

Kipinöivä joulumocktail
Joulunajan juhlien tervetuliaisjuoma voi olla myös näyttävä ohjelmanumero. Erityistä tunnelmaa juomaan tuo kaneli – kun se joutuu kosketuksiin tulen kanssa, se kipinöi kauniisti. Vaikka tämä juoma sopii kaikille, liekityksessä on syytä olla erittäin varovainen ja jättää se aikuisten tehtäväksi.
Ainekset (1 annos)
- 1 rkl rosmariini-inkiväärisiirappia
- 1 dl appelsiinilimonadia
- 1 dl Ginger Ale -inkiväärijuomaa
- Lasien koristeluun: pala sitruunaa, sokeria, kanelia ja ripaus syötävää kultaglitteriä
- jäitä
- rosmariinin oksa
Rosmariini-inkiväärisiirappi
- 50 g inkivääriä
- 2 oksaa rosmariinia
- 1 dl sokeria
- 1 dl vettä
Valmistus:
Valmista ensin siirappi. Pese inkivääri ja leikkaa se siivuiksi. Laita siivut kattilaan muiden ainesten kanssa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi jäähtyneenä.
Koristele juomalasi: sekoita sokerin joukkoon ripaus kanelia ja hieman syötävää kultaglitteriä. Sivele lasin reunaan sitruunamehua ja pyöräytä reunat sokeriseoksessa.
Täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon rosmariini-inkiväärisiirappi, appelsiinilimonadi ja Ginger Ale. Sekoita varovasti ja lisää rosmariinin oksa.
Kanelia voi ripotella juomien päälle tavalliseen tapaan tai näyttävästi liekittämällä. Asettele valmiit juomat pöydälle, sytytä tohottimen lieska ja siivilöi kanelia juomien päälle samalla sitä polttaen. Kun juomat ovat saaneet kaneliripauksensa, ne ovat valmiita tarjoiltavaksi.
(Lähde: Hartwall)

Joulun kermainen munatoti
Kuuma munatoti eli eggnog kuuluu joulun klassikkojuomiin. Amerikkalaisten rakastama juoma maistuu myös meille suomalaisille.
Ainekset (4–5 hengelle)
- 5 dl täysmaitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljaa
- 1 tl muskottipähkinää
- 3 kananmunaa
- ½ dl sokeria
Valmistus:
Mittaa kattilaan maito ja kerma. Mausta teelusikallisella kanelia, vaniljaa ja muskottipähkinää. Sekoita ja kuumenna.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuuma maito-kerma muna-sokerivaahtoon ja sekoita.
Kaada kuuma munatoti mukeihin tai jäähdytä se kylmäksi. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja ripauksella muskottia.
(Lähde: Kotiliesi)

Karkkikeppi-mocktail
Joulun perinteiset karkkikepit taipuvat myös jälkiruokamaiseksi mocktailiksi. Tämä ohje riittää 4–5 hengelle.
Ainekset:
- 1 dl piparminttusiirappia (tai tee itse liottamalla 6 pientä karkkikeppiä 1 dl:aan kuumaa vettä ja jäähdytä)
- 2,25 dl kaakaojuomaa
- 1,5 dl kuohukermaa
- 4–5 pientä karkkikeppiä (murskattuna)
- jääpaloja (n. 2 kourallista)
Valmistus:
Murskaa karkit hienoksi. Laita osa murskasta lautaselle, kostuta lasien reunat ja kieritä ne karkkimurskassa.
Lisää isoon kannuun tai shakeriin piparminttusiirappi, kaakao ja kerma. Lisää jääpaloja ja sekoita tai ravista hyvin. Kaada laseihin ja koristele halutessasi kermavaahdolla ja karkkikepeillä.

