Tulevaisuuden visiot tosielämään

Toimitalopilotti tuo tekoälyn 1950-luvun kiinteistöön. Huomisen älykkään kodin ratkaisuja rakennetaan Lumme Energia Oy:n ja Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) yhteisessä pilotissa. Pilotin tarkoituksena on testata kiinteistön älykästä energianhallintaa. Tuloksena on palvelu, jonka avulla asiakas voi helposti tehostaa ja hallita energiankäyttöään. Pilotti toteutetaan Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitalossa.

Julkaistu: 6.7.2018 11.41

Vuonna 1951 valmistuneeseen toimitaloon on rakennettu kokonaisuus, johon kuuluvat aurinkopaneelit, akkuvarasto, sähköauton latauspisteet ja erityinen energianhallintaan tarkoitettu laite (Foremica®). Lisäksi kokonaisuus kytketään kiinteistöautomaatioon, joka ohjaa muun muassa lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa.

Näin pilotin älykäs energianhallinta toimii

Toimitalon seinään on asennettu aurinkopaneelit. Aurinkopaneelit ovat kannattavimmillaan, kun niiden tuotto ohjataan suoraan omaan käyttöön, kuten esimerkiksi lataamaan sähköautoja parkkipaikalla. Jos paneelit tuottavat enemmän kuin mitä kiinteistö kuluttaa, varastoidaan ylimenevä osa akkuihin. Akku on yksi konkreettinen väline osallistua paljon keskustelluille säätösähkömarkkinoille. Kun pohjoismaisissa verkoissa on ylituotantoa ja sähkö on edullista, niin akku lataa itseensä energiaa. Kun taas sähköstä on pulaa tai se on kallista, akkuun ladattu energia voidaan ottaa käyttöön.

Kaikkea tätä optimoi ESE :n kehittämä ja markkinoille tuoma Foremica ®-energianhallintajärjestelmä. Foremica ® ennustaa auringosta saatavan tuoton, seuraa pörssisähkön hintaa sekä optimoi kulutuksen ja tuotannon kiinteistön omaan sähkönkäyttöön. Lisäksi asiakas voi uuden palvelun avulla liittyä vaivattomasti mukaan kysyntäjoustoon. Kysyntäjousto tarkoittaa sähkön käytön ohjaamista ruuhka-ajoilta hiljaisemmille tunneille. Tällä saavutetaan säästöä energiakuluihin. Samalla myös rakennetaan ilmastoneutraalia tulevaisuutta, koska kysyntäjousto tekee mahdolliseksi kasvattaa aurinko- ja tuulienergian osuutta sähköntuotannossa.

Helppo ratkaisu sähköautojen lataukseen

Nyt käynnissä oleva pilotti soveltuu skaalattuna niin omakotitaloihin kuin isoihin kiinteistöihin. Esimerkiksi isossa kiinteistössä, kuten taloyhtiössä, kokonaisuuteen voi kuulua toimitalopilotin kaltaisesti 14 lämmitys- ja sähköautonlataustolppaa. Kun autot ovat latauksessa aurinkoisella säällä tai matalan sähkönhinnan aikaan, energianhallintajärjestelmä ohjaa niihin enemmän lataustehoa. Vastaavasti lataustehoa vähennetään hetkinä, jolloin aurinkopaneelit eivät tuota, sähkönhinta on korkealla tai kun kulutusta on muuten paljon.

Sähköautojen yleistyessä palvelu tarjoaakin helpon ja edullisemman väylän autojen lataukseen. Käytännössä asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään muutoksia nykyiseen sähköliittymäänsä, vaan palvelun voi ottaa käyttöönsä heti. Taloyhtiöissä palvelu mahdollistaa sen, että jokainen käyttäjä maksaa taloyhtiölle omat latauksensa. Palvelu huolehtii siitä, että pääsulakkeet eivät pala edes saunapäivinä.

Mitä tämä monimutkaiselle kuulostava kokonaisuus vaatii käyttäjältään? Halutessaan asiakkaan ei tarvitse huolehtia järjestelmästä ollenkaan, vaan palvelu hoitaa itse kaiken tarvittavan. Asiakas voi kuitenkin seurata kiinteistön näyttötaulun ja mobiilisovelluksen kautta, mitä kiinteistössä kulloinkin tapahtuu.

-Haluamme tuoda tulevaisuuden asiakkaille jo tänään. Tavoitteenamme on luoda asiakkaille helppo ja kokonaisvaltainen palvelu energianhallintaan, kertoo Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta.