
Usein kysytyt kysymykset sähkösopimuksista
Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella?
Määräaikainen sähkösopimus on voimassa sopimuksessa määritellyn ajan, joka on maksimissaan kaksi (2) vuotta. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa nimensä mukaisesti toistaiseksi.
Määräaikainen sähkösopimus päättyy sopimuksen määräajan umpeutuessa, mutta sopimuksen voi irtisanoa esimerkiksi muuton tai omistajan vaihdon yhteydessä. Jos kuluttaja on tehnyt määräaikaisen sähkösopimuksen, jonka pituus on yli 2 vuotta, niin silloin hän voi irtisanoa sen kahden vuoden kuluttua 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa, niin kauan kunnes se irtisanotaan. Asiakas voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta voi muuttua sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa.
Mitä tapahtuu, kun määräaikainen sähkösopimus päättyy?
Lähetämme hyvissä ajoin ennen määräaikaisen sähkösopimuksesi päättymistä sinulle jatkotarjouksen uudesta sopimuskaudesta. Tällöin voit kiinnittää uuden kiinteähintaisen kauden sopimuksellesi.
Jos et tee uutta määräaikaista sopimusta, jatkuu sopimukseksi automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana.
Minne voin olla yhteydessä sähkönmyyntiin liittyvissä asioissa? Entäpä sähkön siirtoon?
Sähköenergiaan liittyviä asioita voit hoitaa verkkosivuillamme www.lumme-energia.fi. Voit myös olla meihin yhteydessä soittamalla asiakaspalveluumme tai sähköpostitse. Yhteystietomme löydät täältä.
Sähkön siirtoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä omaan verkkoyhtiöösi.
Sopimukseni on voimassa toisen sähköyhtiön kanssa. Kuinka voin vaihtaa sopimukseni Lumme Energialle?
Sähkösopimuksen vaihtoon vaikuttaa nykyinen sopimuksesi, onko se määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.
Jos sinulla on nykyisen sähkönmyyjäyhtiösi kanssa toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voi sopimuksesi alkaa aikaisintaan 15 vuorokauden kuluttua sopimuksen tekemisestä. Jos sinulla on nykyisen sähkönmyyjäsi kanssa määräaikainen sopimus, voit tehdä sopimuksen alkamaan määräajan päättymispäivää seuraavasta päivästä. Sopimusten voimassaoloajan voit tarkistaa vaikkapa viimeisimmältä sähkönmyyntilaskultasi.
Sopimus kannattaa tehdä jo nyt, ilmoita meille vain toivomasi aloituspäivä. Sinun ei tarvitse itse olla yhteydessä nykyiseen myyjääsi, vaan sopimuksen vaihto hoituu meidän kauttamme.
Muutan opiskelemaan, tarvitsenko sähkösopimuksen?
Joissain tapauksissa opiskelija-asunnon vuokraan sisältyy sähkö, mutta ei aina. Onkin hyvä tarkistaa etukäteen tarvitsetko oman sähkösopimuksen vai sisältyykö sähkö asuntosi vuokraan.
Jos tarvitset oman sähkösopimuksen tee se hyvissä ajoin eli noin 2 viikkoa ennen muuttoa. Jos muuttoon on kuitenkin viisi päivää tai vähemmän, ota suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse. Yhteystietomme löydät täältä.
Useimmissa verkkoyhtiöissä sähkötoimituksen aloitus seuraavana arkipäivänä tai myöhemmin on maksutonta, mutta pikapyynnöstä verkkoyhtiö voi periä hinnastonsa mukaisen maksun.
Lumme Energia laskuttaa sinulta sähköenergiasta ja hoidamme puolestasi myös sähkönsiirtoon liittyvät sopimusasiat. Saat paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä laskun sähkönsiirron osuudesta.
Sähkön kytkennän tekee verkkoyhtiö. Ennen sähköjen kytkentää täytyy varmistaa, että se voidaan tehdä turvallisesti ja ilman tulipalo vaaraa. Tarkista että sähkölaitteet ovat irti pistorasioista ja ettei esimerkiksi lieden päälle ole jäänyt tavaroita.
Olen muuttamassa, kuinka teen sähkösopimuksen?
Onnea uuteen kotiin!
Kun olet muuttamassa, ilmoita siitä meille hyvissä ajoin joko puhelimitse tai tilaamalla uuden sähkösopimuksen. Näin saat sähkösopimuksen voimaan heti uuteen asuntoosi ja irtisanottua sen vanhasta osoitteestasi. Kun huolehdit sopimusasiat kuntoon ajoissa, on sähkö käytettävissäsi siellä missä sitä tarvitset, etkä maksa ylimääräisiä laskuja.
Muista muuttaessa seuraavat asiat:
-
Uusi sopimus tulee solmia vähintään 2 viikkoa ennen muuttoa. Jos muuttoon on kuitenkin viisi päivää tai vähemmän, ota suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse.
-
Useimmissa verkkoyhtiöissä sähkötoimituksen aloitus seuraavana arkipäivänä tai myöhemmin on maksutonta, mutta pikapyynnöstä verkkoyhtiö voi periä hinnastonsa mukaisen maksun.
-
Sähköjä kytkettäessä on käyttöpaikalla oltava täysi-ikäinen henkilö, jottei synny tulipalon vaaraa (jos esim. liesi, uuni tai kiuas on jäänyt vahingossa päälle). Sähkön kytkennän tekee verkkoyhtiö.
-
Jos olet muuttamassa pois, sähköntoimitus katkaistaan sopimuksen päättymistä seuraavana arkipäivänä, jollei uutta sopimusta ole tehty käyttöpaikalle.
Ostin kiinteistön, kuinka teen sähkösopimuksen?
Kun olet ostanut kiinteistön, ilmoita siitä meille hyvissä ajoin joko puhelimitse tai tilaamalla uuden sähkösopimuksen. Näin saat sähkösopimuksen voimaan heti uuteen kiinteistöösi. Kun huolehdit sopimusasiat kuntoon ajoissa, on sähkö käytettävissäsi siellä missä sitä tarvitset.
Asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät täältä.
Ostin kiinteistön, siirtyykö sähköliittymä automaattisesti minulle?
Sähköliittymä on kiinteistön irtainta omaisuutta, joten se ei siirry automaattisesti uudelle omistajalle. Kauppakirjassa on hyvä olla maininta sähköliittymän sisältymisestä kauppaan. Tämän dokumentin perusteella verkkoyhtiö voi muuttaa liittymissopimuksen uuden omistajan nimelle. Sähköliittymän siirto koskee kiinteistöjen sopimuksia (esimerkiksi omakotitalot, mökit tai maatilat).
Kerros- ja rivitaloissa liittymän omistaa taloyhtiö ja asunnon ostajan ei tarvitse huolehtia liittymän siirtymisestä.
Mitä on yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö?
Yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö ovat verkkoyhtiön määrittelemiä sähkön jakelun siirtotuotteita eli tariffeja.
Yleissähkö
Yleissähkö ei erottele sitä, käytätkö sähköä yöllä vai päivällä, kesällä vai talvella. Se sopii takuuvarmasti kaikkeen sähkönkäyttöön, olipa kyse sähkölämmitteisestä kohteesta tai ei. Tyypillisimmin yleissähkö on mittaustapana kohteissa, joissa ei ole sähkölämmitystä. Esimerkiksi kesämökeillä, kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä omakotitaloissa ja pienyrityksissä. Lumme Energian sopimuksista voit valita yleissähkön aina, olipa mittaustapa taustalla mikä tahansa.
Yösähkö, kaksiaikasähkö, aikasähkö
Kun puhutaan yösähköstä, sähkön käyttö mitataan erikseen päivä- ja yöajalta. Lumme Energia käyttää päivä- ja yöenergian hinnoittelussa valtakunnallista aikavyöhykejaottelua. Siinä päiväajan energiamaksua sovelletaan klo 07-22 ja yöajan energiamaksua klo 22-07.
Kausisähkö, vuodenaikasähkö, talvipäiväsähkö
Vuodenaikasähkö eli kausisähkö jakaa sähkön käytön nimensä mukaisesti talviarkipäivän ja muun ajan kulutukseen. Mittaustapa soveltuu hyvin kohteisiin, jossa sähkölämmityksen tukena on esimerkiksi puulämmitys ja ilmalämpöpumppu. Talviarkipäivinä energian hinta on yleensä kalliimpi, muun muassa pakkasjaksoista johtuen. Muu aika puolestaan on edullisempaa ja kulutusta kannattaakin ohjata edullisimpiin vuoden- ja vuorokaudenaikoihin. Vuodenaikasähkö sopii sähkölämmittäjille, jotka voivat hyödyntää varaavaa sähkölämmitystä, takkaa tai leivinuunia. Myös maatiloille, jotka käyttävät sähköä runsaasti kesäaikaan, on vuodenaikasähkö oiva mittaustapa. Lumme Energia noudattaa talviarkipäivän ja muun ajan hinnoittelussa valtakunnallista aikavyöhykejaottelua. Energian hinta on edullisempaa yöllä, sunnuntaisin ja kesällä:
Talviarkipäivä: 1.11.-31.3., ma-la klo 07-22
Muu aika: 1.11.-31.3. ma-la klo 22-07, su koko päivän, 1.4.-31.10. koko ajan
Millainen sähkösopimus?
Kaikkiin kohteisiin, mittaustavasta riippumatta, sopii yleissähkösopimus. Katso sähkösopimuksemme www.lumme-energia.fi/sahkosopimus
Jos haluat tarjouksen mittaustapaasi perustuen ota yhteyttä asiakaspalveluumme.