Virtuaalimatkalla Sveitsin Alpeille

Takaisin

Virtuaalimatkailu on kestävä ja ympäristöystävällinen tapa matkustaa. Miltä sitten tuntuu matkustaa Sveitsin Alpeille omassa nojatuolissa?

Alpeista tulevat mieleen jylhät vuoret, lumihuiput ja kuuluisa alppikukka, Edelweiss. Alppivaellus on kiehtovaa, mutta riittävätkö siihen oikeasti kunto ja rahkeet? Netistä löytyi ilmoitus virtuaalimatkasta Sveitsin Alpeille. Siinä luvataan kokemuksia upeista maisemista, kirkkaista järvistä, alppikukista ja jopa murmeleista. Kierrokselle johdattaa oma suomenkielinen live-opas. Kokemukseen tarvitaan vain tavallinen tietokone tai älypuhelin, ja varauksen voi tehdä nettisivuilla tietylle päivälle 20 euron hintaan. Siispä matka varaukseen ja lähtöä odottamaan! Nyt tosin vaellukselle ei tarvita uusien vaelluskenkien sisäänajoa, ei aikataulutusta eikä loputtomia järjestelyjä. Vaellus kestää 1,5 tuntia, ja sen voi tehdä mukavasti kotona lauantai-iltana saunan jälkeen ilman VR-laseja.

Huikeita maisemia ja syvälle menevää opastusta

Lähtöajan lähestyessä matkakuumetta voi purkaa laittamalla tietokoneen auki ja kuulokkeet päähän. Sitten lähdetään. Matkamme alkaa Zürichistä, ja ensimmäinen etappimme ovat itäisessä Sveitsissä sijaitsevat Alpsteinin Alpit. Ennen sitä poikkeamme sympaattisessa Appenzellin kylässä ihastelemassa arkkitehtuuria. Sitten vaelluspoluille ja auringossa kylpeville alppirinteille! Sieltä matka jatkuu Keski-Sveitsin Alppilaaksoon ja lopuksi Bernin Alpeille korkeiden lumihuippujen ääreen. Maisemat ovat kaikkialla huikeita: jylhiä vuoria, karuja kallioita, vehreitä laaksoja ja sympaattisia alppikyliä. Näkyipä matkalla lehmiäkin lehmänkelloineen ja se murmeli kolossaan. Käytännössä seurasimme Zoom-sovelluksella oppaan tekemää videota vaelluksista. Opas kertoi retkestä videon rinnalla, ja kierroksen lopuksi oli runsaasti aikaa esittää hänelle kysymyksiä.

Alpit2

Millainen elämys tämä oli?

Kuva ei pysty välittämään täydellisesti todellista luontoelämystä – ei raikasta ilmaa, ei tuoksuja eikä kasvoilla viipyvää tuulta. Mutta toisaalta kengätkään eivät hiertäneet eivätkä lennot rasittaneet. Maisemat olivat vaikuttavat. Virtuaalimatka antoi hyvää tietoa vaelluksesta käytännössä, kulkemisesta Alpeilla, postibusseista, hisseistä ja köysiradoista, maan tavoista, ruoista, yöpymisistä ja yleisestä elämänmenosta. Kiitos tästä kuuluu hyvälle oppaalle, joka vaeltaa itsekin, on kirjoittanut muutaman matkakirjan Sveitsistä ja on asunut maassa jo parikymmentä vuotta.

Kannatti käydä Alpeilla. Ehkä sinne voisi mennä uudelleen livenä. Saaduista tiedoista olisi paljon hyötyä matkan valmisteluissa. Helppoon matkustamiseen voi tosin jäädä koukkuun. Seuraavaksi käväisen ehkä Karibialla tai saarikierroksella Japanissa!


Mitä virtuaalimatkailu on?

Virtuaaliset elämykset ovat entistä enemmän tulossa matkailuun. Virtuaalimatkailu säästää ympäristöä ja avaa uusia mahdollisuuksia. Ihminen pääsee tutustumaan virtuaalisesti kohteisiin, jotka olosuhteiden tai muiden rajoitusten takia ovat vaikeita tai mahdottomia saavuttaa.

Virtuaalimatkailu sisältää tyypillisesti VR-lasien käytön, joka auttaa upottamaan käyttäjän digitaaliseen ympäristöön, jossa pystyy liikkumaan. Käyttökohteina ovat muun muassa pelaaminen, interaktiivisten videoiden katselu ja 360-astekuvien katselu. Moneen kohteeseen voi käydä tutustumassa virtuaalisesti myös ilman VR-laseja.

Käy tutustumassa virtuaalisesti:

Live-opastettuja virtuaalimatkoja järjestävät:
virtuaalimatka.fi, Tripsteri ja Ikaalisten matkatoimisto

 

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.11.2022 | Sähkön hinta

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista,...

26.10.2022 | Energiaa

Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun...

19.10.2022 | Energiaa

Kun ruoka tulee kotiin laatikossa

Ruoanlaitto kotioloissa voi joskus tuntua puuduttavalta, etenkin etätöiden aikaan, kun aikaa on vähän ja ideat käytetty. Moni on kokeillut ruoan...