Virtuaaliluonto helpottaa stressiä ja lisää hyvinvointia kotonakin – katso vinkit

Takaisin

Miltä tuntuisi, jos talvipakkasella kotioven avattuasi vastassa olisikin kesäinen äänimaisema, linnunlaulua ja lehtipuiden suhinaa? Valo leikkisi viherkasvimetsikön lehvistössä, kun istahdat alas työpäivästä uupuneena.

Virtuaaliluonto kotona ei ehkä ole vielä tätä päivää, mutta kuka tietää: ehkä jo lähitulevaisuudessa?

Virtuaaliluonto_naytto

Luonnonvarakeskuksen Metla-talossa Joensuussa istahdamme kokoushuoneeseen, johon noin vuosi sitten rakennettiin virtuaaliluonto. Ympäriltä kuuluu linnunlaulua, tuuli kuuluu humisevan puiden lehvistössä. Katse hakeutuu metsämaisemaan, joka tuntuu elävän valon leikkiessä puustossa. Syksyn viima unohtuu, kun leppeä, kesäinen äänimaisema valtaa mielen virtuaaliluontotilassa. Korppiko juuri lennähti ohitse? Sadekuurokin kuuluu pyyhkäisevän äänimaisemaa.

Luonnonvarakeskuksen aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että luonto on tehokas stressin poistaja.

– Jo lyhytkin oleskelu luonnossa rauhoittaa ja laskee verenpainetta, toteaa Luken asiantuntija Timo Muhonen.

Viime vuosina Luke on tutkinut virtuaaliluonnon vaikutuksia stressin laukaisemiseen. Tutkimusta on tehty myös Metla-talon virtuaaliluonnossa. Tuloksista tiedetään jo, että luonnon äänimaiseman kuuntelu palauttaa stressistä nopeammin kuin hiljaisuus.

Timo Muhonen oli yksi tutkimukseen osallistujista

– Osa työpäivästä vietettiin virtuaaliluontohuoneessa ja sykeseurannalla tarkkailtiin, kuinka syke reagoi.

Muhonen koki puolen tunnin jaksot virtuaaliluonnossa työpäivän aikana stressistä palauttavina ja rentouttavina.

– Vahva luontosuhde auttaa hyödyntämään myös virtuaaliluonnon vaikutuksia. Äänimaailma tuo mielleyhtymiä oikeasta luonnosta.

Luonnonvarakeskuksen virtuaaliluonto palvelee muun muassa kokoustilana. Käyttäjien palautteessa on kiitetty tilan rauhoittavaa tunnelmaa.

Luken kokoustilaan virtuaaliluonto on rakennettu äänimaiseman, valojen, värien ja seinän kattavan metsämaisemakuvan kautta. Kokolattiamatto jäljittelee väriltään vihreää metsänpohjaa. Mäntymetsässä valokuvaseinällä leikkivät viistot valonsäteet, joiden liikkeen intensiteettiä voi säätää. Myös äänimaiseman luonteen leppeästä kesätuulesta syysmyrskyyn voi valita ohjauspaneelista. Ääni vaeltaa satunnaisesti toistuen kaiuttimesta toiseen ja luo vaikutelman liikkeestä.

Virtuaaliluonnosta puuttuvat tuoksut, eikä tuulen henkäys tai kosteuden vaihtelu tunnu iholla. Myös monet luonnon ikäviksi koetut elementit, kuten itikat, hirvikärpäset ja käärmeet, ovat poissa.

Kun virtuaaliluonnossa on istuttu keskustellen tunnin verran, kiire on unohtunut ja tunnelma on leppoisa.

VIrtu_verhot

Mutta miten tämän voisi saada kotiin? Lukella käytössä oleva tekniikka on vielä tänä päivänä kallista kotikäyttöön. Kekseliäisyydellä kotiin voi perustaa oman virtuaaliluontokolon kohtalaisen vaivatta ja pienillä kustannuksilla. Sopivasti valoa, värejä ja materiaaleja, miksei äänimaisemaakin yhdistellen kotiin rakentuu oma luontosoppi.

Sisustussuunnittelija Satu Väistö on työssään toteuttanut virtuaaliluontoratkaisuja muun muassa kehitysvammaisten asumisyksiköissä. Kotioloihin ei hänelläkään ole tarjota helppoa ratkaisua, mutta vinkkejä luonnon hyvää tekevien vaikutusten tuomiseksi kotiin löytyy.

Väistö toisi luonnon rauhoittavaa tunnelmaa kotiin luonnonmukaisilla, pehmeillä väreillä ja valoilla.

– Luonnonvalkoista ja hiekanvaaleita värejä. Harkittua valoa ja materiaalivalintoja, tiivistää Väistö.

Liikkuvaa valoa on kotioloihin haastavaa luoda.

– Valon ja varjon vaihtelua saadaan erilaisilla pöytä- ja jalkalampuilla.

Kattovalolla ei luonnonvalon elävää vaikutelmaa luoda.

Entä metsän vihreä seinä?

– Työpaikalle voisi tuoda vihreää väriä. Kotiinsa monet eivät kuitenkaan valitse vahvaa vihreää. Toki pieninä annoksina ja murrettuina sävyinä – verhoissa ja tyynyissä – se toimii, miettii Väistö.

Metsämaisema valokuvaseinänä olisi hänen mielestään kotioloissa liian dominoiva.

– Kodin esineet, kirjat ja taulut voivat viedä metsämaisemasta rauhan.

Myös maalipinnoilla voi taiten käytettyinä rakentaa tilaan vaikutelmia luonnon valosta.

– Oikeassa paikassa keltainen seinä tuo tilaan auringonpaisteen, nukkumatilaa puolestaan rauhoittaa yönsininen seinä.

Sisustussuunnittelija myöntää, että värit ovat toki makuasioita.

Luonnon äänimaisemakaan ei ole mahdoton toteuttaa kotona

– Monenlaisia luontoääniä löytyy esimerkiksi YouTubesta, vinkkaa Väistö. Pieniä, tehokkaita kaiuttimia yhdistelemällä äänimaisemasta voi saada vaikuttavan. Televisionäytön valjastamisesta virtuaaliluonnon rakennusaineeksi ei sisustussuunnittelija kuitenkaan innostu.

Sen sijaan sisustustrendeissä viime syksynä näkynyt luonnonmateriaalien paluu koteihin on hyvä perusta. Moni-ilmeisenä materiaalina puu on jälleen tervetullut lisäämään kodin yhteyttä luontoon.

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

24.04.2024 | Energiaa

Sisäilmasta parempaa ilmanpuhdistimien ja kostuttimien avulla

Keväällä siitepöly ja katupöly aiheuttavat oireita allergioista ja hengityselinsairauksista kärsiville. Talvella kiusaa kuiva huoneilma. Laitteista...

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....