Vilja Schepelin ohjeet lisäeristäjälle: suunnittele hyvin ja toimi rakennuksen ehdoilla

Takaisin

Remonttia tehtäessä ja jo ennen päätöstä lisäeristämisestä kannattaa aina tutustua talon rakenteisiin ja toimintaan lähemmin. Ratkaisut pitää valita oman kohteen, eikä naapurien tai tuttavien kokemusten, perusteella. Hyvä suunnittelu on onnistumisen perusedellytys.

– Suurimmat säästöt lämmityskuluissa tulevat huonelämpötilan maltillisesta laskemisesta. Sen esteenä on usein vedon tunne, joka laittaa palelemaan ja lisäämään patteriin turhaan lisää asteita. Vedon tunnetta voi vähentää tiivistämisellä tai lisäeristämisellä.  

– Lämpö karkaa aina ylöspäin, joten järkevä lisäeristämisen kohde on yläpohja. Tosin aina vinttitilaa ei ole tai siihen ei pääse käsiksi. Vetoa tulee myös tiivistämistä kaipaavista ovista ja ikkunoista tai nurkkien liitoskohdista. Rakennuksen vuotavat kohdat saa selville pakkaspäivänä infrapunalämpömittarilla. Sen kanssa kannattaa käydä läpi ikkunan alapuolet, pielet ja nurkat. 

Tutustu taloosi lähemmin, käytä apuna asiantuntijaa

– Kun remontti on suunnitteilla, on hyvä tutustua talon rakenteisiin ja toimintaan pintaa syvemmältä. Tarkista eristeiden kunto. Kurkista ikkunoiden alle, onko eriste laskeutunut sieltä. Tämä on hyvä tehdä etenkin vanhemmissa taloissa, joissa on käytössä purueriste. Rakenteiden tarvitseman tuuletuksen pitää säilyä ja materiaalien olla oikeita. Vanhassa talossa ei ole höyrynsulkua, ja sen pitääkin antaa hengittää. Seinän rakenne on sisäpuolelta tiivein, ja sen pitää harveta ulospäin. Jos seinän ulkopintaan laittaa liian tiiviin eristeen tai unohtaa yläpohjasta tuuletustilan, höyry tiivistyy väärään paikkaan ja seinien puru tai puu voi muuttua nopeasti mullaksi. Toki uudemmissa taloissa rakenteet toimivat eri tavalla. Siksi on olennaista käyttää apuna suunnittelijaa, joka ymmärtää kyseisen talon rakenteen ja fysikaalisuuden. 

Viljan-vinkki-rappana

– Aikaisemman energiakriisin aikana remonteissa tehtiin paljon kohtalokkaita virheitä. Ilmanvaihto tukittiin kokonaan teippaamalla ilmanvaihtoventtiilit umpeen tai käytettiin kohteeseen sopimattomia materiaaleja. Viimeksi kesällä avasin paikan, jossa seinärakenne oli alhaalta metrin matkalta laho. Aiemmin lattialaudan vaihdon yhteydessä seinän ja lattian rajaa oli lisäeristetty lasivillalla, joka toimii huonosti paikoissa joihin saattaa johtua kosteutta. Tässä kohteessa kosteutta oli kertynyt muun muassa puutteellisen ilmansulun takia. Lasivilla ei kuivu itsestään muuten kuin pystyasennossa. Se oli säilyttänyt kerääntyneen kosteuden ja lahotti ympärillään olevan materiaalin. Vaikka tarkoitus oli ollut hyvä, väärä eristevalinta oli saanut tuhoa aikaan. Vanhoissa taloissa puukuitu, pellava ja hamppu kestävät kosteutta paljon paremmin. On tärkeää tuntea oman talonsa toiminta ja tehdä remontti sen aikaista rakennustapaa kunnioittaen. 

Vinkit lisäeristystä miettivälle

  • Tutustu talosi toimintaan ja tilanteeseen syvemmin, etenkin vanhoissa rakennuksissa. Tarkista eristeiden kunto etukäteen.
  • Suunnittele ensin. Käytä apuna rakennusalan ammattilaista, joka ymmärtää talosi rakennusaikakauden rakennustekniikan. Sinun taloosi ei välttämättä sovi sama
    ratkaisu kuin naapurilla. 
  • Käytä oikeita materiaaleja äläkä tee turhia remontteja. Talon ulkolaudoitusta ei tarvitse pakolla vaihtaa, vaikka siinä ei olisi nykymääräyksien mukaista ilmarakoa, jos rakenne on muuten kunnossa oikeanlaista maalivalinta myöten. Kunnioita vanhaa rakennustapaa.

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

11.09.2024 | Elämän energiaa

Tavallinen vai öljytäytteinen sähköpatteri: Kumpi on parempi lisälämmitin?

Patterimallien paremmuuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tavallisen ja öljytäytteisen sähköpatterin energiatehokkuudessa on vain vähän eroja....

04.09.2024 | Elämän energiaa

Mitä tarkoittaa lampun värintoistokyky?

Sohva näytti vielä kaupassa hyvän väriseltä, mutta kotiin kannettuna sävy on erilainen. Kampaamosta valittu hiusväri näyttää omassa kylpyhuoneessa...

02.09.2024 | Hiilineutraalisuus

Liike on uusiutuvaa energiaa-haasteen voittajat on arvottu

Lumme Energia haastoi suomalaiset tuottamaan hyvää energiaa 100 päivän ajan liikkumalla olympiahengessä. Haaste kesti 100 päivää ja maali on nyt...