Varmista lämminvesivaraajan energiatehokas ja turvallinen käyttö

Takaisin

Kannattaako lämminvesivaraajaa pitää päällä poissaolon aikana? Energianeuvoja ohjeistaa lämminvesivaraajan käyttöä kotona ja mökillä.

Anssi-KokkonenLämmityksen säästötalkoissa tulee väistämättä vastaan myös kodin vesihuolto sekä se, miten voi järkevästi säästää vettä. Erityisesti käyttöveden lämmityskulut ovat iso asia. Suurin säästö on yleensä saatavissa vähentämällä lämpimän veden käyttöä. Suihkussa käytäessä veden käyttöajan lyhentäminen ja lämpötilan alentaminen pienentävät sähkön kulutusta tehokkaasti. Samoin uusilla, säästävillä suihkupäillä saa vähennettyä veden kulutusta kokonaisuudessaan mukavuudesta tinkimättä.

Suorasähkölämmitteisessä rakennuksessa varaajaa ei kannata kytkeä pois päältä lyhyehköjen poissaolojen ajaksi. Sisätiloihin sijoitetun lämminvesivaraajan hukkalämpö tulee joka tapauksessa hyödyksi lämmityksessä ja siten vähentää muuta lämmitystarvetta. Esimerkiksi 300 litran varaajan lämpöhäviö on viikon aikana noin 10–12 kWh:n tasolla. Mikäli varaaja kytketään siksi ajaksi pois päältä, lämpötilan nosto takaisin 60 asteeseen kuluttaa suunnilleen saman energiamäärän eikä olennaista säästöä synny.

Vanhemmissa rakennuksissa hanoista saatavan lämpimän käyttöveden tulee asumisterveysasetuksen mukaisesti olla vähintään 50-asteista. Vuoden 2007 jälkeisessä uudis- ja korjausrakentamisessa lämminvesilaitteistojen minimilämpötila on 55 astetta. Sen voi todentaa helposti lämpömittarin avulla, kun laskee hanasta kuumaa vettä. Käyttövesivaraajan lämpötilaa säädetään tarvittaessa mitatun lämpötilan perusteella joko alas- tai ylöspäin, jotta tavoitelämpötila saavutetaan. Lämminvesivaraajan hyvä tavoitelämpötila on yleensä 60 astetta. Useamman päivän vedenkäyttökatkoksen jälkeen on tärkeää, että vettä valutetaan putkistoista reilusti viemäriin ennen käyttöä. Tämä koskee myös kylmää käyttövettä, joka tulee saada alle 20-asteiseksi

Kesämökkien veden käytössä on tyypillisesti pitkiä taukoja. Tällöin turvallisin ja paras ratkaisu on tyhjentää käyttövesivaraaja tauon ajaksi valmistajan ohjeiden mukaisesti. Samalla kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös tyhjentää kaikki käyttövesiputkistot. Mikäli tyhjennys ei ole mahdollista, varaajaan on syytä mökille palattaessa nostaa korkeampi, noin 60–65 asteen lämpötila useaksi tunniksi ja laskea kuumaa vettä reilusti ennen veden käyttöä.

Pörssisähköä käyttävän ahkeran sähkön säästäjän kannattaa seurata tulevan vuorokauden sähkön tuntihintoja ja ajoittaa muun muassa lämminvesivaraajan latausta edullisimmille tunneille. Silloin lämpötila-asetusta voi nostaa vieläkin korkeammalle, esimerkiksi 65–75 asteeseen, jotta lämmintä vettä riittää varmemmin seuraavan päivän kalleimpien tuntien ajalle. Aurinkoisilla keleillä voi hyödyntää mahdollista omaa aurinkosähkön tuotantoa lataamalla ahkerasti käyttövesivaraajaa, ellei itse tuotetulle sähkölle ole muutoin tarpeeksi käyttöä.

Legionellabakteerin torjuntaa koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät THL:n sivuilta

Oman alueesi energianeuvojan löydät täältä: www.motiva.fi

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

03.04.2024 | Omalumme

Voisitko elää vielä kestävämmin?

Hiilikuormaamme pitää vielä vähentää neljännekseen, jotta yhteiset ilmastotavoitteet täyttyvät. Sitran uudistettu elämäntapatesti auttaa kokeilemaan...

27.03.2024 | Omalumme

Näin lataat akut turvallisesti

Tiedätkö, miten erilaisia akkuja ladataan turvallisesti ja miten toimit, jos akkupalo syttyy? Katso ohjeet ja ehkäise vaara ennalta.

26.03.2024 | uutinen

Webinaari: onko sähkömarkkina rikki?

Sähkön hinta heilahtelee voimakkaasti – onko sähkömarkkina rikki vai ei? Miten sähkömarkkinoita tulisi kehittää? Tartumme puhuttavaan aiheeseen...