Työt tulivat mukaan mökille

Takaisin

Yhä useampi on pidentänyt mökkiviikonloppuja kummastakin päästä tai siirtynyt kokonaan etätöihin luonnon helmaan mökille. Kesämökistä on tullut toinen etätyöpiste. Etelä-Savosta kehitetään nyt mökkielämän edelläkävijää.

Hämärä ja usvainen aamu alkaa kajastaa ikkunan takaa. Hieman erilainen työpäivä on taas alkamassa mökillä. Ei kiireistä tavaroiden etsintää, ei pelkistettyä kahvikuppiaamiaista eikä aamuruuhkaa. Hiljaisuuden rikkoo kahvinkeittimen suhahdus ja talitintti, joka kopauttaa nokallaan ikkunaan. Vaikka laiturinnokassa ei enää tarkene ainakaan heti aamusta, on puolensa sillä, että happea voi käydä haukkaamassa isoin annoksin vain ulko-oven avaamalla ja lenkille pääsee heti pihalta. Luonto on vahvasti läsnä ja parhaimmillaan töihin voi keskittyä aivan uudella tavalla. 

Monipaikkainen asuminen on totta jo monen kohdalla. Työpaikkojen etätyöohjeistus on muuttunut ehkä pysyvästi. Työn tekemisessä sijainnilla ei ole enää merkitystä, työvälineet mahdollistavat töistä suoriutumisen paikasta riippumatta jo monessa ammatissa. Moni muuttaa osittain mökille, jos varustus sen vaan mahdollistaa. Sähköt ja hyvä nettiyhteys auttavat alkuun. Pian kaivataan muitakin palveluja.

Mökkiläinen kaipaa lähipalveluja ja osallistumista alueen elämään

Työpäivän jälkeen on mukava vetää lenkkarit jalkaan ja häipyä metsäpoluille. Työmatkoihin tarvittavan ajan voi käyttää heti omiin harrastuksiin, sillä työpäivän päätyttyä olet jo mökillä. Kauppareissut tulee tehtyä harvemmin. Silloin on mukava löytää lähellä tuotettua ruokaa ja käyttää muutenkin lähiseudun palveluita. On myös hyvä, jos pääsee osallistumaan tapahtumiin ja alueen elämään.

Näin kertovat mökkiläisten keskuudessa tehdyt tutkimukset. Pidempään alueella viihtyvät mökkiläiset ovat yhä kasvava käyttäjäryhmä alueen palveluille ja tuotteille. Tarvitaan elintarvikkeita, parempia nettiyhteyksiä, remonttiapua ja tarvikkeita sekä terveyspalveluja. Kiertotalous ja ekologisuus tuovat uusia toimintamalleja myös asumiseen. Kaikkea ei tarvitse omistaa, kesämökkiä voi vuokrata vaikka 20 vuotta. Monipaikkaisessa maailmassa kakkosasunnon ei tarvitse olla kesämökki, vaan elämäntyyliin voi sopia paremmin kerrostaloasunto järven rannalla. Rauhallisempi etätyöpiste kunnon tietoliikenneyhteyksillä voi löytyä myös kirkonkylältä.

Etelä-Savosta vapaa-ajan asumisen edelläkävijä 

Etelä-Savon alueella on lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa ja 7 miljoonaa yöpymistä vuodessa. Lomakausien aikana väkimäärä kaksinkertaistuu verrattuna vuodenvaihteen lukemiin. Monipaikkainen asuminen ja työnteko kasvattavat mökkipäiviä entisestään. 

Maakunta haluaa palvella laajaa mökkiläisasutustaan entistä paremmin ja kehittää palvelutarjontaa yhdessä alueen yritysten ja toimijoiden sekä mökkiläisten kanssa. Näitä asioita edistämään on kehitetty Laiturilla-hanke, jossa myös Lumme Energia on mukana.

Kesämökki talvimaisemassa

Laiturilla-hanke edistää mökillä viihtymistä 

Hankkeen tavoitteena on kehittää mökkeilijöiden ja vapaa-ajan asumisen palvelutarjontaa ja Etelä-Savoa monipaikkaisen asumisen maakuntana. Hankkeen avulla halutaan kehittää erityisesti vapaa-ajan asumisen palveluverkostoja ja palvelujen saavutettavuutta, jotta mökkeily täällä olisi vielä mukavampaa ja helpompaa. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tehdään kumppaniyritysten kanssa tiivistä yhteistyötä. 

Yhteydenpitoa mökkiläisten kanssa kehitettiin kesällä julkaistun Mökkilaiturilla-sovelluksen avulla. On tärkeää, että mökkiläiset myös löytävät alueen tarjonnan ja pääsevät mukaan paikkakunnan elämään, myös vaikuttamaan asioihin ja palveluiden kehittämiseen. Sovellus tuo alueen palvelut mökkiläisen kännykkään. Oma osionsa on lähiruoan tuottajista ja tuotteiden ostopaikoista, myös vinkkejä kestävään mökkeilyyn on tarjolla.

Laiturilla nettisivun näkymäKehitetään yhdessä mökkielämästä vielä parempaa

Maaseudun väestön vähenemisen ja kaupungistumisen vastavoimana on pitkään ollut halu muuttaa maalle. Sitran 2020-luvun megatrendeissä se on näkyvissä. Maaseudun tulevaisuuden viime vuoden lopulla teettämässä tutkimuksessa 41 prosenttia suomalaisista suunnittelee muuttavansa maalle tai ainakin haluaisi muuttaa, jos voisi. Nähtäväksi jää, miten asiat ovat pandemian rauhoituttua. Todennäköistä on ainakin, että mökillä viihdytään ja tehdään töitä pidempään tulevaisuudessakin. Tehdään siitä yhdessä vielä antoisampaa. 

Mökkilaiturilla-sovelluksen voit ladata maksutta omasta sovelluskaupasta. Kehitysideoita ja vinkkejä palveluiden kehittämiseksi voit jättää sovellukseen. Laiturilla-hankkeeseen pääset tutustumaan lähemmin nettisivuilla laiturilla.fi

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.11.2022 | Sähkön hinta

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista,...

26.10.2022 | Energiaa

Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun...

19.10.2022 | Energiaa

Kun ruoka tulee kotiin laatikossa

Ruoanlaitto kotioloissa voi joskus tuntua puuduttavalta, etenkin etätöiden aikaan, kun aikaa on vähän ja ideat käytetty. Moni on kokeillut ruoan...