back arrow Takaisin

Tyhjiöpakkaus lisää säilyvyyttä  ja lisää makua marinointiin

Vakumointi pidentää säilyvyyttä, suojaa vitamiineja ja tekee marinoinnista tehokasta. Kotikäyttöön sopivia laitteita on monen kokoisia ja hintaisia. Oikein käytettynä vakumointi tuo säästöä, järjestystä ja turvallisuutta keittiöön – tai retkelle. 

Kaupasta ostettu, mikroaaltouunissa lämmitettävä valmisateria on monille tuttu. Monet valmisruoat on vakumoitu, eli ne on pakattu ilmatiiviisti.

ValokuvaSirpaNygårdSavonMartat-copy

– Vakumilla tarkoitetaan pakkausta, johon on synnytetty tyhjiö ilman poistamisen avulla. Vakuumikoneet toimivat imemällä ilman vakuumipussista ja sulkemalla sekä saumaamalla pakkauksen tiiviisti, kertoo kotitalousasiantuntija Sirpa Nygård Savon Martoista.

Kotonakin voi vakumoida lähes kaikkia elintarvikkeita vakuumipakkauslaitteella. Niitä kutsutaan myös tyhjiöpakkauslaitteiksi. Useimmat toimivat verkkovirralla, mutta saatavana on myös akkukäyttöisiä laitteita. Lisäksi on käsikäyttöisiä vakuumipumppuja, joilla saa ilman pumpattua pois muovipakkauksesta tai -rasiasta. Laitteita myyvät muun muassa kodinkoneliikkeet. Malleja, kokoja ja hintaluokkia on saatavilla erilaisiin tarpeisiin.

– Ennen laitteen ostoa kannattaa tutkia sen ominaisuuksia. Lisäksi on hyvä miettiä, minkä kokoisia pakkauksia aikoo vakumoida, ja valita sitten mieleinen kone.

Vakumoinnissa käytetään vakumointiin tarkoitettua, kuumennuksen kestävää elintarvikemuovia. Siitä ei pääse ruokaan eikä elintarvikkeisiin muovin makua tai hajua. Kaupat, jotka myyvät vakuumipakkauslaitteita, myyvät yleensä myös pakkausmuovia.

Sopii vain tuoreiden ruoka-aineiden säilöntään

Vakumointi sopii kalan, lihan, vihannesten, leivän ja viljatuotteiden sekä juustojen, marjojen ja hedelmien säilöntään. Nygård kehottaa kuitenkin vakumoimaan vain tuoreita raaka-aineita ja ruokaa.

– Huonolaatuisia elintarvikkeita tai jo pilaantumassa olevaa ruokaa ei pidä vakumoida. Ilmanpoisto lisää säilyvyyttä, mutta ei pysty estämään haitallisten mikrobien kasvua, joita yleensä on jo päässyt syntymään pilaantuvassa ruuassa.

Monet ruoan pilaavat mikrobit, kuten bakteerit, virukset ja homeet, suosivat happea. Esimerkiksi mullassa ja hiekassa olevat mikrobit voivat kuitenkin viihtyä myös hapettomissa olosuhteissa. Koska vihanneksissa ja juureksissa voi olla hieman multaa ja hiekkaa, ne kannattaa yleensä pestä ja kuumentaa tai kypsentää ennen vakumointia. Näin maa-ainesten mikrobit eivät pääse kasvamaan vakuumipakkauksessa ja pilaamaan ruoka-aineita.

– Tai sitten vakumoitujen vihannesten ja juuresten on oltava erittäin hyvälaatuisia ja puhtaita. Kala voidaan vakumoida tuoreena tai esimerkiksi suolattuna ja savustettuna. Suolaus ja savustaminen hillitsevät mikrobien kasvua, mutta eivät poista niitä kokonaan tuotteesta.

Vakumointi sopii loistavasti myös esimerkiksi retkeilyvarusteisiin. Kun pakkaa tulitikut ja muut kosteudelle arat tarvikkeet ilmatiiviisti, ei sateella tarvitse pelätä niiden kastumista.

Vakumointi ei muuta säilytyspaikkaa

Vakumoidut ruuat säilytetään aina samassa paikassa, missä ne säilytettäisiin ilman vakumointia. Eli huoneenlämmössä säilytetään kuiva-aineet ja kuivatut elintarvikkeet. Kaikki muut elintarvikkeet ja ruuat säilytetään jääkaapissa, viileäkaapissa tai pakastimessa.

– Vakumoinnin etu onkin se, että se vähintään tuplaa säilyvyysajan, mutta voi pidentää sitä vieläkin enemmän. Tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon se pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä, on vaikea antaa.

Happi tuhoaa vitamiineja. Vakumoinnin ansiosta elintarvikkeiden aromit ja vitamiinit säilyvät paremmin hapettomissa pakkauksissa. Vakumoidut tuotteet myös säästävät tilaa.

– Esimerkiksi metsästyssaaliina saadun hirven ruho voidaan paloitella ja osat vakumoida heti metsästyksen jälkeen. Tiiviisti vakumoitu riista säästää tilaa kuljetuksessa ja pakastimessa. Ilman vakumointia liha, jossa on paljon rasvaa, eltaantuu helposti ja kuivuu menettäen mehevyyttään.

Vakumointi on edullista, koska ruoka saadaan talteen ja säilymään. Kuluja tulee laitteista, materiaaleista, työhön menevästä ajasta, laitteen käytöstä sekä kylmäsäilytyksessä kuluvasta energiasta.

– Vakumoinnin haittana on muovijätteen kertyminen. Onneksi muovijäte voidaan nykyään kierrättää yhä useammin.

Vakuumi-marinointi

Vakuumissa marinointi tekee sitkeästäkin lihasta mureaa

Vakuumilaitteen tekemä tyhjiöpaine avaa lihan huokoset ja saa marinadin vaikuttamaan paremmin. Liha laitetaan marinadin kanssa tyhjiöpussiin, joka vakumoidaan, ja 10–20 minuutin kuluttua liha on valmis grillattavaksi. Marinointia varten vakuumilaitteeseen on saatavissa myös liitettävä lisälaite.

 

Lumpeenlehti Lumpeenlehti Lumpeenlehti