Kodin paras paikka uusiutuu – saunaan halutaan nyt luksusta

Takaisin

Kiukaiden monimuotoisuus ja varusteiden määrä kasvavat koko ajan, ja muotoilu on mukana entistä enemmän.

Aloitetaan designista. Miten olisi mattalasi sähkökiukaan suojana perinteisen puukaiteen sijaan – vieläpä valaistuna? Tai nousisivatko hikoiluhetket uusiin ulottuvuuksiin taustamusiikilla – olisiko se vaikka luontoääniä? Haluaisitko ohjata kiuasta tai seurata saunan lämpiämistä älypuhelimestasi etänä? 

Kaikki tämä, ja itse asiassa paljon muutakin, on jo täyttä totta ja yleistymässä. Kiukaiden monimuotoisuus ja varusteiden määrä kasvavat koko ajan, ja muotoilu on mukana entistä enemmän. Modernissa saunassa voit todella unohtaa arjen harmauden. 

Pilarikiukaat ovat melkeinpä jo syrjäyttämässä tavalliset sähkökiukaat; niitä on joka valmistajalla. Tyylikkään ulkonäön ohella niissä on iso kivimäärä, mikä tarkoittaa pehmeitä löylyjä, kun löylyvedellä on entistä enemmän kivipintaa höyrystyä. Yhtä lailla yleistyvä ratkaisu on asentaa pilarikiuas lauteisiin.

Harvia_MyHarvia_CX001WIFI_LegendXE_f2

Kännystä käyntiin  

Kuten lähes kaikissa kodinkoneissa, sähkökiukaissakin tekoälyn määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Monen kiukaan saa lämpenemään etänä älypuhelinta käyttäen tai kodin langattoman tietoverkon välityksellä. Etäkäyttö on kätevää: onhan sauna kylpykunnossa, kun perhe ehtii kotiin.

Etäohjauksessa tosin piilee vaara. Sovellukset eivät osaa kertoa, onko joku jättänyt lenkkiasusteet tai jotain muuta helposti syttyvää kuivumaan saunaan ja liian lähelle kiuasta – mitä ei pitäisi koskaan tehdä. Turvallisinta onkin aina itse pyörähtää saunassa tarkistamassa asia, ennen kuin nappaa kiukaan päälle.

Älysovellukset sen sijaan kyllä tietävät ja kertovat, mihin tahtiin sauna lämpiää, mikä on lämpötila juuri nyt ja kuinka monen minuutin kuluttua sauna on kylpykunnossa. Turvaominaisuutena moni sovellus hoksaa myös saunan oven auki jäämisen ja keskeyttää kiukaan lämmittämisen, jottei synny vahinkoa eikä sähköä tuhlata. Osa sovelluksista huomaa niin ikään ja reagoi, jos saunan ovi avataan kesken lämmityksen.

Uusimpien sähkökiukaiden valtteja ovat siis design ja äly. Mutta miten tehokas kiuas tarvitaan juuri meidän saunaamme?

Kiukaan tehon hahmottamiseen eivät riitä yksin saunan lattianeliöt, vaan tilasta pitää laskea kuutiot. Muodikkaat lasi- ja kiviseinät samoin kuin muuratut seinäosuudet kasvattavat tehon tarvetta, koska ne lämpiävät puuseiniä hitaammin. Nyrkkisäännön mukaan jokainen tällainen neliömetri lisää yhden kuutiometrin saunan tilavuuteen.

Harvia_Glow_TRT_Block_f1

Säästetään sähköä

Onnistunut saunaremontti alkaakin oikeankokoisen kiukaan valinnalla.

Kertalämmitteiset kiukaat ovat periaatteessa energiataloudellisempia kuin jatkuvalämmitteiset, mutta jos saunot liki joka ilta, jatkuvalämmitteinen saattaa olla kannattava hankinta. Jos et sauno joka ilta, jatkuvalämmitteinen kiuas helposti tuplaa sähkölaskusi, Motiva laskee.

Pienen kivitilan kiuas lämpenee nopeasti ja säästää sähköä, mutta vastapuolella on löylyjen äkäisyys. Piikkinä nouseva kuumuus pakottaa silmät kiinni, leuan vasten rintaa ja pidättämään hengitystä. Ison kivitilan kiukaita joutuu lämmittämään kauemmin, mutta vastaavasti löylyt ovat lauhemmat.

Motivan asiantuntijoiden mukaan saunan lämpötila kannattaa joka tapauksessa rajoittaa 70–80 asteeseen. Sähkön kulutus näet kasvaa 20–30 prosenttia, jos lämpötilan nostaa sataan asteeseen.

Kylpytottumuksilla on muutenkin merkitystä. Suurinta sähköntuhlausta on antaa saunan odottaa. Saunaan kannattaa mennä heti, kun se on kylpykunnossa, ei pikku hiljaa pitkin iltaa.

Kiukaasta katkaistaan sähköt saunomisen päätyttyä tai vähän sen jälkeen, jotta saunan pintarakenteet ehtivät kuivua. Ison kivitilan omaavat kiukaat kuivaavat saunan jälkilämmöllään, vaikka kiukaan sammuttaisi hetikin.

Myös kiuaskivien vaihtaminen parin vuoden välein vaikuttaa sähkönkulutukseen. Vanhetessaan kivet näet haurastuvat, jolloin ne lämpenevät hitaasti eikä ilma kierrä kivien väleissä normaalisti. Tämä pidentää saunan lämmitysaikaa.

Kiukaat

Tuoreita toteutuksia

Pilarikiukaiden ilmettä virkistää vahvasti kiuasvalmistaja Mondex Rakka-mallillaan. Rakan ulkopinnassa ei ole lainkaan teräsritilää pitämässä kiviä paikoillaan. Kiukaan salaisuus on, että ulkopinnan kivissä on reiät, joista ne pujotetaan terästankoihin. Tangot jäävät piiloon kivien sisään. Varsinaiset kuumat löylykivet sijaitsevat kiukaan sydämessä.

Tähtisaunojen Magnum-pilarikiukaan teräksinen yläosa muistuttaa avautuvaa kukkaa, ja sen yläosa on vaihdettavissa. Jalustan 12 kuituvaloa valaisevat kiukaan alhaalta ylöspäin, jolloin löyly näyttää liikkuvan eloisasti. Valmistajan mukaan valaisimet kestävät jopa 200 asteen lämpötilan.

corner-iki-kiuasIki-kiukaan malli Kulma-IKI lähestyy asioita sananmukaisesti omasta kulmastaan. Kulma-IKI-pilari voidaan asentaa nurkkaan paneeliseinää vasten, joten se mahduttaa designin ja ison kivimäärän pieneen saunaan. Tai jos sauna on todella pieni, litteät tasokiukaat tarjoavat edustavan vaihtoehdon.

Perinteisen sähkökiukaan muotoa rikkoo ehkä reippaimmin Harvian Globe-kiuas. Se yhdistää pallon muodon ja pilarikiukaiden teräsritilän. Globe seisoo lattialla jalkansa varassa – ja on varsinainen sisustuselementti.

Tylön Expression-sähkökiukaan kansainvälisesti palkittu design taas kätkee sisäänsä ilmakammioita, jotka valmistajan mukaan nopeuttavat lämmön jakautumista. Kiukaassa on aromaterapialokero. Mukon Veto-sähkökiuas kierrättää niin ikään ilmaa avoimen rakenteensa lävitse, ja siinä on ilmankostutin.

Virossa kehitetty Saunum-kiuas puolestaan kierrättää ilmaa ja tasoittaa saunan lämpötilaeroja erillisen puhaltimen avulla. Haluttaessa ilmaan voidaan vapauttaa suolaioneja, joiden väitetään olevan hyväksi terveydelle. 

Kuvat:
Harvia, Tylo, Iki-kiuas, Mondex ja Tähtisaunat

 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

09.11.2022 | Sähkön hinta

Näin paljon voit säästää puuta polttamalla - katso niksit helppoon sytytykseen

MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista,...

26.10.2022 | Energiaa

Muuttuvatko ilmalämpöpumppujen kylmäaineet?

EU-komission ehdotuksen mukaan ilmalämpöpumppujen kylmäaineet pitäisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla. Mitä tämä vaikutus olisi ilmalämpöpumpun...

19.10.2022 | Energiaa

Kun ruoka tulee kotiin laatikossa

Ruoanlaitto kotioloissa voi joskus tuntua puuduttavalta, etenkin etätöiden aikaan, kun aikaa on vähän ja ideat käytetty. Moni on kokeillut ruoan...