Sähköpyörä kesäkuntoon

Takaisin

Sähköpyörän keväthuolto varmistaa, että edessä on paljon huolettomia kilometrejä.

Sähköpolkupyörälle ovat kausihuollot jopa tärkeämpiä kuin tavalliselle polkupyörälle. Sähköpyörissä on enemmän kosteudelle ja lialle arkoja osia. Moni valmistaja myös katsoo takuun päättyneeksi, jos pyörää ei huolleta ohjeiden mukaan.

Keväthuollon voi jakaa kahteen osaan: työt, jotka saa tehdä itse ja työt, jotka kuuluvat ammattilaiselle. Listan kuluttajalle sallituista huoltotoimista löydät oman pyöräsi käyttöohjekirjasta. Internetissä on videoita, jotka opastavat helpoimpiin huoltotehtäviin.

pyoran_huolto_puhdistus

Puhdista, öljyä, tarkista 

Pyörävalmistajat neuvovat huolehtimaan ensinnäkin pyörän puhtaudesta. Pyörän runko pestään vedellä ja pehmeällä sienellä. Painepesuria ei pidä käyttää, sillä painevesi tunkeutuu helposti sähköosien saumoihin ja liittimiin sekä laakereihin aiheuttaen ongelmia.

Ketjuihin, etu- ja takarattaisiin sekä vanteisiin ruiskutetaan aluksi rasvaa liuottavaa pesuainetta. Hetken päästä ne harjataan puhtaiksi käyttäen harjaa ja astianpesuainetta. Huuhtelun päätteeksi pyörä kuivataan.

Tämän jälkeen ketjut voidellaan. Tähän ei pidä käyttää mitä tahansa rasvaa, vaan oikeaa ketjuöljyä. Sen annetaan imeytyä ketjun rakosiin puolisen tuntia, jonka jälkeen pyyhitään ylimääräiset pois. Öljyä näet tarvitaan vain ketjujen nivelissä, ei pinnassa keräämässä turhaa likaa.

Öljytippa myös vaihde- ja jarruvaijerien kuoriin on paikallaan.

Pyörien kiinnitys ja renkaiden ilmanpaine tarkistetaan. Niin ikään pulttien ja mutterien tiukkuus todetaan. Löystynyt liitos saattaa antaa periksi poljettaessa ja johtaa sekä henkilövahinkoon että pyörän vaurioitumiseen.

Toisaalta liikaa kiristämistä tulee välttää, sillä se voi yhtä lailla johtaa vaurioihin. Harrastaja-asentajan hyvä hankinta onkin momenttiavain, jolla pultit ja mutterit saa juuri oikeaan tiukkuuteen – moni pyörävalmistaja kertoo momentit verkkosivuillaan.

Myös pyörän vaihteiden toiminnan voit tarkistaa itse. Siirtyykö ketju normaalisti rattaalta toiselle, onko vaijerin säätö kohdallaan? 

Sähkötyöt ammattilaiselle 

Edellä luetellut työt voi toki teettää ammattilaisella, jos oma osaaminen ei riitä tai paikkaa huoltotoimiin ei löydy.

Pyörän sähköosiin ei mattimeikäläisen sen sijaan pidä kajota lainkaan, vaan niiden tarkistus, huolto ja korjaaminen kuuluu aina ammattilaiselle. Moneen huoltopakettiin sisältyy myös ohjelmistopäivitysten asentaminen. 

Tyypillinen sähköpolkupyörän ensihuolto tehdään 300 ajokilometrin jälkeen ja maksaa n. 100 euroa.  Vuosihuolto tehdään 2000 ajokilometrin jälkeen ja maksaa 100–150 euroa. Jos osia joudutaan vaihtamaan, veloitetaan niistä ja työhön kuluvasta ajasta erikseen. 

Aika sähköpyörän keväthuoltoon kannattaa varata jo nyt, sillä huhti-toukokuussa olet auttamatta myöhässä. Keväällä on huolloilla kädet täynnä töitä ja jonot pitkät.

Muutamat huoltoliikkeet tarjoavat myös palvelun, jossa ne hakevat pyörän kotoa ja palauttavat sen huollon jälkeen. Vaivatonta! 

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

17.04.2024 | Energiaa

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon? – hyödyt ja tarvittavat toimenpiteet

Ilmalämpöpumppu tuo kerrostaloasumiseen uutta mukavuutta ja helpotuksen kesähelteisiin. Näin asiat hoidettiin Liena Silenin ja Raimo Ala-Mäyryn...

10.04.2024 | Energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto pidentää laitteiden ikää

Kodinkoneet toimivat paremmin ja vähemmällä energialla, kun jaksat huoltaa ja puhdistaa niitä. Samalla jatkat laitteiden käyttöikää. Siispä toimeen....

03.04.2024 | Omalumme

Voisitko elää vielä kestävämmin?

Hiilikuormaamme pitää vielä vähentää neljännekseen, jotta yhteiset ilmastotavoitteet täyttyvät. Sitran uudistettu elämäntapatesti auttaa kokeilemaan...